PSClub - Hellas

Μετάδοση - 206 - Σας αρέσει το σαζμάν του 206;

Δημήτριος - Σαβ 08 Μάρ 2003, 10:56:34
Θέμα δημοσίευσης: 206 - Σας αρέσει το σαζμάν του 206;
Θέλω να κάνω μια "έρευνα" για το πόσο ικανοποιημένοι είστε από το σαζμάν του 206 σας (για 1,6 16v κυρίως αφού για το 1,4 έχω ακούσει καλά λόγια). Εγώ πάντως είμαι δυσαρεστημένος αφού ο μοχλός συνέχεια σκαλώνει, έχει αρκετά μεγάλες διαδρομές, ενώ τα κατεβάσματα... Confused

Για παράδειγμα αν επιχειρήσω κατέβασμα από τα 70 km/h σε δευτέρα (δεν το έχω κάνει ποτέ) νιώθω ότι θα μου μείνει στα χέρια. Επίσης αν δεν συγχρονίσω τις στροφές του κινητήρα πριν το κατέβασμα, ο λεβιές θα κουμπώσει πολύ απρόθυμα και με πολύ ζόρισμα... Crying or Very sad Mad
ΠΡΟΣΟΧΗ ! δεν αναφέρομαι στην κλιμάκωση η οποία είναι ιδανική...

Μετά από την κατάθεση του σχολίου σας περιμένω και την άποψή σας για την βελτίωσή του...
Svstouk - Σαβ 08 Μάρ 2003, 12:21:01
Θέμα δημοσίευσης:
Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος. Μου αρέσει το σαζμάν του 206 μου (1.4).

Το μόνο "μειονέκτημα" για τη χρήση που του κάνω (μέσα στην πόλη ως επί το πλείστον) είναι οι κάπως μεγάλες διαδρομές του μοχλού. Κατά τα άλλα, Δημήτρη, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με σκαλώματα, ακόμα και σε γρήγορες αλλαγές. Το πρωί μόνο μέχρι να ζεσταθούν λίγο οι βαλβολίνες μου "ακούγεται" και τίποτα περισσότερο.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η χρήση της βαλβολίνης επηρεάζει πολύ την αίσθηση και όχι μόνο του κιβωτίου. Όταν π.χ. είχα βάλει τις ημισυνθετικές της MOTUL, τις MOTYLGEAR 75W/90, η αίσθηση ήταν εντελώς διαφορετική με τις TOTAL BV 75W/80 που έχω τώρα. Οι MOTUL μέχρι να ζεσταθούν έκαναν το κιβώτιο να "κοπανάει" το πρωί άσχημα, κι αυτός ήταν και ο λόγος που τις άλλαξα. Όταν όμως ζεσταίνονταν, δεν ένιωθες την εμπλοκή των γραναζιών από αλλαγή σε αλλαγή. Τόσο γλυκά!
Με τις TOTAL η εμπλοκή γίνεται αισθητή και κρύες και ζεστές, κάτι που εμένα προσωπικά μου αρέσει (ίσως γιατί ήμουν συνηθισμένος και από το 205), και δεν μου κοπανάει το κιβώτιο το πρωί.
Κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τις 100% συνθετικές βαλβολίνες τις MOTUL, τις GEAR 300 75W/90, λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις ημι-συνθετικές.

Κλείνοντας αυτήν την παρένθεση, είμαι σε γενικές γραμμές απόλυτα ευχαριστημένος από το κιβώτιό μου. Wink
DimiP - Σαβ 08 Μάρ 2003, 15:08:44
Θέμα δημοσίευσης: Re: Σας αρέσει το σαζμάν του 206;
Δημήτριος έγραψε:
Θέλω να κάνω μια "έρευνα" για το πόσο ικνοποιημένοι είστε από το σαζμάν του 206 σας (για 1,6 16v κυρίως αφού για το 1,4 έχω ακούσει καλά λόγια). Εγώ πάντως είμαι δυσαρεστημένος αφού ο μοχλός συνέχεια σκαλώνει, έχει αρκετά μεγάλες διαδρομές, ενώ τα κατεβάσματα... Confused

Για παράδειγμα αν επιχειρήσω κατέβασμα από τα 70 km/h σε δευτέρα (δεν το έχω κάνει ποτέ) νιώθω ότι θα μου μείνει στα χέρια. Επίσης αν δεν συγχρονίσω τις στροφές του κινητήρα πριν το κατέβασμα, ο λεβιές θα κουμπώσει πολύ απρόθυμα και με πολύ ζόρισμα... Crying or Very sad Mad

Μετά από την κατάθεση του σχολίου σας περιμένω και την άποψή σας για την βελτίωσή του...

ΠΟΥ τα ακουσες τα καλα λογια για το κιβωτιο του 1.4 ;;
το κιβωτιο ειναι απαισιο και δυσχρηστο μετα τα 5000 χλμ.
ξεχαρβαλομενο θα το αποκαλουσα σε σχεση με αλλα σφικτα κιβωτια.
η οπισθεν μπαινει με προσευχες και καπου καπου σκλαλωνει και η 3η.
η 1η εννοειται πως δεν μπαινει εν΄κινησει αλλα αυτο ειπαμε ειναι για αυτοπροστασια και παμε πασο.
Μολις ζεσταθει το κιβωτιο κατι γινεται αλλιως ....
ασε που η διαδρομη του μοχλου ειναι τεραστια και δεν βοηθα τις γρηγορες αλλαγες.
το κιβωτιο του 1.6 ειναι σαφως καλυτερο.
Tomcat - Σαβ 08 Μάρ 2003, 17:13:32
DimiP έγραψε:
Δημήτριος έγραψε:
Θέλω να κάνω μια "έρευνα" για το πόσο ικνοποιημένοι είστε από το σαζμάν του 206 σας (για 1,6 16v κυρίως αφού για το 1,4 έχω ακούσει καλά λόγια). Εγώ πάντως είμαι δυσαρεστημένος αφού ο μοχλός συνέχεια σκαλώνει, έχει αρκετά μεγάλες διαδρομές, ενώ τα κατεβάσματα... Confused

ΠΟΥ τα ακουσες τα καλα λογια για το κιβωτιο του 1.4 ;;
το κιβωτιο ειναι απαισιο και δυσχρηστο μετα τα 5000 χλμ.
ξεχαρβαλομενο θα το αποκαλουσα σε σχεση με αλλα σφικτα κιβωτια.
η οπισθεν μπαινει με προσευχες και καπου καπου σκλαλωνει και η 3η.
η 1η εννοειται πως δεν μπαινει εν΄κινησει αλλα αυτο ειπαμε ειναι για αυτοπροστασια και παμε πασο.
Μολις ζεσταθει το κιβωτιο κατι γινεται αλλιως ....
ασε που η διαδρομη του μοχλου ειναι τεραστια και δεν βοηθα τις γρηγορες αλλαγες.
το κιβωτιο του 1.6 ειναι σαφως καλυτερο.

Με κάλυψε ο Dimip.
Η διαδρομές είναι μεγάλες. Και η 1η με την όπισθεν μπαίνουν μόνο με προσευχές.
Ntinos - Σαβ 08 Μάρ 2003, 20:33:18
Θέμα δημοσίευσης:
εμενα η γνωμη μου ειναι οτι το ποσο δυσχρηστο ειναι ενα κιβωτιο εξαρταται απο τον οδηγο και τον τροπο που αλλαζει ταχυτητες (που,πως,ποτε).επισης οταν το αυτοκινητο ειναι καινουργιο εκτος αποτο στρωσιμο της μηχανης στρωνεται και το κιβωτιο.δηλαδη τα γραναζια του κιβωτιου ειναι καινουργια και δεν 'κουμπωνουν' το ενα με το αλλο ακομα σωστα (πολυ θα ηθελα να κανω μια αναλυση και εδω αλλα θα βριζουν ολοι Very happy Very happy Very happy ).επισης το μεταλλο δεν εχει ακομα φτιαξει ανοχες σε αυξημενη θερμοκρασια και λογικο ειναι μια κακη μεταχειριση να εχει ως αποτελεσμα την κακη αποδοση του κιβωτιου υστερα, με ασχημα φθαρμενα δοντακια).παντως οταν αρχισα να οδηγω πριν 8 σχεδον χρονια κανονικα και αλλαζε χερια το αυτοκινητο του πατερα μου εχω να παρατηρησω το εξης Shocked .οσο το οδηγουσε αυτος οι ταχυτητες μεναν μαγικο τροπο που δεν μπορουσα να εξηγησω εμπαιναν πανευκολα και ο λεβιες ειχε μαγικη αισθηση.οταν το επαιρνα εγω για λιγο εμενε ετσι και μετα γινοταν σκληρο και σκαλωναν οι ταχυτητες.σε μια κουβεντα μας μου ειχε πει οτι ο τροπος και ο χρονος που αλλαζει η ταχυτητα παιζει ρολο.τωρα σαν μηχανολογος (2 μηνες ακομα και επισημα Very happy )εχω καταλαβει οτι αφου τα γραναζια ειναι μονιμα εμπλεγμενα στα συγχρονα κιβωτια και το γραναζι της νεκρας κανει ολη τη δουλεια οτι ο τροπος αλλαγης ειναι το παν.δοκιμαστε ναλλαξετε στυλ η ακομα και τροπο που θα πιασετε τον λεβιε και την δυναμη που θα βαλετε και θα δειτε οτι αλλαζει μετα απο 5-6 φορες η αισθηση του κουμπωματος. τελος το λιπαντικο ειναι πολυ βασικος παραγωντας.εγω παντως κανω ακομα πειραματα για το πως γινεται η ιδανικη αλλαγη αν και εχω καταφερει ακομα και στο 106 να μην ξυριζω την 1-2 και 3-2 σε καρφωματα που ειναι στανταρ φαινομενο σε αυτα τα κιβωτια.το 206 ακομα δεν εχει φαει πολλα, εχει και 6000χλμ και το λυπαμαι.
DimiP - Σαβ 08 Μάρ 2003, 20:54:06
Θέμα δημοσίευσης:
Ntinos έγραψε:
εμενα η γνωμη μου ειναι οτι το ποσο δυσχρηστο ειναι ενα κιβωτιο εξαρταται απο τον οδηγο και τον τροπο που αλλαζει ταχυτητες (που,πως,ποτε).επισης οταν το αυτοκινητο ειναι καινουργιο εκτος αποτο στρωσιμο της μηχανης στρωνεται και το κιβωτιο.δηλαδη τα γραναζια του κιβωτιου ειναι καινουργια και δεν 'κουμπωνουν' το ενα με το αλλο ακομα σωστα (πολυ θα ηθελα να κανω μια αναλυση και εδω αλλα θα βριζουν ολοι Very happy Very happy Very happy ).επισης το μεταλλο δεν εχει ακομα φτιαξει ανοχες σε αυξημενη θερμοκρασια και λογικο ειναι μια κακη μεταχειριση να εχει ως αποτελεσμα την κακη αποδοση του κιβωτιου υστερα, με ασχημα φθαρμενα δοντακια).παντως οταν αρχισα να οδηγω πριν 8 σχεδον χρονια κανονικα και αλλαζε χερια το αυτοκινητο του πατερα μου εχω να παρατηρησω το εξης Shocked .οσο το οδηγουσε αυτος οι ταχυτητες μεναν μαγικο τροπο που δεν μπορουσα να εξηγησω εμπαιναν πανευκολα και ο λεβιες ειχε μαγικη αισθηση.οταν το επαιρνα εγω για λιγο εμενε ετσι και μετα γινοταν σκληρο και σκαλωναν οι ταχυτητες.σε μια κουβεντα μας μου ειχε πει οτι ο τροπος και ο χρονος που αλλαζει η ταχυτητα παιζει ρολο.τωρα σαν μηχανολογος (2 μηνες ακομα και επισημα Very happy )εχω καταλαβει οτι αφου τα γραναζια ειναι μονιμα εμπλεγμενα στα συγχρονα κιβωτια και το γραναζι της νεκρας κανει ολη τη δουλεια οτι ο τροπος αλλαγης ειναι το παν.δοκιμαστε ναλλαξετε στυλ η ακομα και τροπο που θα πιασετε τον λεβιε και την δυναμη που θα βαλετε και θα δειτε οτι αλλαζει μετα απο 5-6 φορες η αισθηση του κουμπωματος. τελος το λιπαντικο ειναι πολυ βασικος παραγωντας.εγω παντως κανω ακομα πειραματα για το πως γινεται η ιδανικη αλλαγη αν και εχω καταφερει ακομα και στο 106 να μην ξυριζω την 1-2 και 3-2 σε καρφωματα που ειναι στανταρ φαινομενο σε αυτα τα κιβωτια.το 206 ακομα δεν εχει φαει πολλα, εχει και 6000χλμ και το λυπαμαι.

