chatasos (Τάσος) Developer - Administrator


 Peugeot 207 1.6 (17V!) GT (2009)
Ένταξη: 12 Απρ 2002 Δημοσιεύσεις: 2612 Τόπος: Αθήνα
|
Δημοσιεύθηκε: Τετ 23 Οκτ 2002, 09:52:05 Θέμα δημοσίευσης: Έφυγε ο Τζώνυς Πεσμαζόγλου! |
|
|
Η αθηναϊκή κοινωνία, ο κόσμος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα αλλά και των αγώνων είναι πλέον φτωχότεροι καθώς έχασαν τον Τζώνυ Πεσμαζόγλου, έναν από τους θρύλους στον χώρο αυτόν. Εκείνο το μοναδικό και σχεδόν παροιμιώδες χρυσέ μου, με το οποίο ο Τζώνης απευθυνόταν στους συνομιλητές του δεν θα ξανακουστεί πιά. Κι' ούτε θα ξαναδούμε εκείνο το Καντέτ παρκαρισμένο, με πινακίδα κυκλοφορίας Δοκιμή-2, πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Βερανζέρου στην πλατεία Κάνιγγος, πολύ μετά τα μεσάνυκτα, να τον περιμένει να τον πάει σπίτι του στην Αθήνα, στη Βασ. Γεωργίου, πίσω από τα ανάκτορα. Ο νικητής του πρώτου - και μόνου - Ράλλυ ΕΛΠΑ το 1952, που έγινε το Ράλλυ Ακρόπολις από το 1953 και νικητής της 3ης έκδοσης του εθνικού μας αγώνα, πέθανε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έχοντας μεσουρανήσει για τέσσερις δεκαετίες στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου και πάνω από 50 χρόνια στον επιχειρηματικό χώρο του αυτοκινήτου. Ο Τζώνης έπεσε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου κι' έσπασε το πόδι του και χρειάστηκε να χειρουργηθεί τη Δευτέρα για ανάταξη του κατάγματος. Όπως όμως συμαβαίνει συχνά με άτομα μεγάλης ηλικίας (ο Τζώνυς ήταν στην 9η δεκαετία του), ο εξασθενημένος οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντέξει νάρκωση και εγχείρηση. Η καρδιά του στάτησε α χτυπάει στο χειρουργείο. Θάνατος ήρεμος και γλυκός, σχεδόν κινηματογραφικός, γιά έναν ενεργητικότατο άνθρωπο, εκρηκτικό, ενθουσιώδη, μπον βιβέρ, που η ζωή του θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κινηματογραφική ταινία.
Αντιπρόσωπος αυτοκινήτων
Ο Τζώνυς μπήκε νωρίς στο χώρο του αυτοκινήτου, ξεκινώντας με την εμπορία αυτοκινήτων της GM, τα Chevrolet και Cadillac, ενώ αργότερα έγινε ο πρώτος αντιπρόσωπος της Opel στη πιό νότια Ελλάδα μαζί με τον Σίνη στη Β.Ελλάδα. Εκεί κοντά αρχίζει και τους αγώνες με αυτοκίνητα τα οποία αντιπροσώπευε. Έτσι, τον βλέπουμε το 51 να κάνει τους πρώτους του αγώες και στην αφετηρία του πρώτου Ράλλυ ΕΛΠΑ, το 1952, στο τιμόνι ενός Chevrolet με συνοδηγό τον Νίκο Παπαμιχαήλ. Θα κερδίσουν τον αγώνα ο οποίος, το 1953, μετονομάστηκε σε Ράλλυ Ακρόπολις. Το 1ο Ράλλυ Ακρόπολις το κερδίζει ο συνοδηγός του, ο Ν. Παπαμιχαήλ με Τζάγκουαρ, ενώ ο Τζώνυς θα κερδίσει το 3ο Ακρόπολις, το 55. Το λευκό Chevrolet, θυριλική γουρούνα με τον V8 κινητήρα ήταν για αρκετά χρόνια το απόλυτο όπλο στους ελληνικούς αγώνες. Όταν όμως μπήκε στο παιγνίδι ο Γιάνης -Μαύρος - Μεϊμαρίδης με τη Τζούλια ΤΙ Σούπερ, φτιαγμένη από τον μάγο Φατσέττι και πήρε δυό πρωταθλήματα ταχύτητας, ήλθε η ώρα της γουρούνας. Έδωσε το 1967 τη θέση της στο θηριώδες κουπέ Corvette Sting Ray. Ένα αυτοκίνητο που εντυπωσίαζε είτε έτρεχε σε αναβάσεις είτε σε αγώνες ταχύτητας. Μ' αυτήν πήρε μαζί του και ένα ελληνικό ρεκόρ στην Πάρνηθα των 10 χλμ., ρεκόρ που θα μείνει γιά πάντα στην ιστορία μιά και η ανάβαση δεν γίνεται πιά. Ο σερ Τζών των Βουνών όπως τον είχαν βαφτίσει τότε οι δημοσιογράφοι, ανέβηκε σε 6',38'' με το απόλυτο ρεκόρ να ανήκει από το 1958 στον Γερμανό Βόλφανγκ φον Τριπς (6'.30'',9) με την Πόρσε RS. Παροιμιώδεις θα μείνουν οι μονομαχίες του με τον Μαύρο και τον Γ. Μοσχού με τις GTA, αλλά και με τον Είπωρχ, τον Κόκοτα, τον Λουμίδη και τον Μανιατόπουλο με το NSU στη στενους και γλιστερούς δρόμους της Κέρκυρας το 1969, όπου βέβαια η Στρίγγλα δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει τη δύναμή της. Για τον λόγο αυτόν, στην ανάβαση Ριτσώνας του 1969, είχε αλλείψει τους τροχούς της και τα πρώτα μέτρα του δρόμου (τί ιδέα!) με κολοφώνιο, κάτι που είχε ξεσηκώσει τότε θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των άλλων οδηγών. Η κόρη του Μαρία, βρέθηκε κι' αυτή μέσα στους αγώνες, συνοδηγός και μάνατζερ ταυτόχρονα, του άντρα της του Τάσου Λιβιεράτου που, με το ψευδόνυμο Σιρόκο, έχει γράψει τη δική του ιστορία στους ελληνικούς αγώνες.
Χρυσέ μου, δεν σε είδα
Όταν στον αγώνα κάποιος παραπονιόταν ότι ο Τζώνυς δεν του άνοιγε δρόμο, τον αποστόμωνε μ' εκείνο το μοναδικό "Μα χρυσέ μου, δεν σε είδα!'" που αφόπλιζε τους πάντες. Γιατί μπορεί ο Τζώνυς να ήταν εκρηκτικός αλλά ήταν φίλος με όλους. Κανείς δεν μπορούσε να του κρατήσει κακία. Το τί ιστορίες και ανέκδοτα έχουν να πούν για τον Τζώνυ συναθλητές του, οι αμέτρητοι συνοδηγοί του, οι κριτές και οι μηχανικοί δεν λέγεται! Θα χρειάζονταν τόμοι για να γραφούν οι ιστορίες με τον Γαλάνη, και τον Γεωργίτση Θωρ,τον παραδοσιακό μηχανικό της ΕΛΦΙΝΚΟ, και τον πιο χαρακτηριστικό συνοδηγό του. Και μόνο οι ιστορίες με τα μαγνητόφωνα των ειδικών διαδρομών γεμίζουν βιβλία. Το ίδιο και οι ιστορίες από τις εκθέσεις των αυτοκινήτων του. Απίστευτο και όμως αληθινό, αλλά αν κάποιος πήγαινε να παρκάρει στο πεζοδρόμιο της Β. Γεωργίου, εκεί πού πάρκαρε ο Τζώνυς το Καντέτ και μετά το Άστρα, έβγαινε ο φρουρός των... ανακτόρων και τον έδιωχνε, διότι ήταν η θέση του κ. Τζώνυ. Έτσι, απλά!
Η Στρίγγλα ήταν το τελευταίο του Chevrolet καθώς στη συνέχεια και για τα ελληνικά ράλλυ πέρασε στο Καντέτ Ραλλύ 1,9 (έκανε και αγώνες ταχύτητας) και μετά στο 2λιτρο Ascona. Ήταν εκείνο με το καλό καπάκι των 212 ίππων, πριν περάσει στο Ascona 400, με το οποίο έκλεισε αγωνιστικά έχοντας περάσει αρκετά τα... 70 του! Πέρα από τις αμέτρητες νίκες έχει στο ενεργητικό του οκτώ ελληνικά πρωταθλήματα Τουρισμού, Ράλλυ, Ταχύτητας και Αναβάσεων. Όλα τα αυτοκίνητά του τα είχε φυλάξει και υπάρχουν ακόμη στην ΕΛΦΙΝΚΟ, την εταιρία του, η οποία πριν λίγο καιρό γιόρτασε τα 75 της χρόνια, έχοντας πλέον στο τιμόνι της τον γιό του Γιώργο. Η κηδεία του Τζώνυ Πεσμαζόγλου θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από το Α νεκροταφείο της Αθήνας.
Πηγή : flash.gr
Το 206 Club εκφράζει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά του συλλυπητήρια.
Ο φορουμάρχης επέστρεψε παντρεμένος & ανανεωμένος! |
|