PSClub - Hellas Αρχική σελίδα
Portal Home  |   Δημόσια συζήτηση  |   Αναζήτηση  |   Κατάλογος Μελών  |   Ομάδες Μελών  |   Προφίλ  |   Προσωπικά μηνύματα  |   Σύνδεση  |  Εγγραφή

Kατασκευή κάθετου κέντρου επεξεργασίας CNC 6 αξόνων
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενη

Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Φτιάξε το μόνος σου Printable version
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

Ένταξη: 13 Οκτ 2011
Τόπος: Mεταμόρφωση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ 04 Απρ 2015, 11:05:43    Θέμα δημοσίευσης: Kατασκευή κάθετου κέντρου επεξεργασίας CNC 6 αξόνων Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

To ανεβάζω εδώ μήπως και κάποιος έχει τις ίδιες ανησυχίες, ή θέλει βοήθεια και ανταλλαγή γνώσης, ή αν εγώ χρειαστώ βοήθεια και μπορεί κάποιος να βοηθήσει αν κολλήσω κάπου.

Όλοι γνωρίζεται ότι η κατασκευή εξαρτημάτων και ειδικά εξαρτημάτων ακριβείας όπως είναι οι αλουμινένιες καμπάνες των φρένων, οι δαγκάνες, τα αλουμινένια άκρα κλπ εξαρτήματα απαιτούν μηχανήματα ακρίβειας όχι μόνο για την ακρίβεια, δηλαδή οι ανοχές τους να κυμαίνονται στην περιοχή του 0.01mm,αλλά και για την ιδιομορφία των σχημάτων τους, αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μηχανήματα που τα κινούμενα μέρη τους έχουν αυτή την ακρίβεια και την απόλυτη ελευθερία των κινήσεων σε 5 άξονες, ως 6ος άξονας λογίζεται η αυτόματη αλλαγή των κοπτικών εργαλείων.
Και δεν είναι μόνο αυτό, πρέπει να έχουν και την ίδια επαναληψιμότητα, όλα αυτά περιλαμβάνουν υψηλό κόστος, μεγάλη εξειδίκευση, και γνώση 3 τουλάχιστον προγραμμάτων τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους.

Σχεδιαστικό πρόγραμμα CAD ( Solidworks )

Πρόγραμμα υπολογισμού των κινήσεων των κοπτικών εργαλείων CAM Solidcam )

Πρόγραμμα μετατροπής των εντολών του CAM προγράμματος σε G Code για την κίνηση των κοπτικών μέσω των servo ή των Step κινητήρων που κάνουν τις κινήσεις των εργαλειοφορέων παίρνοντας εντολή από τους controller τους μέσω του κώδικα G και τον μεταβιβάζουν στους κινητήρες. ( Mach 3 )

Τα εργαλεία μου ( Τόρνος – Φρέζα ) είναι μεν μιας καλής ακρίβειας αλλά είναι αναλογικά, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι είναι μεγάλος ο χρόνος της κατασκευής ενός εξαρτήματος, δεν υπάρχει επαναληψιμότητα και το λάθος στις διαστάσεις παραμονεύει ανά πάσα στιγμή, επίσης δεν μπορώ να φτιάξω εξαρτήματα με πολλές καμπύλες, έτσι έφτασε η ώρα της υλοποίησης ενός μηχανήματος που όχι μόνο θα καλύψει όλες τις σημερινές ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές και θα μου επιτρέψει να φτιάξω εξαρτήματα που σήμερα με τον υπάρχοντα εξοπλισμό μου είναι αδύνατον.

Το σχέδιο με τις βασικές διαστάσεις του μηχανήματος έχει τελειώσει και άρχισε η παραλαβή των πρώτων εξαρτημάτων, τα βασικά κρίσιμα εξαρτήματα είναι τα ball screws ( βίδες ρεκτιφιαρισμένες ατσάλινες και βαμμένες για την μέγιστη σκληρότητα όπου μέσα στα παξιμάδια τους τρέχουν μπίλιες ρουλεμάν καθώς περιστρέφεται η βίδα, το αποτέλεσμα είναι μηδενικός τζόγος ) και τα Rails, ειδικές ατσάλινες βέργες όπου επάνω τους κινούνται μικρά βαγόνια στα οποία το εσωτερικό τους το διατρέχουν μπίλιες από ρουλεμάν για μηδενικούς τζόγους και ομαλή κίνηση.

Τα ποιοτικότερα με λογικό κόστος είναι των εταιριών NSΚ και ΤΗΚ Ιαπωνίας και Bosch / Rexroth Γερμανίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός μηχανήματος της τάξης μεγέθους 100.000 € - 600.000€ και πάνω για την αιτούμενη ποιότητα και ακρίβεια, πάρθηκε η απόφαση της κατασκευής ενός μηχανήματος CNC σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες, υπάρχουν μηχανήματα μεταχειρισμένα από 15.000€ και καινούργια Κινέζικα από 18.000 € και άνω, αλλά δεν τολμώ να τα εμπιστευτώ, τα μεταχειρισμένα είναι ραντεβού στα τυφλά και συνήθως πωλούνται γυμνά χωρίς τα παρελκόμενα τους αφού αυτά αν είναι όλα κομπλέ κοστίζουν άλλο ένα μηχάνημα, τα δε Κινέζικα βλέποντας τα δράπανα, τόρνους, φρέζες που έχουν αγοράσει γνωστοί είναι σκέτη απογοήτευση, τα καλά Κινέζικα πλησιάζουν σε τιμή τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικάνικα.

Έτσι ξεκίνησε η βουτιά στα βαθιά, να το παλέψουμε μόνοι μας, οπότε θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση στην πορεία όπου ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να είμαι έτοιμος για τις πρώτες δοκιμές, ίδωμεν λοιπόν και καλό μου κουράγιο.

Να πω ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί πολύ απλά και εύκολα θα μετατρέπεται όποτε απαιτείται και σε 3D εκτυπωτή για την κατασκευή προτύπων από πλαστικό ABS ή άλλο κατάλληλο πλαστικό, ο στόχος και ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η απόκτηση γνώσης και στην κατασκευή μηχανημάτων τύπου CNC 3-4-5-6 αξόνων εκτός την κατασκευή των εξαρτημάτων που δεν μπορούν να κατασκευαστούν από εμένα σήμερα με την απαιτούμενη ταχύτητα, ακρίβεια, επαναληψιμότητα, στοιχεία τα οποία αν δεν τα έχεις δεν μπορείς να επεκταθείς και να ξεφύγεις από την Ελληνική μίζερη πραγματικότητα, ο στόχος λοιπόν είναι 100% στο motosport και στην κατασκευή ποιοτικών βελτιωτικών εξαρτημάτων, η απόφαση είναι ξεκάθαρη, τα επαγγελματικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για εμάς σαν οικογένεια να πάμε μπροστά και να σωθούμε αντί να περιμένουμε να φέρουν την ανάπτυξη να μας σώσουν οι γνωστοί υποανάπτυκτοι χαραμοφάηδες, εξωστρέφεια λοιπόν και όπου βγει.

Βηματικά μοτέρ ή servo ?

Tα Βηματικά έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής και της υψηλής ροπής εκκίνησης με το μειονέκτημα της απώλειας της θέσης ( που είναι πολύ σημαντικό θέμα ) όταν ζητηθεί η μέγιστη ταχύτητα ή βρουν κάποιο εμπόδιο, πχ να χτυπήσει το κοπτικό στο κομμάτι που φρεζάρει εκείνη τη στιγμή τότε απλά δεν ξέρει που βρίσκεται και είναι χαμένο στο διάστημα γιατί η φιλοσοφία της κατασκευής του είναι να στέλνει παλμούς της θέσης του αλλά δεν λαμβάνει, δεν έχει feedback, σε αντίθεση με τα servo μοτέρ που έχουν ενσωματωμένο absolute encoder που ανά πάσα στιγμή είναι γνωστή η θέση και μπορεί να την διορθώσει αν μετακινηθεί για κάποιο λόγο.

Είναι ταχύτερα των stepper motors με μειονέκτημα τη χαμηλή ροπή εκκίνησης, όλα αυτά είναι υπό εξέταση ακόμα, αυτός είναι και ο λόγος που τα αφήσαμε για το τέλος ώστε να επικεντρωθούμε στην κατασκευή σε αυτή τη φάση, υπάρχει και η λύση της τοποθέτησης stepper με παράλληλη τοποθέτηση επάνω στους άξονες των κινητήρων absolute encoders ώστε να μην χάνεται η θέση ότι και να συμβεί.

Βέβαια η λογική λέει ότι όλα τα μηχανήματα που είναι για επαγγελματική χρήση χρησιμοποιούν servo κινητήρες, οπότε η λύση δείχνει από μόνη της πια είναι χωρίς να χρειαστεί να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό, οπότε το σε αυτή τη φάση το θέμα που τίθεται είναι αυτό της τιμής, μέχρι τότε όμως μπορεί να έχουμε κερδίσει κανένα joker και να μη με απασχολεί, χαχαχαχαχαχαχαχα !

Έγινε μια αλλαγή όσον αφορά την ταχύτητα περιστροφής του πλατό της κούνιας, αντί να περιστρέφεται με 0-100 σαλ αποφάσισα να γυρίζει από 0-1000 ώστε να δουλεύει και σαν κάθετος τόρνος, με λίγα λόγια με την προσθήκη tool changer που είναι στο πρόγραμμα να μπει, το μηχάνημα ουσιαστικά γίνεται πλήρες κέντρο κατεργασίας, μια που το φτιάχνω να το κάνω να κάνει όσα γίνεται περισσότερα αφού ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση για τους κινητήρες όπως εξήγησα πιο πάνω δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτή η προσθήκη.

Τα προγράμματα είναι το solidworks όσον αφορά το σχεδιαστικό, το solidcam για τις κινήσεις των κοπτικών και το mach3 για το G Code.

Οι κοιλοδοκοί όπως και σε όλο το σασί είναι 100 Χ 60 Χ 6mm – 60Χ60Χ5 mm και 50Χ30Χ4mm και οι αποστάσεις είναι μικρές, οπότε μιλάμε για ένα πολύ κλειστό χωροδικτύωμα πρακτικά ακλόνητο.

Εντάξει δεν είναι μαντέμι 3-5 εκ πάχους το σασί, αλλά δεδομένου της κατασκευής που μπορώ να κάνω νομίζω ότι δεν θα υστερεί καθόλου από στιβαρότητα, αυτό που με προβληματίζει είναι η κωδωνισμός που ίσως θα έχουν οι κοιλοδοκοί, αλλά σκέφτομαι να το αντιμετωπίσω με κάποιο αποσβεστικό υλικό μέσα του σε υγρή μορφή που θα πάει παντού και θα στερεοποιηθεί, ή υγρό λάστιχο σιλικόνης που κάνουν τα καλούπια που έχει ένα σημαντικό κόστος, ή να τους βάλω διογκούμενη πολυουρεθάνη που θα ξεχειλίσει από παντού στο σασί ώστε να κόψει τον θόρυβο αλλά και να αποσβέσει υψίσυχνους κραδασμούς από τα κοπτικά γιατί οι κινήσεις είναι πολύ smooth και δεν παρουσιάζουν κραδασμούς.

Η κεφαλή θα γυρίζει από 0 - 6.000 σαλ και το πλατό στην κούνια 0-1000 σαλ. Η σχεδίαση της κεφαλής έχει σταματήσει προς το παρόν μέχρι να παραλάβω τον φορέα των κοπτικών εργαλείων για να έχω τις διαστάσεις του και τη γωνία κλειδώματος, και θα δέχεται τα Collets τύπου ΕR32 και είναι τύπου ΒΤ40 με σύστημα αυτόματης εμπλοκής – απεμπλοκής, μέσα στην κοπτική κεφαλή η οποία θα είναι από μαντέμι με 4 γωνιακά ρουλεμάν Φ76mm τοποθετημένα πλάτη - πλάτη με προφόρτιση ακρίβειας C3, για να πάρετε μια εικόνα του κόστους τους σε σχέση με την ακρίβεια, τα απλά ίδια γωνιακά ρουλεμάν ίδιας διάστασης και ίδιου τύπου έχουν 55€ το ένα και τα ακριβείας C3 για εργαλειομηχανές ακριβείας 0.01mm πλησιάζουν τα 250€ το ένα.

H κοπτική κεφαλή θα κινείται από οδοντωτό ιμάντα με ξεχωριστό κινητήρα, θα υπάρχει σύστημα αυτόματης αλλαγής των κοπτικών με αυτόματη ανάγνωση του ύψους του εκάστοτε κοπτικού, με σύστημα κλειδώματος της κεφαλής όταν λειτουργεί σαν κάθετος τόρνος, και θα είναι εξοπλισμένη με εσωτερικό σύστημα παροχής κοπτικού υγρού με αντλία για την λίπανση / ψύξη των κοπτικών, το υγρό θα την διατρέχει κάθετα σε όλο το μήκος της ώστε να την ψύχει ταυτόχρονα.

Για να ξαναγυρίσω στην αρχική ερώτηση όσον αφορά τη στιβαρότητα, υπάρχουν στο youtube κάτι αστείες κατασκευές με αλουμινένια σασί λίγων κιλών βάρους από προφίλ αλουμινίου, ΟΚ είναι ειδικό προφίλ αλλά δεν παύει να είναι αλουμίνιο με βιδωτές συνδέσεις στις γωνίες του και όμως βγάζουν εξαρτήματα που τρίβεις τα μάτια σου, πόσο μάλλον μια μελετημένη κατασκευή με σασί που πλησιάζει τα 400 kg και στο σύνολο θα περάσει τα 700kg.

Αναφέρω για σύγκριση, ο βαθμός απορρόφησης των κραδασμών του αλουμινίου είναι 02 - 04, το ατσάλι έχει 05 - 1.0 και το μαντέμι 150 - 500 λόγω του ότι περιέχει γραφίτη που του δίνει αυτό το πλεονέκτημα της απορρόφησης κραδασμών, η δική μου κατασκευή θα έχει μαντέμια εκεί που είναι κρίσιμα σημεία, και που μπορώ να βρω σαν υλικό και να επεξεργαστώ τα κατάλληλα κομμάτια και μεγέθη.
Πιστεύω ότι θα είναι ένα καλό μηχάνημα, η νεκροψία θα δείξει.

Θα κατεργάζομαι κατά 80% αλουμίνιο, λίγο ανοξείδωτο σε πολύ μικρά κομμάτια, mild steel, τιτάνιο, και ξύλο, ναι ξύλο, επάνω από την κούνια θα τοποθετείται σαν πατάρι ένα επίπεδο τραπέζι στερεωμένο σωστά βέβαια που θα είναι λειτουργικό μέρος του μηχανήματος, στο οποίο θα γίνονται οι εργασίες αλουμινίου ( πχ ψαλίδια αλουμινίου, δαγκάνες, καμπάνες ) ή εξαρτήματα ξύλου επιφάνειας 50 Χ 50 εκ σε 3 άξονες αντιγράφοντας τη λειτουργία τριαξονικού ρούτερ.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά του πλατό στις 1000 στροφές και εμείς εδώ έχουμε κάποιες απορίες αλλά το μόνο που γίνεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια υλικά
( ρουλεμάν - μαντέμι ) και ίδιες διαστάσεις ή λίγο μεγαλύτερες αντιγράφοντας ορισμένα μέρη του τόρνου μου που γυρίζει μέχρι τις 2000 σαλ.

Τελείωσε το στήσιμο του πλαισίου το οποίο σε 3 κομμάτια, βάση, κυρίως πλαίσιο και ο πύργος της κοπτικής κεφαλής. Σε αυτή την φάση φάνηκαν και τα προβλήματα ακρίβειας που προέρχονται από τα όργανα που έχω, αυτά είναι ακρίβειας 0.1 έως 0.01 τα οποία θεωρώ ανεπαρκή για να μου δώσουν την σταθερή και επαναλαμβανόμενη ακρίβεια 0.01 που απαιτώ από το μηχάνημα.

Η ακρίβεια αυτή επιτυγχάνεται έχοντας όργανα και μηχανήματα μιας υποδιαστολής ακόμα, έτσι αποφασίσθηκε τα κρίσιμα σημεία που θα πατήσουν τα Rails και τα βαγόνια να είναι από ατσάλινες ρεκτιφιαρισμένες πλάκες πάχους 15mm με ακρίβεια 0.001 που θα τοποθετηθούν βιδωτές με δυνατότητα ρυθμίσεων για να μην παραμορφωθούν από τα κολλήματα.

Επίσης παραγγέλθηκε και μια κάρτα με τα καλώδια της που είναι ενδιάμεση στα servo και τους controllers που βοηθάει στην ταχύτητα απόκρισης των servo και γενικά στη διαχείριση πολλών αξόνων, η κάρτα αυτή θεωρείται από τις κορυφαίες για την δουλειά αυτή, είναι για επαγγελματικά μηχανήματα βαρέως τύπου 7 αξόνων και είναι η Galil DMC 1770,

http://www.galil.com/motion-controllers/prior-generation/dmc-17x0#info=2

Τελικά πάρθηκε η απόφαση να κολυμπήσουμε σε βαθιά και άγνωστα νερά αφού πάντα συζητάγαμε τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αν είχαμε ένα CNC αλλά τα οικονομικά δεν μας έπαιρναν για κάτι έτοιμο σύμφωνα με αυτά που θέλουμε να φτιάξουμε, σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε να συζητάμε για step κινητήρες των 200-400 watt και καταλήξαμε σε servos 1.8 kw για τις κινήσεις ενώ της κεφαλής και του πλατό θα είναι servo 3.0kw

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Σχεδίαση – κατασκευή κεφαλής κοπτικών εργαλείων με σύστημα αυτόματης εναλλαγής τους.

Είχα αποφασίσει να σχεδιάσω και στη συνέχεια να κατασκευάσω την κεφαλή που θα φέρει τα κοπτικά εργαλεία, τελικά αν είσαι μακριά από κάτι και δεν το κατέχεις μπορείς πολύ εύκολα να λες μεγάλες κουβέντες ή να κάνεις χοντρό λάθος ή να ξοδέψεις χρήμα και ενέργεια χωρίς λόγο εκτός και αν είσαι υποψιασμένος, τότε υπάρχει περίπτωση να την γλιτώσεις φτηνά.

Τελείωσα τη σχεδίαση της και άρχισα το ψάξιμο των κατάλληλων ρουλεμάν για την κεφαλή ( spindle ) δεδομένων των απαιτήσεων στην ακρίβεια ( κάτω από 0.01mm ) ανακάλυψα ότι τα ρουλεμάν για τις διαστάσεις μου και για 6.000 σαλ πρέπει να έχουν κεραμικές μπίλιες, ο φορέας τους πρέπει να είναι πολυαμίδιο reinforced με ίνες υάλου με ανώτατο όριο θερμοκρασίας λειτουργίας 120o, ή από κραματικό μπρούτζο αν η λειτουργία είναι πάνω από αυτή τη θερμοκρασία.

Ωραία μέχρι εδώ, πάμε τώρα στις ακρίβειες, τα ρουλεμάν των εργαλειομηχανών πρέπει να έχουν ακρίβεια Ρ4 ή Ρ3, τα κοινά ρουλεμάν για σύγκριση έχουν 0, η ακρίβεια στα ρουλεμάν παίρνει νούμερα Ρ6 – Ρ5 – Ρ4 – Ρ3 - Ρ2 κλπ, μεγαλύτερης ακρίβειας δεν με αφορούν, το μεγαλύτερο νούμερο είναι χειρότερο σε ακρίβεια, ωραία μέχρι εδώ.

Τα ρουλεμάν πρέπει να είναι τύπου Angular contact ball bearings και τουλάχιστον 4 τοποθετημένα στα δύο άκρα του άξονα τοποθετημένα σε διάταξη Back to back ή Face to face ή Tandem ανάλογα τη σχεδίαση και τα φορτία, αυτά τώρα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους από πχ 1mm έως και 200>mm

Αν τοποθετηθούν back to back μόνο δύο ρουλεμάν είναι για ελαφριές εργασίες πάντα με ενδιάμεσο αποστάτη μεταξύ τους για το απαιτούμενο preload αλλιώς πρέπει τα ρουλεμάν αν τοποθετηθούν σφιγμένα ανά ζεύγη πρέπει να είναι συνεργαζόμενα, δηλαδή ρεκτιφιαρισμένα μεταξύ τους ώστε να έχουν εργοστασιακό preload και πρέπει κάθε ζεύγος ρουλεμάν να σφίξει με το δικό που παξιμάδι ή με ένα αποστάτη μεταξύ των ζευγών και ένα παξιμάδι, αυτό το παξιμάδι πρέπει να είναι ρεκτιφιαρισμένο στο σημείο που πατάει και σφίγγει όλο το πακέτο ρουλεμάν / αποστάτες αλλιώς πατάει μονόπαντα λόγω της γωνίας του σπειρώματος οπότε πάνε περίπατο όλα όσα ανέφερα για τις ακρίβειες και το preload, δηλαδή ιστορίες για αγρίους, ας είναι καλά το net με τις πληροφορίες αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις και πού, τα ζόρια αρχίζουν όταν πάμε στις τιμές, εκεί το εγκεφαλικό είναι πολύ κοντά.

Πχ, το κοινό γωνιακό ρουλεμάν 40ο που μου κάνει σε διαστάσεις έχει 75€ και το αντίστοιχο ακριβείας Ρ4 έχει 400€, τα συνεργαζόμενα ρουλεμάν ανεξάρτητα από μέγεθος έχουν τη διπλάσια τιμή από την όποια ονομαστική τους, πχ ένα ρουλεμάν των 80€ αν είναι συνεργαζόμενο έχει 160€, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό πόσο εύκολα ξεφεύγει το θέμα από την οικονομική του πλευρά.

Συνεργαζόμενα ( matched ) ονομάζονται τα ρουλεμάν εκείνα που είναι ρεκτιφιαρισμένα και όταν ακουμπήσουν το ένα το άλλο και σφιχτούν στο κέντρο τους λειτουργούν χωρίς μπόσικα με ανοχές της τάξης των 3 – 8 microns ανάλογα με το επιθυμητό preload από το εργοστάσιο. Στα απλά ρουλεμάν το εξωτερικό κέλυφος με τον εσωτερικό δακτύλιο απέχουν 0.05 και δεν μπορεί να πάρουν προφόρτιση σε θέση back to back.

Αν δε πρόκειται να θελήσεις να έχεις μια κεφαλή για να μπορεί να επεξεργαστεί πολύ σκληρά μέταλλα και να μη χρειάζεται συχνά αλλαγή των ρουλεμάν ή ρύθμιση preload ανάλογα πως είναι τοποθετημένα τα ρουλεμάν, τότε προσθέτεις ένα ή δύο ακόμα ρουλεμάν στα άκρα του άξονα, κυλινδρικού τύπου, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα angular ρουλεμάν από τα μεγάλα ακτινικά φορτία που αναπτύσσονται κατά το φρεζάρισμα.

Να πω εδώ ότι να γωνιακά ρουλεμάν ανάλογα με τα φορτία που καλούνται να φέρουν υπάρχουν σε ποικιλία μοιρών, 15ο – 25ο -30ο - 40ο – 60ο , τα τελευταία προτείνονται αποκλειστικά για μεγάλα αξονικά φορτία, όλα τα ρουλεμάν που στηρίζουν τα ball screws είναι angular contact 60o, να συμπληρώσω ότι οι ακρίβειες των ρουλεμάν Ρ4 είναι της τάξης 5-8 μικρά και με την ανάλογη προφόρτιση η ακρίβεια αυτή ρυθμίζεται ανάλογα με τη χρήση της εργαλειομηχανής και του υλικού που θα κατεργαστεί, αυτός είναι και ο λόγος που το preload των εργοστασίων αναφέρεται σαν Light – medium – Heavy preload.

Έστω ότι ξεπεράσαμε το οικονομικό με μερικά χαπάκια, πάμε τώρα στην διαμόρφωση του άξονα, η υποδοχή του που στερεώνονται τα εργαλεία είναι τύπου ΒΤ40 με κώνο, ο κώνος έχει 8ο 17΄ 30¨, αυτή την γωνία δεν μπορώ να την πιάσω με τον τόρνο μου που έχει διαβάθμιση ανά 1ο, έστω ότι υπάρχει τρόπος να αντιγραφεί ο κώνος από ένα καινούργιο κώνο ΒΤ40 που έχω φέρει για δείγμα ,δοκιμές, διαστάσεις κλπ, με διάφορες μαστορικές τεχνικές, λέω έστω, όταν ο τόρνος μου όμως έχει ακρίβεια 0.01 δεν μπορώ να πιάσω την ακρίβεια που θα πάρω από τα ρουλεμάν ακριβείας έτσι το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι πριν ακόμα ξεκινήσω.

Μετά είναι και η διαμόρφωση του επάνω μέρους αλλά και του εσωτερικού του άξονα με το σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης του εργαλείου και το σφίξιμο ( συγκράτηση ) του επόμενου που για τους κώνους φορείς των κοπτικών τύπου BT40 είναι της τάξης των 2.000 kg, όλα αυτά τα υλικά και οι απαιτούμενες ακρίβειες με έκαναν να πάρω την απόφαση να ξεχάσω την κατασκευή της κεφαλής και να στραφώ σε αγορά έτοιμης καινούργιας με το ίδιο σχεδόν κόστος και με σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια με έτοιμο ενσωματωμένο σύστημα της αλλαγής των εργαλείων, το κέρδος είναι ο χρόνος και η σίγουρη επιτυχία, η σχεδίαση, οι δυσκολίες που αντιμετώπισα, οι απορίες και τελικά το όλο ψάξιμο της λειτουργίας του spindle έχει το κέρδος της γνώσης, εδώ εγωισμοί του τύπου εγώ είμαι μάγκας και μάστορας και θα το καταφέρω δεν υπάρχουν, υπάρχει έτοιμη γνώση, υπάρχουν τα υλικά, υπάρχουν και οι έτοιμες λύσεις σε κάθε στάδιο της μηχανής και πρέπει η όποια απόφαση να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του αρχικού στόχου, ένα CNC με τόσους άξονες πρέπει το πιο αδύνατο σημείο του να είναι καλύτερο ή τουλάχιστον όσο και ο στόχος της συνολικής ζητούμενης ακρίβειας αλλιώς εύκολα ξεφεύγει και δεν μαζεύεται, έτσι κάθε στάδιο πρέπει να πληροί την ακρίβεια του στόχου.

εδώ οι προδιαγραφές της κεφαλής,

Motor Spindle
The pulley is HTD5M, 45teeth.
Maximum speed 6000 (RPM)
Max. Temperature < 25 degree Celsius
Dynamic balance < 0.4 (mg)
Maximum noise < 78 (db)
Vibration < 0.003 (mm)
Weight 36 kg

Aυτή είναι η κεφαλή ( η δεξιά στην φωτό ) για κώνους ΒΤ-40, η μικρή είναι για κώνους ΒΤ-30

http://www.aliexpress.com/item-img/SP026-Spindle-with-synchronous-belt-for-CNC-milling-BT40-ATC-petal-clamp-disc-spring-drawbar/1357072263.html

Να συμπληρώσω ότι κίνηση θα παίρνει μέσω ιμάντα timing από servo κινητήρα ισχύος 3.0 kw με 3.000 στροφές με σχέση 1:2 υποδιπλασιάζοντας βέβαια τη ροπή εξ ου και ο τόσος δυνατός κινητήρας, όμως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος servo γιατί μου παρέχει τον πλήρη έλεγχο αφού το μηχάνημα δεν είναι απλή φρέζα αλλά κέντρο κατεργασίας με το απαιτούμενο positioning για την αυτόματη τοποθέτηση των εργαλείων αλλά και τη θέση του κοπτικού όταν λειτουργεί σε mode κάθετου τόρνου.
Οι κοιλοδοκοί όπως ίσως έχω αναφέρει είναι 3 διαφορετικών διαστάσεων, 60Χ100 – 60Χ60 και 30Χ50 με πάχος τοιχώματος 6mm -5mm – 4mm, αυτό όλο το χωροδικτύωμα είμαι σίγουρος ότι θα είναι απόλυτα στιβαρό αλλά θα έχει κωδωνισμούς λόγω της μορφής των κοιλοδοκών, σκέφτομαι όταν τελειώσω με τα τρυπήματα / σπειρώματα / κολλήματα να γεμίσω τους κοιλοδοκούς από μερικές τρύπες με αφρό πολυουρεθάνης κάνοντας πρώτα μια δοκιμή ώστε να λειτουργήσει σαν αποσβεστικό υλικό, άλλη σκέψη είναι να αποξηράνω άμμο θαλάσσης και να τους γεμίσω, άλλη είναι να ρίξω τσιμέντο, άλλη ιδέα είναι η υγρή σιλικόνη αλλά μάλλον εδώ θα πάει ακριβά το πράγμα, αν κάποιος έχει καμιά καλή φτηνή και εφαρμόσιμη ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη.

Aυτά είναι τα servo που αποφάσισα να βάλω, χρειάζομαι 4 Χ 1.8kw + 2 X 3.0 kw ήδη παρήγγειλα 1 να το δω σαν κατασκευή, ακρίβειες κλπ και αν μου κάνει θα παραγγείλω τα ίδια, αλλιώς θα πάω σε επώνυμα που κοστίζουν το διπλάσια.

Χρειάζεται χρόνος ( και χρήμα ) και δεν είναι μόνο ο χρόνος του να έρθουν όλα τα εξαρτήματα αλλά είναι και ο χρόνος της κατασκευής των εξαρτημάτων στήριξης των ηλεκτρικών μερών, μοτέρ, κλπ, είναι και η καθημερινότητα που πρέπει να τρέχει η κανονική δουλειά, υπολογίζουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχει μπει σε παραγωγική λειτουργία γιατί και τα trials θα χρειαστούν πολύ χρόνο εκμάθησης, αφομοίωσης, ρυθμίσεων κλπ.

Κινούμαστε σε άγνωστα και αχαρτογράφητα νερά,. τώρα μαθαίνουμε πολλά πράγματα, η υπάρχουσα εμπειρία δεν βοηθάει στο συγκεκριμένο θέμα απλά μας προστατεύει από λάθος κινήσεις όπως επιλογές εξαρτημάτων, ακρίβειες αυτών, επιλογές υλικών κλπ, πχ ένα απλό πληκτρολόγιο έχει από 10€, το πληκτρολόγιο που χρειάζεται το μηχάνημα στη θέση που είναι πρέπει να είναι μεταλλικό, ανοξείδωτο, προδιαγραφών ΙΡ65 με ενσωματωμένο track-ball με κόστος 99-120€, έτσι γίνεται αντιληπτό ότι τα κόστη σε ορισμένα εξαρτήματα ξεφεύγουν και αν δεν γνωρίζεις τι θέλεις και που θα το βρεις είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αγοράσεις το ίδιο εξάρτημα 2 φορές, αφού η 1η είναι το λάθος.

Μάθαμε μέχρι τώρα πολλά και συμπυκνωμένα και μαθαίνουμε καθημερινά, ο δρόμος μακρύς, δύσκολος και γοητευτικός, η γνώση είναι κεφάλαιο.

Έφτασε και ο κώνος / εργαλειοδέτης τύπου ΒΤ40 για τα μέτρα της κατασκευής του μηχανισμού tool changer το οποίο θα έχει 20 θέσεις με κώνους ΒΤ40, και αγοράστηκαν και 4 ρόδες αντοχής 300 kg έκαστη για την εύκολη μετακίνηση του μηχανήματος μέχρι την στήριξη του στην θέση του.

Το 1 servo των 1.8 kw που περιμένουμε για δοκιμές ήρθε σήμερα. αν οι δοκιμές δείξουν ότι είναι τόσο καλό και ποιοτικό όσο λένε τα χαρτιά του θα αγοραστούν άλλα 3 των 1.8 kw και 2 τεμ. 3.0 kw για την κίνηση της κεφαλής και του περιστρεφόμενου πλατό της κούνιας.

Εδώ βλέπετε το αρχικό σχέδιο, όταν τελειώσει θα κλειστεί γύρω - γύρω, θα υπάρχουν συρόμενες πόρτες, τζάμι στις πόρτες για παρακολούθηση, σύστημα με αντλία για το κοπτικό υγρό, καλύματα για τα γρέζια, αποχέτευση του κοπτικού υγρού, βίδα του Αρχιμήδη για την συνεχή απομάκρυνση των γρεζιών, διακόπτες emergency, ελεκτρικός πίνακας πίνακας ΙΡ 65 με όλα τα τροφοδοτικά, controllers κλπ

temp image upload

click image upload

upload pic

Εδώ τα όργανα που βοηθάνε στην κατασκευή

gif uploader

Κάπως έτσι θέλω να δουλεύει

https://www.youtube.com/watch?v=akNobdTB4VI
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
MEMsound 
Υπεύθυνος Συνεργασιών
Επίσημο Μέλος

206gti

Ένταξη: 17 Σεπ 2004
Τόπος: Στροφοδιαδρομές

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ 05 Απρ 2015, 13:20:33    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

...οτι και να πω ειναι μαλλον λιγο..
καλη επιτυχια και καλες κατασκευές.
Clapping Thumbs Up

η πιο ωραία βόλτα...
ειναι η επόμενη...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Yahoo Messenger MSN Messenger
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ 05 Απρ 2015, 13:59:17    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

MEMsound έγραψε:
...οτι και να πω ειναι μαλλον λιγο..
καλη επιτυχια και καλες κατασκευές.
Clapping Thumbs Up

Eυχαριστώ, θα ενημερώνω κατά την πορεία προς την ολοκλήρωση.
Επιστροφή στην κορυφή
salex (Στελιος)
Έχω ξεφύγει !!!
Έχω ξεφύγει !!!
Επίσημο Μέλος

3008 (ex 207 GT)

Ένταξη: 21 Οκτ 2006
Τόπος: Παλλήνη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ 05 Απρ 2015, 14:54:15    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πολύ ωραίο φαίνεται Παναγιώτη, καλή επιτυχία!

Προσπαθώ να καταλαβω μόνο που βρίσκεται ο 6ος άξονας γιατί στο σχέδιό σου μετράω 5. 3 της κίνησης του εργαλειοφορέα και 2 της μέγγενης. Κάπου έχω χάσει έναν νομίζω! Smile

http://www.etuners.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ 05 Απρ 2015, 17:00:50    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

salex έγραψε:
Πολύ ωραίο φαίνεται Παναγιώτη, καλή επιτυχία!

Προσπαθώ να καταλαβω μόνο που βρίσκεται ο 6ος άξονας γιατί στο σχέδιό σου μετράω 5. 3 της κίνησης του εργαλειοφορέα και 2 της μέγγενης. Κάπου έχω χάσει έναν νομίζω! Smile

Ευχαριστώ,

3 είναι οι κλασσικοί Χ-Ψ-Ω, 2 είναι της κούνιας με το περιστρεφόμενο πλατώ και 6ος λογίζεται το tool changer το οποίο έχει 20 κοπτικά εργαλεία ή τρυπάνια ή κολαούζα συνδυαζόμενα ανάλογα με το σχέδιο που θα επεξεργάζεται, το γράφω και στο κείμενο.
Επιστροφή στην κορυφή
OnyX (Γιωργος)
Δραστήριο μέλος
Δραστήριο μέλος

Seat Ibiza 6l Cupra 1.8T

Ένταξη: 26 Ιούλ 2010
Τόπος: οπου υπαρχουν στροφες

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 07:35:17    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Thumbs Up Thumbs Up Thumbs Up RESPECT!!!!!!

Καλη επιτυχια στο project σου ευχομαι ολοψυχα!
Θεμα με τους κραδασμους θα εχεις μονο σε περιπτωσεις που κατεργαζεσαι κομματια με μεγαλα κοπτικα και παιρνεις μεγαλα "πασα" ( τσεκαρισμενο στο cnc που χειριζομαι)
Οσο αναφορα το κοστος,εχεις δικιο εν μερει για τα μεταχειρισμενα (μερικες εταιρειες πουλανε με εγγυηση ανακατασκευασμενα και ειναι σε πολυ καλη κατασταση),τα καινουρια ειναι απαγορευτικα με τιμες που ξεπερνουν τα 600 χιλιαρικα χωρις να υπολογισεις το κοστος των κοπτικων που αρκετα μπορει να ειναι και custom...
Αν μπορεις,οταν το τελειωσεις θα ηθελα να αναφερεις το κοστος κατασκευης της...

Επιστροφή στην κορυφή
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 10:53:09    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

OnyX έγραψε:
Thumbs Up Thumbs Up Thumbs Up RESPECT!!!!!!

Καλη επιτυχια στο project σου ευχομαι ολοψυχα!
Θεμα με τους κραδασμους θα εχεις μονο σε περιπτωσεις που κατεργαζεσαι κομματια με μεγαλα κοπτικα και παιρνεις μεγαλα "πασα" ( τσεκαρισμενο στο cnc που χειριζομαι)
Οσο αναφορα το κοστος,εχεις δικιο εν μερει για τα μεταχειρισμενα (μερικες εταιρειες πουλανε με εγγυηση ανακατασκευασμενα και ειναι σε πολυ καλη κατασταση),τα καινουρια ειναι απαγορευτικα με τιμες που ξεπερνουν τα 600 χιλιαρικα χωρις να υπολογισεις το κοστος των κοπτικων που αρκετα μπορει να ειναι και custom...
Αν μπορεις,οταν το τελειωσεις θα ηθελα να αναφερεις το κοστος κατασκευης της...

Γιώργο ευχαριστώ για τα λόγια σου, όσον αφορά τους κραδασμούς που λες έχεις την εμπειρία που δεν έχω σε cnc, και η δική μου εμπειρία που είναι σε κλασσικά μηχανήματα συμφωνώ απόλυτα με το βάθος και την ταχύτητα κοπής, το ζητούμενο από την κατασκευή μου δεν είναι η αυξηση της ταχύτητας παραγωγής που θα γίνει άλλωστε αφού δεν θα μεσολαβεί χέρι με διακοπές για συνεχή μετρήματα κλπ, το ζητούμενο είναι η ακρίβεια, η επαναληψιμότητα και τα σχήματα που δεν μπορούν να γίνουν με τα κλασσικά μηχανήματα.

Ξεκίνησα σαν αναφορά τα step motors 400-750 watt, αλλά στην πορεία του ψαξίματος και του διαβάσματος είδα ότι αυτά είναι πολύ καλά για παιγνίδια και ερασιτεχνικές εργασίες, οπότε έφτασα στο σημείο να έχω servo 1.8 kw για τις κινήσεις και 3.8 kw για την κεφαλή κοπής που ίσως αργότερα αλλάξει με 7.5 kw ανάλογα τι θα μου δείξει επιλογή των 3.8 kw, για την κούνια και το πλατώ θα δοκιμάσω με 1.8 kw και βλέποντας και κάνοντας.

Σίγουρα θα περάσει το κόστος των τις 20.000, σαφώς και στο τέλος θα το αναφέρω αφού η αναφορά μου εδώ αλλά και αλλού είναι για να βοηθήσω όσο μπορώ να προχωρήσει και κάποιος άλλος φτιάχνοντας κάτι μεγαλύτερο ή μικρότερο δεν έχει σημασία, το ζητούμενο είναι να φύγει ο φόβος της προσέγγισης μια κατασκευής και των δυσκολιών που αντιμετωπίζω εγώ και τις λύσεις που δίνω αναφέροντας παράλληλα και το σκεπτικό μου κατά περίπτωση.

Καλή Ανάσταση να έχεις εσύ και τα άλλα παιδιά εδώ, εγώ όπως προχωράω θα ενημερώνω.
Επιστροφή στην κορυφή
Steve (30cm) (Moderator)
Άντε γεια !!!
Άντε γεια !!!
Επίσημο Μέλος

Citroen C4 (2012) 1.6 e-hdi DRAGSTER

Ένταξη: 21 Απρ 2003
Τόπος: Ψεσσαλονίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 10:59:29    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καλή επιτυχία εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου!

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή υποσημείωση επειδή τυγχάνει να έχω κάποιες σχέσεις παραπάνω με την Bosch σε θέματα εργαλείων-μηχανημάτων εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα €600.000 που μπορεί να σου ζητάνε είναι άκρως λογικά. Χρησιμοποιώντας αυτό το μηχάνημα, μπορείς να βγάλεις εκατομμύρια οπότε σου ζητάνε ένα μικρό τίμημα.

Σε μια επένδυση που θέλω να κάνω στο μαγαζί, ζητάνε €1.500.000 για ένα μηχάνημα το οποίο μετά από προσεκτική μελέτη, μπορεί μέσα σε 82 ώρες λειτουργίας να βγάλει τα λεφτά του, ενώ η κάθε έξτρα ώρα λειτουργίας του, μεταφράζεται σε κέρδος.

Άρα λοιπόν αν πούμε ότι το μηχάνημα δουλεύει με ωράριο ιδιωτικού υπαλλήλου προ κρίσης (8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα), σε 2 εβδομάδες έχει βγάλει τα λεφτά του και σε 1 μήνα έχει δώσει κι άλλο €1.500.000 .

Στα €600.000 που λέμε τώρα στην περίπτωση σου, ένα παράδειγμα είναι να κατασκευάσεις 6000 αντικείμενα και από το κάθε ένα να σου μένουν €100 ευρώ στην τσέπη. Ομοίως, 600 αντικείμενα για €1000 στη τσέπη κλπ κλπ.

Το πρόβλημα δεν είναι πού θα βρεις τα €600.000 που ΔΕΝ έχεις, το πρόβλημα είναι αν τα είχες πότε θα τα ξαναέπαιρνες πίσω μετά την αγορά του μηχανήματος. Πότε θα τα έκανες απόσβεση, και πότε θα μετρούσε στα συν πάλι το ταμείο σου.

Ευτυχώς στην περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν πολλά πορτοφόλια δίχως πάτο που θέλουν νέες ιδέες και επενδύσεις, όπως επίσης υπάρχει και το crowdfunding. Με ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο και λογικούς χρόνους απόσβεσης, μπορείς να κάνεις μια πολύ ωραία παρουσίαση όπως και αυτή που έχεις κάνει τώρα και να αποκτήσεις το κεφάλαιο που θες. Με το crowdfunding, μπορείς να κάνεις μια έκπτωση 10% σε όποιον σε στηρίξει ή να προσφέρεις κάποιο υλικό σε μειωμένη τιμή.

Αλλά μιας που λες για εξωστρέφεια, έχεις δει μήπως στο εξωτερικό τί ανταγωνισμό έχεις, και θα μπορούσες να αναφέρεις 1-2 λόγους, γιατί να φτιάξει π.χ. ο άγγλος ένα motorsport ποιοτικό βελτιωτικό εξάρτημα σε εσένα και όχι στην πατρίδα του, σε κάποιον που έχει ένα μηχάνημα Bosch των €600.000;

Τί θα προσφέρεις παραπάνω; Σε τί θα κάνεις την διαφορά εσύ με την έτοιμη "πανάκριβη" λύση; Ποιόν θα πας να "χτυπήσεις";

Αυτά και άλλα πολλά, θα έπρεπε να σε έχουν απασχολήσει αν δεν σε έχουν ήδη απασχολήσει ως τώρα, πολύ πιο πριν από τα τεχνικά και την υλοποίηση. Rolling eyes

Και δυστυχώς η Ελληνική μίζερη πραγματικότητα έρχεται επειδή ΔΕΝ ακούμε τις ανάγκες τις αγοράς η οποία είχε, έχει και θα έχει για πολύ καιρό ακόμα λεφτά για να διαθέσει, και θα τα διαθέσει ανά πάσα στιγμή, όταν βρει το προϊόν ή την υπηρεσία που την καλύπτει. Μέχρι τότε, τα λεφτά θα είναι παγωμένα σε μαξιλάρια-στρώματα-τοίχους, τα σουβλατζίδικα και οι καφετέρειες θα ανοίγουν και θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο Wink

https://www.makemuesli.gr/
http://facebook.com/makemuesli
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 11:58:06    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Steve έγραψε:
Καλή επιτυχία εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου!

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή υποσημείωση επειδή τυγχάνει να έχω κάποιες σχέσεις παραπάνω με την Bosch σε θέματα εργαλείων-μηχανημάτων εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα €600.000 που μπορεί να σου ζητάνε είναι άκρως λογικά. Χρησιμοποιώντας αυτό το μηχάνημα, μπορείς να βγάλεις εκατομμύρια οπότε σου ζητάνε ένα μικρό τίμημα.

Σε μια επένδυση που θέλω να κάνω στο μαγαζί, ζητάνε €1.500.000 για ένα μηχάνημα το οποίο μετά από προσεκτική μελέτη, μπορεί μέσα σε 82 ώρες λειτουργίας να βγάλει τα λεφτά του, ενώ η κάθε έξτρα ώρα λειτουργίας του, μεταφράζεται σε κέρδος.

Άρα λοιπόν αν πούμε ότι το μηχάνημα δουλεύει με ωράριο ιδιωτικού υπαλλήλου προ κρίσης (8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα), σε 2 εβδομάδες έχει βγάλει τα λεφτά του και σε 1 μήνα έχει δώσει κι άλλο €1.500.000 .

Στα €600.000 που λέμε τώρα στην περίπτωση σου, ένα παράδειγμα είναι να κατασκευάσεις 6000 αντικείμενα και από το κάθε ένα να σου μένουν €100 ευρώ στην τσέπη. Ομοίως, 600 αντικείμενα για €1000 στη τσέπη κλπ κλπ.

Το πρόβλημα δεν είναι πού θα βρεις τα €600.000 που ΔΕΝ έχεις, το πρόβλημα είναι αν τα είχες πότε θα τα ξαναέπαιρνες πίσω μετά την αγορά του μηχανήματος. Πότε θα τα έκανες απόσβεση, και πότε θα μετρούσε στα συν πάλι το ταμείο σου.

Ευτυχώς στην περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν πολλά πορτοφόλια δίχως πάτο που θέλουν νέες ιδέες και επενδύσεις, όπως επίσης υπάρχει και το crowdfunding. Με ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο και λογικούς χρόνους απόσβεσης, μπορείς να κάνεις μια πολύ ωραία παρουσίαση όπως και αυτή που έχεις κάνει τώρα και να αποκτήσεις το κεφάλαιο που θες. Με το crowdfunding, μπορείς να κάνεις μια έκπτωση 10% σε όποιον σε στηρίξει ή να προσφέρεις κάποιο υλικό σε μειωμένη τιμή.

Θα μπορούσα να βρώ χρήματα και από το kickstarter και από αλλού, η εμπειρία μου και η συνεργασίες μου με την Ευρώπη μετράνε από το 1978, το δικό μου ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόκτηση ενός cnc αλλά και η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας από την κατασκευή του αφού εδώ συνομιλάς με ένα ήδη κατασκευαστή ρομποτικών μηχανών συσκευασίας, βλέπεις δεν κοιμάμε με τα τσαρούχια όπως θέλεις να με παρουσιάσεις ούτε έχεις τη μοναδικότητα στις αναλύσεις.

Αλλά μιας που λες για εξωστρέφεια, έχεις δει μήπως στο εξωτερικό τί ανταγωνισμό έχεις, και θα μπορούσες να αναφέρεις 1-2 λόγους, γιατί να φτιάξει π.χ. ο άγγλος ένα motorsport ποιοτικό βελτιωτικό εξάρτημα σε εσένα και όχι στην πατρίδα του, σε κάποιον που έχει ένα μηχάνημα Bosch των €600.000;

Τί θα προσφέρεις παραπάνω; Σε τί θα κάνεις την διαφορά εσύ με την έτοιμη "πανάκριβη" λύση; Ποιόν θα πας να "χτυπήσεις";

Πηγαινοέρχομαι στην Ευρώπη από το 1978 και γνωρίζω πολύ καλά το περιβάλλον και την αγορά τους αφού έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλές εταιρίες είτε σαν εισαγωγέας των προϊόντνω τους, είτε σαν service και εγκαταστάσεις μηχανημάτων εδώ στην Ελλάδα, είτε σαν πωλητής χυτών ακριβείας επί 4ετία στην έκθεση subcontactors στο Αννόβερο σαν συμμετοχή με περίπτερο και πελάτες που ούτε φαντάζεσαι ποιοί είναι. Ήδη στέλνω στην Αγγλία και Σκωτία κάτι που δεν έχει κανένας άλλος σκεφτεί να κάνει και ας έχει 50 cnc στη διάθεση του και έχω στην αναμονή μεγάλη εταιρία retailer motosport εξαρτημάτων που ζητάει αυτά που δεν βρίσκει αλλού.

Αυτά και άλλα πολλά, θα έπρεπε να σε έχουν απασχολήσει αν δεν σε έχουν ήδη απασχολήσει ως τώρα, πολύ πιο πριν από τα τεχνικά και την υλοποίηση. Rolling eyes

Δεν με γνωρίζεις και δεν γνωρίζεις τι με έχει απασχολήσει μέχρι τώρα, έγινες πικρόχολος χωρίς λόγο και χωρίς να καταλαβαίνω γιατί, άλλωστε δεν σου ζήτησα τίποα έτσι δεν είναι ?

Και δυστυχώς η Ελληνική μίζερη πραγματικότητα έρχεται επειδή ΔΕΝ ακούμε τις ανάγκες τις αγοράς η οποία είχε, έχει και θα έχει για πολύ καιρό ακόμα λεφτά για να διαθέσει, και θα τα διαθέσει ανά πάσα στιγμή, όταν βρει το προϊόν ή την υπηρεσία που την καλύπτει. Μέχρι τότε, τα λεφτά θα είναι παγωμένα σε μαξιλάρια-στρώματα-τοίχους, τα σουβλατζίδικα και οι καφετέρειες θα ανοίγουν και θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο Wink

Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα λίγα γιατί έχω μηχανές σχεδίασης και κατασκευής μου σε πολλές πολυεθνικές και μεγάλες Ελληνικές εταιρίες από το 1982 έτσι για να ξέρεις τι γίνεται πίσω από την παρουσίαση μου και τους λόγους που ανέφερα και άσε με εμένα να ανησυχώ τι έχω να προσφέρω και σε ποιόν, επίσης έχω την εντύπωση ότι όταν έκανα εγώ έρευνες αγοράς εσύ πρέπει να είσουνα στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο, όταν δεν γνωρίζεις κάποιον λοιπόν δεν πρέπει να είσαι δηκτικός μαζί του ούτε αρνητικός.

https://www.youtube.com/watch?v=Xx8kns3YRCs

https://www.youtube.com/watch?v=0FHzvTVxaRI

https://www.youtube.com/watch?v=4JMMnmJWgRo

screen shot on windows

Αυτά δεν μπορώ τώρα να τα προσφέρω μαζικά ούτε να έχω μαζική κατασκευή δαγκάνες που θέλω να φτιάξω, ήδη ΄λεφτιαξα ένα σέτ μόνο για δοκιμές που πήγαν περίφημα, δεν θέλω λοιπόν να πάω να δώσω έξω την δουλειά μου φασόν σε cnc, όπως είπα δεν τρελαίνομαι να βρώ δουλειά, μου φτάνει αυτή που έχω που με απασχολεί και τα σαββατοκύριακα, την εμπειρία που θα κερδίσω από την κατασκευή του δικού μου cnc σαν ήδη κατασκευαστής μηχανημάτων δεν μπορείς να την αντιληφθείς μένοντας στα στεγνά χρηματοοικονομικά ίσως από έλλειψη φαντασίας, ίσως από άλλους δικούς σου λόγους, αν ήθελες να πείς κάτι διαφορετικό θα έπρεπε να διάλεγες διαφορετική προσέγγιση και όχι κάνοντας ευθεία επίθεση σαν να απευθύνεσαι σε κάποιον έφηβο, όπως και νά έχει όμως ευχαριστώ για τις ευχές σου και να έχεις καλή ανάσταση.

Eδώ το Clio 3RS που κέρδισε το ασφάλτινο πρωτάθλημα της Σκωτίας 2014 στην κατηγορία του και φοράει τα πίσω φρένα μου, αυτά που δεν σκέφτηκε κανείς άλλος να φτιάξει έχοντας άπειρα χρήματα και δεκάδες cnc, βλέπεις η φαντασία και το μεράκι δεν μετριώνται με χρήματα αλλά με όρεξη, όραμα και διάθεση για το διαφορετικό.

https://www.youtube.com/watch?v=e_z8LceuLU8
Επιστροφή στην κορυφή
OnyX (Γιωργος)
Δραστήριο μέλος
Δραστήριο μέλος

Seat Ibiza 6l Cupra 1.8T

Ένταξη: 26 Ιούλ 2010
Τόπος: οπου υπαρχουν στροφες

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 12:36:00    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

600 χιλιαρικα ειναι αρκετα χρηματα,ακομα και για μεγαλες εταιρειες...επισης υπαρχουν και ασταθμητοι παραγοντες που ανεβαζουν το κοστος,οπως πχ η συντηρηση και κυριως η αντικατασταση μερων της μηχανης ( πχ ενα module της Siemens για το Acramatic 950 κοστιζει 8000 ευρω brand new,μια ΒΟΗ διαγνωστικη καρτα της Vickers κοστιζει κοντα 2000 κτλ)

Επισης τα εργαλεια δεν ειναι φθηνα...πχ ενα custom κοπτικο με διαμετρο 84.6 mm κοστισε 800 ευρω ( χωρις τον κωνο της Sandvik σειρα Coromant...) κτλ.

Οσο αναφορα την αντιπαραθεση σας δεν θα παρω θεση (ακομα),απλα θα πω οτι με προσωπικες επιθεσεις θα αδικηθειτε και οι δυο...

Επιστροφή στην κορυφή
puglover 
Τρελλαμένο μέλος
Τρελλαμένο μέλος

Ένταξη: 09 Μάϊ 2010

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 12:56:22    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σαν ουδετερος παρατηρητης, ειλικρινα δε μου φανηκε πικροχολο το σχολιο του steve. Νομιζω οτι καλοπροαιρετα και ρεαλιστικα εθεσε καποια ευλογα ερωτηματα. Ουτε αμφισβητησε την αξια σας ως επαγγελματια ουτε διεκδικησε την μοναδικοτητα των αναλυσεων. Οι προσωπικες επιθεσεις και οι κομπασμοι προηλθαν απο την δικια σας μερια κυριε Παναγιωτη.
Επιστροφή στην κορυφή
salex (Στελιος)
Έχω ξεφύγει !!!
Έχω ξεφύγει !!!
Επίσημο Μέλος

3008 (ex 207 GT)

Ένταξη: 21 Οκτ 2006
Τόπος: Παλλήνη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 13:39:09    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Άλλα γράφει ο ένας και άλλα γράφει ο άλλος βασικά.

Μου αρέσει το κατασκευαστικό κομμάτι που κάνει ο Παναγιώτης. Φαντάζομαι ότι ξέρει τί κάνει βλέποντας την επιλογή εξαρτημάτων του (με μια μικρή εξαίρεση τον κοντρολερ, που ελπίζω να βγει καλός).

Αυτό που γράφει ο Σταύρος έχει να κάνει με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς δουλειάς. Επειδή δηλαδή κάποιος φτιάχνει ένα κέντρο κατεργασιών με 20 χιλιάδες ευρώ, δε σημαίνει ότι βγαίνει κερδισμένος σε σχέση με τα πολλά χιλιάδες ευρώ που κάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά μηχανήματα του εμπορίου που προορίζονται για παραγωγή εξαρτημάτων.

Σίγουρα σε επίπεδο ενασχόλησης για το Σαββατοκύριακο, καλό θα είναι. Στο να φτιάχνει πρωτότυπα μοντέλα, καλό θα είναι επίσης. Στο να το βάλεις να σου κάνει μια παρτίδα παραγωγής εξαρτημάτων, κανείς δεν ξέρει γιατί ο κατασκευαστής του δεν έχει τεχνογνωσία και εμπειρία πάνω στο θέμα. Ίσως και να κάνει, μπορεί και όχι.

Όχι στο να είναι καλός μάστορας, γιατί μπορεί να είναι ο καλύτερος μηχανουργός του πλανήτη. Στο να είναι μηχανουργός CNC και στο να είναι σωστό το μηχάνημα, γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις ακρίβεια στο μηχανισμό.

0.1 χιλιοστά ξεφεύγουν ώσπου να πεις ζήτω και μετά πάει περίπατο η κατεργασία ακριβείας! Στο τόρνο και τη φρέζα τα προλαβαίνεις γιατί μπορείς να κάνεις 5 ώρες αντί για 10 λεπτά, πηγαίνοντας σιγά σιγά και ελέγχοντας το αποτέλεσμα με μετρήσεις.
Εδώ αυτό δεν γίνεται. Άμα το βάλεις, το έβαλες. Αν έχεις κάνει λάθος στο πρόγραμμα, το βλέπεις αφού σφάξεις το κομμάτι.
Αν σου χάνει ο ένας άξονας επειδή έχει τζόγο ο οδηγός, το βλέπεις όταν μετράς το κομμάτι που κατεργάστηκες. Αν χάνει στροφές ένα βηματικό επειδή για κάποιο λόγο τα ηλεκτρονικά αυνανίζονται, το βλέπεις όταν είναι αργά.

Αλλά αυτά είναι κομμάτι της απόλαυσης του να κατασκευάζεις το δικό σου μηχάνημα. Αρκεί να μην θέτεις περιορισμούς στον εαυτό σου!

http://www.etuners.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 14:33:36    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

puglover έγραψε:
Σαν ουδετερος παρατηρητης, ειλικρινα δε μου φανηκε πικροχολο το σχολιο του steve. Νομιζω οτι καλοπροαιρετα και ρεαλιστικα εθεσε καποια ευλογα ερωτηματα. Ουτε αμφισβητησε την αξια σας ως επαγγελματια ουτε διεκδικησε την μοναδικοτητα των αναλυσεων. Οι προσωπικες επιθεσεις και οι κομπασμοι προηλθαν απο την δικια σας μερια κυριε Παναγιωτη.

Ήταν 100% πικρόχολο γιατί όλα αυτά θα μπορούσε να τα θέσει υπό τύπο ερώτησης για να πάρει τις απαντήσεις και το σκεπτικό μου και όχι να κάνει ευθεία επίθεση σε ορισμένα σημεία. Με μια 2η ανάγνωση θα φανούν τα σημεία εκείνα που...αγκιλώνουν.

Το ύφος του ήταν σαν να είχε απένατι του έναν άπειρο 20χρονο που θέλησε να τον νουθετήσει αλλά δεν είναι έτσι, όταν δεν ξέρεις ποιός είναι απέναντι σου πας λίγο ψαχτά, ρωτάς πέρνεις την απάντηση έχοντας μια καλύτερη εικόνα από τον συνομιλητή σου και πας παρακάτω τις όποιες απορίες σου.

Το ύφος μου κινήθηκε στο δικό του ύφος και σε καμμία περίπτωση δεν είναι επίθεση επί προσωπικού, το σκλήρυνα λίγο για να αντιληφθεί ότι έσφαλε, αν το αντελήφθηκε καλώς και πέρνω πίσω το δικό μου ύφος, αν όχι τι να πω ?

Περιμένω την απάντηση του αν θέλει να απαντήσει, το λιγότερο που θέλω είναι κόντρες και αντεκδικήσεις, η όλη ανάπτυξη του θέματος εκ μέρους μου έχει να κάνει με την δημιουργία μια επικοδομητικής συζήτησης αν κάποιος ενδιαφέρεται για το θέμα.
Επιστροφή στην κορυφή
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 15:12:22    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

salex έγραψε:
Άλλα γράφει ο ένας και άλλα γράφει ο άλλος βασικά.

Μου αρέσει το κατασκευαστικό κομμάτι που κάνει ο Παναγιώτης. Φαντάζομαι ότι ξέρει τί κάνει βλέποντας την επιλογή εξαρτημάτων του (με μια μικρή εξαίρεση τον κοντρολερ, που ελπίζω να βγει καλός).

Αυτό που γράφει ο Σταύρος έχει να κάνει με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς δουλειάς. Επειδή δηλαδή κάποιος φτιάχνει ένα κέντρο κατεργασιών με 20 χιλιάδες ευρώ, δε σημαίνει ότι βγαίνει κερδισμένος σε σχέση με τα πολλά χιλιάδες ευρώ που κάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά μηχανήματα του εμπορίου που προορίζονται για παραγωγή εξαρτημάτων.

Σίγουρα σε επίπεδο ενασχόλησης για το Σαββατοκύριακο, καλό θα είναι. Στο να φτιάχνει πρωτότυπα μοντέλα, καλό θα είναι επίσης. Στο να το βάλεις να σου κάνει μια παρτίδα παραγωγής εξαρτημάτων, κανείς δεν ξέρει γιατί ο κατασκευαστής του δεν έχει τεχνογνωσία και εμπειρία πάνω στο θέμα. Ίσως και να κάνει, μπορεί και όχι.

Όχι στο να είναι καλός μάστορας, γιατί μπορεί να είναι ο καλύτερος μηχανουργός του πλανήτη. Στο να είναι μηχανουργός CNC και στο να είναι σωστό το μηχάνημα, γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις ακρίβεια στο μηχανισμό.

0.1 χιλιοστά ξεφεύγουν ώσπου να πεις ζήτω και μετά πάει περίπατο η κατεργασία ακριβείας! Στο τόρνο και τη φρέζα τα προλαβαίνεις γιατί μπορείς να κάνεις 5 ώρες αντί για 10 λεπτά, πηγαίνοντας σιγά σιγά και ελέγχοντας το αποτέλεσμα με μετρήσεις.
Εδώ αυτό δεν γίνεται. Άμα το βάλεις, το έβαλες. Αν έχεις κάνει λάθος στο πρόγραμμα, το βλέπεις αφού σφάξεις το κομμάτι.
Αν σου χάνει ο ένας άξονας επειδή έχει τζόγο ο οδηγός, το βλέπεις όταν μετράς το κομμάτι που κατεργάστηκες. Αν χάνει στροφές ένα βηματικό επειδή για κάποιο λόγο τα ηλεκτρονικά αυνανίζονται, το βλέπεις όταν είναι αργά.

Αλλά αυτά είναι κομμάτι της απόλαυσης του να κατασκευάζεις το δικό σου μηχάνημα. Αρκεί να μην θέτεις περιορισμούς στον εαυτό σου!

Στέλιο τον κοντρόλερ του servo εννοείς ? Αν ναι και εμένα μου φάνηκε λίγο κάπως αλλά πήρα από αυτόν μόνο 1 servo με τον κοντρόλερ του για να τα δω, το servo φαίνεται καλό σε αντίθεση με τον κοντρόλερ που φαίνεται φθηνός, η νεκροψία θα δείξει.

Η κατασκευή δεν γίνεται για να περνάει η ώρα τα σαββατοκύριακα αλλά ούτε και για να ξεπετάει εκατοντάδες κομμάτια την ώρα, γίνεται για να φτιάχνει ορισμένα ζευγάρια εξαρτημάτων με μια λογική ταχύτητα χωρίς την απαίτηση και την φιλοδοξία να ανταγωνιστεί τα cnc του εμπορίου, μπορεί όμως να βγάλει 2 κομμάτια ίδια που με το χέρι δεν βγαίνουν, αυτός είναι και ο αρχικός στόχος και βλέποντας και κάνοντας.

Ίσως δεν κατάλαβες μάλλον κάτι βασικό στην κατασκευή μου που δεν είναι με Βηματικά αλλά με servo, άλλο τα servo και άλλο τα Βηματικά, τα Βηματικά έχουν το μειονέκτημα που αναφέρεις αφού είναι ανοιχτού βρόγχου και δεν έχουν επικοινωνία με τους κοντρόλερς σε αντίθεση με τα servo που είναι κλειστού βρόγχου και έχουν επικοινωνία.

Τα Βηματικά παίρνουν εντολή να μετακινηθούν από το Α σημείο στο Β αλλά όταν φτάσουν ή δεν φτάσουν δεν το ξέρει ο κοντρόλερ για να διορθώσει, τα servo παίρνουν την εντολή να μετακινηθούν και όταν φτάσουν στο σημείο στέλνουν σήμα ότι είναι στο σωστό σημείο, η διαφορά τους βρίσκεται στην κατασκευή τους, τα servo έχουν absolute encoder ενώ τα Βηματικά δεν έχουν, τα servo είναι 5 φορές ακριβέστερα και 7 φορές ταχύτερα από τα Βηματικά και αυτός είναι ο λόγος της προτίμησης τους, είναι κατά πολλές φορές ακριβότερα.

Οι οδηγοί είναι Bosch / Rexroth και THK, δεν είναι τίποτα Κινέζικοι no name, το ίδιο και τα ball screw, είναι Ιαπωνικά της NSK βαμμένα και ρεκτιφιαρισμένα, το χρήμα πήγε εκεί που έπρεπε, σε πιστοποιημένα εξαρτήματα χωρίς τζόγους, οι οδηγοί θα πατήσουν σε ρεκτιφιαρισμένα κομμάτια με ακρίβεια 0.003 από τον Βελετάκο, μην έχεις αμφιβολίες ότι δεν θα είναι σωστό μηχάνημα, δεν είναι παιχνιδάκι με αλουμινένιο σασί σαν τα κίτ που πουλάνε με 1.500€.

Όσο για την εμπειρία σε cnc μου λείπει αλλά ένας έμπειρος μηχανουργός είναι εύκολο να την αποκτήσει σε αντίθεση με τον ερασιτέχνη, όλα έχουν το κόστος τους και αλλοίμονο αν έκανα πίσω επειδή υπάρχουν δυσκολίες που είναι ήδη καταγεγραμμένες μαζί με τα υπόλοιπα αδύνατα αλλά και τα δυνατά σημεία που υπάρχουν στο μαγαζί μου.
Επιστροφή στην κορυφή
B.M-SPORT (ΒΑΣΙΛΗΣ)
Φανατικό μέλος
Φανατικό μέλος

Citroen Xsara 1.4 (8v) coupe 1999

Ένταξη: 11 Ιαν 2005
Τόπος: Πειραιας-Κερατσινι-Ιλιον

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 17:18:11    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ, ΜΟΝΟ ΜΠΑΡΒΟ!!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Steve (30cm) (Moderator)
Άντε γεια !!!
Άντε γεια !!!
Επίσημο Μέλος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 17:30:22    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παναγιώτη λυπάμαι για τον τρόπο αντιμετώπισης σου ως προς εμένα, και ευχαριστώ που μου είπες ότι έκανες έρευνες αγοράς όταν εγώ πήγαινα στο δημοτικό.

Ο puglover και ο salex καταλάβανε το point μου, εσύ όμως όχι. Σου έδειξε και το λάθος σαν τρίτος παρατηρητής και αντί να προβληματιστείς και να το καταλάβεις, έμεινες στην άποψη σου και την υποστηρίζεις κι όλας, αντί να πας λίγο στα "ψαχτά" όπως είδες και να αναρωτηθείς μήπως υπεραντέδρασες και έκανες λάθος. Κρίμα γιατί ήλπιζα μια ωριμότητα μιας που πηγαινοέρχεσαι εδώ και σχεδόν 40 συναπτά έτη στο εξωτερικό όπως ανέφερες, και μιας που είσαι και μεγαλύτερος μου ηλικιακά.

Με τον τρόπο που μου απάντησες καταλάβανε όλοι πιστεύω ποιός έκανε την επίθεση σε ποιον και σε ευχαριστώ και για αυτό!

Λυπάμαι πραγματικά και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου!

Καλή επιτυχία σου εύχομαι και πάλι! Smile

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email MSN Messenger
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 20:15:11    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Steve έγραψε:
Παναγιώτη λυπάμαι για τον τρόπο αντιμετώπισης σου ως προς εμένα, και ευχαριστώ που μου είπες ότι έκανες έρευνες αγοράς όταν εγώ πήγαινα στο δημοτικό.

Ο puglover και ο salex καταλάβανε το point μου, εσύ όμως όχι. Σου έδειξε και το λάθος σαν τρίτος παρατηρητής και αντί να προβληματιστείς και να το καταλάβεις, έμεινες στην άποψη σου και την υποστηρίζεις κι όλας, αντί να πας λίγο στα "ψαχτά" όπως είδες και να αναρωτηθείς μήπως υπεραντέδρασες και έκανες λάθος. Κρίμα γιατί ήλπιζα μια ωριμότητα μιας που πηγαινοέρχεσαι εδώ και σχεδόν 40 συναπτά έτη στο εξωτερικό όπως ανέφερες, και μιας που είσαι και μεγαλύτερος μου ηλικιακά.

Με τον τρόπο που μου απάντησες καταλάβανε όλοι πιστεύω ποιός έκανε την επίθεση σε ποιον και σε ευχαριστώ και για αυτό!

Λυπάμαι πραγματικά και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου!

Καλή επιτυχία σου εύχομαι και πάλι! Smile

Νάσαι καλά για τις ευχές σου που είναι ευπρόσδεκτες, θα ήθελα να δείς με προσοχή το κείμενο σου και θα ανακαλύψεις και εσύ ότι έχεις αιχμές οι οποίες με ενόχλησαν και η αντίδραση μου ήταν αυτή ώστε να τις επισημάνεις, ίσως η διαφορά ηλικίας μας και οι διαφορετικές μας προσλαμβάνουσες να έγιναν αφορμή για μια παρεξήγηση εκ του μη όντως, δέχομαι ότι ήμουν αιχμηρός αλλά το εξήγησα επαρκώς και τα Ελληνικά μου μου επιτρέπουν να βλέπω και μέσα αλλά και πίσω από τις λέξεις, δεν θέλω συνέχεια στο θέμα, δέχομαι ότι ότι είπες το είπες καλοπροαίρετα αλλά θα σε παρακαλέσω να ξαναχτενίσης το κείμενο σου και θα δείς ότι κάποια σημεία είναι μη αποδεκτά.

Αυτά και άλλα πολλά, θα έπρεπε να σε έχουν απασχολήσει αν δεν σε έχουν ήδη απασχολήσει ως τώρα, πολύ πιο πριν από τα τεχνικά και την υλοποίηση

Αυτό εδώ το θεωρείς σωστό για κάποιον που δεν γνωρίζεις τι ξέρει και τι έχει κάνει ?

Και δυστυχώς η Ελληνική μίζερη πραγματικότητα έρχεται επειδή ΔΕΝ ακούμε τις ανάγκες τις αγοράς

Αυτό εδώ ? Από που έβγαλες το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζω τι θέλει η αγορά ?

Αυτό εδώ τι είναι ? Που ξέρεις τι είμαι εγώ και αν έχσω κάνει τις δικές μου έρευνες και αυτοπροβάλεσαι σαν ο ειδικός των ειδικών ? Και τι σχέση έχει η Bosch ?

Που ανακάλυψες ότι ψάχνω χρηματοδότηση και ότι χρειάζομαι βοήθεια για να την βρώ και προσπαθείς να με καθοδηγήσης και γιατί ?

Μου κάνεις και στην αρχή μια χρηματοοικονονική ανάλυση της πλάκας που ούτε την επιζήτησα ούτε την αποδέχομαι όπως την αναπτύσεις και δεν καταλαβαίνω γιατί ένιωσες την ανάγκη να το κάνεις, βλέπεις ότι αν απομονώσεις το κείμενο σου θα βρείς τι με ενόχλησε, ευχαριστώ πάντως για την προσπάθεια να με καθοδηγήσεις αλλά δεν ήταν απαραίτητο, νάσαι καλά και εύχομαι όταν κάποτε το τελειώσω με το καλό να έρθεις να πιούμε ένα καφέ ή μια μπύρα, καλή ανάσταση.
Επιστροφή στην κορυφή
Steve (30cm) (Moderator)
Άντε γεια !!!
Άντε γεια !!!
Επίσημο Μέλος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 08 Απρ 2015, 21:38:12    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δε θα χρειαστεί να πιούμε ούτε καφέ, ούτε μπύρα, ούτε να ξαναχτενίσω το κείμενο μου.

Δυστυχώς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να υπερασπιστώ την θέση μου, ούτε να κάτσω να εξηγήσω τα αυτονόητα που κατάλαβαν οι άλλοι άνθρωποι στην ηλικία μου ενώ εσύ αδυνατείς να τα καταλάβεις, και τα ξαναπαραθέτεις πάλι με bold θεωρώντας με ηλίθιο. Rolling eyes

Δεν προσπάθησα ούτε να σε καθοδηγήσω ούτε να σου κάνω τον καμπόσο, παρά μόνο έκανα μερικές ερωτήσεις που προέκυψαν με το φτωχό μου το μυαλό, τις οποίες ίσως αν τις είχες απλά απαντήσει όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος δε θα χρειαζόταν να ασχοληθούμε τόσο με την προσωπική αντιπαράθεση που δημιούργησες από το μηδέν.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και στην οικογένεια σου, και ελπίζω στον επόμενο που θα σου κάνει κάποια ανάλυση της πλάκας και θα σε ρωτήσει κάτι όμορφα και ωραία, να του συμπεριφερθείς λίγο καλύτερα απ' ότι σε εμένα Smile

Επιστροφή στην κορυφή
21 quadra (Παναγιώτης)
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης

Peugeot 106 1.6 (8V)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ 09 Απρ 2015, 08:08:04    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Steve έγραψε:
Δε θα χρειαστεί να πιούμε ούτε καφέ, ούτε μπύρα, ούτε να ξαναχτενίσω το κείμενο μου.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και στην οικογένεια σου, και ελπίζω στον επόμενο που θα σου κάνει κάποια ανάλυση της πλάκας και θα σε ρωτήσει κάτι όμορφα και ωραία, να του συμπεριφερθείς λίγο καλύτερα απ' ότι σε εμένα Smile

Πετάς την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας σε μια λανθασμένη γραμμή, η ανάρτηση μου είχε σκοπό την πρόκληση τεχνικής συζήτησης και όχι τεχνικοοικονομικής μελέτης, παρουσιάζοντας με σαν ανόητο που δεν ξέρω τι κάνω, που δεν γνωρίζω την αγορά, που δεν θα κάνω απόσβεση της όποιας επένδυσής μου εμφανιζόμενος από το πουθενά σαν καθοδηγητής μου άνευ λόγου και ουσίας στην προκειμένη περίπτωση, φαντάσου να παρουσιάζει η Peugeot ένα νέο μοντέλο και ο ειδικός τύπος ( καθ΄ύλην αρμόδιος ) αντί να ασχοληθεί με το αυτοκίνητο να αρχίσει ερωτήσεις του τύπου,

Που θα το πουλήσετε ?
Έχετε κάνει έρευνα να δείτε τι θέλει η αγορά ?
Γιατί δεν ψάξατε για χρηματοδότηση να το κάνετε πιο πλούσιο το αυτοκίνητο ?
Θα πάρετε πίσω την επένδυση σας ?
και λοιπές αντίστοιχες ερωτήσεις εκτός θέματος.

Δεν είμαι η Peugeot και δεν θα γίνω ούτε αν είχα 100 ζωές, το παράδειγμα είναι πολύ τραβηγμένο μόνο για να δείξω το παράλογο του πράγματος

Καταλήγοντας, και μόνο από την 1η παράγραφο φαίνεται ότι είσαι προκατειλημένος απέναντι μου για δικούς σου λόγους αλλά δεν με πειράζει, ή μάλλον με πειράζει όμως δεν γίνεται να είμαστε όλοι αρεστοί σε όλους, με την πρόσκληση μου θέλησα να δείξω ότι δεν έχω απωθημένα και δεν κρατώ κακίες δεχόμενος και ενδεχόμενα λάθη μου ή παραλείψεις, έτσι οι ευχές σου είναι δεκτές και τις ανταποδίδω και παρακαλώ να το τελειώσουμε εδώ και έχω όλη την καλή διάθεση να απαντήσω επί τεχνικού ότι μπορώ και να δεχθώ με χαρά συμβουλές από παιδιά που χειρίζονται cnc αφού σε ορισμένα θέματα μου λείπει η εμπειρία.

Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.
Επιστροφή στην κορυφή
Steve (30cm) (Moderator)
Άντε γεια !!!
Άντε γεια !!!
Επίσημο Μέλος

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ 09 Απρ 2015, 12:21:17    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

21 quadra έγραψε:
Πετάς την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας σε μια λανθασμένη γραμμή, η ανάρτηση μου είχε σκοπό την πρόκληση τεχνικής συζήτησης και όχι τεχνικοοικονομικής μελέτης, παρουσιάζοντας με σαν ανόητο που δεν ξέρω τι κάνω, που δεν γνωρίζω την αγορά, που δεν θα κάνω απόσβεση της όποιας επένδυσής μου εμφανιζόμενος από το πουθενά σαν καθοδηγητής μου άνευ λόγου και ουσίας στην προκειμένη περίπτωση,
Σύμφωνα με όσα μου γράψανε σε προσωπικά μυνήματα όσοι παρακολουθούνε την επίθεση σου στις πολύ απλές ερωτήσεις που σου έκανα και στον τρόπο που μου συμπεριφέρεσαι, το πιθανότερο είναι ότι έχεις σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από αλλού και τα έβγαλες εδώ, δυστυχώς όμως χρήζουν αντιμετώπισης από ειδικό για να μη χειροτερέψουν και σκοτώσεις κάποιον την επόμενη φορά που θα σου κάνει 2 απλές ερωτήσεις. Βάζεις λόγια, με αποκαλείς καθοδηγητή σου, μου λες ότι σε παρουσιάζω σαν ανόητο και γενικώς πλάθεις κάτι στην σφαίρα της φαντασίας σου που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

21 quadra έγραψε:
το παράδειγμα είναι πολύ τραβηγμένο μόνο για να δείξω το παράλογο του πράγματος
Το παράδειγμα σου είναι στη δική σου πραγματικότητα, και είναι το ίδιο άθλιο με την συμπεριφορά σου ως προς εμένα.

21 quadra έγραψε:
Καταλήγοντας, και μόνο από την 1η παράγραφο φαίνεται ότι είσαι προκατειλημένος απέναντι μου για δικούς σου λόγους αλλά δεν με πειράζει, ή μάλλον με πειράζει
Σε πειράζει δε σε πειράζει, πρέπει να αποφασίσεις κάποια στιγμή για να ξέρω και εγώ, μιας που γνωριζόμαστε από εχθές και πρόλαβα και είμαι προκατειλημμένος γιατί ζηλεύω το πού έχεις φτάσει και θέλω να σου μοιάσω κάποτε και ο μόνος τρόπος για να ανέβω στην κορυφή είναι να μειώσω εσένα. Και ξαφνικά βγαίνει από την γωνία και ένας άσπρος μονόκερος, και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

21 quadra έγραψε:
με την πρόσκληση μου θέλησα να δείξω ότι δεν έχω απωθημένα και δεν κρατώ κακίες δεχόμενος και ενδεχόμενα λάθη μου ή παραλείψεις,
Την πρόσκληση σου την αρνήθηκα ευγενικά γιατί ύστερα από τέτοια αντίδραση πίσω από μια οθόνη, το πιο πιθανό είναι να σου πώ μια καλημέρα από κοντά όταν θα έρθω για τον καφέ και να φάω ξύλο επειδή θα στον ζητήσω γλυκό με γάλα.

Η συγνώμη είναι άγνωστη έννοια στο λεξιλόγιο σου απ' ότι φαίνεται, και αντί να καταλάβεις το λάθος σου, συνεχίζεις και επιμένεις και προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις αλλά έχουν καταλάβει όλοι όπως και ο puglover ποιός είναι ο λάθος και ποιός όχι.

Ελπίζω να μη κάνεις το ίδιο όπως σου είπα και πριν, στον επόμενο που θα σου κάνει κάποια ερώτηση γενικού ενδιαφέροντος, ή στα άλλα forum που είσαι όπως οι 4τροχοί και το ρενώ κλαμπ κλπ. Smile

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    PSClub - Hellas Αρχική σελίδα -> Φτιάξε το μόνος σου Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2  Επόμενη
Σελίδα 1 από 2

Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης