PSClub - Hellas Αρχική σελίδα
Portal Home  |   Δημόσια συζήτηση  |   Αναζήτηση  |   Κατάλογος Μελών  |   Ομάδες Μελών  |   Προφίλ  |   Προσωπικά μηνύματα  |   Σύνδεση  |  Εγγραφή

100 χρόνια FIA

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Διεθνείς Αγώνες Printable version
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Sidobre (Τάσος)
Πρόεδρος - Webmaster
Πρόεδρος - Webmaster
Επίσημο Μέλος

Peugeot 206 XS evo2

Ένταξη: 12 Απρ 2002
Δημοσιεύσεις: 6846
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ 18 Οκτ 2004, 11:34:29    Θέμα δημοσίευσης: 100 χρόνια FIA Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

100 χρόνια FIA

H FIA γεννήθηκε για τους Αγώνες. Από τον ανταγωνισμό μεταξύ του ανθρώπου και των μηχανών, όταν όλα τα αυτοκίνητα ήταν ακόμα πρωτότυπα και οι δρόμοι ήταν σχεδιασμένοι για τα άλογα και τις άμαξες. Οι πρώτοι αγώνες ήταν από πόλη σε πόλη. Paris προς Bordeaux, στην Marseille και προς Madrid. Με τους αγώνες Gordon Bennett Trophy, ο συναγωνισμός έγινε παγκόσμιος με τις ομάδες να τρέχουν με τα εθνικά τους χρώματα. Οι μηχανοκίνητοι αγώνες γινόντουσαν όλο και πιο γρήγοροι και διάσημοι στον κόσμο αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το 1903, στον αγώνα Παρίσι ? Μαδρίτη, ο αγώνας προσέλκυσε τρία εκατομμύρια θεατές και πάνω από 300 συμμετοχές. Αλλά με τα αυτοκίνητα πλέον να μπορούν να ξεπεράσουν τα 160 km/h, η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη. Στον αγώνα χάθηκαν έξι ζωές και πολλοί τραυματίες μεταξύ αγωνιζόμενων και θεατών. Οι κυβερνήσεις ήθελαν να σταματήσουν τους αγώνες.

Η Αυτοκινητιστική λέσχη Γαλλίας (Automobile Club de France) μαζί με άλλες πρώιμες λέσχες αυτοκινήτου, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να θεσπιστούν κανονισμοί για τους αγώνες αλλά και την ασφάλειά τους και έπρεπε να υιοθετηθούν παγκόσμια. Ετσι τον Ιούνιο του 1904, 13 λέσχες από την Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία αλλά και Αμερική, έγιναν ιδρυτές της
«Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus». Αυτή ήταν ή γένεση και η πραγματική ονομασία της FIA. Η πρώτη ψηφοφορία εξέλεξε τον Βέλγο αριστοκράτη Βαρόνο Etienne de Zuylen, ως τον πρώτο πρόεδρο.

Στα επόμενα σαράντα χρόνια, παρά τους δύο παγκόσμιους πόλεμους, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αναπτύχθηκε. Η ACF οργάνωσε τον πρώτο Grand Prix στο Le Mans (1906), ενώ οι πρώτες πίστες δημιουργήθηκαν στο Brooklands, και στην Indianapolis (1907 & 1909). Το πρώτο ράλλυ έγινε στο Monte Carlo το 1911 και μετά το πρώτο Grand Prix (1929). Οι πρώτοι χρόνοι που έγιναν, ήταν από τους Seagrave, Campbell και Cobb (δεκαετία του 1920 και 30). Το Ευρωπαϊκό Grand Prix ανέδειξε τις ομάδες της Mercedes και της Auto Union (1935-39). Ολα αυτά κάτω από το πλαίσιο κανονισμών που είχε θεσπίσει η AIACR ως Παγκόσμιο Κώδικα του Αθλητισμού.

Οπως οι αγώνες χρειαζόντουσαν κανονισμούς, έτσι χρειαζόντουσαν και οι αυτοκινητιστές. Οταν ο Henry Ford κατασκεύασε το Model T και τα αυτοκίνητα έγιναν προσιτά στο ευρύ κοινό, έπρεπε να θεσπιστούν κανόνες συμπεριφοράς για τον δρόμo. Tα ιδρυτικά μέλη της FIA ήταν οι πρωτοπόροι στην θέσπιση των πινακίδων σήμανσης, των αριθμών κυκλοφορίας και των αδειών κυκλοφορίας. Στη Αγγλία για παράδειγμα η RAC εμπνεύστηκε στην δημιουργία του κώδικα εθνικών οδών. Ολες οι λέσχες γύρω από την Ευρώπη ανέπτυξαν ταξιδιωτικούς χάρτες και έγγραφα για να επιτρέψουν το ταξίδι με αυτοκίνητο ακόμα και εκτός των συνόρων τους. Ακόμα ανέπτυξαν συστήματα βοήθειας σε περίπτωση ατυχημάτων ή βλαβών.

