PSClub - Hellas Αρχική σελίδα
Portal Home  |   Δημόσια συζήτηση  |   Αναζήτηση  |   Κατάλογος Μελών  |   Ομάδες Μελών  |   Προφίλ  |   Προσωπικά μηνύματα  |   Σύνδεση  |  Εγγραφή

World Wide Web: Δέκα χρόνια μετά

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Νέα Printable version
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
teoman (Τεό)
Έχω ξεφύγει !!!
Έχω ξεφύγει !!!


C230 Sport Coupe Kompressor

Ένταξη: 19 Αύγ 2002
Δημοσιεύσεις: 2143
Τόπος: Jurassic Park

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ 18 Απρ 2003, 16:06:41    Θέμα δημοσίευσης: World Wide Web: Δέκα χρόνια μετά Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το γεγονός ότι ο χρόνος μετράται με... άλλα σταθμά στον κόσμο της πληροφορικής, είναι πρακτικά αδιαμφισβήτητο· Παρ' όλα αυτά, παραμένει δύσκολο να πιστέψει οποιοσδήποτε σήμερα ότι το World Wide Web έχει σε μερικές ημέρες τα δεκάχρονα γενέθλιά του.

Πράγματι, μόλις μια δεκαετία έχει περάσει από το πρωί της 22ας Απριλίου του 1993, όταν μερικοί μαθητές του Πανεπιστημίου του Illinois των ΗΠΑ παρουσίασαν την παρθενική έκδοση του Mosaic, του πρώτου πραγματικού Web browser, της εφαρμογής που ουσιαστικά χάρισε στον κόσμο για πρώτη φορά πρόσβαση στο περιεχόμενο του Internet στη μορφή των γνωστών μας «σελίδων», μέσα από γραφικό και εύχρηστο περιβάλλον. Βεβαίως, ήταν η πρόταση του Tim Berners - Lee το 1989 στο Ινστιτούτο του CERN για την HMTL, τη γλώσσα στην οποία στηρίζεται το Web, αυτή που «άνοιξε το δρόμο» για τα παιδιά του Πανεπιστημίου, όμως η διάθεση του Mosaic στο ευρύ κοινό (όσο ευρύ ήταν το κοινό του Διαδικτύου το 1993, βέβαια) ήταν το γεγονός που «έθεσε τους τροχούς σε κίνηση», προκειμένου να αναδειχθεί το Web -και κατ' επέκταση το Internet- στην κορυφαία τεχνολογική κατάκτηση της δεκαετίας του '90.

Σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μικρή αυτή επανάσταση, βέβαια, ο Mosaic δεν φάνταζε τότε σαν κάτι το τόσο σημαντικό: ο Jon Mittelhauser, ο Eric Bina και ο Mark Addressen δεν θεώρησαν αρχικά ότι έπραξαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό, καθώς ανάλογες πρωτόλειες προσπάθειες είχαν υπάρξει και στο παρελθόν. Σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, ωστόσο, η υποδοχή που επιφύλαξε στην εφαρμογή η πανεπιστημιακή κοινότητα αρχικά και ο πυρήνας των χρηστών του Δικτύου στη συνέχεια ήταν αρκετά ενθουσιώδης για να κάνει γνωστό τον Mosaic και σε εκτός τεχνολογίας κύκλους, καθώς και για να καταστήσει το World Wide Web την καινούργια «in» έννοια, που συγκέντρωσε έκτοτε τα βλέμματα όλων. Βέβαια ο Mosaic δεν εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό γιατί, όντας κατά βάση πανεπιστημιακό πείραμα, δεν υποστηρίχθηκε αρκετά σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό (ο ίδιος ο Addressen, όπως γνωρίζουν αρκετοί, στη συνέχεια ίδρυσε δική του εταιρεία και προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης «υπερδύναμης» των browsers, του Netscape Navigator), όμως απετέλεσε τη «βάση» του σημερινού κυρίαρχου των browsers, του Internet Explorer της Microsoft, και ενέπνευσε μια σειρά από άλλους «εναλλακτικούς» browsers, που σήμερα παρέχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια χρήστες των Windows και άλλων λειτουργικών.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι δημιουργοί του πρώτου ουσιαστικά Web browser μπορούν να υπερηφανεύονται για κάτι που... κατά βάση κανείς δεν μπορεί να «μετρήσει» με αριθμούς, παρά μόνο κοιτώντας γύρω του: το Internet έχει αναχθεί στο πλέον πολυμορφικό, πλούσιο σε περιεχόμενο, εύχρηστο και «γρήγορων αντανακλαστικών» μέσο ενημέρωσης, σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα και σημαντικά μέσα διεξαγωγής εμπορίου και διαφήμισης, καθώς και σε έναν από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους τρόπους επικοινωνίας στο δυτικό κόσμο. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν είχε πρώτα καθιερωθεί ως εφαρμογή ο Web browser -το e-mail δεν θα ήταν ποτέ από μόνο του αρκετό...- και αυτός δεν θα είχε ποτέ εξαπλωθεί, αν το Mosaic παρέμενε στα εργαστήρια του αμερικανικού πανεπιστημίου. Χρόνια πολλά, λοιπόν, WWW!


Ότι αξίζει πονάει... Και είναι δύσκολο...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Vaggelis (Βάγγος - Ιδρυτικό μέλος)
Έχω ξεφύγει !!!
Έχω ξεφύγει !!!


Peugeot 206 1.4 (8V) XR (2000)

Ένταξη: 10 Οκτ 2002
Δημοσιεύσεις: 1865
Τόπος: Αμπελογκάρντεν

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ 18 Απρ 2003, 20:55:49    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ένας πολύ σοβαρός λόγος, για τον οποίο πρέπει να ευγνωμονούμε, λοιπόν, αυτούς τους φοιτητές του πανεπιστημίου, είναι οτι σήμερα, όλοι εμείς που είμαστε μέλη της μεγάλης παρέας που λέγεται 206club, μπορούμε να εποικοινωνούμε, να ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις, σε όποιο σημείο της Ελλάδας βρισκόμαστε.

Thanks guys...!!! Wink


Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Yahoo Messenger MSN Messenger
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Νέα Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Extra Development/Design by Chatasos & Sidobre

© 2002-2006 PSClub - Hellas (Πληροφορίες : info@psclub.gr)

Page generation time: 0,082s (PHP: 74% - SQL: 26%) - SQL queries: 12 - GZIP enabled - Debug on