ντινο, οταν αγορασα το 206 το κιβωτιο δουλευε μαγικα!
ηταν τελειο. οι ταχυτητες κουμπωναν πανευκολα και αβιαστα , μετα τα 5000 χλμ αρχισαν τα προβληματα.
Νομιζω πως οταν το κιβωτιο ειναι καινιουργιο (παρθενο) τοτε δουλευει και καλυτερα.
οταν λες να αλλαξουμε τροπο χρησης (νεκρα ταχυτητα κ.λ.π) τι εννοεις ;
για εξηγησε, γιατι μπορει και να κανω λαθη στο χειρισμο.
Δημήτριος - Σαβ 08 Μάρ 2003, 22:10:58
Θέμα δημοσίευσης:
Γιατί δεν κάνει να μπαίνει η πρώτη εν κινήσει; (κάτι για αυτοπροστασία είδα)
Εγώ το κάνω συνέχεια (ακόμα και με ταχύτητες που αγγίζουν τα 15 km/h) στο δικό μου (1,6) και κουμπώνει κανονικά...

Απ' ότι έχω καταλάβει μάλλον δεν έχει σχέση αν είναι 1,4 ή 1,6. Ξέρω 'γω, μάλλον είναι ανάλογα την παρτίδα των σασμάν...
Με τον Ντίνο θα συμφωνίσω. Η διαμόρφωση των λειτουργικών ανοχών παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο.
Slash - Σαβ 08 Μάρ 2003, 22:21:51
Θέμα δημοσίευσης:
Όντως κι εγώ θα ρωτήσω που ακούσατε για καλό κιβώτιο στα 1400; Ίσα ίσα κιόλας. Στα 1600 όμως καλυτερεύει εμφανώς το κιβώτιο. Γενικά τα σαζμάν της PSA για τα 1400 ψιλοsuck αλλά μετά καλυτερεύει εμφανώς. Κι εδώ με την ευκαιρία να κάνω και μια διαμαρτυρία για την ψηλή αποσύμπλεξη, που επίσης ο συμπλέκτης δεν είναι ρυθμίσιμος (αντίθετα με την Citroen). Shocked
Εγώ το κυριότερο πρόβλημά μου το εντοπίζω στη δευτέρα μου (1400) όταν την αλλάζω από πρώτη, που καμιά φορά ψιλοακούγεται, ιδιαίτερα όταν είναι κρύο. Γι αυτό και αναζήτησα καλύτερες βαλβολίνες, αλλά μάλλον τις ίδιες πρέπει να ξαναέβαλα. Smile Γενικά για τις υπόλοιπες σχέσεις δεν έχω πρόβλημα. Η 1η μου είναι σφιχτή, και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες κι εγώ την βάζω (πολύ χαμηλές λέμε όμως) και μπαίνει και πολύ όμορφα, η 3η μπαίνει επί των πλείστων ομαλά και σε ανέβασμα και σε κατέβασμα, και με τις υπόλοιπες νεράκι.
BTS - Σαβ 08 Μάρ 2003, 23:08:03
Θέμα δημοσίευσης:
Ntinos έγραψε:
αν και εχω καταφερει ακομα και στο 106 να μην ξυριζω την 1-2 και 3-2 σε καρφωματα που ειναι στανταρ φαινομενο σε αυτα τα κιβωτια.

Μύτη - τακούνι και τα κατεβάσματα γίνονται 'βιλούδο'.... Very happy
Miltellas - Κυρ 09 Μάρ 2003, 03:59:11
Θέμα δημοσίευσης:
Κατ'αρχήν ο τρόπος που χειριζόμαστε το σασμάν είναι το ΠΑΝ. Δοκιμάστε να κάνετε γρήγορες αλλαγές σε άλλο σασμάν και θα δείτε ότι οι απόψεις ποικίλουν. Άλλος θα τα καταφέρει και άλλος θα σκαλώνει. Στο ίδιο σασμάν!

Από κει και πέρα, δεν είναι όλα τα κιβώτια ταχυτήτων ίδια. Σε γενικές γραμμές, το 1.6 16V και το 2.0GTi, έχουν παρασάγγας ανώτερο σασμάν από του 1.4. Όχι όμως ότι του 1.4 είναι κακό. Το "μέτριο", του είναι ένας ειλικρινής και πραγματικός χαρακτηρισμός. Εάν δεν δουλεύει σωστά το σασμάν σας, ξεκινήστε από την αρχή. Κατ' αρχήν αλλάξτε τη βαλβολίνη. Μάθετε ξανά να το δουλεύετε γλυκά. Με αργές και σίγουρες κινήσεις. Θα επιταχύνετε σιγά-σιγά με τον καιρό. Αφήστε το να έρθει μόνο του. Είναι κορυφαίας σημασίας ο συγχρονισμός ποδιού (συμπλέκτη) και χεριού (μοχλού).

Στο δικό μου το 206 ξεκίνησα με το μαλακό, πολύ μαλακό. Με τον καιρό έκανα προσπάθειες επιτάχυνσης. Όταν έβλεπα αποτυχίες, χαλάρωνα. Μετά ξανά από την αρχή. Στο τέλος έκανα αξιόπιστες και γρήγορες αλλαγές. Κάποια στιγμή άλλαξα και τη βαλβολίνη με Elf 75W80 TRZ (100% συνθετική). Πιστεύω ότι η αντίστοιχη προτεινόμενη ημισυνθετική TRJ της ELF και BV της TOTAL είναι εξίσου καλές. Το σασμάν καλυτέρεψε εφ'όλης της ύλης, παρ'ότι δεν είχα παράπονα, είχα όμως αυξημένες απαιτήσεις. Μπορώ να πω πλέον ότι τις αλλαγές τις κάνω ταχύτατα, "στο φτερό", πριν δηλαδή οι στροφές προλάβουν να κατέβουν έχω αλλάξει. Υπάρχουν περιπτώσεις που η βελόνα του στροφομέτρου σχεδόν δεν προλαβαίνει να κουνηθεί. Κι αυτό απαίτησε αρκετή δουλειά από μέρους μου.

Συμπέρασμα: Γίνετε εσείς καλοί με το σασμάν, και μετά, εάν δεν ικανοποιηθείτε, απαιτήστε από αυτό να γίνει καλύτερο.
Alex - Κυρ 09 Μάρ 2003, 04:40:20
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε δημητρη.. τι βλεπω? Φοβασαι να κατεβασεις 2α με 70? Σε κοβω συντηρητικο Shocked

Εγω με το 1400 σιγουρα εχω κατεβασει και με περισσοτερα απο 85 χιλιομετρα απο 3η σε 2α, ενω πανω απο 75 τα κατεβασματα απο 3η σε 2α ειναι καθημερινο φαινομενο...

Παντως για τα 1400 τα κιβωτια ειναι σχετικα σκληρα και η οπισθεν για να μπει θελει λιγο μετακινηση το αμαξι μπρος με την πρωτη πρωτα αν δεν εχει κατσει καλα το γραναζι αλλιως δεν μπαινει... Η πρωτη, η δευτερα και η τριτη χτυπανε ελαφρα στις γρηγορες αλλαγες οταν ειναι κρυο κατι για το οποιο μαλλον ευθυνονται οι βαλβολινες αλλα αυτο μου το κανε απο τοτε που ηταν καινουριο. Το work-around που εχω βρει ειναι να παταω συμπλεχτη και να σπρωχνω με μια ηπια δυναμη μεχρι να καταλαβω οτι "την παιρνει" οποτε και βαζω λιγο παραπανω δυναμη και κουμπωνει...

Εγω θα ηθελα πιο κοντες σχεσεις με 1η να κοφτιαζει στα 45, 2α στα 85, 3η στα 115-120, 4η 155-160 αντι για 52, 93, 133, 170+... γιατι το αμαξι ψοφαει πολυ... Βεβαια φτιαχτηκε με σκοπο τον μεσο οδηγο ο οποιος ειναι "ταξιαδιαρης" και οχι "αγωνιαρης" αλλα τι να κανουμε.. Ο καθενας ζηταει κατι διαφορετικο απ'το κιβωτιο του...
DimiP - Κυρ 09 Μάρ 2003, 09:56:11
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Κατ'αρχήν ο τρόπος που χειριζόμαστε το σασμάν είναι το ΠΑΝ. Δοκιμάστε να κάνετε γρήγορες αλλαγές σε άλλο σασμάν και θα δείτε ότι οι απόψεις ποικίλουν. Άλλος θα τα καταφέρει και άλλος θα σκαλώνει. Στο ίδιο σασμάν!

Από κει και πέρα, δεν είναι όλα τα κιβώτια ταχυτήτων ίδια. Σε γενικές γραμμές, το 1.6 16V και το 2.0GTi, έχουν παρασάγγας ανώτερο σασμάν από του 1.4. Όχι όμως ότι του 1.4 είναι κακό. Το "μέτριο", του είναι ένας ειλικρινής και πραγματικός χαρακτηρισμός. Εάν δεν δουλεύει σωστά το σασμάν σας, ξεκινήστε από την αρχή. Κατ' αρχήν αλλάξτε τη βαλβολίνη. Μάθετε ξανά να το δουλεύετε γλυκά. Με αργές και σίγουρες κινήσεις. Θα επιταχύνετε σιγά-σιγά με τον καιρό. Αφήστε το να έρθει μόνο του. Είναι κορυφαίας σημασίας ο συγχρονισμός ποδιού (συμπλέκτη) και χεριού (μοχλού).

Στο δικό μου το 206 ξεκίνησα με το μαλακό, πολύ μαλακό. Με τον καιρό έκανα προσπάθειες επιτάχυνσης. Όταν έβλεπα αποτυχίες, χαλάρωνα. Μετά ξανά από την αρχή. Στο τέλος έκανα αξιόπιστες και γρήγορες αλλαγές. Κάποια στιγμή άλλαξα και τη βαλβολίνη με Elf 75W80 TRZ (100% συνθετική). Πιστεύω ότι η αντίστοιχη προτεινόμενη ημισυνθετική TRJ της ELF και BV της TOTAL είναι εξίσου καλές. Το σασμάν καλυτέρεψε εφ'όλης της ύλης, παρ'ότι δεν είχα παράπονα, είχα όμως αυξημένες απαιτήσεις. Μπορώ να πω πλέον ότι τις αλλαγές τις κάνω ταχύτατα, "στο φτερό", πριν δηλαδή οι στροφές προλάβουν να κατέβουν έχω αλλάξει. Υπάρχουν περιπτώσεις που η βελόνα του στροφομέτρου σχεδόν δεν προλαβαίνει να κουνηθεί. Κι αυτό απαίτησε αρκετή δουλειά από μέρους μου.

Συμπέρασμα: Γίνετε εσείς καλοί με το σασμάν, και μετά, εάν δεν ικανοποιηθείτε, απαιτήστε από αυτό να γίνει καλύτερο.

Μιλτο , ξεκινησα ομαλα,απαλα και φοβισμενα σαν καινουργιο που ηταν το αυτοκινητο. φυσικα οι ταχυτητες εμπαιναν αρκετα ευκολα και καλα, μετα τα 5000 χλμ αρχισαν τα ζορια , γιατι αφενως εμαθα το αμαξι περισσοτερο και μπορουσα να καταλαβω αν κατι αλλαζε στην συμπεριφορα του, αφετερου οντως κατι αλλαζε στο κιβωτιο.
Το 1ο που θυμασαι ειχα επισημανει ηταν η δυσκολια με την 1η εν κινησει...παει αυτο το λυσαμε?! επειτα ηρθε η δυσκολια με την 3η που ..."σκαλωνε" ...ας το αφησουμε γιατι σαν καλοπιστος θελω να θεωρω οτι κανω εγω μ@λ@κι@ και την κουμπωνω αγαρμπα (πραγμα που δεν ισχυει αλλα προς χαριν της συζητησης),
Οταν αλλοι ελεγαν για την οπισθεν και τα προβληματα εγω γελαγα.. τωρα δεν γελαω γιατι και σε μενα μπαινει δυσκολα - οχι παντα- αλλα αρκετες φορες.
Αλλαξα και βαλβολινες (ELF TRJ) και γιατρεια δεν ειδα (ετσι οπως περιμενα να δω).
Η αληθεια ειναι πως αν καθε φορα που αλλαζεις ταχυτητα αντι να βαζεις την ταχυτητα στη θεση που θελεις , φερνεις το μοχλο στο νεκρο σημειο και επειτα τοποθετεις εκει που θελεις, οι ταχυτητες κουμπωνουν ευκολοτερα. Αυτο προυποθετει ομως αργες αλλαγες και χασιμο στροφων.
Ισως αυτο εννοουν οσοι λενε για μαλ**ες? αλλαγες.
Ομως αυτο πια ειναι μαρτυριο γιατι χρειαζεται 1.5 - 2 δευτερολεπτα για την αλλαγη, που μην σου φαινεται μικρο σαν νουμερο αμα το σκεφτεις ειναι πολυ. οι αλλαγες πρεπει να γινονται απροσκοπα και γρηγορα.
Ενα 1600 που οδηγησα για λιγο δεν αντιμετωπισα προβληματα και το κιβωτιο μου φανηκε ενταξει - βεβαια αυτο δεν ειναι μετρο συγκρισης γιατι δεν ξερεις πως μεταχειριζεται ο καθενας το κιβωτιο του.
Slash - Κυρ 09 Μάρ 2003, 12:37:10
Θέμα δημοσίευσης:
Εντούτοις για 3η,4η και 5η ο μοχλός περνάει από το κέντρο, κι έτσι εγώ έχω πολύ καλές αλλαγές σε αυτές τις ταχύτητες. Τώρα αν έχετε βρει να περνάτε από 2α σε 3η, και από 4η σε 5η χωρίς να περνάτε από το κέντρο, να μου το πείτε κι εμένα. Επίσης το πως να βάζω όπισθεν από 5η. Shocked Razz Laughing
DimiP - Κυρ 09 Μάρ 2003, 17:39:03
Θέμα δημοσίευσης:
Slash έγραψε:
Εντούτοις για 3η,4η και 5η ο μοχλός περνάει από το κέντρο, κι έτσι εγώ έχω πολύ καλές αλλαγές σε αυτές τις ταχύτητες. Τώρα αν έχετε βρει να περνάτε από 2α σε 3η, και από 4η σε 5η χωρίς να περνάτε από το κέντρο, να μου το πείτε κι εμένα. Επίσης το πως να βάζω όπισθεν από 5η. Shocked Razz Laughing

αλλο το να αφηνεις (με μικρη ωθηση) να παει στο κεντρο ο μοχλος σπρωγμενος απο τα ελατηρια επαναφορας και μετα να τον πηγαινεις σε οποια θεση θελεις, και αλλο το να πηγαινεις εσυ "σπρωχνοντας" το μοχλο περνωντας φυσικα απο το κεντρο , εκει που θελεις.
αν δεν γινομαι κατανοητος συγνωμη αλλα μπορω μονο να το δειξω .
Wink Wink
Slash - Κυρ 09 Μάρ 2003, 20:56:16
Θέμα δημοσίευσης:
DimiP έγραψε:
...και αλλο το να πηγαινεις εσυ "σπρωχνοντας" το μοχλο περνωντας φυσικα απο το κεντρο , εκει που θελεις.

Αυτό ακριβώς εννοώ. Όταν οδηγώ χαλαρά για κάποιο διάστημα ο μοχλός μένει "νεκρός" περνώντας από το κέντρο. Αλλά και σε γρήγορες αλλαγές αλλάζοντας πάει ψιλοδιαγώνια, αλλά και πάλι έχει ένα μικρό σημείο επαφής από το κέντρο. Και μην ξεχνάμε και την κλιμάκωση, τις διαδρομές και το πόσο "καθαρές" πρέπει να είναι οι αλλαγές, γιατί πόσα παραδείγματα δεν υπάρχουν που μετά από 4η σε κυνηγητό αντί για 5η μπήκε 3η, άλλοτε σκαπουλάρωντας την και άλλοτε πληρώνοντας ακριβά αυτό το πράγμα;
Vini - Κυρ 09 Μάρ 2003, 22:53:06
Δημήτριος έγραψε:

Tα ίδια συμπτώματα είχα και εγώ... μέσα σε ένα μήνα χρήσης...
Αλλαξα βαλβολίνες ... και έβαλα συνθετικές ... το αποτέλεσμα αρκετά καλύτερο. Το κούμπωμα ήταν ποιο μαλακό και περισσότερο στιβαρό....
Μικροπροβληματάκια είχα με την 1η σε κρύα ξεκινήματα αλλά ήταν κάτι αναμενόμενο....

Φυσικά αυτά όσο είχα το 206 .... γιατί μόλις έπιασα στα χέρια μου το λεβιέ ταχυτήτων του ASTRA διαπίστωσα ότι η απόκριση και το κούμπωμα ήταν πολύ καλύτερη από του 206... Το 206 είχε ποιο μακρυές διαδρομές και κάποιες στιγμές έδινε σπογγώδη αίσθηση (κυρίως από 2α σε 3η...)
Μέχρι στιγμής στο ΑSTRA δεν έχω κανένα περίεργο σύμπτωμα ή κάτι αντιαισθητικό στη χρήση.... Ολα κουμπώνουν περίφημα....

Και για να μην λέμε μόνο για το ASTRA... πολύ καλό σασμάν είχε το HYUNDAI COUPE (αν και με αρκετό σπορ θόρυβο κουμπώματος), πολύ κακό έως απαράδεκτο το SUZUKI SWIFT, συμπαθητικό το FIESTA και αρχαιολογικό αλλά τίμιο το YUGO....

προς διαχειριστές: παιδιά sorry που αναφέρομαι στο ASTRA αλλά το κάνω για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης με κάποιο άλλο αυτοκίνητο... επειδή πέρασαν και τα δύο από τα χέρια μου το τελευταίο καιρό... Η άποψη μου είναι προσωπική...
Miltellas - Δευ 10 Μάρ 2003, 00:09:27
Θέμα δημοσίευσης:
Το 1ο Συμπέρασμα το ανέφερα παραπάνω: Γίνετε εσείς καλοί με το σασμάν, και μετά, εάν δεν ικανοποιηθείτε, απαιτήστε από αυτό να γίνει καλύτερο.

Σε συνδυασμό με τα γραφόμενά σας βγαίνουν και άλλα συμπεράσματα:

2ο Συμπέρασμα: Εάν το σασμάν σας δεν είναι καλό, προσπαθήστε να γίνετε εσείς καλοί με αυτό.

3ο Συμπέρασμα: Δεν είναι όλα τα σασμάν καλά σε όλα τα χέρια.

4ο Συμπέρασμα: Δεν είναι όλα τα χέρια καλά για όλα τα σασμάν.