Το 1946 η ACF έπαιξε σημαντικό ρόλο φιλοξενώντας την πρώτη μεταπολεμική γενική συνέλευση στην πρόσφατα μετονομαζόμενη FIA. Σύντομα η FIA οργάνωσε τo Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οδηγών Formula One δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση στον θεσμό του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Το νέο πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1950 και ο πρώτος γύρος έγινε στο Silverstone όπου τον παρακολούθησαν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος και η Βασίλισσα Ελισάβετ. Ο πρώτος πρωταθλητής ήταν ο Guiseppe Farina, οδηγώντας μια Alfa Romeo 158. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα κατορθώματα των πρωταθλητών όπως οι Fangio, Clark, Brabham, Prost, Senna and Schumacher, εδραίωσαν την FIA Formula One ως το μεγαλύτερο γεγονός στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Το πρωτάθλημα κατασκευαστών προστέθηκε το 1958 το οποίο και κέρδισε η Ferrari. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξαπλώθηκε και σε άλλες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ οδηγών και κατασκευαστών και το Πρωτάθλημα GT. Σήμερα το παγκόσμιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 850 αγώνες. Υπάρχουν πάνω από 30 επίσημα πρωταθλήματα της FIA με αγώνες όπως kart, Drag racing, Cross country Rallies, Αγώνες φορτηγών, αναβάσεις και ιστορικών αυτοκινήτων.

Η FIA επίσης ισχυροποίησε την θέση της ως η επίσημη αρχή του αθλητισμού, θεσπίζοντας κανονισμούς και τις αρχές διασφαλίζοντας το ευ αγωνίζεστε, αμερόληπτους κανονισμούς κλπ.

Πάνω από όλες τις αρχές της FIA, όμως, βρίσκεται η ασφάλεια. Πάντα ενδιαφέρεται να βρίσκει τρόπους για την μείωση των κινδύνων των αγώνων που σαν φύση είναι επικίνδυνοι. Και πάντα προσπαθεί να περνάει την γνώση της ασφάλειας από τους αγώνες στον δρόμο.

Για τον καθημερινό οδηγό, οι λέσχες μέλη της FIA προαφαιρούν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στο κοινό. Λέσχες όπως η ADAC Γερμανίας, η AAA στην Αμερική και η JAF της Ιαπωνίας, προσφέρουν οδική βοήθεια, ταξιδιωτικές υπηρεσίες και πληροφορίες σε εκατομμύρια μέλη. Η FIA μαζί με τα μέλη της έχουν την ευθύνη για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα των οδηγών. Ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις ή της αυτοκινητοβιομηχανίες, υποστηρίζουν μεγάλες βελτιώσεις στην ασφάλεια και στο περιβάλλον, αλλά επίσης υποστηρίζουν την ελευθερία της μετακίνησης και της δίκαιης διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων των οδηγών.

Στα εκατό χρόνια της FIA έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους 10 Πρόεδροι, όλοι δουλεύοντας για να αυξήσουν την δύναμη του ρόλου της, να αυξήσουν τα μέλη της και να προσαρμοστούν στις ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο της αυτοκίνησης και στους αγώνες και στον δρόμο.
Το 1904 μία αριστοκρατική λέσχη ξεκίνησε ένα Παγκόσμιο σύνδεσμο. Σήμερα αυτός ο σύνδεσμος έγινε ένας οργανισμός με πάνω από 160 λέσχες από πάνω από 120 χώρες αντιπροσωπεύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εχουν αλλάξει πολλά μέσα σε 100 χρόνια και στους αγώνες αλλά και στην αυτοκίνηση. Αλλά το όραμα των ιδρυτών της FIA παραμένει το ίδιο. Ενας οργανισμός που θα είναι ανεξάρτητος και δυνατός, έτοιμος να προσφέρει, ως αρχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και ως υπερασπιστής της αυτοκίνησης.



If everything seems under control, you're just not going fast enough...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Διεθνείς Αγώνες Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Extra Development/Design by Chatasos & Sidobre

© 2002-2006 PSClub - Hellas (Πληροφορίες : info@psclub.gr)

Page generation time: 0,0896s (PHP: 73% - SQL: 27%) - SQL queries: 18 - GZIP enabled - Debug on