nido (Νίκος) Τρελλαμένο μέλος

206 2.0 RC (2005)
Ένταξη: 10 Δεκ 2004 Δημοσιεύσεις: 662
|
Δημοσιεύθηκε: Δευ 18 Μάρ 2013, 07:51:44 Θέμα δημοσίευσης: 206 - πρόβλημα σε διακόπτη ηλ. καθρεπτών (και λύση) |
|
|
Πριν μερικές εβδομάδες αντιμετώπισα το εξής ενδιαφέρον πρόβλημα με το διακόπτη που ρυθμίζει και αναδιπλώνει τους ηλεκτρικούς καθρέφτες του 206 μου:
Γενικά τον χρησιμοποιώ πολύ - εκτός από το να τους κλείνω όταν παρκάρω σε κάποια σημεία που ο δρόμος δεν έχει την τρελή άπλα, συχνά γυρίζω το δεξί καθρέφτη προς τα κάτω να βλέπω την πίσω ρόδα όταν κάνω όπισθεν κοντά σε πεζοδρόμιο το βράδυ, για να μην ξύσω καμιά ζάντα. Όλα καλά ως εδώ, αλλά με το που έκλεισε την 8ετία το πεζουδάκι μου πάω μια μέρα να ρυθμίσω το δεξί καθρέπτη, και ό,τι έκανε ο δεξιός το έκανε κι ο αριστερός!!!
Προς τα δεξιά ο ένας? Προς τα δεξιά κι ο άλλος! Κάτω ο ένας? Κάτω κι ο άλλος! κλπ....
Σε κάποια φάση "παίζοντας" με το μοχλουδάκι (ροδάκι) της ρύθμισης έστρωσε, αλλά μετά άντε πάλι τα ίδια...
Οπότε αποφάσισα να βγάλω το διακόπτη των καθρεφτών (& παραθύρων) ανασηκώνοντας το πίσω μέρος του με το σουγιαδάκι μου, αποσύνδεσα τις 2 φίσες και τον πήρα μέσα να δω τι διάολο έχει πάθει...
(εδώ φαίνεται και η τσιγκουνιά της Peugeot που έχει βάλει μόνο για τον οδηγό διακόπτη παραθύρου με 2 "σκάλες", για αυτόματο τέρμα άνοιγμα ή κλείσιμο... )
Ο διακόπτης ανοίγει εύκολα ανασηκώνοντας ελαφρώς τα δύο πλαϊνά "αυτάκια" που έχει στο κάτω μέρος του ενώ βάζεις λίγη δύναμη ώστε να χωρίσεις το κάτω "στρώμα" από το υπόλοιπο. Και voila τα εντόσθια....
Τι είχε συμβεί? Από την πολλή χρήση, τα μεταλλικά ημικυκλικά "traces" (δεν ξέρω πώς τα λένε στα ελληνικά - "επαφές"?) επάνω στην πλακέτα, όπου επάνω τους πατάνε και κινούνται σε κυκλική τροχιά οι μεταλλικές "ροδίτσες" που έχει το κάτω μέρος του χειριστηρίου για να δίνουν τις εντολές έχουν τρομερά μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αυτά λοιπόν είχαν "πατηκωθεί" τόσο με τη χρήση που είχαν "απλώσει" προς τα πλάγια (φανταστείτε τα σα ράγες τρένου που το μέταλλο τους "ρέει" προς τα πλάγια με τα χρόνια με την πίεση που δέχεται), και ενωνόντουσαν σε κάποιο σημείο το ένα ημικύκλιο με το άλλο!
Ευτυχώς το μόνο side-effect ήταν αυτό που περιέγραψα πιο πάνω, κι όχι κανενα βραχυκύκλωμα.
Η λύση απλή - καθάρισα προσεκτικά με ένα κοπίδι τα κομματάκια μετάλλου που είχαν "απλώσει", να μην κάνουν επαφή το ένα ημικύκλιο με το άλλο, χαλάρωσα και μια ιδέα τα ελατηριάκια που έχουν από κάτω τους τα "ροδάκια" που κινούνται επάνω στα 'traces", να μην τα πιέζουν με τόση δύναμη και τα φθείρουν με τον καιρό, και ξανάκλεισα το διακόπτη.
Problem solved. Τον έβαλα, όλα μια χαρά.
Οπότε αν τυχόν σας τύχει κάτι τέτοιο μη μασάτε, είναι υπόθεση 5 λεπτών να το λύσετε γλιτώνοντας αλλαγή διακόπτη.
Curse Of The Traveller |
|