Wink

Μαλακές αλλαγές εννοούνται αυτές που περνάν από τη νεκρά. Οι γρήγορες αλλαγές δεν διαφέρουν σε τίποτα εκτός του ότι αυξάνεις την ταχύτητα του χεριού και του ποδιού (πολύ προσοχή στον συγχρονισμό). Μπορείτε να μάθετε να αλλάζετε πολύ γρήγορα, περνώντας το μοχλό από τη νεκρά. Διαφορετικά θα έχετε πολλά κολλήματα στις αλλαγές και χτυπήματα στο σασμάν. Αν το σασμάν είναι "γρήγορο" θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε το ρυθμό. Όταν το σασμάν σκαλώνει σημαίνει ότι, α) δεν εκτελείτε σωστά τις αλλαγές, ή β) δεν αντέχει τον ρυθμό σας.

Δόγμα: Δεν είναι όλα τα σασμάν το ίδιο "γρήγορα".
PoLiThS - Δευ 10 Μάρ 2003, 00:23:47
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω θεωρω οτι ειναι καθαρά θέμα στρωσίματος και χειριστή... το δικό μου ασ ποθμε που είναι 1400ρι.... Εκπληκτική αίσθηση και ταχύτητα αλλαγών σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα πάντα... δεν σκαώνει δέν χτυπάει δεν δεν δεν γενικά δεν ειχα ποτέ πρόβλημα ακόμα και κατα την διάρκεια μαθήματος στον chataso και τον pduke πως αλλάζουμε ταχύτητες ΧΩΡΙΣ την χρήση συμπλέκτη και όταν λέω αλλάζουμε και ανεβάζματα ΚΑΙ κατεβάσματα για όλες τισ ταχύτητες με εξέρεση τα ευκολως εννοούμενα δηλαδή να εισε σταματημένος και να βάζεις 1η ή Όπισθεν....

Σε όλα αυτα μπορεί να συμβάλει το γεγονός οτι έχω κόψει τον μοχλό κατα 4 εκατοστα και το λεβιεδάκι κάθετε χαμηλά μιάς και στην ράβδο μπαίνει χονευτό...

Κατα το Touring απο υπερβολική ταχύτητα αλλαγής έχασα την αλλαγη απο 4η σε 5η και επέλεξα 3η με τα γνωστά (αναφέρονται στο topic) επακόλουθα...
Ntinos - Δευ 10 Μάρ 2003, 08:25:11
Θέμα δημοσίευσης:
Alex έγραψε:
Ρε δημητρη.. τι βλεπω? Φοβασαι να κατεβασεις 2α με 70? Σε κοβω συντηρητικο Shocked

Εγω με το 1400 σιγουρα εχω κατεβασει και με περισσοτερα απο 85 χιλιομετρα απο 3η σε 2α, ενω πανω απο 75 τα κατεβασματα απο 3η σε 2α ειναι καθημερινο φαινομενο...

Παντως για τα 1400 τα κιβωτια ειναι σχετικα σκληρα και η οπισθεν για να μπει θελει λιγο μετακινηση το αμαξι μπρος με την πρωτη πρωτα αν δεν εχει κατσει καλα το γραναζι αλλιως δεν μπαινει... Η πρωτη, η δευτερα και η τριτη χτυπανε ελαφρα στις γρηγορες αλλαγες οταν ειναι κρυο κατι για το οποιο μαλλον ευθυνονται οι βαλβολινες αλλα αυτο μου το κανε απο τοτε που ηταν καινουριο. Το work-around που εχω βρει ειναι να παταω συμπλεχτη και να σπρωχνω με μια ηπια δυναμη μεχρι να καταλαβω οτι "την παιρνει" οποτε και βαζω λιγο παραπανω δυναμη και κουμπωνει...

Εγω θα ηθελα πιο κοντες σχεσεις με 1η να κοφτιαζει στα 45, 2α στα 85, 3η στα 115-120, 4η 155-160 αντι για 52, 93, 133, 170+... γιατι το αμαξι ψοφαει πολυ... Βεβαια φτιαχτηκε με σκοπο τον μεσο οδηγο ο οποιος ειναι "ταξιαδιαρης" και οχι "αγωνιαρης" αλλα τι να κανουμε.. Ο καθενας ζηταει κατι διαφορετικο απ'το κιβωτιο του...

αυτες ακριβως τις σχεσεις εχει το 106 μου μετα την τοποθετηση του 1,4 στο κιβωτιο του 1,1.δεν ειναι ομως παντα ευνοικα τα πραγματα.παρολο που εχει καλυτερες ενδιαμεσες επιταγχυνσεις, και ξεκολαει καλυτερα απο το 206 εχω παρατηρησει οτι τελικα ,σε σχεση παντα με ενα 106 που θα φοραγε το δικο του σασμαν γιατι στο 206 που ειναι 100 κιλα βαρυτερο μπορει να ειναι αλλιως τα πραγματα, οι επιδοσεις του αυτοκινητου ειναι ακριβως οι ιδιες.απλα αλλου χανει και αλλου κερδιζει.στα 1000μ και το νορμαλ 106 και το δικο μου βγαινουν διπλα διπλα.ο 1400αρης εχει εμφαση στις μεσαιες στροφες και καλη αποδοση και ενα κοντο σασμαν δινει μεν το μπαμ αλλα δεν εκμεταλλευεται το φασμα των στροφων καλα δηλαδη βγαινει γρηγορα απο την ωφελιμη περιοχη χωρις να εχει μαζεψει χιλιομετρα.τελικο συμπερασμα τουλαχιστον για τον tu3 οτι με κοντο σασμαν αλλη αισθηση οχι ομως κερδος στη αποδοση απο σταση,αλλα σαφως καλυτερες ρεπριζ, με μειον οτι χανει το ταξιδιαρικο χαρακτηρα το αμαξι, που ζοριζεται με πολλες στροφες στον κινητηρα στον ανοιχτο δρομο και λιγα χιλιομετρα-περισσοτερο θορυβο.ειναι το τι ζηταει οπως ειπες ο καθενας αλλα μην περιμενεις τις μεγαλες διαφορες σε νουμερα.μονο σε αισθηση και στοτι το αυτοκινητο χαμηλα σου δινει την εντυπωση οτι εχει πολλα περισσοτερα αλογα αφου μπορεις να κινηθεις με τριτη σε στενακια και ναρπαζει αμεσως με το γκαζι.
alemao - Δευ 10 Μάρ 2003, 11:08:16
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Το 1ο Συμπέρασμα το ανέφερα παραπάνω: Γίνετε εσείς καλοί με το σασμάν, και μετά, εάν δεν ικανοποιηθείτε, απαιτήστε από αυτό να γίνει καλύτερο.

Σε συνδυασμό με τα γραφόμενά σας βγαίνουν και άλλα συμπεράσματα:

2ο Συμπέρασμα: Εάν το σασμάν σας δεν είναι καλό, προσπαθήστε να γίνετε εσείς καλοί με αυτό.

3ο Συμπέρασμα: Δεν είναι όλα τα σασμάν καλά σε όλα τα χέρια.

4ο Συμπέρασμα: Δεν είναι όλα τα χέρια καλά για όλα τα σασμάν.

Wink

Μαλακές αλλαγές εννοούνται αυτές που περνάν από τη νεκρά. Οι γρήγορες αλλαγές δεν διαφέρουν σε τίποτα εκτός του ότι αυξάνεις την ταχύτητα του χεριού και του ποδιού (πολύ προσοχή στον συγχρονισμό). Μπορείτε να μάθετε να αλλάζετε πολύ γρήγορα, περνώντας το μοχλό από τη νεκρά. Διαφορετικά θα έχετε πολλά κολλήματα στις αλλαγές και χτυπήματα στο σασμάν. Αν το σασμάν είναι "γρήγορο" θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε το ρυθμό. Όταν το σασμάν σκαλώνει σημαίνει ότι, α) δεν εκτελείτε σωστά τις αλλαγές, ή β) δεν αντέχει τον ρυθμό σας.

Δόγμα: Δεν είναι όλα τα σασμάν το ίδιο "γρήγορα".

Να συμπληρώσω πως το μυστικό των γρήγορων αλλαγών και του καλού κοντράκια Very happy Twisted evil είναι να πατας τόσο τον συμπλέκτη ώστε να βγαίνει/μπαίνει αμέσως η ταχύτητα.
Τι εννοώ: Δεν είναι απαραίτητο να πατάς τον συμπλέκτη μέχρι το τέρμα της διαδρομής για να αλλάξεις ταχύτητα Wink . Πρέπει λοιπόν να βρεις εκείνο το σημείο της διαδρομής του συμπλέκτη που γίνονται αμέσως οι αλλαγές. Συνήθως είναι στα 3/4 της διαδρομής αυτό το σημείο.
Δημήτριος - Δευ 10 Μάρ 2003, 19:21:56
Θέμα δημοσίευσης:
Alex έγραψε:

Άμα το κάνω αυτό θα μου μείνει στα χέρια... Evil Είμαι σχεδόν σίγουρος. Μόνο με το συγχρονισμό κάνω τέτοιες "τολμηρές" αλλαγές , ο οποίος συγχρονισμός πλέον αποτελεί καθημερινή πρακτική για 'μένα (όντως, αλλαγές "βιλούδο" που λέει και ο BTS Smile Wink ).
Όσο για το Astra (βλ Vini), ναι έχει πολύ καλύτερο (αλλά γενικά μέτριο για σπορ οδήγηση) κιβώτιο. Μπορώ να αναφέρω το εξής : Ένας ο φίλος μου που το έχει ('98 1,4) μου το έδωσε μια φορά (από τις πολλές φορές). Σε μια φάση πήγα να βάλω τετάρτη αφού είχα φορτώσει την τρίτη (δεν την έσκασα κιόλας!), αλλά κατα λάθος έβαλα 2α Shocked . Πριν αφήσω τον συμπλέκτη το κατάλαβα και διόρθωσα το λάθος μου. Το μόνο όμως που ένιωσα ήταν ένα απαλό σκαλωματάκι, από αυτά δηλαδή που νιώθω καθημερινά στο peugeot ακόμα και με τις πιο συντηρητικές αλλαγές Crying or Very sad Mad Mad .
Βέβαια αν μπείτε σε ford puma θα επαναπροσδιορίσετε την έννοια του λεβιέ και της αίσθησής του. Μιλάμε για ΜΑΓΙΚΟ ΛΕΒΙΕ!!!! Twisted evil Τύφλα να 'χουν τα joysticks!!!
BTS - Δευ 10 Μάρ 2003, 19:50:27
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:
Βέβαια αν μπείτε σε ford puma θα επαναπροσδιορίσετε την έννοια του λεβιέ και της αίσθησής του. Μιλάμε για ΜΑΓΙΚΟ ΛΕΒΙΕ!!!! Twisted evil Τύφλα να 'χουν τα joysticks!!!

Την Κυριακή το βράδυ, ένας φίλος μου έδωσε βόλτα το Civic Type R που μόλις αγόρασε. Το αυτοκίνητο είχε μόλις 900 χλμ και άστρωτο, οπότε δεν ήταν για πολλά πολλά. Ο λεβιές ήταν τύπου joystick, πάνω στην κονσόλα και είχε πάρα πολύ μικρές διαδρομές. Το δε κούμπωμα και των έξι ταχυτήτων ήταν πολύ σαφές και γλυκό ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, κινητήρας και κιβώτιο λιπαίνονται από το ίδιο λάδι (!) και η συνολική τους χωρητικότητα είναι 6 λίτρα.

Αλλά ο λεβιές δεν ήταν το μόνο τέλειο πάνω στο αυτοκίνητο.
Κάθε κομμάτι του ήταν δείγμα μηχανικής τελειότητας. Και ήταν και όμορφο από κοντά! Ήταν δε πιο εύκολο και από αυτοκίνητο πόλης στην οδήγηση μέσα στην πόλη, αλλά εκεί που τρελάθηκα τελείως ήταν που με 2000στροφές και τρίτη, πάτησα λίγο το γκάζι και εκτοξεύτηκε μπροστά με απίστευτο τρόπο. Το gr N Evo 6 του Κύρκου, όταν με είχε πάει βόλτα στο Παραλληλοδρόμιο, δεν άρπαζε τόσο γρήγορα! σως το type R να έχει τον καλύτερο δίλιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα στην αγορά.

Αυτοκίνητο από άλλο πλανήτη...Αν αποπειραθείς να κινηθείς γρήγορα με αυτό, φαντάζομαι πως η διαδρομή θα τελειώνει πολύ γρήγορα...Η Xsara VTS των 167 ίππων ενός παιδικού μου φίλου ήταν 'οικογενειακό' μπροστά στην αγωνιστική τεχνολογία του civic.

Christhehealer αν σ'αρέσει πάρτο. Αλλά έχε υπόψη πως στους ελληνικούς δρόμους δεν θα ευχαριστηθείς, διότι έχει πολύ υψηλά όρια για τους δημόσιους δρόμους και είναι εξαιρετικά ουδέτερο. Για να μπαίνουμε με τις πόρτες κατά βούληση, τα μικρά γαλλικά μας είναι μια χαρά...

Ξέφυγα λίγο από το θέμα, αλλά για τέτοιες κατασκευές, χαλάλι...
kinq1 - Τρι 11 Μάρ 2003, 00:07:05
Θέμα δημοσίευσης:
Συγκρίνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων του 206 1.1 της αδερφής μου με το δικό μου VW Polo που έχω τώρα αλλά και Peugeot 306 που είχα παλιότερα έχω την αίσθηση ότι του 206 είναι το πιο ψεύτικο. Έχω κι εγώ την αίσθηση ότι αν το παραζορίσω θα μου μείνει στο χέρι.
Miltellas - Τρι 11 Μάρ 2003, 00:28:02
Θέμα δημοσίευσης:
Το σασμάν του Rallye σας αρέσει; Εάν ναι, τότε θα σας αρέσει και του 206 1.6 16V γιατί είναι το ίδιο... (Όπως εξάλλου και το μοτέρ, με κάποιες διαφοροποιήσεις)
pezomania - Τρι 11 Μάρ 2003, 08:47:31
Θέμα δημοσίευσης:
Λοιπόν, το σασμάν του 206 1.6 με του 1.4 δεν έχουν καμία σχέση! Τού 1.6 είναι πολύ πιο "σφιχτό" και νοιώθεις πότε μια ταχύτητα σου έχει κουμπώσει, ενώ του 1.4 έχει πιο λαστιχένια αίσθηση.

Σε σχέση (μια που συγκρίνουμε και άλλα αμάξια) με το VTS του φίλου μου, έχει λίγο καλύτερη αίσθηση (μάλλον πιο κοντού λεβιέ), σε σχέση με xsara 1.6 8V έχει σαφώς καλύτερο σασμάν.

Το μόνο αρνητικό, όταν είναι κρύο μου γρατζουνάει (καμιά φορά) η δευτέρα.
Vini - Τρι 11 Μάρ 2003, 09:00:30
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:

.........
Όσο για το Astra (βλ Vini), ναι έχει πολύ καλύτερο (αλλά γενικά μέτριο για σπορ οδήγηση) κιβώτιο. Μπορώ να αναφέρω το εξής : Ένας ο φίλος μου που το έχει ('98 1,4) μου το έδωσε μια φορά (από τις πολλές φορές). Σε μια φάση πήγα να βάλω τετάρτη αφού είχα φορτώσει την τρίτη (δεν την έσκασα κιόλας!), αλλά κατα λάθος έβαλα 2α Shocked . Πριν αφήσω τον συμπλέκτη το κατάλαβα και διόρθωσα το λάθος μου. Το μόνο όμως που ένιωσα ήταν ένα απαλό σκαλωματάκι, από αυτά δηλαδή που νιώθω καθημερινά στο peugeot ακόμα και με τις πιο συντηρητικές αλλαγές Crying or Very sad Mad Mad .
...........

Eυτυχώς τα παραπάνω σύμπτωμα στο Αστρα δεν το έχω...
Αλλωστε από το 1998 που έχει κυκλοφορήσει, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει από την Opel προς το καλύτερο...
Πάντως θα συμφωνούσα ότι γενικά δεν είναι αυτοκίνητο που να πηγαίνει με τις "μπάντες", είναι άλλη κλάση... Rolling eyes Rolling eyes
Με το 206 πήγαινα σαν τον μουρλό .... γκάζι, αλλαγή, φρένα, εξατμίσεις, θόρυβος...με το Astra όλα είναι ποιο ήρεμα, ποιο κυριλέ (προς το παρόν τουλάχιστον ... Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes )
pezomania - Τρι 11 Μάρ 2003, 09:13:11
Θέμα δημοσίευσης:
Vini έγραψε:

Με το 206 πήγαινα σαν τον μουρλό .... γκάζι, αλλαγή, φρένα, εξατμίσεις, θόρυβος...με το Astra όλα είναι ποιο ήρεμα, ποιο κυριλέ (προς το παρόν τουλάχιστον ... Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes )[/quote]

Ειδικά αν έβρεχε Very happy Very happy Very happy Φτιαχνότανε Wink
Vini - Τρι 11 Μάρ 2003, 09:26:25
Θέμα δημοσίευσης:
pezomania έγραψε:

Vini έγραψε:

Με το 206 πήγαινα σαν τον μουρλό .... γκάζι, αλλαγή, φρένα, εξατμίσεις, θόρυβος...με το Astra όλα είναι ποιο ήρεμα, ποιο κυριλέ (προς το παρόν τουλάχιστον ... Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes )

Ειδικά αν έβρεχε Very happy Very happy Very happy Φτιαχνότανε Wink

Μάλλον φτιαχνόντουσαν τα continental...στην βροχή... Laughing Laughing
Πάντως το 206 ήταν πολύ άγριο...και γενικά σαν μοντέλο έχει άγριες διαθέσεις...

Και το κιβώτιο (για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα) θαυμάσιο & ιδανικό για σπορτιφ καταστάσεις και γρήγορες αλλαγές.... 7 μήνες δεν βρήκα σοβαρό ψεγάδι... Κάποια παραπονάκια είναι λόγω κρύου ξεκινήματος, αλλά και δική μου απειρίας ή ακόμη και αμάθειας του κιβωτίου του 206...

Οπότε γυρνάμε σε αυτό που λέει ο Μίλτος ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο οδηγός και η οδηγηση του... Wink
alxdr74 - Τρι 11 Μάρ 2003, 10:10:51
Θέμα δημοσίευσης:
DimiP έγραψε:
οταν αγορασα το 206 το κιβωτιο δουλευε μαγικα!
ηταν τελειο. οι ταχυτητες κουμπωναν πανευκολα και αβιαστα , μετα τα 5000 χλμ αρχισαν τα προβληματα.
Νομιζω πως οταν το κιβωτιο ειναι καινιουργιο (παρθενο) τοτε δουλευει και καλυτερα.

Εχω το 206 (1,4 ΧΤ) μου εδω και 10 μηνες και 45.000 χιλιομετρα περιπου!! Το κιβωτιο δουλευε και συνεχιζει να δουλευει τελεια!! Σε κινηση και ενω πηγαινω με 30 χιλιομετρα εχει τυχει πολλες φορες να κατεβασω και 1η ταχυτητα για να φυγω γρηγορα χωρις κανενα προβλημα!! Και η οπισθεν επισης κουμπωνει πολυ ευκολα...Απλα πρεπει να σταματησει το αυτοκινητο..Δεν μπορεις δηλαδη να εχει 5 χιλιομετρα στο αυτοκινητο και εσυ να πας απο 1η να βαλεις οπισθεν! Το μονο μου παραπονο ειναι το πρωϊ που μεχρι να ζεσταθουν οι βαλβολινες (total) ''γρατζουναει'' λιγο. Γενικα παντως επειδη οδηγαω σχεδον παντα σε ανοιχτο δρομο και ''φορτωνω'' την καθε ταχυτητα (εκτος1ης) μεχρι της 4.800 περιπου παρολ' αυτα το κιβωτιο μου ειναι σαν την 1η μερα που πηρα το ααυτοκινητο!
Sidobre - Τρι 11 Μάρ 2003, 11:11:28
Θέμα δημοσίευσης:
Ntinos έγραψε:
εμενα η γνωμη μου ειναι οτι το ποσο δυσχρηστο ειναι ενα κιβωτιο εξαρταται απο τον οδηγο και τον τροπο που αλλαζει ταχυτητες (που,πως,ποτε).επισης οταν το αυτοκινητο ειναι καινουργιο εκτος αποτο στρωσιμο της μηχανης στρωνεται και το κιβωτιο.δηλαδη τα γραναζια του κιβωτιου ειναι καινουργια και δεν 'κουμπωνουν' το ενα με το αλλο ακομα σωστα (πολυ θα ηθελα να κανω μια αναλυση και εδω αλλα θα βριζουν ολοι Very happy Very happy Very happy ).

Θα με βρείς απόλυτα σύμφωνο και με τα δικά σου και με του Μίλτου.

2 χρόνια σχεδόν ούτε μια παραμικρή γκρίνια από το κιβώτιο.

Σφιχτό, ακριβές, γρήγορο με πάρα πολύ καλά "κουμπώματα".

Το μόνο που παραδέχομαι είναι ότι πρέπει να του δώσεις λίγο χρόνο για να το μάθεις γιατί το κάθε κιβώτιο έχει τον δικό του τρόπο. Πλέον οι αλλαγές και τα κατεβάσματα γίνονται σαν ποίημα!

Επίσης όπως δίνεις χρόνο στο αυτοκίνητο να ζεσταθεί πριν το σκίσεις το ίδιο θέλει και το σασμάν αφού πρέπει να κυκλοφορήσει λίγο η βαλβολίνη πριν αρχίσεις να γίνεσαι βίαιος.

Η πρώτη κατεβαίνει εύκολα πλέον χωρίς γκρίνια (πρέπει να μάθεις το κόλπο).

Σαν σασμάν σε σχέση με όσα έχω οδηγήσει είναι καλό αλλά θα ήθελα λίγο ακόμα μικρότερες διαδρομές (ενα shortshift κάνει...)

Τα περισσότερα όμως αυτοκίνητα έχουν πολύ μαλακά και ασαφή με μεγάλες ανοχές πράγμα που μπερδεύει. Αρα δεν είναι πάντα καλό να μπαίνει εύκολα η ταχύτητα... Προτιμώ τα "σφιχτά" γιατί ξέρεις που να κατευθυνθείς.
XASOS - Τρι 11 Μάρ 2003, 12:17:18
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:
Ntinos έγραψε:
εμενα η γνωμη μου ειναι οτι το ποσο δυσχρηστο ειναι ενα κιβωτιο εξαρταται απο τον οδηγο και τον τροπο που αλλαζει ταχυτητες (που,πως,ποτε).επισης οταν το αυτοκινητο ειναι καινουργιο εκτος αποτο στρωσιμο της μηχανης στρωνεται και το κιβωτιο.δηλαδη τα γραναζια του κιβωτιου ειναι καινουργια και δεν 'κουμπωνουν' το ενα με το αλλο ακομα σωστα (πολυ θα ηθελα να κανω μια αναλυση και εδω αλλα θα βριζουν ολοι Very happy Very happy Very happy ).

Θα με βρείς απόλυτα σύμφωνο και με τα δικά σου και με του Μίλτου.

2 χρόνια σχεδόν ούτε μια παραμικρή γκρίνια από το κιβώτιο.

Σφιχτό, ακριβές, γρήγορο με πάρα πολύ καλά "κουμπώματα".

Το μόνο που παραδέχομαι είναι ότι πρέπει να του δώσεις λίγο χρόνο για να το μάθεις γιατί το κάθε κιβώτιο έχει τον δικό του τρόπο. Πλέον οι αλλαγές και τα κατεβάσματα γίνονται σαν ποίημα!

Επίσης όπως δίνεις χρόνο στο αυτοκίνητο να ζεσταθεί πριν το σκίσεις το ίδιο θέλει και το σασμάν αφού πρέπει να κυκλοφορήσει λίγο η βαλβολίνη πριν αρχίσεις να γίνεσαι βίαιος.

Η πρώτη κατεβαίνει εύκολα πλέον χωρίς γκρίνια (πρέπει να μάθεις το κόλπο).

Σαν σασμάν σε σχέση με όσα έχω οδηγήσει είναι καλό αλλά θα ήθελα λίγο ακόμα μικρότερες διαδρομές (ενα shortshift κάνει...)

Τα περισσότερα όμως αυτοκίνητα έχουν πολύ μαλακά και ασαφή με μεγάλες ανοχές πράγμα που μπερδεύει. Αρα δεν είναι πάντα καλό να μπαίνει εύκολα η ταχύτητα... Προτιμώ τα "σφιχτά" γιατί ξέρεις που να κατευθυνθείς.

Βαρέθηκα να διαβάζω να λέτε ότι φταίνε οι οδηγοί με τις αλλαγές τους. δεν νομίζω ότι έιναι τόσο δύσκολο. δεν λέω να κάνουν ιδανικές αλλά σωστές.... και εντάξει εν κινήσει. όταν το αυτοκίνητο έιναι σταματημένο και απο νακρα πας με πολύαργές κινήσεις να βάλεις όπισθεν φταιει ο οδηγός που δεν μπαινει ή το κιβώτιο...????? Μην πουλάτε μούρη λοιπον...απλά μπορεί να έτυχε να μην έχετε πρόβλημα.....
Sidobre - Τρι 11 Μάρ 2003, 12:58:09
Θέμα δημοσίευσης:
XASOS έγραψε:
Μην πουλάτε μούρη λοιπον...απλά μπορεί να έτυχε να μην έχετε πρόβλημα.....

Μήπως γίνεσαι αυστηρός ή ίσως και λίγο προσβλητικός χωρίς να υπάρχει λόγος;

Κατ'αρχήν για την όπισθεν μήπως δεν έχεις προσέξει ότι όσο έχει στροφές ο κινητήρας ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ??? Για την δική σου ασφάλεια μήπως;

Και στροφές όχι απαραίτητα επειδή πατάς γκάζι, αλλά επειδή ο εγκέφαλος κράτησε από την προηγούμενη "εντολή" σου ψηλότερα το αβανς;

Μήπως δεν έχεις προσέξει ότι οι ταχύτητες δεν μπαίνουν ακριβώς στην ευθεία αλλά ακολουθούν μια διαφορετική διαδρομή;

Μήπως επειδή δεν του έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο να σου δείξει αυτό τον ιδανικό τρόπο να βάζεις τις ταχύτητες παρά το βιάζεις ώστε να τις βάζεις όπως βολεύει εσένα;

Και μήπως αν το έκανες αυτό από την αρχή πλέον δεν συμπεριφέρεται σωστά;

λέω μήπως....
Tomcat - Τρι 11 Μάρ 2003, 13:10:43
Θέμα δημοσίευσης:
ΡΕ Sidorbe δεν μας λες και μας το κόλπο με την πρώτη??????????

Γιατί........ έχουν παίξει τα νεύρα μου! Twisted evil Twisted evil Twisted evil
Sidobre - Τρι 11 Μάρ 2003, 13:29:41
Θέμα δημοσίευσης:
Tomcat έγραψε:

Eπειδή δεν θέλω να σε βάλω να μαθαίνεις τεχνικές τύπου μύτη τακούνι (όπως λέει και ο BTS) δοκίμασε το εξής:

Για αρχή βρές την ακριβή διαδρομή της πρώτης. Δεν είναι δύσκολο... θα το καταλάβεις εύκολα αν την πας τόσο γλυκά που θα μπεί μόνη της.

Κατεβάζοντας λοιπόν από 2α σε 1η, βάζεις τον επιλογέα ταχυτήτων προς την πρώτη και θα σου σταματήσει ακριβώς πάνω στο συγχρονιζέ (δεν θα σε αφήνει λοιπόν να βάλεις την πρώτη) Πιέζοντας μαλ**α τον επιλογέα πάτα λίγο φρένο! Ως δια μαγείας η πρώτη θα μπεί γλυκά και ωραία.
BTS - Τρι 11 Μάρ 2003, 14:21:12
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:

... θα το καταλάβεις εύκολα αν την πας τόσο γλυκά που θα μπεί μόνη της.

Σωστός, οι αλλαγές δεν θέλουν δύναμη. Ένα ελαφρύ σπρώξιμο πάνω στην σωστή διαδρομή φτάνει!
Vaggelis - Τρι 11 Μάρ 2003, 14:26:26
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre, τι τεχνικές είναι αυτές, μύτι - τακούνι....;;;;
Σε λίγο θα μας πεις να φορέσουμε κράνος, γάντια, να βάλουμε roll cage και να κατέβουμε σε καμία ειδική...
Ήμαρτον.....
Sidobre - Τρι 11 Μάρ 2003, 14:36:03
Θέμα δημοσίευσης:
Vaggelis έγραψε:
Σε λίγο θα μας πεις να φορέσουμε κράνος, γάντια, να βάλουμε roll cage και να κατέβουμε σε καμία ειδική...
Ήμαρτον.....

Mα δεν περιέγραψα τίποτα τέτοιο.... Rolling eyes Question Rolling eyes Question

Silly Silly Silly Silly Silly Silly

Πότε θα κάνουμε καμμιά ανάβαση????? Shocked Shocked
teoman - Τρι 11 Μάρ 2003, 15:35:06
Θέμα δημοσίευσης:
Σε γενικές γραμμές το σασμάν του 206 είναι μέτριο.Με την αλλαγή βαλβολίνης είδα κατακόρυφη βελτίωση,περιορίστηκε η ασάφεια στις αλλαγές,η πρώτη σχέση κουμπώνει πλέον και εν κινήσει,δεν "χτυπάει" στα κρύα πρωινά.Το πρόβλημα στην όπισθεν εξακολουθεί-σε μικρότερο βαθμό.
Οι μακρυές σχέσεις-το μεγαλύτερο "μειονέκτημα" κατά τη άποψή μου,με κάνουν να σκέφτομαι την αντικατάσταση με ένα quick shift.
Ronin - Τρι 11 Μάρ 2003, 16:20:47
Θέμα δημοσίευσης:
Φιλε teoman να ξερεις οτι αν βαλεις short-shift θα σκληρηνει παρα πολυ το σαζμαν σου...Κατσε και σκεψου αν αξιζει ολο αυτο το πανηγυρι για να εχεις λιγο πιο κοντες σκεψεις...Βεβαια αυτο που σου λεω θα το καταλαβεις οταν εισαι στη φαση της ηρεμης και χαλαρης βολτας και οχι πανω στην αρχικη λυσσα.....

Φιλε Δημητριε να ξερεις οτι η 2α του σαζμαν μας ( κι εγω 1,6 16V εχω) απο 3η μπενει πολυ ευκολα με τα χιλιομετρα που αναφερεις...Αν το δοκιμασεις προσπαθησε να πατησεις τερμα το συμπλεκτη και να μετακινησεις αποφασιστηκα(...οχι με μανια ετσι!!!) το λεβιε προς την 2α.Θα δεις οτι η ταχυτητα θα κουμπωσει κανονικοτατα,απλα σε εκεινο το σημειο να αφησεις πολυ μαλ**α τον συμπλεκτη και να πατας και το γκαζι ταυτοχρονα ετσι ωστε να πετυχεις το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

Καλα εχω πολλους φιλους τελικα ε??? Very happy Very happy
(τα παραπανω ειναι καθαρα προσωπικες μου εκτιμησεις και αποψειςετσι??
μην αρχισετε ολοι μαζι να βαρατε... Exclamation Exclamation )
Δημήτριος - Τρι 11 Μάρ 2003, 17:39:24
Θέμα δημοσίευσης:
Judger έγραψε:
Φιλε Δημητριε να ξερεις οτι η 2α του σαζμαν μας ( κι εγω 1,6 16V εχω) απο 3η μπενει πολυ ευκολα με τα χιλιομετρα που αναφερεις...Αν το δοκιμασεις προσπαθησε να πατησεις τερμα το συμπλεκτη και να μετακινησεις αποφασιστηκα(...οχι με μανια ετσι!!!) το λεβιε προς την 2α.Θα δεις οτι η ταχυτητα θα κουμπωσει κανονικοτατα,απλα σε εκεινο το σημειο να αφησεις πολυ μαλ**α τον συμπλεκτη και να πατας και το γκαζι ταυτοχρονα ετσι ωστε να πετυχεις το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

Θα δοκιμάσω, αν και μέχρι τώρα με έχει σώσει η "μύτη - τακούνι" (ή αλλιώς συγχρονισμός) που αναφέρει ο BTS και ο Sibobre.
Επίσης συμφωνώ με τον BTS, πως το Honda Civic Type R είναι μια ωδή στην μηχανολογία... Exclamation Exclamation
Και το δικό μας ψιλοάσμα είναι αν σκεφτείς και το κόστος του (πάρα πολύ σημαντικό) Very happy Very happy
BTS - Τρι 11 Μάρ 2003, 18:44:10
Θέμα δημοσίευσης:
Vaggelis έγραψε:
Ήμαρτον.....

Δεν είναι τίποτα τρομερό. Οι πολύ παλιοί οδηγοί το ήξεραν, γιατί τότε δεν υπήρχαν συχρονιζέ. Είναι ο μόνος τρόπος να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς συχρονισμένο σασμάν (όπως τα αγωνιστικά).

Την τεχνική την διάβασα, όταν ήμουν πολύ νέος οδηγός, σε ένα περιοδικό για 4χ4. Έτσι έμαθα από την αρχή να τη χρησιμοποιώ και μου έγινε συνήθεια.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου δεν είναι μόνο τα εύκολα κατεβάσματα. Λόγω του ότι την ώρα που επιβραδύνεις, ανεβάζεις στροφές, μόλις αφήσεις το φρένο και βάλεις την ταχύτητα, βρίσκεσαι ήδη στις στροφές της ωφέλιμης ισχύος. Μεγάλο κέρδος χρόνου δηλαδή , αλλά και ασφάλεια αφού έχεις το γκάζι διαθέσιμο εκεί που το χρειάζεσαι.

Σε αντίθεση δε με το 'φρένο με το αριστερό', η 'μύτη τακούνι' είναι κατάλληλη για τις θέσεις των πεταλιών στα καθημερινά αυτοκίνητα και δεν ταλαιπωρεί καθόλου το αυτοκίνητο.

Πάντως για την όπισθεν, η λύση είναι απλή. Με στροφές στο ρελαντί, αν δεν την παίρνει, με πατημένο φρένο βάλτε πρώτα 1η και μετά όπισθεν. Wink
Sidobre - Τρι 11 Μάρ 2003, 18:54:44
Θέμα δημοσίευσης:
BTS έγραψε:
Πάντως για την όπισθεν, η λύση είναι απλή. Με στροφές στο ρελαντί, αν δεν την παίρνει, με πατημένο φρένο βάλτε πρώτα 1η και μετά όπισθεν. Wink

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την 1η όταν έχει πραγματικά "μουλαρώσει" σε ακινησία. Βάζεις 2α και μετά 1η... θα μπεί.

Αυτό απ'όσο φαντάζομαι μουλαρώνει καμμιά φορά λόγω των κεκλιμένων γραναζιών και την μικρής τους απόστασης
ΝΙΚΟΣ - Τρι 11 Μάρ 2003, 20:42:32
Θέμα δημοσίευσης:
BTS έγραψε:

Σωστος.........ή 3-4 και μετα οπισθεν Wink
George - Τρι 11 Μάρ 2003, 21:48:47
Θέμα δημοσίευσης:
Διαβασα αυτα που εχουν γραψει οι προηγουμενοι και οφειλω να ομολογησω οτι υπαρχουν και αντιθετες αποψεις Question Rolling eyes
Η γνωμη μου ειναι οτι το 206 (1600 Xs2) εχει ενα μετριο σασμαν με μακριες διαδρομες και λιγο δυστροπο. Sad
Η αληθεια ειναι οτι ειναι παζει μεγαλο ρολλο και η χρηση ομως σε συγκριση με αλλα αυτοκινητα το βρισκω μετριο.
GIANNIS206 - Τρι 11 Μάρ 2003, 23:29:39
Θέμα δημοσίευσης:
PoLiThS έγραψε:
Εγω θεωρω οτι ειναι καθαρά θέμα στρωσίματος και χειριστή... το δικό μου ασ ποθμε που είναι 1400ρι.... Εκπληκτική αίσθηση και ταχύτητα αλλαγών σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα πάντα... δεν σκαώνει δέν χτυπάει δεν δεν δεν γενικά δεν ειχα ποτέ πρόβλημα ακόμα και κατα την διάρκεια μαθήματος στον chataso και τον pduke πως αλλάζουμε ταχύτητες ΧΩΡΙΣ την χρήση συμπλέκτη και όταν λέω αλλάζουμε και ανεβάζματα ΚΑΙ κατεβάσματα για όλες τισ ταχύτητες με εξέρεση τα ευκολως εννοούμενα δηλαδή να εισε σταματημένος και να βάζεις 1η ή Όπισθεν....

Σε όλα αυτα μπορεί να συμβάλει το γεγονός οτι έχω κόψει τον μοχλό κατα 4 εκατοστα και το λεβιεδάκι κάθετε χαμηλά μιάς και στην ράβδο μπαίνει χονευτό...

Κατα το Touring απο υπερβολική ταχύτητα αλλαγής έχασα την αλλαγη απο 4η σε 5η και επέλεξα 3η με τα γνωστά (αναφέρονται στο topic) επακόλουθα...

Και σε εμένα έκανε μάθημα ο Νίκος!!!
GIANNIS206 - Τετ 12 Μάρ 2003, 00:02:44
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ με το κιβώτιο δεν έψω κανένα πρόβλημα!!Το μόνο του πρόβλημα ήταν ότι χτύπησε το γρανάζι της δευτέρας μάλλον από κακή δική μου αλλαγή!αλλά γενικά κανένα πρόβλημα!
DimiP - Τετ 12 Μάρ 2003, 00:18:42
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:
Tomcat έγραψε:

Eπειδή δεν θέλω να σε βάλω να μαθαίνεις τεχνικές τύπου μύτη τακούνι (όπως λέει και ο BTS) δοκίμασε το εξής:

Για αρχή βρές την ακριβή διαδρομή της πρώτης. Δεν είναι δύσκολο... θα το καταλάβεις εύκολα αν την πας τόσο γλυκά που θα μπεί μόνη της.

Κατεβάζοντας λοιπόν από 2α σε 1η, βάζεις τον επιλογέα ταχυτήτων προς την πρώτη και θα σου σταματήσει ακριβώς πάνω στο συγχρονιζέ (δεν θα σε αφήνει λοιπόν να βάλεις την πρώτη) Πιέζοντας μαλ**α τον επιλογέα πάτα λίγο φρένο! Ως δια μαγείας η πρώτη θα μπεί γλυκά και ωραία.

sidobre αν αυτο που περιγραφεις ειναι εν κινησει (δηλ. φρεναροντας), τοτε μεχρι να τα κανεις ολα αυτα και να βαλεις και 1η και να αφησεις συμπλεκτη και να ξαναφρεναρεις με συμπλεκτη σουχει σβησει το αυτοκινητο....γεια σας...
απο την αλλη μπορει να μην καταλαβα και τι εννοεις...
DimiP - Τετ 12 Μάρ 2003, 00:21:05
Θέμα δημοσίευσης:
BTS έγραψε:
Vaggelis έγραψε:
Ήμαρτον.....

Δεν είναι τίποτα τρομερό. Οι πολύ παλιοί οδηγοί το ήξεραν, γιατί τότε δεν υπήρχαν συχρονιζέ. Είναι ο μόνος τρόπος να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς συχρονισμένο σασμάν (όπως τα αγωνιστικά).

Την τεχνική την διάβασα, όταν ήμουν πολύ νέος οδηγός, σε ένα περιοδικό για 4χ4. Έτσι έμαθα από την αρχή να τη χρησιμοποιώ και μου έγινε συνήθεια.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου δεν είναι μόνο τα εύκολα κατεβάσματα. Λόγω του ότι την ώρα που επιβραδύνεις, ανεβάζεις στροφές, μόλις αφήσεις το φρένο και βάλεις την ταχύτητα, βρίσκεσαι ήδη στις στροφές της ωφέλιμης ισχύος. Μεγάλο κέρδος χρόνου δηλαδή , αλλά και ασφάλεια αφού έχεις το γκάζι διαθέσιμο εκεί που το χρειάζεσαι.

Σε αντίθεση δε με το 'φρένο με το αριστερό', η 'μύτη τακούνι' είναι κατάλληλη για τις θέσεις των πεταλιών στα καθημερινά αυτοκίνητα και δεν ταλαιπωρεί καθόλου το αυτοκίνητο.

καμια φορα η οπισθεν δεν μπαινει ουτε με προσπαθεια για 1η αλλα θελει το αμαξι να τσουλησει με 1η εστω για μισο μετρο και μετα μπαινει.
Ntinos - Τετ 12 Μάρ 2003, 04:34:43
Θέμα δημοσίευσης:
Φιλε teoman να ξερεις οτι αν βαλεις short-shift θα σκληρηνει παρα πολυ το σαζμαν σου...Κατσε και σκεψου αν αξιζει ολο αυτο το πανηγυρι για να εχεις λιγο πιο κοντες σκεψεις...Βεβαια αυτο που σου λεω θα το καταλαβεις οταν εισαι στη φαση της ηρεμης και χαλαρης βολτας και οχι πανω στην αρχικη λυσσα.....

Φιλε Δημητριε να ξερεις οτι η 2α του σαζμαν μας ( κι εγω 1,6 16V εχω) απο 3η μπενει πολυ ευκολα με τα χιλιομετρα που αναφερεις...Αν το δοκιμασεις προσπαθησε να πατησεις τερμα το συμπλεκτη και να μετακινησεις αποφασιστηκα(...οχι με μανια ετσι!!!) το λεβιε προς την 2α.

και εγω απο την δικια μου εμπειρια στα γαλλικα επειδη ετυχε να περασουν απο τα χερια μου και 3 γιαπωνεζικα και ενα γερμανικο για αρκετο διαστημα στην οικογενεια, θελω να συμφωνησω με το αποφασιστηκα.οι αλλαγες θελουν αποφασιστηκες κινησεις και αφου εχουμε βρει με ηρεμο τροπο που κουμπωνει η καθε ταχυτητα το κανουμε αποφασιστηκα.εδω ειναι πιστευω και το λαθος στην καθημερινη οδηγηση.οι περισσοτεροι δεν καθονται π.χ δευτερα πρωι που πανε για δουλεια μεσα στην κινηση να προσεχουν πως αλλαζουν τις ταχυτητες η δεν ασχολουνται γενικα.ο γαλλικος επιλογεας θελει αποφασιστηκοτητα στην αλλαγη, μια κινηση δηλαδη και γρηγορη αλλα και αργη παραλληλα Shocked .ειναι ψιλοκουφο αυτο αλλα προσπαθηστε να με 'πιασετε'.ειδικα στα κατεβασματα απο 2 σε 1η μολις εμαθα το κολπο και στον κοφτη κατεβαζω Twisted evil πλεον.
στον xasos λεω αν εχει τοσο προβλημα να παρει ενα yaris η starlet μεταχειρισμενο που αλλαζει ταχυτητες και ο πσω επιβατης αμα θελησει.αλλα και αντι για αμαξι να εχει τζιπακι γιατι τα κρατηματα μετα τα 100χλμ θυμιζουν vitara με σπασμενα αμορτισερ. Very happy δεν σπαει-δεν χαλαει-δεν κραταει ειναι το σλογκαν.για το astra παντως που λετε εχω διαβασει για τον επιλογεα τα χειροτερα απο ολα σχεδον τα περιοδικα.
τελος εχετε δοκιμασει σε κατεβασματα την τεχνικη ξερογκαζιας σε χρονο dt πριν το κατεβασμα?για μενα ειναι η λυση ωστε να συχρονιστουν γρηγοροτερα στροφες κινητηρα με γραναζιου,και ειδικα σε κατεβασματα απο 3-2α σε στροφιλικι αποδιδει,το αμαξι δεν χανει ταχυτητα στο κατεβασμα και κουμπωνουν ευκολοτερα οι σχεσεις.
XASOS - Τετ 12 Μάρ 2003, 09:18:24
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:
XASOS έγραψε:
Μην πουλάτε μούρη λοιπον...απλά μπορεί να έτυχε να μην έχετε πρόβλημα.....

Μήπως γίνεσαι αυστηρός ή ίσως και λίγο προσβλητικός χωρίς να υπάρχει λόγος;

Κατ'αρχήν για την όπισθεν μήπως δεν έχεις προσέξει ότι όσο έχει στροφές ο κινητήρας ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ??? Για την δική σου ασφάλεια μήπως;

Και στροφές όχι απαραίτητα επειδή πατάς γκάζι, αλλά επειδή ο εγκέφαλος κράτησε από την προηγούμενη "εντολή" σου ψηλότερα το αβανς;

Μήπως δεν έχεις προσέξει ότι οι ταχύτητες δεν μπαίνουν ακριβώς στην ευθεία αλλά ακολουθούν μια διαφορετική διαδρομή;

Μήπως επειδή δεν του έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο να σου δείξει αυτό τον ιδανικό τρόπο να βάζεις τις ταχύτητες παρά το βιάζεις ώστε να τις βάζεις όπως βολεύει εσένα;

Και μήπως αν το έκανες αυτό από την αρχή πλέον δεν συμπεριφέρεται σωστά;

λέω μήπως....

Συγνώμη φίλε μου αλλά κάνεισ λάθος.... καταρχήν εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις αλλαγές,όύτε ότι τις βιάζω για να μπούν. Απλά στις δείχνει σε κάθε αλλαγή να γρατζουνάει.. και κατά δεύτερον είναι αστείο να θεωρείς ότι διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν μπαίνει η όπισθεν όταν έχει στροφές ο κινητήρας. Κι αν ήμουν εγω προσβλητικός καλύτερα να μην πούμε για την ειρωνεία με την οποία το γράφεις εσύ αυτό. Ασε τα ειρωνικά "μήπως" λοιπόν γιατί έχω οδηγήσει πάρα πολλά αμάξια και βλέπω ότι το σαζμάν του 206 είναι το χειρότερο από αυτά που έχω οδηγήσει. κι αν ήταν μόνο θέμα του να ξέρεις να βάζεις ταχύτητες τότε δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για κακό ή καλό σασμάν.
Sidobre - Τετ 12 Μάρ 2003, 09:47:46
Θέμα δημοσίευσης:
XASOS έγραψε:
Κι αν ήμουν εγω προσβλητικός καλύτερα να μην πούμε για την ειρωνεία με την οποία το γράφεις εσύ αυτό. Ασε τα ειρωνικά "μήπως" λοιπόν γιατί έχω οδηγήσει πάρα πολλά αμάξια και βλέπω ότι το σαζμάν του 206 είναι το χειρότερο από αυτά που έχω οδηγήσει.

Δεν πάμε για κανένα καφεδάκι να τα πούμε από κοντά σαν φιλαράκια;
Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy
Γιατί από τα γραπτά....

Δεν ήθελα να φανώ "ειρωνικός", ερωτήσεις είναι! Κι αν είναι όντως προβληματικό το σασμάν σου εδώ είμαστε εμείς να το επιβεβαιώσουμε (ή όχι) για να ξέρεις και εσύ τι γίνεται. Γιατί και εγώ έχω οδηγήσει πολλά αυτοκίνητα και μπορώ να πω ότι η κλιμάκωση και η αίσθηση που έχει το κιβώτιο των γαλλικών (ως πρώιν κάτοχος Saxo, αδερφού 106 Rallye, μέχρι.... γιαγιάς με 106!) είναι αριστότατη!!!

Να δείς ασαφέστατα και μπούρδες κιβώτια που έχω δεί και έχω οδηγήσει!!!! (Τoyota, VW -εκεί να δείς γλέντια!- Οpel - Seat...... και ο κατάλογος συνεχίιιιιιιζει!!!)
XASOS - Τετ 12 Μάρ 2003, 10:05:31
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:
XASOS έγραψε:
Κι αν ήμουν εγω προσβλητικός καλύτερα να μην πούμε για την ειρωνεία με την οποία το γράφεις εσύ αυτό. Ασε τα ειρωνικά "μήπως" λοιπόν γιατί έχω οδηγήσει πάρα πολλά αμάξια και βλέπω ότι το σαζμάν του 206 είναι το χειρότερο από αυτά που έχω οδηγήσει.

Δεν πάμε για κανένα καφεδάκι να τα πούμε από κοντά σαν φιλαράκια;
Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy Very happy
Γιατί από τα γραπτά....

Δεν ήθελα να φανώ "ειρωνικός", ερωτήσεις είναι! Κι αν είναι όντως προβληματικό το σασμάν σου εδώ είμαστε εμείς να το επιβεβαιώσουμε (ή όχι) για να ξέρεις και εσύ τι γίνεται. Γιατί και εγώ έχω οδηγήσει πολλά αυτοκίνητα και μπορώ να πω ότι η κλιμάκωση και η αίσθηση που έχει το κιβώτιο των γαλλικών (ως πρώιν κάτοχος Saxo, αδερφού 106 Rallye, μέχρι.... γιαγιάς με 106!) είναι αριστότατη!!!

Να δείς ασαφέστατα και μπούρδες κιβώτια που έχω δεί και έχω οδηγήσει!!!! (Τoyota, VW -εκεί να δείς γλέντια!- Οpel - Seat...... και ο κατάλογος συνεχίιιιιιιζει!!!)
\

Very happy Very happy Very happy Very happy
Κι εγώ δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν.... Θα κανονίσουμε για κάνα καφέ....!!!!!

εγώ έχω οδηγήσει εκτός του 206 ένα saxo vts, ίδιο περίπου σασμάν,bmw 525 και 518, σαφώς καλύτερο κιβώτιο αν και οικογενειακά, ένα mx-5 με επίσης πολύ καλό κιβώτιο, ένα rover 216 με ίδια περίπου αίσθηση αλλά με κατέβασμα όποτε κι αν το ζητήσεις, κι ένα Kia Rio του οποίου το κιβώτιο είναι σαν λάστιχο!!!(μιλάμε για πολύ γέλιο κιβώτιο!). σε κλιμάκωση πάντως είναι πολύ καλό το 206....! ΑΣΧΕΤΟ: να κανονίσούμε να μαζευτούμε μέγαρα καμιά μέρα!! θα ειδοποιήσουμε και τους 4Τ να κάνουν ρεπορτάζ!!!)
Vini - Τετ 12 Μάρ 2003, 14:46:36
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:

Για τα Opel που λες το επιβεβαιώνω και εγώ...
Οδηγώ Astra Elegance και Comfort του 1998 στην εταιρία που εργάζομαι και έχω πάει και αρκετά ταξίδια...
Το σασμάν είναι σαν λάστιχο...και η αίσθηση σπογγώδες στην χρήση...

Ηταν και ο μοναδικός φόβος που είχα για το δικό μου ... αλλά ευτυχώς με διέψευσε .... καμιά σχέση με το Astra που είχα μάθει ...
Sidobre - Τετ 12 Μάρ 2003, 15:06:41
Θέμα δημοσίευσης:
Εχω ακούσει και εγώ ότι η Opel έχει βελτιώσει αρκετά τα κιβώτια!

Να δω πότε θα βελτιώσει και η VW... Εδώ ένα Golf GTi που είχα δεί ήταν.... Splat
Μπροστά του το δικό μας έμειαζε υπεράριστο!
Vini - Τετ 12 Μάρ 2003, 15:23:47
Θέμα δημοσίευσης:
Sidobre έγραψε:

...
Μπροστά του το δικό μας έμειαζε υπεράριστο!
....

Tάσο μου εγώ θα το ξαναπώ...
το κιβώτιο του 206 είναι από τα καλύτερα...
τυχόν προβληματάκια έχουν να κάνουν με τη χρήση αλλά και με τις βαλβολίνες...

Θα πω ένα απλό παράδειγμα...
Διαφορετικά συμπεριφέρεται ένα κιβώτιο σε μία επαρχιακή πόλη που το αυτοκίνητο δουλεύει φυσιολογικά και διαφορετικά μέσα στην Αθήνα με τις συνεχείς εναλλαγές 1η-2α, 2α-1η ... το κιβώτιο όπως και να γίνει κουράζεται περισσότερο ...
teoman - Τετ 12 Μάρ 2003, 15:41:53
Θέμα δημοσίευσης:
Judger έγραψε:

Δυστυχώς έτσι είναι και το ξέρω.Στο βωμό της-λίγο- πιο γρήγορης οδήγησης,θυσιάζεις κάποια πράγματα.'Εχω δει το λεβιεδάκι που αναφέρω σε vti και έχω πάθει πλάκα... Το χάϊδευες και έμπαιναν μόνες οι σχέσεις Smile Αλλά... άλλο το σασμάν της honda και άλλο της peugeot... Confused
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες