PSClub - Hellas Αρχική σελίδα
Portal Home  |   Δημόσια συζήτηση  |   Αναζήτηση  |   Κατάλογος Μελών  |   Ομάδες Μελών  |   Προφίλ  |   Προσωπικά μηνύματα  |   Σύνδεση  |  Εγγραφή

Δωρεά Οργάνων

Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Γενικές Συζητήσεις Printable version
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
pygolabida (Γιάννα)
Τρελλαμένο μέλος
Τρελλαμένο μέλος

Fiat 500άκι C 1.4 100hp 16V Lounge

Ένταξη: 05 Αύγ 2004
Τόπος: London

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ 06 Ιούν 2005, 01:15:11    Θέμα δημοσίευσης: Δωρεά Οργάνων Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Με αφορμή την απώλεια του 12χρονού Δημήτρη Καρύτσα

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη Δωρεά Οργάνων

Αρμόδια Υπηρεσία: Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Γνωρίζετε ότι;

Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της! Η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση ανθρωπίνων οργάνων που λειτουργούν ανεπαρκώς από άλλα υγιή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια θεραπευτική μέθοδος. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί υπέρτατο δώρο ζωής, μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από μας πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς.

Ενημερώστε την οικογένειά σας και εξηγήστε τους το γιατί

Καθοριστικό στοιχείο για τη δωρεά οργάνων είναι η δήλωση του ίδιου του δωρητή, ώστε η απόφαση του αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί. Όπως όλοι γνωρίζουμε η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου πάντα είναι επώδυνη. Η επιθυμία όμως να δοθεί ζωή σε έναν συνάνθρωπο, απαλύνει τον πόνο και δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και ανθρωπιάς. Για όλους μας υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστούμε κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα. Ας συμπληρώσουμε σήμερα τη δήλωση δωρεάς οργάνων που υπάρχει στις Υπηρεσίες Υγείας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αιμοδοσίας, Υγειονομικούς Σταθμούς καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Για επιπλέον ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τηλ. 1147.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της δωρεάς οργάνων;

Είναι κατανοητό να θέλουμε να γνωρίζουμε πώς πραγματοποιείται η όλη διαδικασία, πως γίνεται ο χειρισμός των επιμέρους λεπτομερειών και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε έναν υποψήφιο δότη. Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι «η δωρεά οργάνων πάντοτε έρχεται δεύτερη μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς. Όσο υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα επιβίωσης, αφαίρεση οργάνων δε γίνεται. Όταν όμως ο θεράπων ιατρός διαγνώσει το θάνατο, προβαίνει από κοινού με έναν αναισθησιολόγο και έναν νευρολόγο ή νευροχειρούργο στη σύνταξη του σχετικού πιστοποιητικού θανάτου. Στην πιστοποίηση του θανάτου δε συμμετέχει γιατρός που ανήκει στη μεταμοσχευτική ομάδα. Στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός, ενημερώνει άμεσα τις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και σε συνεργασία με αυτές, ενημερώνει την οικογένεια για το θάνατο καθώς και για τη δυνατότητα δωρεάς ιστών και οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση, προκειμένου να εκφράσουν τη συναίνεση ή την άρνησή τους στην περίπτωση που ο δυνητικός δότης δε είχε εγγράφως εν ζωή συναινέσει ή αποκλείσει τη μεταμόσχευση. Η αφαίρεση των οργάνων διενεργείται με την ίδια φροντίδα και με τον ίδιο σεβασμό μιας οποιαδήποτε εγχείρησης.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;

Εγγραφείτε κατευθείαν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων αποστέλλοντας τη δήλωση δωρεάς οργάνων.
Ζητήστε το έντυπο της δήλωσης δωρεάς οργάνων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σας με το ασφαλιστικό σας ταμείο.
Αναζητήστε τη Δήλωση Δωρεάς Οργάνων στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Ταχυδρομεία.
Συμπληρώστε το έντυπο που θα διανέμεται σε κάθε απογραφή πληθυσμού.
Κάρτες δωρητών οργάνων βρίσκονται σε όλα τα φυλλάδια μαζί με τη δήλωση δωρεάς οργάνων. Την κάρτα αυτή οι δωρητές οργάνων πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους, ως την καλύτερη εκδήλωση της πρόθεσής τους για άμεση ενέργεια. Τα στοιχεία των δωρητών οργάνων συγκεντρώνονται και καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων, είναι απόρρητα και προστατεύονται από το Νόμο 2472/1997.

Μπορώ να αλλάξω γνώμη;

Ναι. Μπορείτε. Απλά ενημερώνετε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ζητάτε τη διαγραφή σας από το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων και ακυρώνετε την κάρτα δωρητή.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 3, 106 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 1147, 210 7249371, 210 7255065-6
FAX: 210 7248527
http://www.eom.gr
email: eom@otenet.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
underage (Σοφία)
Φανατικό μέλος
Φανατικό μέλος

Peugeot 206 1.4 (8V) XT (2003)

Ένταξη: 09 Οκτ 2003
Τόπος: Σαλαμίνα - Καναδά

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι 07 Ιούν 2005, 18:35:31    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Όλα καλά αυτά που γράφουν, αλλά εγώ προσωπικά, ναι είμαι υπέρ στην δωρεά οργάνων καθώς και στην εθελοντική αιμοδοσία, αλλά δεν θα ήθελα να το έχω υπογράψει/ δηλώσει, μου φαίνεται πολύ μακάβριο, το βλέπω σαν να περιμένει κάποιος να πεθάνω για να ζήσει, ναι στη δωρεά οργάνων, αλλά από τους συγγενείς του κλινικά νεκρού, όχι από έναν υγιέστατο άνθρωπο να υπογράψει για το τι θα γίνει αν είναι κλινικά νεκρός. Αν μου τύχει κάτι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να δωρήσουν οι συγγενείς μου τα όργανά μου.
Μπορεί να είμαι λάθος αλλά δεν μπορεί να μου αλλάξει κανείς γνώμη

Αξίζει φίλε να υπάρχεις
για ένα όνειρο κι ας είναι
η φωτιά του να σε κάψει!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ice gus (ΚΩΣΤΑΣ)
Μέλος
Μέλος

206 1.6(8v)xs 2000

Ένταξη: 17 Οκτ 2002
Τόπος: ΕΞΑΡΧΕΙΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι 07 Ιούν 2005, 21:49:24    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

underage έγραψε:
Όλα καλά αυτά που γράφουν, αλλά εγώ προσωπικά, ναι είμαι υπέρ στην δωρεά οργάνων καθώς και στην εθελοντική αιμοδοσία, αλλά δεν θα ήθελα να το έχω υπογράψει/ δηλώσει, μου φαίνεται πολύ μακάβριο, το βλέπω σαν να περιμένει κάποιος να πεθάνω για να ζήσει, ναι στη δωρεά οργάνων, αλλά από τους συγγενείς του κλινικά νεκρού, όχι από έναν υγιέστατο άνθρωπο να υπογράψει για το τι θα γίνει αν είναι κλινικά νεκρός. Αν μου τύχει κάτι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να δωρήσουν οι συγγενείς μου τα όργανά μου.
Μπορεί να είμαι λάθος αλλά δεν μπορεί να μου αλλάξει κανείς γνώμη

Thumb Left Thumbs Up Thumbs Up Thumb Left

Image hosted by Photobucket.com ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ!
Επιστροφή στην κορυφή
pygolabida (Γιάννα)
Τρελλαμένο μέλος
Τρελλαμένο μέλος

Fiat 500άκι C 1.4 100hp 16V Lounge

Ένταξη: 05 Αύγ 2004
Τόπος: London

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι 07 Ιούν 2005, 22:32:42    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Κούφια να' ναι η ώρα δέν μπορώ να βασίζομαι στους συγγενείς ότι θα το κάνουν, οπότε για να είμαι σίγουρη το έχω κάνει εγώ και ίσα ίσα που με χαροποιεί ιδιαίτερα

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Γενικές Συζητήσεις Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης