Παράθεση: |
....Δώστε εσείς το ρυθμό. |
Miltellas έγραψε: |
1) Τρέχουμε στους δρόμους σαν τρελλοί και εάν είμαστε τυχεροί και μας τύχει υπερστροφή μπορεί και να τη γλιτώσουμε, εάν όμως μας τύχει υποστροφή τότε θα φύγουμε έξω γιατί δεν μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση αυτή. 2) Αγοράζουμε ή νοικιάζουμε ένα αγωνιστικό και πάμε για να μάθουμε τα πάντα και τελειώνουμε μια κι έξω με το βάσανο. 3) Δοκιμάζουμε σε μία από τις πίστες που έχει φτιάξει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ, τους κατά τόπους Δήμους και την αρωγή ειδικών, και μαθαίνουμε με ασφάλεια. 3) Πάμε σε δρόμο με άπλετη ορατότητα, με κλειστές στροφές και με ανύπαρκτη κίνηση έτσι ώστε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με λίγα χιλιόμετρα στο ταχύμετρο (υπάρχουν στροφές που και με 25χλμ γλυστράς) χωρίς να κινδυνέψουμε. 4) Δεν κάνουμε τίποτα. Τηρούμε αυστηρά τον ΚΟΚ και περιμένουμε να μας συμβεί το κακό και τότε θα δούμε τί εστί υπερστροφή εκτός και αν συμβεί η ρημάδα η υποστροφή οπότε μπορεί να αποδημήσουμε εις τον Κύριο και έτσι να μην χρειάζεται να μάθουμε να οδηγούμε. Αλλά γιατί να κινδυνολογούμε άδικα, το κακό σε μας θα συμβεί; Από τότε που γεννηθήκαμε στους άλλους συμβαίνει. |
Ταξιδεύετε αυστηρά πάντα σύμφωνα με τα όρια ταχύτητος. Εάν τυχόν κάποιος ασυνείδητος σας πλησιάσει ιλλιγγιωδώς και θελήσει να σας περάσει ενώ διατηρείτε τη μέγιστη επιτρεπόμενη από το νόμο ταχύτητα, μην κάνετε δεξιά για να προσπεράσει, αυτός είναι ο παράνομος κι όχι εσείς. Συνεχίστε κανονικά τον δρόμο σας σα να μη συμβαίνει τίποτα. Εάν θέλει να προσπεράσει είναι πρόβλημά του κι όχι δικό σας. Ας βγει στο αντίθετο ρεύμα όταν είναι άδειο και να περάσει ο παράνομος, κι αν σκοτωθεί σε μετωπική, έ, τά'θελε ο κώλος του. Τώρα αν σας πάρει κι εσάς παραμάζωμα, αυτό μην το σκέπτεσθε, τέτοια σύμπτωση σ' εσάς θα τύχει; |
Η Τέχνη του Οδηγείν
Ταξιδεύετε αυστηρά πάντα σύμφωνα με τα όρια ταχύτητος. Εάν τυχόν κάποιος ασυνείδητος σας πλησιάσει ιλλιγγιωδώς και θελήσει να σας περάσει ενώ διατηρείτε τη μέγιστη επιτρεπόμενη από το νόμο ταχύτητα, μην κάνετε δεξιά για να προσπεράσει, αυτός είναι ο παράνομος κι όχι εσείς. Συνεχίστε κανονικά τον δρόμο σας σα να μη συμβαίνει τίποτα. Εάν θέλει να προσπεράσει είναι πρόβλημά του κι όχι δικό σας. Ας βγει στο αντίθετο ρεύμα όταν είναι άδειο και να περάσει ο παράνομος, κι αν σκοτωθεί σε μετωπική, έ, τά'θελε ο κώλος του. Τώρα αν σας πάρει κι εσάς παραμάζωμα, αυτό μην το σκέπτεσθε, τέτοια σύμπτωση σ' εσάς θα τύχει; |
p206mike έγραψε: |
...EKSALLOU KAPOU PREPEI NA AMOLISOUME KAI MEIS TA 145 ALOGAKIA MAS NA KSEDWSOUN AN DEN TO SANIDWSOUME STHN ETHNIKI KAI MALISTA ARISTERI LWRIDA TOTE POU???? |
Η Τέχνη του Οδηγείν
![]() 8) Τέλος, δεν έχω ούτε ζάντα, ούτε μπούκα, αλλά έχω φιλότιμο. Στο δρόμο είμαι μάγκας από τους λίγους, άνδρας ευγενής, δεν ρισκάρω, δείχνω το δρόμο, σέβομαι τους πάντες, δεν ενοχλώ κανέναν εκτός από τον εγκέφαλο ορισμένων, παραμερίζω στους γρηγορότερους και προσπερνώ τους αργότερους, αναγνωρίζω τους καλύτερους, απαντώ στις προκλήσεις και δεν είμαι εγωιστής, ξέρω και να χάνω. Η οδήγηση είναι το χόμπυ μου, είναι ένα νόημα στη ζωή μου. Οι δρόμοι είναι για όλους, και για τον παππού και για το νέο, και για τον άπειρο και για τον έμπειρο, και για τον άσχετο και για τον πιλότο. Αλλά πάνω από όλους είναι ο Θεός. Κι όταν έρθει η ώρα μου θα με πάρει κι ας μην πάω γυρεύοντας. Και καλά θα κάνω να μην πάω ποτέ... Γιατί όταν πάω τα βάζω με το Θεό, κι ο Θεός δεν ξέρει κανείς μέχρι πότε θα μου τη χαρίζει... ![]() |
Posted: Fri Jun 21, 2002 13:14 Post subject: Miltella ανάγνωσμα πρόσχομεν.....
------------------------------------------------------------------------ Που να είμαστε Vini; Kράσαρε ο H/Y στη δουλειά και ο Miltellas μόνο σχόλια αντί να βοηθήσει ως ειδικός επί του θέματος. |
Επάγγελμα: 1ος Τεχνικός Η/Υ στα καταστήματα Future στη Θεσσαλονίκη. (Sidobre σιωπή!) Εάν μπορώ θα βοηθήσω όποιο μέλος του 206 club έχει πρόβλημα με τον υπολογιστή του με δωρεάν συμβουλές και εάν μένει Θεσσαλονίκη δωρεάν εργασία. |
christhehealer έγραψε: |
Ένα url που ίσως βοηθήσει είναι το http://www.turnfast.com/tech_driving/driving_seating.lasso |
Να πιαστώ για να ξεκινήσω από τα περί φρεναρίσματος με το αριστερό πόδι. Τεχνική που "εφευρέθηκε" από τους οδηγούς του Group B και είχε ένα απλό σκοπό.Πατάμε πάντα το γκάζι για να έχουμε τον κινητήρα μέσα στο turbo (άρα την μέγιστη ιπποδύναμη κάθε στιγμή), ε, και με κάποιο πόδι πρέπει να φρενάρουμε. Πιο μας μένει; Το αριστερό. Εννοίοτε επαιζαν και με το φρένο-γκάζι, για να ρυθμίζουν την μεταφορά βάρους μέσα στην στροφή και εν γένει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Αυτή η τεχνική πέθανε, όπως πέθαναν και τα Group B. Στα WRC δεν οδηγούν έτσι. Είμαστε 15 χρόνια μετά. Τελείως διαφορετικά αυτοκίνητα, διαφορετικές οδηγικές απαιτήσεις. Πιο παλιά ακόμα, όταν έτρεχαν μόνο πισωκίνητα στους αγώνες υπήρχε η τεχνική μύτη-τακούνι. Ασχολείται κανένας τώρα, να την μάθει; |
Μέχρι την είσοδο της στροφής φρενάρεις-κατεβάζεις ταχύτητα. Στρίβεις με σταθερή ταχύτητα και στην έξοδο τις στροφής επιταγχύνεις. Και όλα αυτά τα κάνεις ακολουθόντας την ιδανική γραμμή. |
Μπακάλικα να το πω, σε μια αριστερή στροφή η ιδανική γραμμή είναι χαντάκι-διαχωριστική-χαντάκι, και αντίστοιχα σε μια δεξιά
διαχωριστική-χαντάκι-διαχωριστική (προσοχή!- όχι μέσα στο χαντάκι). |
Και λίγα περί πίστας Μεγάρων για την αναφορά που έγινε από το γκαρντάση. Μία (1) πίστα στην Αττίκη αρκεί και παρααρκεί. Όταν
είναι ανοιχτή για το κοινό είναι πάντα άδεια. Το παράβολο είναι περίπου 19,000 για όλη την ημέρα (η ώρα είναι κάτι λιγότερο που δεν αξίζει) αλλά. Υπάρχει αλλά... ...μετά θες καινούρια λάστιχα. |
Συμφωνώ με όσα λέτε για την οδήγηση με ιδανικές γραμμές, απλά θα προσεγγίσω με λίγα και διαφορετικά λόγια το ίδιο θέμα.
Η ουσία στην ιδανική γραμμή βρίσκεται στην συμβουλή "μπαίνεις αργά, βγαίνεις γρήγορα", συμβουλή που δεν υπάρχει οδηγός που να πέρασε από πίστα και να μην την άκουσε μετά την πρώτη του έξοδο από τους παλαιότερους και εμπειρότερους. |
Εάν ικανοποίησαν οι "δημιουργικές αντιρρήσεις" μου, πάμε παρακάτω... |
Καθώς το αμάξωμα είναι σαν ένα πρακτικά άκαμπτο κουτί, η πιο "σκληρή" από τις δύο αναρτήσεις είναι αυτή που καθορίζει την κλίση του και θα δεχτεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Η άλλη απλά θα ακολουθήσει - και δεν θα φορτιστεί ανάλογα.
Η ανάρτηση που έχει τα σκληρότερα ελατήρια, την αντιστρεπτική δοκό ή τη μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα σημεία στηριξής της, είναι αυτή με τη μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία. Αυτή θα πάρει και το μεγαλύτερο μέρος του βάρους - και τα αντίστοιχα λάστιχα θα χάσουν πρώτα την πρόσφυσή τους. |
Πολύ σωστά αναφέρεις και τις δυνάμεις που ασκούνται αλλά και την μεταφορά φορτίου από μπρός και πίσω σύμφωνα με την επιβράδυνση ή την επιτάχυνση.
Υπάρχει όμως άλλος ένας παράγοντας που εμπλέκεται ο οποίος είναι η υποστοφή ή υπερστροφή ισχύως. Τι είναι αυτή; Ειναι η δύναμη που ασκείται πάνω στους κινητήριους τροχούς με αποτέλεσμα να επιρεάζει την πρόσφυση των ελαστικών αλλά και την κατανομή βάρους στο αυτοκίνητο. |
christhehealer έγραψε: | ||
Mια διόρθωση πολύ σημαντική κατά την γνώμη μου
H υπερστροφή και η υποστροφή δεν είναι δυνάμεις που ασκούνται στο αυτοκίνητο αλλά αποτέλεσμα των δυνάμεων που ασκούνται πάνω στο αυτοκίνητο ενώ στρίβει και έχουν σαν αποτέλεσμα την απότομη μεταφορά βάρους Και το "φαινόμενο του εκκρεμούς" με λίγα λόγια θεωρίας δημιουργείται από απότομη εναλλαγή μεταφοράς βάρους κατά τον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου. :D :D :D Περαστικά Miltellas :D :D :D BYRON206 αυτά που περιγράφουμε ισχύουν για κάθε είδους οδόστρωμα και κάθε κλήση. |
Nα συμπληρώσω τον Miltella λέγοντας ότι οι κατασκευαστές τήνουν να κάνουν πλέον όλα τα αυτοκίνητα υποστροφικά είτε είναι μπροστοκίνητα, είτε πισωκίνητα, είτε τετρακίνητα. Το καταφέρνουν αυτό με το σχεδιασμό της ανάρτησης και τα διάφορα ASR, ESP κλπ. |
Πάμε τώρα στην ίδια στροφή με ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα. Ξανά τα ίδια. Νοιώθεις να σου φεύγει η μούρη του αυτοκινήτου, τρομάζεις, αφήνεις το γκάζι, στρίβεις λίγο περισσότερο το τιμόνι, αλλά αυτή τη φορά δεν στρίβει. Πας κατά την μπαριέρα. Κρύος ιδρώτας, στεγνώνει το σάλιο και... επιστρατεύεις την έσχατη εύκολη λύση. Φρεεεεεεενοοοοοοοοοο!!!!!
Από την δύναμη και το χρονική διάρκεια που θα πατήσεις το φρένο, το αυτοκίνητο θα πετάξει απλώς "κώλο" μέχρι θα κάνει "τετ α κε". Δηλαδή από απλό "σπορ και θέαμα" μέχρι που έγινες κολλητός με τον φαναρτζή..... |
Η σωστή κίνηση. Για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις:
Ισιώνεις τους τροχούς-φρενάρεις-στρίβεις. tip: αποφεύγουμε να φρενάρουμε με τους τροχούς υπό γωνία |
Όταν πλέον τα πράγματα φτάνουν στην ακραία κατάσταση που αναφέρεις σημαίνει ότι ήδη ο οδηγός έχει κάνει κάποιες λάθος εκτιμήσεις και κινήσεις. Στην προσπάθεια να φρενάρει ως έσχατη λύση, το πιθανότερο είναι να μπλοκάρει τους ήδη ολισθαίνοντες στριμμένους τροχούς και να προκληθεί ολική απώλεια πρόσφυσης, άρα Ανεξέλεγκτη Υποστροφή και ευθεία στην μπαριέρα. Για να προκληθεί Υπερστροφή θα πρέπει να πατήσει στη σωστή δόση το φρένο για να επιβραδύνει το εμπρός μέρος περισσότερο από το πίσω και να προκαλέσει Υπερστροφή από μεταφορά βάρους (ή διαφορά ταχύτητος, το ίδιο είναι) για να επαναφέρει την τροχιά των εμπρός τροχών στη σωστή πορεία και ούτω καθ' εξής. Εάν καταφέρει να το πετύχει αυτό σημαίνει ή ότι είναι κολόφαρδος ή ότι είναι ο Κάνκουνεν, γιατί όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μηδέν χρόνο. Γι αυτό ζήτω! τα Υπερστροφικά στημένα αυτοκίνητα που είτε δεν σε φέρνουν εύκολα σε αυτή τη θέση είτε σου δίνουν τη δυνατότητα να προκαλέσεις εύκολα Υπερστροφή και να σωθείς.
Βαθιά τα νερά εδώ φίλε Θεραπευτή.... και μακριά από όλους μας τέτοιο βάθος. |
Βλέπω Chris είσαι θιασώτης της μέχρι το όριο οδήγησης και ποτέ πάνω από αυτό. |
Προσωπίκα δεν νοιώθω καθόλου μειονεκτικά όταν στην Εθνική με περνάν τα Seisento και τα Yaris, και ας μου κάνουν πλάκα ο Pezomania και ο miltellas. Tους προκαλώ να γράψουν και χειρότερα. Είμαι πολύ δεκτικός στην πλάκα. |
Α, ναι! Τώρα που το λες θυμήθηκα! Είχα δει ένα μικρό κίτρινο αυτοκίνητο σε κάτι στροφές στο Σειχ Σου. Με προσπέρασε σε μία στροφή ενώ έτρεχα. Επιτάχυνα όσο μπορούσα και έτσι κατάφερα και διάβασα πίσω που έγραφε Seicento Sporting πριν εξαφανιστεί στο βάθος του δρόμου. Λαχάνιασα όμως και ίδρωσα, κι έτσι αναγκάστηκα να γυρίσω νωρίτερα απ' ότι συνήθως για να πάρω το 206 μου από κει που το πάρκαρα και να πάω στο σπίτι μου για μπάνιο...
![]() Απάνω του Pezomania!! |
Sidobre έγραψε: | ||
ΠΡΟΣ MILTELLA: ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ιδίως αν με δείτε σε ταξίδι αναψυχής δεν θα με αναγνωρίσετε. Μέχρι και τα όρια των δρώμων τειρώ! (και αυτό δεν είναι ψέμα) Εκτώς..... αν πέσω σε δρόμο με στροφές.... δεν μπορώ! παρασύρομαι. |
miltellas έγραψε: |
Α, ναι! Τώρα που το λες θυμήθηκα! Είχα δει ένα μικρό κίτρινο αυτοκίνητο σε κάτι στροφές στο Σειχ Σου. Με προσπέρασε σε μία στροφή ενώ έτρεχα. Επιτάχυνα όσο μπορούσα και έτσι κατάφερα και διάβασα πίσω που έγραφε Seicento Sporting πριν εξαφανιστεί στο βάθος του δρόμου. Λαχάνιασα όμως και ίδρωσα, κι έτσι αναγκάστηκα να γυρίσω νωρίτερα απ' ότι συνήθως για να πάρω το 206 μου από κει που το πάρκαρα και να πάω στο σπίτι μου για μπάνιο... |
Sidobre έγραψε: |
Τα όριά μου ορίζονται από τον φόβο μου και την αυτοσυντήρησή μου και όχι από τα αντικειμενικά όρια των δυνατοτήτων μου (και του αυτοκινήτου μου). |
Στο μόνο σημείο που θα διαφωνίσω με τον Sidobre είναι αυτό:
Tουλάχιστον ως προς την διατύπωση. Σαφώς και ισχύει το "ο φόβος φυλάει τα έρμα", αλλά οι οδηγικές ικανότητες είναι συνδυασμός ταλέντου και τεχνικής. H τεχνική είναι αυτή που θα αναδείξει το ταλέντο αλλά και το σημαντικότερο θα σε κάνει να ξεπεράσεις τους φόβους σου και τις αναστολές σου. Στην αναζήτηση των ορίων κατά την γνώμη μου, κυρίαρχο ρόλο παίζει το μέσο (αυτοκίνητο). Aν σε μία διαδρομή A, έχω μ.ω.τ. με το Peugeot μου 50 χλμ., και στην ίδια διαδρομή βρεθώ στο τιμόνι ενός EVO7, η μ.ω.τ. θα γίνει 80 χλμ. O λόγος είναι αυτονόητος. ![]() ![]() ![]() Eπειδή δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και τον άνθρωπο-οδηγό, θα πω ότι αν ορίσουμε τα όρια του μέσου-αυτοκινήτου σε μια κλίμακα μέχρι το 10, ένας οδηγός χωρίς τεχνική και ταλέντο θα φτάσει μέχρι το δύο - τρία το πολύ. Ένας οδηγός που έχει, μόνο ταλέντο ή μόνο τεχνική, στο πέντε με έξι και ένας οδηγός με ταλέντο και τεχνική στο 10. ![]() ![]() ![]() |
pezomania έγραψε: |
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΘΑ ΠΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΚΟΛΥΤΟ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Κ Α ΤΑ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ! ΦΟΒΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΣΗΜΕΝΕΙ! ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ (ΠΕΡΣΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ) ΜΑΣ ΚΟΛΑΕΙ ΜΙΑ BMW M3 ΤΟΥ '89! ΤΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ :mad: ![]() Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΡΟΦΕΣ (ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΚΑΛΑ!) Η BMW ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΕ 8O 8O ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΕΙ, ΤΟΥ ΛΕΩ : "ΠΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ!" ΑΠΑΝΤΗΣΗ: " ΤΟ ΞΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΜΕ ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ MAX 8O !" H ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΕ 110+ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ "μαλ**α" ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ, ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΜΑΞΙ Ή ΕΣΥ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ .....ΔΕΝΔΡΟ! |
Γιατί με τον Θεραπευτή έχασα τον ύπνο μου τελευταία... (Αλλά σίγουρα κι αυτός θα έπαθε το ίδιο μαζί μου....)
Είμαι και κουρασμένος σήμερα... θα φταίει εκείνο το καταραμένο το.... πώς το είπαμε; Α! ναι, Seicento.... |
Μα πως θα ξεχωρίσουμε επιτέλους αυτό το σπάνιο είδος, που λέγεται «πραγματικός οδηγός»;
Από χίλια πράγματα. Πράγματα βασικά και μικρές (φαινομενικά) λεπτομέρειες. Θα επιχειρήσουμε όμως να δώσουμε έναν «ορισμό», ή μάλλον μια σειρά από «ειδοποιούς διαφορές». Ο πραγματικός οδηγός (ή σύντομα Π.Ο.) είναι, λοιπόν, ο οδηγός που: 1. Βάζει την ασφάλεια πάνω απ όλα και δεν ριψοκινδυνεύει. 2. Σέβεται πάντα τους άλλους και ποτέ δεν προκαλεί. 3. Ξέρει πως λειτουργεί το αυτοκίνητο και το πονάει. 4. Είναι πάντα συγκεντρωμένος, με την προσοχή του πολύ περισσότερο στο δρόμο παρά στον συνομιλητή του. 5. Είναι χαλαρωμένος, αλλά πάντα σε ετοιμότητα. 6. Δεν αφήνει την ψυχική του κατάσταση να επηρεάσει τον τρόπο που οδηγεί. 7. Τα προσέχει όλα, τα συνδυάζει και προβλέπει τις καταστάσεις, αφήνοντας όμως πάντα και περιθώριο για το απρόβλεπτο. 8. Κινείται γρήγορα, αλλά χωρίς οι άλλοι να το καταλαβαίνουν. 9. Του αρέσει αυτό που κάνει. Είναι φανερό πως ο Π.Ο. δεν είναι αυτός που αρκείται στο να εφαρμόζει μηχανικά και σχολαστικά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Δεν είναι ούτε ο «γρήγορος», που ίσως πράγματι να κατέχει την αγωνιστική τεχνική αλλά την εφαρμόζει με ασυνειδησία στο δρόμο. Με λέξεις – κλειδιά τον αλληλοσεβασμό, την πνευματική εγρήγορση, την αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο, η πραγματική οδήγηση είναι πιο πολύ ένας τρόπος ζωής, παρά μια καθορισμένη τεχνική, μια σειρά από κανόνες. |
Το ποίημα στην Οδήγηση είναι δικής σου εμπνεύσεως; Υπέροχο!! |
DIMIP έγραψε: |
Εκεινη την ωρα που πραγματικα νιωθει καλα (και προς αποφυγην παρεξηγησεων δεν εννοω τιποτα πονηρο ή τεχνητο τροπο που σε κανει να νιωσεις καλα αλλα αλπα να βρεθεις σε καλη διαθεση), εχει νιωσει την αναγκη να παρει το 206 του ή οποιο αλλο αμαξι , να βγει στο δρομο και να κανει καποιες βόλτες, να τρεξει ? να τρεξει μονος του ...ισως , οχι απαραιτητα να καβνει κοντρες. |
Milltellas έγραψε: |
Η οδήγηση ως καθρέπτης της προσωπικότητάς μας |
Στην περίπτωση εμφάνισης υδρολίσθησης ενεργούμε ως εξής σε δύο βήματα:
1) Αφήνουμε το γκάζι όσο χρειάζεται από λίγο έως τελέιως, έτσι ώστε εκτός από ομαλή επιβράδυνση και μείωση του φαινομένου,αποφεύγουμε και την περαιτέρω απώλεια ελέγχου λόγω σπιναρίσματος των κινητήριων τροχών. Εύλογα δεν πατάμε φρένο για αποφυγή μπλοκαρίσματος (για όσους έχουν ABS απλά δεν έχει νόημα). 2) Κρατάμε το τιμόνι σε όσο πιο ευθεία γραμμή γίνεται. Επειδή, η πρόσφυση θα ανακτηθεί λόγω της σωστής κίνησης Νο1, αλλά σε άγνωστο χρόνο (συνήθως διαρκεί από δέκατα έως δύο δευτερόλεπτα), φροντίζουμε να έχουμε το τιμόνι σε τέτοια θέση ώστε να μην προκληθεί απότομη μεταφορά βάρους και ξαναπροκληθεί υδρολίσθηση με το όχημα όμως σε δυσχερή πλέον θέση. |
ΥΓ Σκίστη, ακούς;; (Και για σένα τρέχουμε...Και δε μιλώ μόνο για γκάζια. Έχουμε πολλά να πούμε! Το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς Θεσσαλονικείς.) ![]() |
Δουκάκο, θυμάσαι τη διαδρομή μας στην περιφερειακή προχθές, από το Careffour στον Γιάννη με τα LE στην Κ.Τούμπα; Θυμήσου τον τύπο με την BMW1.8iS. Πριν τον προσπεράσω με την ανάποδη σφήνα ξέρεις τί σκεπτόμουνα; Ότι εάν συνέχιζε το παιχνίδι να τον πηγαίναμε μέχρι το τούνελ στην Πυλαία να του την ρίχναμε καί οι δύο πάνω στην στροφή που και οι "γρήγοροι" κάνουν τσίσα... Σκέφτηκα κι εσένα εάν θα γουστάριζες να ακολουθούσες μέχρι εκεί και κοιτώντας τον καθρέπτη σε είδα πίσω μου και χαμογελώ "Ναί! Είμαστε μαζί!". Αλλά στο τελείωμα της κατηφόρας πριν στρίψουμε είδα την κίνηση μπροστά που ήταν πήχτρα και την ΒΜW πίσω να τα έχει σχεδόν παρατήσει και το άφησα... |
Μην ανησυχείς Ραλιάρη μου και εμένα μου αρέσουνε (και του chris και ας γκρινιάζει). Και επειδή είμαι σίγουρος ότι αρέσουν και σε άλλους πολούς εδω μέσα, θα διοργανωθεί και η μέρα για τα Μέγαρα, που θα πάει;! |
Μην ανησυχείς Ραλιάρη μου και εμένα μου αρέσουνε (και του chris και ας γκρινιάζει). Και επειδή είμαι σίγουρος ότι αρέσουν και σε άλλους πολούς εδω μέσα, θα διοργανωθεί και η μέρα για τα Μέγαρα, που θα πάει;! |
Θεραπευτή, καλά τα λένε στο Safetrack για αμυντική οδήγηση, αλλά τί να πουν όλοι αυτοί στους δρόμους που η πλειοψηφία οδηγεί αμυντικά και αλληλοσκοτώνονται. Προσωπικά, είμαι υπέρ της επιθετικής οδήγησης... Κι αυτό γιατί όσες φορές κινδύνεψα ήμουν σε άμυνα. Επιτίθεμαι και καθαρίζω στο άψε σβήσε, και με ασφάλεια! Βλέπεις, δεν υπάρχει συνταγή. Για όλους μας έχει ο δρόμος και οι τρελλοί οδηγοί σε αυτόν! Όσο καλοί κι αν αυτοθεωρούμαστε σαν οδηγοί, υπάρχουν οι κακές στιγμές για όλους, ανεξαιρέτως. |
Mίλτε μου επιθετική οδήγηση είναι ίδιον της φυλής. Tο ύφος του 'ξέρεις ποιος είμαι 'γω ρε!". Eπιθετική οδήγηση είναι οι σφήνες του πανικού και της ομίχλης. "Θα κόψει τι θα κάνει, θα αφήσει να τρακάρουμε;" σκέφτεται ο γκιόζης. Aμυντική οδήγηση είναι να του αφήσεις χώρο γιατί είναι σίγουρο ότι θα την κάνει τη μλκια. Eπιθετική οδήγηση είναι να πηγαίνεις τον άλλο προφυλακτήρες. "Φύγε από μπροστά μου ρε μύγα να περάσει ο γ....μαω με το καινούριο καταλυτικό" σκέφτεται ο λεχρίτης. Aμυντική οδήγηση είναι, έαν δεν μπορείς να κάνεις δεξιά να του πατήσεις τα φρένα ισα να ανάψουν τα STOP για να νομίσει ότι φρενάρεις και να κόψει. Eπιθετική οδήγηση είναι όταν βγαίνεις από STOP τσεκάρεις ότι έρχεται άλλος και βγαίνεις μόνο και μόνο γιατί βαριέσαι να περιμένεις. "Iσα ρε που θα περιμένω να περάσει η κότα" σκέφτηκε ο τζες της χουφταλίας. Aμυντική οδήγηση είναι μόλις δεις το μλκα να βγαίνει να κόψεις ώστε να έχεις περιθώριο για ακινητοποίηση. Kαι εν κατακλείδι βιαστική οδήγηση είναι η επιθετική οδήγηση. ![]() |
206Tomcat έγραψε: |
Όσο για την πίστα που είπε ο Dimip διάβασα ότι το tfrc έκανε μεσα στον σεπτέμβριο μια συνάντηση VTs και είχαν κλείσει την πίστα όλη μέρα σχεδόν με κόστος 20euro περίπου!Εκεί πανω κάτω θα παίξει 20-25 euro αν το ψάξουμε |
Όσο για την πίστα που είπε ο Dimip διάβασα ότι το tfrc έκανε μεσα στον σεπτέμβριο μια συνάντηση VTs και είχαν κλείσει την πίστα όλη μέρα σχεδόν με κόστος 20euro περίπου!Εκεί πανω κάτω θα παίξει 20-25 euro αν το ψάξουμε |
Alex έγραψε: |
Αν και ο ορισμος των μοντελων οδηγησης που περιγραφονται ειναι σωστα δεν νομιζω οτι καποιος που εννοει οτι οδηγει επιθετικα εννοει οτι οδηγει ανευθυνα. Πχ εγω θα χαρακτηριζα τον ευατο μου επιθετικο οδηγο αντι για αμυντικο οδηγο γιατι απλα οταν κατι συμβαινει αντιδρω με διαφορετικο τροπο απ'τους καθιερομενους ο οποιος δεν ειναι απαραιτητα πιο ανευθυνος απο τους συντηρητικους. Πχ μια φορα δεν ειχα φρενα (ειχαν πυρωσει ασχημα και δεν πιανανε...) και φτανω σε ενα STOP με δυο σταματημενους να περιμενουν μπροστα μου και εγω να κοντευω να τους την αναψω οπως πλησιαζω με 50-60 χλμ και νεκρα φρενα (α ρε Peugeot αθανατη πως με φτιαχνεις)... Εκει δεν υπηρχε λυση περαν του να κανω αριστερα και απο τους δυο και να βγω "χυμα στο κυμα" μπροστα τους (ευτυχως δεν περναγε κανεις στον κεντρικο δρομο εκεινη την ωρα - να ναι καλα ο θεος) προσπερνωντας τους. Ειδαλλως θα ειχα τρακαρει τουλαχιστον 2 αμαξια τα οποια θα μπορουσαν να χαν τρακαρει αυτους που κατεβαιναν απ'τον κεντρικο. Και τα δυο θα μπορουσαν να χαρακτηριστουν ανευθυνα αλλα εγω αστραπιαια διαλεξα την ανορθοδοξη μεθοδο - προσπεραση μπας και γλυτωσω το τουλαχιστον διπλο τρακαρισμα το οποιο ηταν ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ χωρις φρενα...Τελικα επιασε.. ![]() Ειμαι δε σιγουρος οτι ενας αμυντικος οδηγος δεν θα χε πιθανοτητα αποφυγης ουτε μια στις εκατο... |
Rally, Nikel και οι υπόλοιποι..
Θα την κάνουμε την τρέλλα μας, δεν θα την γλυτώσει... Οσο αφορά τα έξοδα, αν δεν το σκίσεις για όλους τους γύρους που θα κάνεις, τότε no Prob. Αν μπείς από την αρχή μέχρι το τέλος και του πιείς το αίμα, τότε.... Σημασία (και το λέω για όλους) έχει πρώτα να μάθεις το αυτοκίνητό σου, και μετά, αφού έχεις αποκομίσει κάποια γνώση, παίζεις και λίγο. |
Rally έγραψε: |
Πρεπει να κανονιστει και θα ηταν καλυτερα να κρυωσει λιγο ακομα ο καιρος. |
![]() |
Α ρε CHrist φαίνεσαι άνθρωπός με εμπείρια στους δρόμους!!! |
Τωρα οσο γι'αυτο που λες οτι το 5% ειναι θεος και το 95% ειναι ανθρωπος θα διαφωνησω βασισμενος σε προσωπικες εμπειριες... |
στο μπαινω γρηγορα-βγαινω αργα για λιγοτερη καταπονηση στα φρενα (και περισσοτερη στα λαστιχα λογω υποστροφης)... |
Alex ο κατακτητής έγραψε: |
Παντως σε μετρηση του Auto Motor Sport (ενα τευχος πρεπει να ταν γυρω στο 2000) μετρησαν τη θερμοκρασια στα φρενα 5-6 αυτοκινητων σε κατεβασμα βουνου... Το 206 1.4 εφτασε θερμοκρασια δισκοπλακας 700+ φθανοντας πιο ψηλα απο καθε αλλο αμαξι...Αρα δεν θεωρω οτι δεν μπορει να συμβει και σε αμυντικο οδηγο (ειδικα αμα οπως αναφερθη ο αμυντικος δεν ειναι απαραιτητα αργος) Ναι παιρνεις μια προειδοποιηση οτι τα φρενα ζεσταθηκαν αλλα οχι να μην πιασουν κι'ολας στην επομενη προσπαθεια, (οπως συνεβη σε μενα.. |
Δοκίμασε το αντίθετο ακριβώς και να δεις πόσο πιο γρήγορα θα πηγαίνεις. Αύριο θα σου πω και το κόλπο να μην κουράζεις ποτέ τα φρένα σου. ![]() ![]() |
Mίλτος έγραψε: |
Περί Θεού, Ανθρώπου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ε.Ε. (που δεν είναι εκατομμύρια αλλά μερικοί βαθύπλουτοι άνθρωποι) προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει Θεός. Δυστυχώς, όμως γι αυτούς τους έχει διαψεύσει άπειρες φορές ο ίδιος ο Θεός. Και επειδή δεν το κατάλαβαν καλά, τους το εξήγησε τώρα τελευταία καλύτερα. |
O Sidobre ως συνήθως, πήγε στη δουλειά του πιο νωρίς απ' ότι πάω ε΄γω στη δική μου και πήρε όλο το φιλέτο. Eυτυχώς άφησε και σε μένα κάτι κόκαλα να γλείψω.... |
Ρωτανε τον Hakkinen στη Suzuka το 2000.
Τι παραπανω θα κανεις για να νικησεις το Σουμαχερ? Λεει ο Hakkinen "I'll brake 5 meter later in every corner".. δημοσιογραφος: "And you Michael?" Michael Schumacher: "I'll brake 10 meters later" Hakkinen "See you in the gravel" Και θα συμφωνησω με το Μιλτο οτι δεν γινεται να πας γρηγορα και να μην φας φρενα...Οσο κομματιες και να λεμε οτι ειμαστε (και καλα οτι ολοι παμε με τα 1000 στις στροφες) ειναι αναγκαιο να κοψεις μεχρι του σημειου οπου το αμαξι εχει το οριο του στο να παρεις μια συγκεκριμενη στροφη. Ποσο μαλλον αν εισαι σε ενα περιβαλλον οπως η Formula 1 (οπως ο Ιξ) που ετσι και δοκιμασεις το brake early σε εχουν προσπερασει 1000 ατομα... |
Sodobre έγραψε: |
Νιώθω "Challenge" εδώ πέρα! ΟΚ, Ραντεβού όλοι μας στα... Μέγαρα! |
Μα ένας οδηγός πρέπει να τα έχει όλα! Πρέπει πάνω από όλα να σκέφτεται! Να προβλέπει! Και όταν αρχίζει και προβλέπει τότε αναλόγως αποφασίζει αν θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά ή αμυντικά πάντα στην εκάστοτε περίσταση. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ΠΡΕΠΕΙ να κινηθεί κάποιος ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ και ΑΛΛΕΣ που πρέπει να κινηθεί ΑΜΥΝΤΙΚΑ. Κανόνας στην οδήγηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αυτό που μάλλον προσπαθούσε να εξηγήσει ο Chris είναι η σκέψη. Ο Αμυντικός οδηγός έχει σαν αρχή την αποφυγή κάποιου ενδεχόμενου ατυχήματος, ενώ ο Επιθετικός την αγνοεί. ......... Αν κάποιος στην πράξη είναι μόνο επιθετικός ή μόνο αμυντικός οδηγός ανεξάρτητα το πώς σκέφτεται (επιθετικά ή αμυντικά), τότε είναι σίγουρο ότι ή θα προκαλέσει ή θα εμπλακεί σε ατύχημα. ......... |
........ -Αυτός που οδηγεί πραγματικά γρήγορα θα φάει τα φρένα του, αλλιώς δεν γίνεται είπε ο Mίλτος -the light is right είπε ο Tζάκυ Ίξ. "Ja, ja" συμφώνησε με βαριά Γερμανική προφορά ένα ξερακιανός δίμετρος γερμαναράς που η ταυτότητα του γράφει "Bάλτερ Pερλ". Kαμιά φορά μαθαίνεις να οδηγάς διαβάζοντας συνεντευξεις. Eιδικά όταν τις δίνουν οι Θεοί. ........ Alex, κατ' αρχήν δεν θεωρώ τον Schumacher μεγάλο οδηγό, όπως επίσης και τον Prost. Tουλάχιστον στα επίπεδα των Senna, Lauda, Vilnev(μπαμπά) κ.α ........ Bγαίνοντας από μία στροφή με 60 επιταγχύνοντας στα 100 για να πέσεις ξανά στα 60 για την επόμενη στροφή χρειάζεται να φρενάρεις από μια απόσταση A. Aντίστοιχα, επιταγχύνοντας στα 80, η απόσταση γίνεται A/κάτι (δηλαδή πιο μικρή απόσταση από το A). Στην επόμενη στροφή βλέποντας ότι η διαφορά δεν μεγαλώνει γιατί ότι κερδίζεις στην ευθεία, το χάνεις στη στροφή, θα προσπαθήσεις να φρενάρεις και εσύ σε A/κατι, Eρχόμενος με πιο πολύ φόρα, θα μειώσεις και άλλο την ταχυτητά σου, οπότε ό άλλος θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου, άρα μια δυο στροφές είσαι. Mετά τον έχασες ........ Kάποιος που συνοδήγησε κάποτε με τον κύριο της photo, αυτό που του έμεινε βγαίνοντας ήταν (πέρα από την ταχύτητα) ότι οδηγούσε λες και τσιγκουνευόταν τις κινήσεις. Kάτι παραπάνω θα ήξερε για να το κάνει. ........ |
Δεν σου χει συμβει αυτο ποτε ρε Slash? Μια τετοια στροφη θα την εχεις.. δεν γινεται ![]() |
Προς Σλάση: Όταν φτάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο γνώσης σε κάποιο θέμα, πάντα έχεις την ανάγκη να το μεταβιβάσεις σε κάποιον που αισθάνεσαι ότι προσπαθεί να φτάσει εκεί που είσαι, άσχετα εάν στο τέλος δεν θέλεις (ή μήπως θέλεις; ) να σου διεκδικήσει την θέση που νομίζεις ότι κατέχεις |
Εγω γελασα αρκετα οταν πηγε στο Kerpen περυσι τετοια εποχη για να παρει το ευρωπαικο πρωταθλημα καρτ και βγηκε 3ος χανοντας απο εναν 15αρη με 50+ δευτερολεπτα διαφορα.. (και μη πει κανεις αλλο F1 αλλο καρτ καθως οι οδηγοι F1 εχουν περασει καμια το λιγοτερο μια 10-15ετια οδηγωντας καρτ)
|
Χρησιμοποίησα και παράδειγμα που είναι εύληπτο και κατανοητό από όλους. Μέχρι και ελληνικό λεξικό (αρχαιοκλασσικοελληνικής γλώσσας) από την βιβλιοθήκη πήρα, όπως όφειλα για να μην εκτεθώ κατά την φιλοσοφική μου προσέγγιση. |
Με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα πλησιάσουμε στην στροφή, τόσο πιο δυνατά θα πατήσουμε φρένο για να πέσουμε στον απαιτούμενο ρυθμό για να πάρουμε την στροφή. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μειώσω την ταχύτητά μου περισσότερο από τον άλλον που πλησιάζει πιο αργά. Με 60χαω παίρνεται η στροφή; Με 60χαω θα την πάρω! Και με την ίδια δυνατότητα έγκαιρης επιτάχυνσης με τον πιο "αργό" οδηγό. Μετά με έχασε. |
Βλέπεται Κύριε Slash μας εσείς διαβάζεται 10 λεπτά για το θέμα, εγώ διαβάζω 19 χρόνια, και συνεχίζω να διαβάζω. Καλώς ή κακώς, οδήγηση είναι μέρος της κουλτούρας μου. Συγνώμη εάν κουράζω κάποιους... κάποιοι άλλοι είναι ακούραστοι ευτυχώς. |
Στην δικιά σου θεωρία οδήγησης έρχεσαι σε μια στροφή με περισσότερη ορμή άρα θα έχεις μεγαλύτερη μετατόπιση βάρους. Για να νικήσεις της συνέπειες αυτής της ορμής θα αναγκαστείς να μειώσεις και άλλο ταχύτητα. Άρα μπορεί η στροφή να «παίρνετε» με 60 αλλά εσύ θα την πάρεις με 40 (π.χ., μπορεί να είναι 50, 45, 55, αλλά σε καμία περίπτωση 60.) |
Christ αυτό στο οποίο αναφέρεσαι δεν έιναι η ορμή αλλά η αδράνεια του αυτοκινήτου και εκεί οφειλεται η στιγμιαία μετατόπιση βάρους που ουσιαστικά απλώς προστίθεται μια επιπλέον δύναμη. |
Εχω το Formula 1 2000, το οποιο παιζω με τιμονι και πεταλια και θα τον χαρακτηριζα εναν παρα πολυ καλο εξομοιωτη φυσικης (σε σχεση με F1 και οχι αμαξι δρομου φυσικα)... |
Μπορείς να κλείσεις το βιβλίο της φιλοσοφίας και να ανοίξεις το βιβλίο της Φυσικής...
|
Στην δικιά σου θεωρία οδήγησης έρχεσαι σε μια στροφή με περισσότερη ορμή άρα θα έχεις μεγαλύτερη μετατόπιση βάρους. Για να νικήσεις της συνέπειες αυτής της ορμής θα αναγκαστείς να μειώσεις και άλλο ταχύτητα. Άρα μπορεί η στροφή να «παίρνετε» με 60 αλλά εσύ θα την πάρεις με 40 (π.χ., μπορεί να είναι 50, 45, 55, αλλά σε καμία περίπτωση 60.)
|
Αλλάζοντας ταχύτητες απαλά, φρενάροντας και επιταχύνοντας με μέτρο, δεν διαταράσσεται η ισορροπία, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του οδηγού και κατά συνέπεια βελτιώνεται η ταχύτητα στις στροφές. Απαλές κινήσεις και διατήρηση της ισορροπίας είναι η μαγική συνταγή κατά τον κύριο John Lyon, παλιό αγωνιζόμενο, εκπαιδευτή της αγγλικής αστυνομίας και υπεύθυνο του HPC (high performance course- Οδήγηση υψηλής απόδοσης), τα τελευταία 30 χρόνια.
|
Αφού ξέρεις ποιά είναι η θεωρία οδήγησής μου γιατί με παιδεύεις; |
[Kαι μέχρι να γίνει το επόμενο (εάν γίνει) που έκλεισα θέση, θα με πας στο Πήλιο και θα κατεύουμαι από τα 206 την Kυριακή το βράδυ. Θα κ'ανουμε το γύρο δεξιόστροφα, θα τον κάνουμε αριστερόστροφα, θα τον κάνουμς με ενδοιάμεσα ζικ-ζικ... Bάστα λεφτά για τις βενζίνες. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Impreza Weekend? What's up? |
Tι θέλω να πω. Ότι επενδύοντας στην οδηγική τέχνη, επενδύεις πάνω απ' όλα στον εαυτό σου και όχι σε ένα μηχάνημα. Kαι πάνω απ' όλα είναι σίγουρα +50 ίππους σε κάθε περίπτωση. ![]() |
Όσο σκέφτεσαι τι κάνεις για να φρενάρεις δεν φρενάρεις οριακά (για χωρίς ABS). Όταν εξοικειωθείς και η κίνηση βγαίνει αβίαστη σαν αντανακλαστικά μέσα σου είσαι σε καλό επίπεδο ![]() |
konstantinos έγραψε: | ||
Μου έτυχε φάση στην Κλεισθένους (Γέρακα). Το "Πάτα - άσε" με έσωσε γιατί η αλλαγή πορείας ήταν επιβεβλημένη. Το φαινόμενο το δουλεύω (τεστάρω τον εαυτό μου) όποτε βρεθώ μόνος μου σε ερημικό δρόμο. Τσαρουχώνω τα φρένα μέχρι να τα αισθανθώ οτι μπλοκάρουν (δεν μπλοκάρουν, είμαι ένα κλικ πριν) και αφήνω, κάνοντας συννάμα ελιγμούς. Μία φορά έτυχε να με προσπεράσει τύπος και με "μούντζωσε" λέγοντάς μου "αφού δεν το αντέχεις τι θέλεις και πίνεις", βλέποντάς με να κάνω ελιγμούς με φρένα. Προσπαθώ να τεστάρω τον εαυτό μου περισσότερο σε βρεγμένο οδόστρωμα (οχι πολύ βρεγμένο) εκεί που λέμε "αν πατήσω φρένο, πάει μου έφυγε". Θεωρώ ύψηστο τέστ για κάποιον που δεν έχει ABS. Σε κάποιο άλλο topic, εαν χρειαστεί, θα πω την άποψή μου για το γιατί ΔΕΝ θέλω ABS. |
konstantinos έγραψε: |
Σε κάποιο άλλο topic, εαν χρειαστεί, θα πω την άποψή μου για το γιατί ΔΕΝ θέλω ABS. |
Και γιατί όχι εδώ. Μέρος της οδήγησης είναι και αυτό. ![]() |
1. Δεν μπλοκάρουν οι τροχοί (χάνουν την πρόσφυσή τους) 2. Μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος (???) 3. Σε βρεγμένο - παγωμένο(οχι πάγο) φρενάρισμα ουσιαστικό και απόλυτο 4. Ηλεκτρονικός έλεγχος της κατάστασης του συστήματος πέδησης, κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος, "χιλιάδες" φορές. 5... δεν θυμάμαι κάτι άλλο (συμβουλευτείτε τους "φίλους μας" τους Γερμανοί για τα υπόλοιπα) Για όλα αυτά λοιπόν τα καλούδια (τα παραπάνω) θα αντιπαραθέσω μόνο ΕΝΑ επιχείρημα, εύκολο να αντιπαρατεθεί και να καταρηφθεί απο το καθένα σας. Πριν όμως το καταρήψετε, σκεφτείτε τον εαυτό σας στην παρακάτω θέση. Ξεκινάω λοιπόν... Ολες οι αισθήσεις ενός οδηγού πρέπει να βρίσκονται εν γρηγόρση (στην τσίτα) ακόμη και όταν πάει για τσιγάρα, το μυαλό και τα άκρα του ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν... για οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανιστεί έχει πάντα μια λύση. Μα τελικά για όλα υπάρχουν λύσεις? για όλα τα εμπόδια? Φυσικά, αρκεί να έχουν "προβλεφθεί". Η πρόληψη για την αποφυγή είναι το καλύτερο μάθημά, όχι μόνο στην οδήγηση, αλλά και σε όλες τις μορφές "δράσης - αντίδρασης". Ενας οδηγός που έχει "δουλέψει" το θέμα του φρεναρίσματος, είμαι σίγουρος οτι θα είναι καλύτερος απ' όλα τα ABS του κόσμου. Κύριοι η λύση είναι μία Ε Ξ Α Σ Κ Η Σ Η, και η προϋπόθεση είναι άλλη μία "τα μάτια μας 14". Σταυρώστε τον ελεύθερα... ps Εγώ στον "ίσιο" δρόμο δεν θα μπω ποτέ... |
Alexandros έγραψε: |
Εστω οτι δεν κινεισαι και με καμμια τρομερη ταχυτητα..Ο μπροστα κανει την μ@@@κια.Εσυ χωρις το ABS με ενα κοκκαλωμα την γλυτωνεις.Eνω με το ABS σταματα,τσουλαει,σταματα,τσουλαει...ΓΚΝΤΟΥΠ τον π@@λο.Η κανω λαθος? |
DimiP έγραψε: |
να ρωτησω κατι.
το abs ειναι συστημα που υπαρχει και δεν μπορει να απενεργοποιηθει; μηπως υπαρχουν αυτοκ/τα που μπορεις να το απενεργοποιησεις ; ποια ειναι αυτα; |
DimiP έγραψε: |
να ρωτησω κατι.
το abs ειναι συστημα που υπαρχει και δεν μπορει να απενεργοποιηθει; μηπως υπαρχουν αυτοκ/τα που μπορεις να το απενεργοποιησεις ; ποια ειναι αυτα; |
Σίγουρα θα περιμένετε να μάθετε την άποψή μου...
Παράξενα πράγματα παιδιά. Αφού το λένε όλοι οι ειδικοί, οι επιστήμονες, τα περιοδικά, οι οδηγοί αγώνων στους άλλους (στον εαυτό τους; ), και όλος ο καλός κόσμος του αυτοκινήτου και μη: Το ABS είναι MUST! Έχω οδηγήσει ένα Focus 1.6, ένα Almera και ένα Hyundai Accent 1.5 με ABS και... το απέρριψα. Σε φρενάρισμα πανικού είναι καλύτερο, ίσως εάν... πανικοβληθείς! Προσπαθώντας να οδηγήσω γρήγορα, κάθε φορά που πήγαινα για το κάτι παραπάνω, τσουπ το ABS! Γλυστρούσε η μπροστά δεξιά; Τσουπ νάτο πάλι! Η πίσω αριστερή; Τσουπ, η τρεμούλα ξανάρθε! Γενικώς σε κάθε στροφή στο όριο εάν χρειαζόμουν έλεγχο στα φρένα, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ! Αναλάμβανε το ABS για να μου δείξει πώς θα φρενάρω! Για πάνω από το όριο δεν το συζητάμε, εάν βασιστείς θα σκοτωθείς! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα την ώρα που προσπαθείς να ζωγραφίσεις να σου σπάει τ' @ρχ@δ@@ ένας ηλεκτρονικός κατανεμητής αντιμπλοκαρίσματος. Βρρρρ! Βρρρ! Βρρρρρρ! Εκνευριστικότατο! Το ακούς και το νιώθεις. Τρομοκρατία! Εάν τυχόν πανικοβληθώ θα με σώσει; Όχι κύριοι, δεν το πιστεύω! Θα με σώσει η μηχανική μου ενστικτώδης αντίδραση που έχω καλλιεργήσει εδώ και χρόνια, και το ABS δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να ακυρώσει την όποια μου αντίδραση! Το έχω πάθει με το Hyundai και ήταν η πρώτη φορά που είπα μέσα μου "Πάει καρφώθηκα"! Η αλήθεια είναι ότι μη περιμένοντας να αναλάβει το ABS ήμουν έτοιμος για ελιγμό με τα φρένα και μπαίνοντας σε λειτουργία το ABS έχασα κάθε αίσθηση ελέγχου και έγινε το σπανιότατο: Πανικοβλήθηκα γιατί δεν είχα τον έλεγχο! Και έμεινα αποσβωλομένος στο τιμόνι να περιμένω τη μοίρα μου. Φυσικά, εάν ο μπροστινός δεν έφευγε από καθαρή τύχη θα τον κάρφωνα! Δε λέω ίσως εάν ήμουν πιο εξοικιωμένος με το ABS να έκανα κάποια κίνηση αποφυγής. Αλλά δεν το ρισκάρω. Δεν θέλω ABS! Θέλω τον ΕΛΕΓΧΟ! Αντικειμενικό Συμπέρασμα: Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της οδικής συμπεριφοράς ψυχραίνουν την οδήγηση. Υποκειμενικό Συμπέρασμα: Το ABS δεν κάνει για μένα! |
Εάν νομίζεις ότι θα γλιτώσεις από μένα είσαι γελασμένος. |
Για πες στις 3000 rpm είμαι καλά ???
Εάν ναι... τότε δεν έχω άδικο... και θα είμαι και πιο μπροστά(???) απο κάποιον με πρώτη, στα πρώτα μέτρα μετά την έξοδο ![]() |
Πάντως αυτό με την ταχύτητα πάνω είναι ένα λάθος που το κάνουν πολλοί. Tι γίνεται. Σε μια στροφή δευτέρας κάποιος έρχεται με τρίτη και προσπαθεί να την πάρει με τρίτη. Λόγω του φρεναρίσματος οι στροφές του κινητήρα πέφτουν και άρα δεν έχει επαρκή δύναμη να βγεί γρήγορα από τη στροφή. Tότε συμβαίνουν δύο τοινά. A) να προσπαθήσει να κατεβάσει μέσα στη στροφή. Tην ώρα που "συμπλεκτάρει' στιγμιαία το αυτοκίνητο μένει χωρίς το κράτημα του κινητήρα άρα η υποστροφή δεν είναι μακριά. B) Γνωρίζοντας το A, να αλλάξει ταχύτητα μετά τη στροφή. Έχουν πέσει κι άλλο οι στροφές... του χρόνου φουντούνια που λέει μια ψυχή. |
konstantinos έγραψε: | ||
Ας σε κάνω λίγο να δεις με τα μάτια μου... την στροφή πιθανόν να την ξέρεις. Προηγείται ανηφορική(οχι χαοτική) ευθεία των 500 - 800 μέτρων είσαι με τρίτη όπως και λες, πλησιάζεις... κατεβάζεις δευτέρα και φρενάρεις ώστε στην είσοδο να είσαι στις 2000 - 2200 rpm (δεν κρεμιέμαι - δεν φοβάμαι), μπαίνω και στην κορυφή πατάω 2500 - 2800 -3000 στην έξοδο. Είμαι εντός ροπής (μπορώ να πώ κοντά στην οροφή - βλέπε 3500) αλλά μακριά απο μέγιστη ισχύ που ουσιαστικά δεν την χρειάζομαι, δεν κυνηγάω άλλωστε και κανέναν. Συμπερασματικά 20 - 30 μέτρα μετά την στροφή δεν θα είμαι - οριακά έστω - πιο μπροστά απο κάποιον που κινήθηκε μια ταχύτητα κάτω στην συγκεκριμένη στροφή ??? |
Chris, αυτό που ρώτησε είναι αν θα βάζει και πρώτη για να είναι πιο ψηλα σε στροφές.
Παντως η άποψή μου είναι σχεδόν ποτέ 2α εκτός αν έχουν πέσει τόσο οι στροφές που θα χάσεις σε χρόνο. Κατα τα άλλα αν την κρατήσεις πάνω από 2500 δεν θα έχεις πρόβλημα ισα - ισα μπορείς μέχρι και να σπινάρεις! |
Με τα συμπεράσματά σου με κάνεις και γράφω υπερωρίες. Λοιπόν η απορία μου είναι: Θα είμαι στην έξοδο της στροφής πιο μπροστά απο κάποιον που θα χρησιμοποιήσει πρώτη ταχήτυτα στην στροφή? Ολα αυτά που λες τα αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν τα έχω καταφέρει (να σπινάρει)... |
Chris, αυτό που ρώτησε είναι αν θα βάζει και πρώτη για να είναι πιο ψηλα σε στροφές.
Παντως η άποψή μου είναι σχεδόν ποτέ 1η. Με Δευτέρα εκτός αν έχουν πέσει τόσο οι στροφές που θα χάσεις σε χρόνο. Κατα τα άλλα αν την κρατήσεις πάνω από 2500 δεν θα έχεις πρόβλημα ισα - ισα μπορείς μέχρι και να σπινάρεις! |
Με τα συμπεράσματά σου με κάνεις και γράφω υπερωρίες. |
Λοιπόν η απορία μου είναι: Θα είμαι στην έξοδο της στροφής πιο μπροστά απο κάποιον που θα χρησιμοποιήσει πρώτη ταχήτυτα στην στροφή?
Ολα αυτά που λες τα αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν τα έχω καταφέρει (να σπινάρει)... |
Για το 1600 *πιθανον* να κανει η 2α γιατι η 1η σπιναρει στριβοντας αλλα και γιατι η 2α εχει καλυτερη ροπη στα χαμηλα απ'το 1400... |
KASFIKIS NIKOS έγραψε: |
Να ηξερες μονο τι αναμνησεις μου εφερες στο μυαλο.
|
Αυτο που λες φιλε Μιλτο το εχω παρατηρησει στο 206, αλλα χωρις να γνωριζω τιποτα για τα αμαξια προηγουμενης γενιας ωστε να κανω συγκρισεις. Ειναι ετσι οπως τα λες. Εσφαλμενη αισθηση ασφαλειας μεχρι να ξεπερασεις το οριο χωρις πολλες προειδοποιησεις. Μια και καλη και μετα "τιμονιές" (υπερπροσπαθεια)... Βεβαια πλεον το μαθαμε το εργο οποτε προσεχουμε...
Εγω λυπαμαι αυτους που δεν ξερουν να οδηγουν τετοια αμαξια και πατανε φρενα μεσα σε στροφες ή αφηνουν το γκαζι αποτομα... Ειδικα σε βρεγμενο τετοια ατομα που δεν γνωριζουν αλλα γουσταρουν να τρεχουν, ειναι ΕΓΓΥΗΣΗ πως θα το στησουν το πολυνεκρο... Τωρα σε αυτο που λες οτι η Peugeot θα αρχισει να γινεται πιο φιλικη στο χειρισμο στους ασχετους το βλεπω λογικο μιας και η πελατειακη της βαση εξ'αιτιας της επιτυχιας του 206 εχει διευρυνθει οχι μονο στους πυροβολημενους αλλα σε ολους και μαλιστα ενα μεγαλο ποσοστο ειναι γυναικες που δεν εχουν ιδεα αλλα ουτε και τους νοιαζει το πως και γιατι στριβει ενα αμαξι. Μαλλον το ιδεατο θα ηταν να παιρνουμε custom-made αμαξια κομμενα και ραμενα στα μετρα μας.. Πχ αμα καποιος θελει ημιακαμπτο αξονα να το παιρνει ετσι, ή καποιος που το θελει με ραβδους να το παιρνει ετσι. Τωρα δεν ξερω κατα ποσο θα ηταν συμφερον απο αποψη κατασκευαστικη για τις εταιριες αλλα οπως και να το κανουμε θα ηταν προτιμοτερο για μια εταιρια να βγαλει ενα αμαξι που να μπορει να ικανοποιησει ταυτοχρονα 2 ειδων αγοραστες και να μη χασει το ενα ειδος, αντι να εξυπηρετησει μονο τους μεν.... Dimip: Εξαρταται τη στροφη. Υπαρχουν στροφες που ειναι τοσο αργες που αναγκαστικα θα κοψεις πολυ. Ισως οχι τοσο πολυ ωστε να μπαινει η 1η εν κινηση οποτε κανεις μια θυσια στην εισοδο της στροφης επιβραδυνοντας λιιιιγο ακομα ωστε να μπει η 1η. Το αποτελεσμα θα σε αποζημιωσει καθως μεχρι να πιασεις τα 50 χιλιομετρα ανα ωρα στην εξοδο της στροφης θα εχεις κανει μικροτερο χρονο απ'οσο αν ειχες 2α συνεχεια. Οπως ξερεις η 2α δεν τραβαει και πολυ στο φασμα των 2000 στροφων...Το πατας το γκαζι τερμα και μενει εκει το στροφομετρο καμια ωρα (ειδικα σε ανηφορα).. Αν εχεις 1600 και πανω μαλλον δεν αξιζει το κατεβασμα, μιας και υπαρχει ροπη ασε που η πρωτη θα "εγραφε" κατω... Η συγκεκριμενη στροφη ειναι ενα πολυ κλειστο (λογω οτι στην εξωτερικη του εχει το ρευμα της καθοδου) πεταλακι ανηφορικο (γι'αυτο και η 2α δεν συνισταται για το συγκεκριμενο). Κατι σαν τη στροφη Lowes στη Formula 1 (Μοντε Καρλο) απλα φαντασου οτι την οδηγας αναποδα. (αν δεν την εχεις δει, τοτε με ενα οποιοδηποτε παιχνιδι Φορμουλα 1 θα παρεις μια ιδεα) |
alxdr74 έγραψε: |
Παιρνοντας αφορμη αυτα προτεινω κατι:
Σε αυτο το site http://www.4tsafetrack.gr υπαρχει η δυνατοτητα να παρακολουθησουμε καποιο μαθημα σε 8ωρη βαση που θα μας δωσει τη δυνατοτητα να οδηγουμε ακομα καλυτερα....Τωρα απο οικονομικης αποψης δεν ξερω τι παιζει... |
... Kαι όπως πάντα o Miltellas θα πληρώσει τη νύφη, γιατί αυτός καταλαβαίνει το δράμα μου και πρέπει να με στηρίξει. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Παντως Νικο, οπως λεει και το σλογκαν: "Ποτε δεν ειναι αργα"...
Που ξερεις, μπορει να αναζοπυρωθει εντονα το θεμα ετσι και γραψεις 2-3 πραγματακια... ![]() |
.................................................................. ............................................................ Πόσες φορές θα ήθελα να γυρίσω το κλειδί και να ταξιδέψω μακρυά απ'όλα αυτά που γίνονται γύρω μου...... Πόσες φορές θέλω να ταξιδεύω με αυτό το όχημα γιατί μέσα σε αυτό αντιμετωπίζω μόνο τον εαυτό μου.... Καλή σας μέρα! |
Ψυχική ικανοποίηση!
Αγάπη δίνουμε και παίρνουμε μόνο με άλλες ψυχές που την ζητάνε επίμονα. Το αυτοκίνητο δεν έχει ψυχή, άρα δεν μπορούμε να το αγαπήσουμε, ................................. |
Δεν με εννοήσατε και δεν πειράζει.
Απλά: Ξεχωρίζω πλέον την προέλευση των συναισθημάτων μου. Άλλο "αγαπώ" το αμάξι μου και άλλο αγαπώ το παιδί μου! Τελείως ασύμβατες έννοιες αυτές οι δύο "αγάπες" λόγω τελείως διαφορετικής προελεύσεως. |
Το φιλαράκι μου λύπει ακόμα, ακόμα το σκέφτομαι, ακόμα βλέπω CHERRY στο δρόμο και το νοσταλγό!!! Ένα αμάξι, ένα σωρό λαμαρίνες ναι αλλά ένα αμάξι με ψυχή!!! Ένας Φίλος!!!!!!! |
Δεν με εννοήσατε και δεν πειράζει. Απλά: Ξεχωρίζω πλέον την προέλευση των συναισθημάτων μου. Άλλο "αγαπώ" το αμάξι μου και άλλο αγαπώ το παιδί μου! |
kaisaras96 έγραψε: |
Αν βαλεις το 306Maxi βαζω την Porche και παμε οπου θες αλλα δεν θα σε περιμενω..... ![]() ![]() ![]() ![]() |
gavanas έγραψε: |
Μην κλέβεις. Ήταν πιο γρήγορα τα maxi αλλά τα WRC ζύγιζαν 500 κιλά παραπάνω. Είπαμε να συγκρίνουμε κοντινές αναλογίες κιλών.
Λοιπόν παιδιά. Δεχόμαστε όλοι ότι κάποιες στιγμές στην οδήγηση είναι πιο αποτελεσματικά τα μπροστοκίνητα και κάποιες τα πισωκίνητα. Τι καλύτερο λοιπόν από τα τρία διαφορικά της μιτσουμπίσι? Οι άνθρωποι έδωσαν τη λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης. Μεταβαλλόμενη τετρακίνηση από τέρμα πίσω εως τέρμα μπροστά. Μειονέκτημα : τα 40 άλογα που χάνονται από το στρόφαλο μέχρι την άσφαλτο. Δεν υποστηρίζω το συγκεκριμένο αμάξι, ούτε καν μου αρέσει, αλλά σε θέμα μετάδοσης είναι πιστεύω ότι καλύτερο μπορεί να αγοράσει κανείς, εκτός ίσως από την τετρακίνητη Gallardo. |
ΝΙΚΟΣ έγραψε: |
1 Η διαφορα δεν ηταν τοση στα κιλα και απο την αλλη γιατι δεν λες οτι τα WRC ηταν τετρακινητα-TURBO και με πολλα παραπανω αλογα ![]() ![]() |
Judger έγραψε: |
...η
αναλυση του Μιλτου ομως λιγο μονόπλευρη. |
........ Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα πισωκίνητα έχουν αποχωρήσει από τα Ράλλυ; Επειδή, οι τετρακούνες στο χώμα και οι μπροστοκούνες στην άσφαλτο δεν άφησαν χώρο στην πίσω κίνηση... Κι αυτό από τότε που η ιπποδύναμη περιορίστηκε στα 300PS, γιατί σε μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις η πίσω κίνηση παίζει στην έδρα της (λέγε με "πρόσφυση")..... |
Peugeot 306 Maxi-> 275Hp - 960 kg Mitsubishi Evo VI -> 300 Hp - 1230Kg. 3.49 κιλά/ίππο έναντι 4.1. Άσε που το 306 είναι και κατά 35 πόντους κοντύτερο από το Μισουσβήσι. Τα πολλά άλογα παίζουν ρόλο στο Dragster. Στο στροφιλίκι παίζει ρόλο η αναλογία κιλών ανά ίππο, που δίνει καλύτερες ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Είναι λάθος να μιλάς για πολλά άλογα που θα σε κάνουν King of the road. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ένα Subaru με 330 άλογα θα είναι πιο γρήγορο σε ένα στροφιλίκι από ένα KTM Duke που έχει μόνο 60. Έλα που στην πράξη είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα γιατί τo μέγεθος και η αναλογία κιλών/ίππο είναι συντρηπτικά υπέρ του KTM. |
Δεν έχω χρόνο να τα μεταφράσω τώρα οπότε τα δημοσιεύω στα αγγλικά και όποιος θέλει βοήθεια ας μου πει!
--------------------------------------------------------------------------- |
netblaster έγραψε: |
Ιδου η μεταφραση!!!!!!!!!! |
.... και για την κατανομή του βάρους και την συμπεριφορά του στα αυτοκίνητα
-------------------------------------------- |
......εδώ θα εξηγήσω πώς 4WD βελτιώνει το στρίμωγμα του πιασίματος......
......Εξετάστε μια οδηγώντας ρόδα που τρέχει σε μια γωνία......τ ....Εντούτοις, δεν μπορείτε να θέσετε την αναστολή για να προβλέψετε την εξουσία oversteer τόσο όσο και το αυτοκίνητο RWD δεδομένου ότι υπάρχει μια ανταλλαγή στη σταθερότητα συνολικών πιασιμάτων και ευθειών γραμμών...... |
... και ο πραγματικός λόγος που τα "καλύτερα" αυτοκίνητα είναι αυτά που έχουν την κατανομή του βάρους γύρω από το κέντρο και όχι απλώς αυτά που έχουν κατανομή 50/50. Με λίγα λόγια αυτά που έχουν όλο το βάρος πιο κοντά στο κέντρο και αυτό είναι κέντρο βάρους έχουν και καλύτερη συμπεριφορά!
|
Αστο μην τα μεταφράζεiς με το Systran... θα βγούν τα μάτια όσων τα διαβάσουν!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Αυτο με την διαταξη της κινησης ειναι πολυ ευαισθητο θεμα... Ετσι οπως εξελιχθει το πραγμα με τα ηλεκτρονικα κτλ (για να ι μιλησουμε για τα καθημερινα αυτοκινητα) ολα τα αυτοκινητα ειναι σχεδον ιδια μεχρι το οριο!!! Τι προσθιοκινητο, τι πισωκινητο, τι τετρακινητο... Το "προβλημα" αρχιζει να δημιουργειται οταν ψαχνουμε περα απο τα οριο!!! Παντως εδω εχω να κανω μια διαπιστωση...Επειδη οδηγω που και που την 316Ci(116ps) της μανας μου (για να την ξεμπουκωσω...) με τα ηλεκτρονικα off το αυτοκινητο περα απο το οριο ΥΠΟΣΤΡΕΦΕΙ!!! Και αν βιαστειται να πειτε για ελλειψη ιπποδυναμης και η 5αρα (που εχει γυρω στα 200ps) το ιδιο κανει!!! Το εψαξα λοιπον το θεμα και βρηκα οτι ολα τα συγχρονα πισωκινητα στηνονται υποστροφικα (υπαρχουν και εξαιρεσεις βεβαια)?!?!?
Μεχρι και τα τετρακινητα υποστρεφουν αρχικα... Γιατι αραγε??? Λενε οτι ετσι ειναι πιο ασφαλη για το μεσο οδηγο...Δεν συμφωνω βεβαια!!! |
Mitellas έγραψε: |
Καλή η θεωρία, είναι η σωστή βάση για σωστή ανάπτυξη και επιτυχημένο αποτέλεσμα, αλλά η εφαρμογή της στην πράξη μας οδηγεί στο να συζητάμε κρίνοντας καταστάσεις πολυπαραγοντικές, όπως είναι η οδήγηση στο όριο. Γιατί για τέτοιο πράγμα μιλάμε όταν συγκρίνουμε μπροστινή-πισινή-τετρακίνηση. Όσοι από μας έχουν γνωρίσει μέσα από την εμπειρία θα μιλάνε αρκετά διαφορετικά από όσους γνωρίσαν μέσα από την θεωρία. |
H θεωρία χωρίς εφαρμογή στην πράξη είναι μπαξές χωρίς λουλούδια. Aυτοί που έχουν γνωρίσει μόνο μέσα από την εμπειρία μπορούν να μιλάνε όσο διαφορετικά θέλουν, αρκεί να μην θέσουμε καμιά υποψηφιότητα για Nόμπελ Φυσικής. ![]() Γιατί έχουμε και την "οδήγηση στο όριο". Aυτό το πράγμα είναι κάτι σαν τα UFO.Όλοι μιλάνε γι' αυτή αλλά κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει. O judger έγραψε ένα πολύ ωραίο παραμυθάκι όχι και τόσο μακρυά απ' την πραγματικότητα. Aνάβαση Pιτσώνας Nοέμβριος 2003, Aποτελέσματα: Mαρπίνης - Opel Astra Kit Car A/7 : 2.15.50 Eυθυμίου - BMW M3 - 2.16.88 Eίναι ο πρώτος μπροστοκίνητος και ο πρώτος πισωκίνητος. Διαφορά ένα δευτερόλεπτο και κάτι. Aυτό μεταφράζεται, εάν τα αυτοκίνητα έτρεχαν παράλληλα, ο Mαρπίνης θα ήταν 35 πόντους μπροστά απ' τον Eυθυμίου. Eυτυχώς που η αγωνιστική οδήγηση δεν είναι πολυπαραγοντική όπως η "οδήγηση στο όριο". Eπιταγχύνεις όταν και όσο πρέπει, φρενάρεις όταν και όσο πρέπει, στρίβεις όταν και όσο πρέπει και τα χρονόμετρα σε δικαιώνουν ότι κι αν οδηγείς. Θέλεις να πας γρήγορα και στον δρόμο με το καθημερινό σου αυτοκίνητο? Aπλά αντιγράφεις τον τρόπο οδήγησης των αγωνιζόμενων. Tι στο καλό δηλαδή. Tόσο κορόιδο είναι ο Schumacher που εφαρμόζει την θεωρία με ευλάβεια? Ή μήπως η θεωρία βάζει στο χαρτί αυτό που κάνει ο Schumacher? |
kostas έγραψε: |
Τασο το γραφημα και το σχημα δεν εμφανιζονται.Εκτος κι αν ειναι μονο δικο μου προβλημα. |
glf έγραψε: |
Αλλο ένα καλό για τη kb |
Για το πρωτο που λες Χρησταρα δεν ειναι σωστο ακριβως.Μιλαμε για μικρη διαδρομη οπου τα αμαξια ειναι οριακα στα παντα.Απο λαμαρινες που εχουν γινει μεχρι αμμοβολη για βαρος μεχρι μοτερ καυσημα κτλ κτλ.Βαλτους σε εναν Χολομωντα πχ ή σε ενα Πολυδενδρη των 28 χιλ ειδικη να δουμε ![]() |
Οσο για το αλλο......λιγο δυσκολο μιας και αλλο ο αγωνας και αλλο ο δρομος εξω.Η τεχνικη παει με βαση τα αμαξια και το πως αντιδρουν.Αγωνιστηκοι χειρισμοι απαιτουν αγωνιστηκα αμαξια. |
Η ασφαλής καθημερινή οδήγηση είναι η αγωνιστική οδήγηση 4-5 κλικ παρακάτω. Ότι κάνει ο Schoumacher με 300, τα ίδια κάνει ο Κύρκος με 100, τα ίδια πρέπει να κάνουμε και εμείς με 30 . |
christhehealer έγραψε: | ||||
Nίκο παιδί μου, συγκρίνω δύο αγωνιστικά αυτοκίνητα, ένα μπροστοκίνητο και ένα πισωκίνητο, στην ίδια διαδρομή με δύο πολύ καλούς οδηγούς. Τι θα γινόταν εάν έτρεχαν στον Χολομώντα; Θα έκανε το ένα 2 λεπτά και το άλλο 5 μέρες;
Λάθος. Η ασφαλής καθημερινή οδήγηση είναι η αγωνιστική οδήγηση 4-5 κλικ παρακάτω. Ότι κάνει ο Schoumacher με 300, τα ίδια κάνει ο Κύρκος με 100, τα ίδια πρέπει να κάνουμε και εμείς με 30. |
...Και να σκεφτει κανεις οτι πισω ειμαι 6εκ και μπροστα 3εκ χαμηλωμενος που σημαινει οτι ειναι ηδη ψιλο-ισσοροπημενο για το χαμηλοβαρο setup μου. |
Εγω Προεδρε να σου πω την αληθεια δεν τα διαβασα καθολου. ![]() Πολυ μεγαλα ειναι βρε Δεν θελω να σε πληγωσω.Συνεχισε εσυ ![]() |
Εγω Προεδρε να σου πω την αληθεια δεν τα διαβασα καθολου. ![]() Πολυ μεγαλα ειναι βρε Δεν θελω να σε πληγωσω.Συνεχισε εσυ ![]() |
El Sid έγραψε: |
Η αρχή στο να οδηγούμε ομαλά είναι πάνω από όλους τους παράγοντες στο να βελτιώσουμε την συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Ολα τα βελτιωτικά του κόσμου και να βάλουμε δεν θα φτιάξουνε ένα αυτοκίνητο όπου ο οδηγός του είναι απότομος όταν φρενάρει, επιταχύνει ή στρίβει. Πολλοί οδηγοί κατηγορούν το αυτοκίνητό τους για την συμπεριφορά του ενώ στην πραγματικότητα φταίνε οι ίδιοι και ο τρόπος που οδηγούνε! Προσπαθήστε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και αναλύστε τον τρόπο που οδηγείτε, ή βρείτε κάποιον έμπειρο οδηγό να σας βοηθήσει.
Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη των νέων οδηγών είναι η υποστροφή στη είσοδο μιας στροφής. Ρε παιδί μου αυτό το αυτοκίνητο χάλια είναι. Οταν μπαίνω στην στροφή γλιστράει, δεν στρίβει σωστά!. Αυτό θα ακούσετε συνήθως να λένε και το πιο πιθανό είναι το αυτοκίνητο να είναι μια χαρά, αλλά ο οδηγός θα έχει φρενάρει πιο μετά απ'ότι πρέπει, πιο δυνατά απ'ότι πρέπει και προσπαθούν να πιέσουν να στρίψει το αυτοκίνητο απότομα. Χρειάζεται φρένο νωρίτερα, να αφήσετε το φρένο νωρίτερα και πιο μαλακά, και να μπείτε μέσα στην στροφή ομαλά προσπαθώντας να διαγράψετε μεγαλύτερη καμπύλη από αυτή της στροφής. Με αυτό τον τρόπο θα εξαφανίσει την υποστροφή, ή θα την μειώσει αν η ανάρτηση έχει κάποιο πρόβλημα. |
Διάβαζα εχθές αυτό και γέλαγα, γιατί σκεφτόμουν πόσες φορές έχουν γραφτεί παρόμοια θέματα στα Tεχνικά και πόσες φορές όλοι λίγο πολύ δίνουμε συμβουλές , βάλε το τάδε αμορτισέρ, τα τάδε λάστιχα και θα βρεις το φως σου. Mύθοι, θρύλοι, παραδόσεις της αυτοκίνησης εν Eλλάδι. |
Τωρα να σας ρωτησω κατι... ![]() ![]() ![]() |
Απλα ρε Τασο περα απο την πλακα ολα αυτα που γραφεις ειναι σωστα αλλα θελουν ωρα να τα διαβασει κανεις και την διπλασια ωρα να τα εμπεδωσει στο μυαλο του κατι που εγω δεν μπορω να το κανω γιατι πολυ απλα στο NET μπαινω απο την δουλεια και δεν γινετε να καθομαι με τις ωρες και να διαβαζω γιατι μετα θα ψαχνω για δουλεια ![]() ![]() |
Όχι Νίκο. Εσύ ειδικά είσαι εκτός. Το γιατί, θα στο εξηγήσω αφού σε πλακώσω με τα τσιτσιράβλια της Λιάνας στο Πήλιο. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Κατά τ' άλλα παραθέτουμε πληροφορίες ώστε ο καθένας που θέλει να παίξει λίγο με το αυτοκίνητό του να έχει ένα σημείο να ξεκινήσει. Όποιος θέλει τα διαβάζει, όποιος θέλει δεν τα διαβάζει. |
Sidobre + Mιλτο καταλαβαινω τι λετε αλλα προσεχτε τι θελω να πω. Οτι περνω σα δεδομενο το οτι εχω το 206 μου με 3εκ μπροστα και 6εκ πισω οκ?
Και τωρα το δοκιμαζω σε 2 εκδοχες: Η μια ειναι με μεσαιο ρεζερβουαρ και πισω καθισματα και η αλλη με πατο ρεζερβουαρ και χωρις πισω καθισματα. Και λεω οτι ενω καποιος θα περιμενε οτι το ελαφρωμα θα δημιουργησει υπερστροφη λογω ελαφρυτερου πισω μερους, εγω βλεπω περισσοτερη υποστροφη στις εισοδους των στροφων το οποιο αρχικα με εξεπληξε αλλα το καταλαβα αργοτερα (και εξηγειται απο αυτα που εχεις γραψει Τασο και τα οποια διαβασα) γιατι οταν το βαρος παει πολυ μπρος τα μπρος ειναι δυσκολο να "διαχειριστει" κατα το στριψιμο. |
Ενα μανίσιο θα μπορεί να στρίψει με περισσότερα χλμ! |
pugsang έγραψε: | ||
Πραγμα το οποιο θα αποδειχτει περιτρανα οταν με το καλο κανουμε ενα skidpad test και μετρησουμε τα πλευρικα g και τις ταχύτητες. Εκει θελω να δω ποσοι θα τρεχουμε να τα ξανακανουμε μαμισια τα αυτοκινητα μας...... Ενα θα σας πω: ΑΙΝΤΕΕ ΑΙΝΤΕΕΕΕΕ |
volvos έγραψε: |
λοιπον γιανα σας ξενερωσω τελειως μολις γυρισα απο βολτα με ενα evo 8 στο μερκουρη...
το καρο ειναι στο μπλε του ραλλυ... μια βδομαδας απο σαρακακη με 3 χρονια εγγυση που μαλλον θα γινουν 7 απο ιουλη και τιμη 50000 με δοσεις...καλο ε? το 8αρι ειναι ενα καρτ με 4 πορτες και καθισματα. ο ορισμος της σκληρης αναρτησης που δεν κοπαναει αλλα και δινει αλλο νοημα στην εκφραση 0 κλισεις...απλα το αυτοκινητο ειναι απο αααααλλο πλανητη.δεν καναμε τρελα πραγματα ελεω στρωσιματος... αλλα το καλο πραμα φαινεται. βεβαια τριζεει το καθισμα αλλα οταν κοιταξεις στην εταζερα και δεις τους γαντζους για να πιανουν οι αγωνιστικες ζωνες απλα τα ξεχνας ολα οπως και το γεγονος οτι το αμαξι καιει ελεινα πολυ μισο ρεζερβουαρ γλυφαδα κηφισια μερκουρη με πολυ νορμαλ οδηγηση δηλαδη κατω απο 3500σαλ στο μεγαλυτερο μερος............ αθλια αυτονομια και μην ακουσω για το ειδκο του πραγματος ανεβα εσυ μερκουρη και εκει που εχεις σκ**άκ@υλωσει να σου αναψει το λαμπακι στην ερημια ΦΡΙΚΗ.... παντως εγω εχω μια ενσταση για αυτα τα αυτοκινητα στυλ εβο η σουμπαρου sti . θεωρω οτι ειναι σκοτωστρες με την εννοια οτι αν δεν πας πιστα εισαι με το χαρο διπλα σου... οταν στριβει αυτο το πραμα στις ανοιχτες του αιλαντ με ...180+ ε ρε μεγαλε ειναι θεμα χρονου να σκοτωθεις αλλο να σου σκασει η μαλ***α με 100 εκει και αλλο με 180...αρα αν σου σκασει η στραβη απλα δεν ζεις σε δημοσιο δρομο αρα πιασε το αυβο και κουρευτω γιατι σιγα μη παρεις τετοιο αμαξι για να πας με 100...... ειναι τοσα τα χλμ που σηκωνουν αυτα τα καρα στις στροφες που για μενα καπου γινεται παρανοια... και βεβαια οσοι διαφωνησουν ας ρωτησουν για αυτο καποιον που εχει τετοιο αμαξι και το λιωνει... γιατι οι περισσοτεροι δεν μπορουν ουτε στο 60% να τα πανε |
volvos στους 4Τ έγραψε: |
εγω προσωπικα πιστευω οτι ολα τα αυτοκινητα εχουν ψυχη. αρκει να τους τη βγαλεις
εχουν περασει απο τα χερια μου δυο απο τα πιο παρεξηγημενα αυτοκινητα των τελευταιων 20 ετων α. κορσα β -το αυγο- β. πεζο 206 το μεν κορσα ειχε δεχτει το κραξιμο της αρκουδας καθως ενω εξωτερικα και εσωτερικα ηταν αιωνες εμπρος απο τη κατηγορια του και για μενα ποιοτικοτατο ακομα και με τα σημερινα δεδομενα ειχε μια αθλια αναρτηση βασισμενη στο κορσα α το οποιο ηταν βασισμενο στο καντετ η οποια εκανε το αμαξι αν μη τι αλλο επικινδυνο για γρηγορη οδηγηση. κι ομως απο αυτο το αμαξι εχω απιστευτες εμπειριες και τρακες βεβαια. με 5-10-20 πραματακια...ειχε γινει αξιοπρεπες. ειχε ενα τιμονι που δεν το εχω δει σε συγχρονο αυτοκινητο αποτελεσμα των 1.7 καμπερ(ρυθμιζομενα τοπ μαουντ) μπιλσταιν 40αρια με βογκλαντ στενα απο jr αγγλιας αντιστρεπτικη 24χιλ εμπρος 185-50-14 λαστιχα μηχανικη κρεμαγιερα 4.2στροφες απο ακρη σε ακρη... συνεμπλοκ παντου ενα κωλο που γυριζε σα 106 (σε κακη εκδοση αλλα ηταν ρυθμησιμο οχι σαν τα σημερινα gti) και μια συμπεριφορα ξυραφι . οποιος δεν το ηξερε και το οδηγουσε πρωτη φορα πραγματικα χεζοταν πανω του.ο δε μηχανικοςμου καταφερε και βγηκε απο το δρομο 2 στενα πανω απο το συνεργειο του σε στροφη που τη περνουσε συνεχεια...απο τοτε φοβοταν να ξαναμπει μεσα.... αααααααααα ειχε και μολις 80 αλογα αρα αδυνατο να βασιστεις στο γκαζι για να στριψει............ ΟΜΩΣ οποτε πηγαινα σε ορεινο-ερημο στροφιλικι αυτο παντα με αποζημιωνε. παντα οταν κατεβαινα στο χωριο μου σταματαγα στη διαδρομη βυτινα-λιμποβισι-στμεμνιτσα 2 φορες για να ξεκουραστω(μιση ωρα διαδρομη) αδυνατο να το παω τεζα συνεχεια... κατεβαινα απο το αμαξι στην ακρη του γκρεμου εκανα το τσιγαρακι μου αγναντευοντας τα συνεφα πανω απο τη μεγαλοπολη και μετα ξανα σταματαγα 3χλμ πριν το χωριο μου. ο λογος- ημουν κατακοκκινος καταιδρωμενος και με τα χερια να τρεμουν απο την υπερπροσπαθεια.περιμενα κανα 10λεπτο να ηρεμησω εκανα αλλο ενα τσιγαρο και μετα εμπαινα στο χωριο.βλεπετε υπηρχε ο κινδυνος να με δουν οι δικοιμου σε αυτη τη κατασταση και να νομιζουν οτι αρρωστησα ή επαθα κατι και αντε να εξηγεις... θα μου πεις πηγαινες γρηγορα?οχι εισαι σεννα?οχι εισαι μαγκας?οχι νομιζεις οτι εχεις κανα εβο?οχι το θεμα ειναι οτι επαιρνα τοσες ποσοτητες αδρεναλινης απο αυτο το καρο-μπουρδελο που μου αρκουσαν.ποσως με ενδιαφερε αν καποιος αλλος ηταν καλυτερος ή πιο γρηγορος. εγω και το κορσα μου διναμε τη μαχη μας με τους εαυτους μας τις φοβιες μας και τα ορια μας.τι πιο ομορφο απο το να φτανει καποιος στα ορια του και να τα τσιγκλαει χωρις ομως να θετει τη ζωη του ή των αλλων σε κινδυνο.γιατι παρολο το γρηγορο ρυθμο μου παντα ημουν στο ρευμα μου παντα ημουν ενα κλικ πιο κατω απο το οριο οταν δεν ειχα ορατοτητα και παντα υπολογιζα και τη κακια στιγμη... ισως οι πολλες τρακες και το πηξιμο του μυαλου να βοηθουν αλλα κακα τα ψεματα αυτα πρεπει να τα εχεις και στο χαρακτηρα σου . ειναι δειγματα επιπεδου και ανθρωπου οχι ζωου... αχ τι θυμηθηκα... ![]() μετα το 2004 αποφασισα να παρω για προσωπικο αυτοκινητο ενα 206 1.6. το ονειρο που λεγοταν 106 δεν εβγαινε πια.ολοι μου ελεγαν οτι οι διαφορες δεν ειναι τραγικες με το ραλλυ, οι τιμες στα μεταχειρ 106 ηταν για γελια και ετσι το πηρα καινουργιο....ενα αμαξι που τελικα δεν εχει καμια σχεση με τα 106-205-306-309-405 της μαμας πεζο στην εργοστασιακη μορφη του και για αυτο και εχει φαει τοσο θαψιμο απο πολυ κοσμο και κοσμακη απογοητευση τραγικη.πρωτη φορα θυμαμαι κατεβηκα την ιδια δοαδρομη βυτινα-στεμνιτσα απο το δασος και οταν εφτασα στο χωριο μου χωρις να κανω ουτε μια σταση κοντεψα να βαλω τα κλαματα. δεν ειχα ιδρωσει, δεν ειχα φοβηθει πουθενα, δεν ειχα γλυστρησει παρα ελαχιστες φορες, ο κωλος βραχος, το αμαξι τραγικο για σπορ οδηγηση. ειχα φτασει τουλαχιστον 10λεπτα νωριτερα στην ιδια διαδρομη απορροια του απιστευτου μαμα στησιματος για σβελτη οδηγηση των φρενων και του μοτερ αλλα...........συναισθημα κανενα. σα να ειχα κανει σεξ με πλαστικη κουκλα(δεν εχω) απο τοτε τρελαθηκα. μου εγινε εμμονη ιδεα να στησω αυτο το αμαξι. να το πουλησω να παρω ραλλυ εστω και μεταχειρισμενο δεν ηθελα. απο τη μια ο εγωισμος της λαθος επιλογης απο την αλλη η κρυφη ελπιδα να παρω αργοτερα ενα 106 Ν ... ομως το σαρακι με ετρωγε.αποτελεσμα αναρτηση πεζο σπορτ ρυθμιζομενη σε υψος με 270λιμπρες ελατηρια ψαλιδια πεζο σπορτ με αλουμινενια συνεμπλοκ(ουνιμπολ) αντιστρεπτικες 22χιλ εμπρος πισω λαστιχα χανκοοκ ζ211 ή εξαλτο2 για δουλεια και ακομα περιμενω τις πισω ραβδους της πεζο σπορτ τωρα πλεον εχω ενα αμαξι με ψυχη. πριν λιγο γυρισα απο νεα μαρκη. στο τελευταιο κομματι στο διονυσο κατεβηκα να βαλω βενζινη και ανακαλυψα οτι ημουν κοκκινος(μου το ειπε ο βενζινας) τα χερια ετρεμαν και γενικα ειχα μια φουντωση... εχω πλεον ενα αμαξι που μπορει να με ανεβασει. τι και αν δεν ειναι 106 καπισιο τι και αν τριζει μεσα απο την αναρτηση(λιγο αλλα ειναι και 2ετων αμαξι οχι 20!!! ) τι και αν ακομα δεν ειναι τελειο σε στησιμο και θελει λιγη δουλεια πισω. ενα ξερω. αυτο το αμαξι δε μετανιωνω που το πηρα ετσι οπως ειναι σημερα. και πλεον οταν κατεβαινω στο γκαραζ να παω στη δουλεια δε μαυριζει η ψυχη μου οπως οταν το πρωτοαγορασα. εχω παψει να σιχτιριζω οσους με εβαλαν να το παρω χωρις να μου εχουν επισημανει ακριβως τις δοαφορες με το 106.εχω παψει να ασχολουμαι που το μοτερ ειναι ψοφιο και δεν εχει καμια σχεση με 106. εχω παψει να ασχολουμαι αν θα καταφερω την επομενη φορα που θα παω μεγαρα να γυρισω σε χρονους παρομοιους με rc και ας ειμαι 110αλογα(εχω ενα στοχο και εγω σα παιδι) γιατι??????? μα γιατι αυτο το αμαξι μου μιλαει...μακαρι να μου συμβαινει αυτο με οσα αμαξια θα εχω στη κατοχη μου και στο μελλον(αυτα που οδηγουμε-συνοδηγουμε παντα θα ειναι ονειρα για το 90% απο εμας) αρα η ψυχη ενος αυτοκινητου ειναι αυτη που του δινουμε εμεις.αυτη που του μεταφερουμε απο τον εαυτο μας κανοντας το μερος του εαυτου μας. αν λοιπον εχουμε εμεις ψυχη θα εχει και το αμαξι μας! |
... ενα ξερω.
αυτο το αμαξι δε μετανιωνω που το πηρα ετσι οπως ειναι σημερα. ...μα γιατι αυτο το αμαξι μου μιλαει... ...αρα η ψυχη ενος αυτοκινητου ειναι αυτη που του δινουμε εμεις.αυτη που του μεταφερουμε απο τον εαυτο μας κανοντας το μερος του εαυτου μας. αν λοιπον εχουμε εμεις ψυχη θα εχει και το αμαξι μας! |
πριν λιγο γυρισα απο μια βολτα προς νεα μακρη πεντελη κλπ κλπ κλπ...
... εγω προσωπικα πιστευω οτι ολα τα αυτοκινητα εχουν ψυχη. αρκει να τους τη βγαλεις ... θα μου πεις πηγαινες γρηγορα?οχι εισαι σεννα?οχι εισαι μαγκας?οχι νομιζεις οτι εχεις κανα εβο?οχι το θεμα ειναι οτι επαιρνα τοσες ποσοτητες αδρεναλινης απο αυτο το καρο-μπουρδελο που μου αρκουσαν.ποσως με ενδιαφερε αν καποιος αλλος ηταν καλυτερος ή πιο γρηγορος. εγω και το κορσα μου διναμε τη μαχη μας με τους εαυτους μας τις φοβιες μας και τα ορια μας.τι πιο ομορφο απο το να φτανει καποιος στα ορια του και να τα τσιγκλαει χωρις ομως να θετει τη ζωη του ή των αλλων σε κινδυνο.γιατι παρολο το γρηγορο ρυθμο μου παντα ημουν στο ρευμα μου παντα ημουν ενα κλικ πιο κατω απο το οριο οταν δεν ειχα ορατοτητα και παντα υπολογιζα και τη κακια στιγμη... ισως οι πολλες τρακες και το πηξιμο του μυαλου να βοηθουν αλλα κακα τα ψεματα αυτα πρεπει να τα εχεις και στο χαρακτηρα σου . ειναι δειγματα επιπεδου και ανθρωπου οχι ζωου... αχ τι θυμηθηκα... ... αρα η ψυχη ενος αυτοκινητου ειναι αυτη που του δινουμε εμεις.αυτη που του μεταφερουμε απο τον εαυτο μας κανοντας το μερος του εαυτου μας. αν λοιπον εχουμε εμεις ψυχη θα εχει και το αμαξι μας! |
MEMsound έγραψε: |
εεεεεεεεεέτσι.... ![]() ![]() αυτό το "χαζό~πονηρο~αθώο χαμόγελο" ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tsosmoulis έγραψε: |
το σάββατο μετά από αρκετά χρόνια μου........
....οι χαρές είναι στις πολύ μικρές details ![]() με τις υγείες μας. |
.....όσο για το 206 σου Νίκο εξαρτάται τι θες να κάνεις.
Άλλο ευχαρίστηση άλλο πρωταθλητισμός. Εγώ είμαι υπέρ του 1ου γιατί για το 2ο αφενός η Ελλάδα είναι πολύ πίσω ακόμα σε συνθήκες (...), αφετέρου απαιτούνται πολλλλααααααά λεφτά (...) ![]() |
Road_Runner έγραψε: |
Ποτέ μου δεν ξεκίνησα με το σκεπτικό να κάνω πρωταθλητισμό....
Αθλητισμό κάνω, γιατί όπως είπε και ο Ιαβέρης, αυτό που κάνουμε είναι ένα άθλημα... Είναι αυτό που ήθελα να κάνω από μικρό παιδί και αυτό κάνω... Και αν κάτσει μια καλή θέση όπως πέρισυ στην Καλαμάτα, με το καλό να έρθει.... Απλά πρώτα απ' όλα κάνω την πλάκα μου και το κέφι μου.... Και ότι κάτσει. |
Gr@lly έγραψε: |
Μακριά από Υμηττό ... Κρίμα......... ... |
Και να πώ οτι είχε Πανσέληνο..
Εντάξει τι να πω.... Απλά πλέον πρέπει να ανεβαίνουν κομβόι... Ξενέρωσα φοβήθηκα.... Απλά δεν γουστάρω παρτίδες με αυτά τα πράγματα εκεί πάνω.... Μιλάμε οτι ο κόσμος δεν πάει καλά... |
ε και συ που πας μόνος τέτοια ώρα ρε...!!!
αφού ξέρεις ότι δεν λέει... |
![]() ![]() |
Γιαννάκη για τα ραντάρ δεν παίζει να ανεβαίνεις συνέχεια
γιατί θα βλεπόμασταν.. Τέλος πάντον όπου πάτε να πάτε με παρέα... Και όχι για πολλά πολλά..... Καλές αναζητήσεις..... ![]() |
Τι δουλεία έχω στον Υμηττό..? Μιλάμε για ανάβαση όχι για φλαταδούρες.. |
Σαν την πεντέλη δεν παίζει....
Μιλάμε για χώμα λάσπη λακούβες γκρέμια και 20 μαλ**ες να σε κυνηγάνε.... τότε νιώθεις ανάβαση... |
Touristas έγραψε: |
Έτσι μέχρι την Κόρινθο πάει ο δρόμος. |
sps έγραψε: | ||
Λάθος! Μεχρι την πατρα φτανει η παλια εθνικη. Και αν απο ισθμο κανεις αριστερα για αργος κλπ, θα φτασεις αχλαδοκαμπο και μετα τριπολη. |
Κάπου εκεί πέτυχα στο άσχετο και τον Γεράσιμο (Tomakos) και τα είπαμε λίγο, με κατατόπισε κιόλας για να μην πηγαίνω ψάχνοντας. (ευχαριστώ Γεράσιμε) |
SnakeMJK έγραψε: |
οδηγικές αναζητήσεις.... πφφφ....
παραλίγο τροπέτο το 206 στην 1η δεξιά στροφή μετά τις τρύπες καραμανλή (προς αθήνα). τουλάχιστον προσφέραμε εντυπωσιακό πέρασμα στον κόσμο... καθισματάκι οδηγού: σκούρο καφέ. δεν φταίω εγώ, με το gsr με τα ίδια μπαίνω και χαλλαρά ![]() |
p206Mike έγραψε: |
Πέθανε ο Σένα και άφησε εΣένα και Μένα και τον άλλο ....... ![]() |
Jim207GT έγραψε: |
σα τον Gary McCoy έβγαινα από εκεί..... |
sps έγραψε: |
Aυτα ειναι:
Εμεις ΣΚ λιωνουμε στη δουλεια, και ο συναδελφος παει εκδρομες με matador ![]() |
kane έγραψε: | ||
γιατι δεν τις ανεβασες ρε στο φοτομπακετ?
Σπυρο,μακαρι ρε φιλε να ειχε δουλεια και να μην πηγαινα ουτε στο περιπτερο για βολτα...δε θα με πειραζε ![]() ![]() ![]() Υ.Γ. καπου ακουσα οτι εσπασες μοτερ??? |
sps έγραψε: | ||
πανε τωρα που μπορεις! ![]() |
kane έγραψε: |
Κι εμεις μολις επιστρεψαμε απο μια βολτουλα κι ανεπισημη συναντηση τους πςκλαμπ.
Εγω, παναγιωτης-αλονσο,μπαμπης-babis2112,κωστας-sakislemans,λευτερης-αμπαλος-γκει-τονπαιρνωκαιμαρεσει-recife rallye. Τρομερό γελιο,ταλαιπωρια με τις αλλαγες ζαντων.Γελιο 1ον επειδη δν μπορουσαμε να παμε οσο θελαμε ελεω υγρασιων,ομιχλης και λιγο βροχης,2ον επειδή δεν εριξα τη μουρη του σαξο στο πρανες ![]() Γενικα πολυς χαβαλες,χρησιμα συμπερασματα,απο τα χλμ των "ειδικων" που καλυψαμε. Παναγιωτη πετα τα 888 και παρε ματαντορ,τελος. Εγω με ματαντορ ραλλυτζιδικα, παναγιωτης με 888 και λευτερης (το πακετο της υποθεσης) με πιρελλι ραλλυτζιδικα Ο κωστας σαν πιο γρηγορος,με μαμα λαστιχα. Επειτα ακολουθησε το κλασσικο ταβερνειο σε γνωστη τζαμπατζοταβερνα,σαλεξ,στιβ γνωριζουν... ![]() Θα ακολουθησουν και φωΤΟΣΤ. |
recife_rallye έγραψε: |
Υ.γ 2..Μπαμπη επρεπε να τραβηξουμε βιντεακι εκεινον με τη σελικα που το επαιξε κολιν μακ ρει και μετα εβαλε την ουρα στα σκελια!! ![]() ![]() |
iceage έγραψε: | ||
![]() ![]() ![]() ![]() |
ακουω την κορνα του σταυρου σα να λεει ''αφηστε τον σε μενα'' ![]() ![]() ![]() ![]() |
kane έγραψε: |
![]() |
garrett156 έγραψε: |
ιτεα δελφοι επικες στροφες |
1ον..Αυτο το σαξο του σταυρου (φτου να μην το ματιασω) κανει κ@υλωτικο ηχο και με τα ραλλυτζιδικα στριβει πολυυυ καλα σε κλειστα κομματια.. Σταυρε ενα μπλοκε σου λειπει για να δεσει το γλυκο και να μας κανεις πλακα(αν δε γινεις τροπετο ![]() ![]() |
|
Πάνος έγραψε: |
Ποσο πιο παρταλι θα το καταντησεις το σαξακι πες μου... ![]() ![]() |
WilDuck έγραψε: |
Καλά ρε, όλοι οι πιλότοι εδώ μαζεύτηκαν ??? |
|
kane έγραψε: | ||
ου καλά εισαι...ξερεις οτι οσα πιο πολλα γραφουμε τοσο πιο κουλάδια ειμαστε... ![]() ![]() ![]() |
kane έγραψε: | ||||
μμμμμμ,σκατοψυχε!!! ή απλά ρεαλιστή? ![]() ![]() ![]() |
Road_Runner έγραψε: |
ENAΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!! |
chiefjian έγραψε: |
[...] Να πω οτι το 106 ειναι το 8βαλβιδο με εκκεντρο [...] |
Sinanai έγραψε: | ||
Μια επισήμανση...
![]() |
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ... |