PSClub - Hellas

Ελαστικά και Τροχοί - Περι Διαστάσεων Ελαστικών

PoLiThS - Παρ 06 Δεκ 2002, 09:18:05
Θέμα δημοσίευσης: Περι Διαστάσεων Ελαστικών
μετά απο συζήτηση λεω.... Μια χαρα είναι η 15αρα στο 1,100... καπου διαβασα να λεέει καποιος.. "8 εκατοστά παραπάνω ελαστικού στην άσφαλτο.. (περι τριβής το θεμα)" μα ειναι τριβή κύλισης καί όχι στατική τριβη... και 205/40/17 να βάλει το αποτέλεσμα πάλι καλό θα είναι για τον απλούστατο Λόγο οτι το ποιό σημαντικό που είναι η περίμετρος του ελαστικού παραμένει σχεδόν ίδια με βελτίωση στο κράτημα ομως..... Εγώ είμαι Υπέρ!
BTS - Παρ 06 Δεκ 2002, 13:59:27
Θέμα δημοσίευσης: Re: Περι Διαστάσεων Ελαστικών
PoLiThS έγραψε:
μετά απο συζήτηση λεω.... Μια χαρα είναι η 15αρα στο 1,100... καπου διαβασα να λεέει καποιος.. "8 εκατοστά παραπάνω ελαστικού στην άσφαλτο.. (περι τριβής το θεμα)" μα ειναι τριβή κύλισης καί όχι στατική τριβη... και 205/40/17 να βάλει το αποτέλεσμα πάλι καλό θα είναι για τον απλούστατο Λόγο οτι το ποιό σημαντικό που είναι η περίμετρος του ελαστικού παραμένει σχεδόν ίδια με βελτίωση στο κράτημα ομως..... Εγώ είμαι Υπέρ!

Μα και η τριβή κύλισης, ΤΡΙΒΗ είναι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω κάτι.
Mimis - Παρ 06 Δεκ 2002, 18:04:28
Θέμα δημοσίευσης:
PoLiThs συμφωνώ και εγώ μαζί σου. Σίγουρα η τριβή κύλισης είναι πολύ μικρη για να κόψει αισθητά τις αποδόσεις του αυτοκινήτου..... Laughing
Mimis - Παρ 06 Δεκ 2002, 18:08:36
Θέμα δημοσίευσης:
Αυτό όμως που με βάζει σε σκέψεις είναι ότι οι περισότερες εταιρίες χρησιμοποιούν (στενά) ελαστικά. πχ. το FORD FOCUS το 1400 φοράει 185. Εφόσον το φαρδύ έχει και μεγαλύτερη σταθερότητα, για ποιό λόγο δεν προτιμήσαν κάτι ποιό φαρδύ Question
PoLiThS - Παρ 06 Δεκ 2002, 21:13:38
Θέμα δημοσίευσης:
Ας πουμε Χρυσή τομη ανεσης-κρατήματος... Ενα φαρδυ λαστιχο με χαμηλό προφίλ κρατάει καλά αλλα δεν ειναι άνετο και το αναποδο, ενα στενό και με ψηλό προφίλ λάστιχο είναι άνετο δέν κραταει τόσο καλα... Η Εταιρία φτιάχνει αυτοκίνητα με γνώμονα την κάλυψη της μεγαλύτερης μερίδας του αγοραστικού κοινού και οχι με γνώμονα εμένα τον πυροβολημένο Laughing Laughing
Larry69 - Παρ 06 Δεκ 2002, 21:35:47
Θέμα δημοσίευσης:
Πιστεύω ότι το θέμα είναι το πεδίο στο οποίο στοχεύει το κάθε αυτοκίνητο.Δηλαδή ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται στον καθημερινό οδηγό εξοπλίζεται και με τέτοιο λάστιχο που να καλύπτει και τις ανάγκες τις καθημερινής και ασφαλής normal οδήγησης.
Τοποθετώντας ένα ποιό φαρδύ ελαστικό το αυτοκίνητο θα βελτίωνε την συμπεριφορά του στους τομείς τις sport οδήγησης:
- θα συμπεριφερόταν καλύτερα σε πλευρικές καταπονήσεις
- θα είχε ο οδηγός την αίσθηση απόλυτου τιμονιού
- θα πέρναγε η δύναμη του moter στον δρόμο χωρίς να σπινάρει
- θα είχε καλύτερα φρένα

Όμως στον αντίποδα θα το αυτοκίνητο θα έχανε στους σξής τομείς:
- μεγαλύτερη κατανάλωση
- μείωση των επιδόσεων (μιας και αναφερόμαστε σε normal αυτοκίνητα πχ 1400 cc)
- ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα εμφάνηση φαινομένου υδρολίσθησης
Για το τελευταίο είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η επιφάνεια μειώνεται η ασκούμενη πίεση, με αποτέλεσμα το απλό οικογενειακό αυτοκίνητο να κάνει πατινάζ (έλειψη βάρους σε σχέση με ένα 1600 ή 2000 cc και δύναμης(ίσως να μην μπορεί να τα ζεσταίνει ικανοποιητικά))

Σκεφτόμενη λοιπόν μία αυτοκινητοβιομηχανία και λαμβάνοντας υπόψη της τα παραπάνω εφοδιάζει τα μοντέλα της με το αποδεκτό για αυτήν ελαστικό.
Νομίζω πως έτσι έχουν τα πράγματα.
Alex - Παρ 06 Δεκ 2002, 23:59:16
Θέμα δημοσίευσης:
Η διαφορα σε τριβη κυλισης ειναι 5.7% παραπανω απο το 175 στο 185 και 11.42% απο το 175 στο 195. Τωρα για να υπολογιστει ποσο ειναι αυτο χρειαζεται υπολογισμος με τον συντελεστη τριβης της γομας του ελαστικου, του σχηματος της επιφανειας και ποσο αυλακι εχει, του συντελεστη τριβης του δρομου για αρχη.

Παντως υπαρχει και το προβλημα του αυξανομενου βαρους της ροδας απο 14αρα πχ σε 15αρα σε 2 επιπεδα..

1ο επιπεδο αυξηση συνολικου βαρους

Η σιδερενια της μανας του (14αρα) με το 175/65 Goodyear GT2 εμενα μου ζυγιζε γυρω στα 13.4 κιλα. Οταν εβαλα την 15αρα Superturismo με το S02 (195) η ζαντα ζυγιζε 18.2. Λοιπον αυτο στο συνολο του αυτοκινητου δινει ενα εξτρα βαρος 4.8 ανα ζαντα αρα γυρω στα 19 κιλα στο συνολο... Στα 920 κιλα που ζυγιζει ενα 1.100 αυτο αντιστοιχει σε 2% παραπανω βαρος που μεταφραζεται αυτοματως σε 2% χαμηλοτερη επιταχυνση χωρις παζαρια του στυλ "ελα μωρε ποσο να κοψει". Τι να κανουμε αυτοι ειναι οι νομοι της φυσικης σχετικα με την δυναμη το βαρος και την επιταχυνση...

2ο επιπεδο - αυξημενη απαιτηση για δυναμη στο διαφορικο λογω αυξανομενης αδρανους μαζας

Το διαφορικο απο την μαμα ρυθμιση του πρεπει να νικησει την αδρανεια ενος βαρους 26.8 κιλων (μαμησιες ροδες) ετσι ωστε να τις στρεψει. Με την αλλαγη ζαντολαστιχων σε 195/50 15 και ενα βαρος ελαστικου 18.2 κιλων, αυτη η δυναμη μεταφραζεται συνολικα σε 36.4 κιλα το οποιο ειναι 36% περισσοτερο απ'οτι οι μαμα ροδες με αποτελεσμα να εχουμε απωλειες και απο κει (φυσικα οχι 36%, ειναι πολυ μικροτερο το νουμερο λογω του οτι ο κινητηρας στρεφει ολο τον αξονα ΜΕ τις ροδες παρεα αρα μετραει και το βαρος του αξονα που μου ειναι αγνωστο).

Παντως οπως βλεπετε υπαρχουν 3 παραγοντες που "κοβουν" την επιταχυνση χωρις να υπολογισω αεροδυναμικη αντισταση φαρδυτερων ελαστικων το οποιο θα ηταν υπερβολη...

Η αληθεια ειναι οτι η διαφορα προς τα κατω δεν φαινεται οταν τοποθετουμε τους καινουριους μεγαλυτερους τροχους αλλα για καντε καμια βολτα με κανα 206 μαμα φιλου σας να καταλαβετε οτι ειναι πολυ ευκολοδηγητο σε φασματα γυρω στις 1000-3000 στροφες που εσεις βυθιζετε το ποδι πιο πολυ...

Μια καλη λυση για την αποφυγη των 2 προβληματων που σχετιζονται με το βαρος θα ηταν η επιλογη ελαφριων 15αρων ζαντων οπως για παραδειγμα SuperLegera (που δεν μου πολυαρεσει βασικα) οι οποιες και ζυγιζουν γυρω στα 5 κιλα η μια οποτε απομενει μονο το προβλημα της αυξημενης τριβης...

Τωρα θα συμφωνησω με τον Larry που γραφει ολα αυτα και θα προσθεσω σε αυτο που εγραψε:

... "ότι όσο αυξάνεται η επιφάνεια μειώνεται η ασκούμενη πίεση, με αποτέλεσμα το απλό οικογενειακό αυτοκίνητο να κάνει πατινάζ (έλειψη βάρους σε σχέση με ένα 1600 ή 2000 cc και δύναμης)"...

οτι αυτο οντως ισχυει και μαλιστα το εχω παρατηρησει στο δικο μου που ειναι σχετικα ελαφρυ αμαξι οπου εχουν αφαιρεθει ολα τα αχρηστα βαρη οπως ρεζερβες and the rest και σε αυτους που εχουν και υποστροφικη ρυθμιση με χαμηλωμα 2 κλικ πισω θεωρητικα πρεπει να ειναι εντελως εκνευριστικο οταν "γλυστραει" η μουρη κατα το στριψιμο του τιμονιου σε σαπουνι δρομο την ωρα που ενα 175 δεν θα γλυστραγε λογω του οτι η δυναμη πεφτει συγκεντρωμενη σε ενα πιο στενο σημειο με αποτελεσμα να παταει καλυτερα και να νιωθεις την μουρη απολυτα κατευθηντικη και σιγουρη στο στριψιμο... Γενικα το φαινομενο εμφανιζεται σε δρομους με χαμηλη προσφυση οπως δρομους γυαλι και αν το αμαξι ειναι ελαφρυ. Υποπτευομαι οτι στο 1100 θα ειναι ελαφρως πιο εντονο απο το 1400 λογω των 30 κιλων διαφορα...
Miltellas - Σαβ 07 Δεκ 2002, 01:11:49
Θέμα δημοσίευσης:
Ο Αλέξης και ο Λάρρυ το έχουν πιάσει σωστά το θέμα.
Έτσι σε μία ενδεχόμενη αλλαγή ελαστικών-τροχών, πρώτα απ' όλα επικεντρωνόμαστε σε δύο σημεία:
1) Βάρος τροχών
2) Φάρδος πέλματος ελαστικού (επιφάνεια τριβής)

Η επιλογή ελαστικού έπεται.
Η επιλογή σωστής ζάντας είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα από την επιλογή μίας συγκεκριμένης μάρκας ελαστικών που μας είπανε ότι "κρατάει καλά".
BTS - Σαβ 07 Δεκ 2002, 02:46:31
Θέμα δημοσίευσης:
Alex έγραψε:
Η διαφορα σε τριβη κυλισης ειναι...

Φίλε Αλέξη το ήξερα ότι θα σπεύσεις να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους (ακούραστος!), και για αυτό το λόγο δεν επεκτάθηκα στην αρχή. Με κάλυψες.

Και μια που ξεπεράσαμε το 'έλα μωρέ, πόσο να κόψει' (όταν μας αρέσει κάτι, προσπερνάμε τα μειονεκτήματα του...), να αναφερθώ σε κάτι (σωστό) που είπες για καλύτερη συμπεριφορά των στενών ελαστικών στα ελαφριά αυτοκίνητα. 'Η καλύτερα να προσθέσω και κάτι άλλο πάνω σε αυτό.

Μεταξύ δύο ελαστικών με ίδιο ύψος πλαϊνού αλλά διαφορετικό φάρδος, το στενότερο αντιδρά γρηγορότερα στις αλλαγές της πορείας. Αυτό το έμαθα όταν ρώτησα κάποιον που τρέχει στο 106 cup γιατί φορούν τόσο στενά λάστιχα σε αυτοκίνητα 160 ίππων (106 ραλλύ cup). Μου το επιβεβαίωσαν και πολλοί άλλοι αγωνιζόμενοι καθώς και ο λαστιχάς μου που τρέχει με Κορόλλα 1600 στα χωμάτινα ράλι. Είναι εύκολο να φανταστεί κανέις ότι η επιφάνεια ενός στενού ελαστικού παραμορφώνεται λιγότερο από αυτή ενός φαρδύτερου σε αλλαγή πορείας.

Και κάτι άλλο το οποίο αναφέρθηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε.
Το αυξημένο βάρος των τροχών έχει δύο αρνητικές συνέπειες:

1)Αυξημένη μη αναρτώμενη μάζα που δυσχεραίνει τη λειτουργία της ανάρτησης,

2) όταν εντοπίζεται σε περιστρεφόμενη μάζα, έχει επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες λόγω αδράνειας:
Όταν έτρεχα σε αγώνες με μοντέλα, είχα αγοράσει ένα αλουμινένιο διαφορικό να αντικαταστήσω το βαρύ σιδερένιο και σύμφωνα με όσα είχα διαβάσει, χοντρικά το κέρδος που θα είχα ελαφρώνοντας περιστρεφόμενη μάζα ήταν τριπλάσιο του κέρδους αν το ίδιο βάρος το αφαιρούσα από μη περιστρεφόμενη μάζα. Με απλά λόγια, γλίτωσα 20 γραμμάρια, αλλά το αυτοκίνητο πήγαινε σαν να γλύτωσα 60 γραμμάρια λόγω της μικρότερης αδράνειας στην περιστροφή του διαφορικού. Στα πραγματικά αυτοκίνητα ο συντελεστής δεν είναι ο ίδιος, αλλά συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο. Δηλαδή οι βαρύτεροι τροχοί φέρνουν και μεγαλύτερη αδράνεια, εκτός από βάρος και αυτό επηρρεάζει και την επιτάχυνση και την επιβράδυνση.

Ο καθένας έχει τις προτεραιότητες του και κάνει τις επιλογές του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε τα συν και τα πλην της κάθε επιλογής. Κλείνοντας, να πω ότι δεν είμαι υπέρ του στενού ή του φαρδιού ελαστικού, είμαι υπέρ του κατάλληλου ελαστικού για την κάθε περίπτωση.
Miltellas - Σαβ 07 Δεκ 2002, 03:13:38
Θέμα δημοσίευσης:
Αφού το θέμα επεκτείνεται και εμβαθύνεται χάρη και στον BTS να βοηθήσω με την δική μου εμπειρία, επικροτώντας ό,τι γράφει παραπάνω ο ΒΤS.

Στο παλιό μου αυτοκίνητο είχα βάλει από 175/60/13 σε 185/60/13. Η πλευρική πρόσφυση και μόνο αυξήθηκε και η οδική συμπεριφορά ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ. Στο όριο το αυτοκίνητο ήταν άτσαλο και απρόβλεπτο. Μετά από 3 μήνες ξαναέβαλα 175/60/13 και είχα το γνωστό ΦΟΒΕΡΟ κράτημα και την γνωστή ΦΟΒΕΡΗ οδική συμπεριφορά.
Και λέω "φοβερό-ή" με κεφαλαία για να τονίσω ότι αυτά "φοβερά" τα εννοώ και συνέβαιναν με 175/60/13 σε αυτοκίνητο βάρους 900 κιλών. Σε στροφιλίκια χτυπούσα στα ίσια Ραλλάκια και Saxo VTS και όταν αυτοί γλυστρούσαν εγώ ακόμη κρατούσα και το κυριότερο: έλεγχα το αυτοκίνητό μου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και όταν το όριο είχε ξεπεραστεί!
Και μεις εδώ ψαχνόμαστε πώς να βάλουμε μεγαλύτερα, βαρύτερα, φαρδύτερα λάστιχα λες και είναι η πανάκεια του καλύτερου κρατήματος. Γι αυτό και γω ψάχνομαι να κατεβώ από 195/55/15 σε 185/55/15 και ίσως σε 195/50/15 λόγω χρημάτων.
BTS - Σαβ 07 Δεκ 2002, 03:19:48
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Αφού το θέμα επεκτείνεται και εμβαθύνεται χάρη και στον BTS να βοηθήσω με την δική μου εμπειρία, επικροτώντας ό,τι γράφει παραπάνω ο ΒΤS.

Φίλε Μίλτο, είναι αλυσιδωτή αντίδραση: με το δικό σου reply πας το θέμα ένα βήμα παραπέρα, στο διαχωρισμό πλευρικής πρόσφυσης και οδικής συμπεριφοράς.
XS - Σαβ 07 Δεκ 2002, 13:21:07
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Στο παλιό μου αυτοκίνητο είχα βάλει από 175/60/13 σε 185/60/13. Η πλευρική πρόσφυση και μόνο αυξήθηκε και η οδική συμπεριφορά ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ. Στο όριο το αυτοκίνητο ήταν άτσαλο και απρόβλεπτο.

Σχετικά με αυτό φίλε Miltella, αν δεν άλλαξες offset για να χαλάσει η γεομετρία της ανάρτησης (η διαφορά σε διάμετρο είναι αρκετά μικρή), πώς χάλασε τόσο πολύ η οδική συμπεριφορά;
Μήπως τα ελαστικά που έβαλες δεν ήταν προοδευτικά; Παίζουν και αυτά πολυ σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, γι'αυτό τα καλύτερα ελαστικά δεν είναι πάντα αυτά που αναπτύσουν τις μέγιστες πλευρικές επιταχύνσεις αλλά αυτά που είναι προοδευτικά στο όριο και επιτρέπουν διορθώσεις, προειδοποιούν κτλ.
Αλεξ@νδρος - Σαβ 07 Δεκ 2002, 13:45:13
Θέμα δημοσίευσης:

ΠΗΓΗ http://www.eftaxias.gr Ελαστικα Ευταξιας Τσιγκελης
BTS - Σαβ 07 Δεκ 2002, 13:47:34
Θέμα δημοσίευσης:
[quote="XS"]
Miltellas έγραψε:
...γι'αυτό τα καλύτερα ελαστικά δεν είναι πάντα αυτά που αναπτύσουν τις μέγιστες πλευρικές επιταχύνσεις αλλά αυτά που είναι προοδευτικά στο όριο και επιτρέπουν διορθώσεις, προειδοποιούν κτλ.

...και που δεν πνίγουν τον κινητήρα, ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε σε κάποιο βαθμό με το γκάζι.
Mπαίνουμε σιγά σιγά στο νόημα βλέπω...
Αλεξ@νδρος - Σαβ 07 Δεκ 2002, 13:48:43
Θέμα δημοσίευσης:
XS έγραψε:
Miltellas έγραψε:
Στο παλιό μου αυτοκίνητο είχα βάλει από 175/60/13 σε 185/60/13. Η πλευρική πρόσφυση και μόνο αυξήθηκε και η οδική συμπεριφορά ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ. Στο όριο το αυτοκίνητο ήταν άτσαλο και απρόβλεπτο.

Σχετικά με αυτό φίλε Miltella, αν δεν άλλαξες offset για να χαλάσει η γεομετρία της ανάρτησης (η διαφορά σε διάμετρο είναι αρκετά μικρή), πώς χάλασε τόσο πολύ η οδική συμπεριφορά;
Μήπως τα ελαστικά που έβαλες δεν ήταν προοδευτικά; Παίζουν και αυτά πολυ σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, γι'αυτό τα καλύτερα ελαστικά δεν είναι πάντα αυτά που αναπτύσουν τις μέγιστες πλευρικές επιταχύνσεις αλλά αυτά που είναι προοδευτικά στο όριο και επιτρέπουν διορθώσεις, προειδοποιούν κτλ.

Οπως βλεπετε και στον πινακα οι δυο αυτες διαστασεις δεν ειναι συμβατες .οποτε ορθα ο Μιλτος ειδε οτι κατι δεν παει καλα
XS - Σαβ 07 Δεκ 2002, 14:18:01
Θέμα δημοσίευσης:
Alexandros έγραψε:
Οπως βλεπετε και στον πινακα οι δυο αυτες διαστασεις δεν ειναι συμβατες .οποτε ορθα ο Μιλτος ειδε οτι κατι δεν παει καλα

Μα μια μεταβολή ~2% (175 -> 185/60R13) στη διάμετρο του τροχού δεν αλλάζει αισθητά τη γεομετρία της ανάρτησης. Ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές στη γκάμα ενός μοντέλου επιτρέπουν μέχρι και πάνω από 3% διαφορά στη διάμετρο τροχών του ίδιου μοντέλου όπως έρχεται από το εργοστάσιο, πχ το Focus Trend έχει εργαστασιακή διάσταση 185/65R14 και αν το παραγγείλεις με 15άρες έρχεται με 195/60R15 (διαφορά διαμέτρου 3.1%).
Miltellas - Πεμ 12 Δεκ 2002, 03:14:52
Θέμα δημοσίευσης:
Η γεωμετρία δεν χαλάει μόνο με το λάθος offset αλλά και με το λάθος αναρτώμενο βάρος, ένας παράγοντας που οι λαστιχάδες δεν τον αναφέρουν στους πελάτες τους.
Η μανίσια διάσταση στα 5άρια έβγαινε με δύο "βήματα" 135/80/13, 145/80/13, 155/70/13 αλλά και 165/70/13. Το 175/60/13 αντιστοιχούσε στο 135/80/13 και η 185/60/13 ήταν μεταξύ της 135/80/13 και 145/80/13. Δεν είναι όμως μόνο εκεί το θέμα. Είναι και το φάρδος πέλματος, το φάρδος της ζάντας, το αναρτώμενο βάρος και πολλοί άλλοι παράγοντες. Θέλω απλώς να δείξω ότι ένα σωστό μέτριο ζαντολάστιχο δουλεύει απείρως καλύτερα από την καγκουριά που μας προτείνει ο κάθε "λαστιχάς" με το σούπερ λάστιχο, στην σούπερ διάσταση, στην σούπερ ζάντα.

Το φαινόμενο που αναφέρω στο προηγούμενο post μου, μπορεί μερικοί να μην το αντιλαμβάνεστε κι ούτε ποτέ να το αντιληφθείτε, γιατί απλούστατα ποτέ δεν φτάνετε το αυτοκίνητό σας να ακροβατεί στα όριά του και συχνά να τα ξεπερνάει (ελεγχόμενα) και καλά κάνετε γιατί απαιτούνται οδηγικές ικανότητες που δεν είστε υποχρεωμένοι να τις έχετε για να απολαύσετε το οδηγείν με τον τρόπο σας.

Το φαινόμενο που περιέγραψα πολλοί δεν το έζησαν, αρκετοί το έζησαν, αλλά λίγοι το κατάλαβαν και πολύ λίγοι το κατέκτησαν.

Είναι δύσκολη η "καλογερική", αλλά εδώ κάνουμε "καλογερική", οπότε συχνά ξεπερνάμε τα όρια κάποιων που δεν θέλουν (και καλά κάνουν) να τα φτάσουν ποτέ. Εμείς οι "παλαβοί" υπάρχουμε για να λέμε πέντε πράγματα παραπάνω στους λιγότερο ή καθόλου "παλαβούς" και που μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ.
Alex - Πεμ 12 Δεκ 2002, 23:35:32
Θέμα δημοσίευσης:
Που λες Μιλτο αυτο που εμενα μου κανει εντυπωση ειναι το οτι κανεις με 195αρι (απο 175) δεν εχει αναφερει σαν προβλημα που αντελεφθηκε το απλωμα της δυναμης που ασκει το βαρους του αυτοκινητου στο "φορτισμα" των ελαστικων, οταν αλλαζουμε απο στενο σε φαρδυ ελαστικο. Πρεπει να χει σχεση με αυτο που λες οτι..

"οπότε συχνά ξεπερνάμε τα όρια κάποιων που δεν θέλουν (και καλά κάνουν) να τα φτάσουν ποτέ "

Εγω ειμαι σχεδον πεπεισμενος οτι το 206 δεν κανει για 195.. Μαλλον το ιδανικο του ειναι το 185/55 15 αλλα σ'αυτη τη διασταση υπαρχει το γνωστο προβλημα της ελλειψης ποικιλιας και μεγαλης τιμης..

Και επαναφερω σαν ιδεα το 185/55 15 (αυξημενη κατευθηντικοτητα) για μπροστα τροχους και 195/50 15 για τους πισω (μεγαλυτερος ελεγχος κατα το slide) για σχολιασμο...
BTS - Πεμ 12 Δεκ 2002, 23:47:59
Θέμα δημοσίευσης:
Alex έγραψε:

Και επαναφερω σαν ιδεα το 185/55 15 (αυξημενη κατευθηντικοτητα) για μπροστα τροχους και 195/50 15 για τους πισω (μεγαλυτερος ελεγχος κατα το slide) για σχολιασμο...

To έχω σκεφτεί και εγώ σαν λύση, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα με την ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών. Επιπλέον το να βάζεις διαφορετικές γόμες(γιατί πιθανότατα θα διαφέρουν και στις γόμες) μπροστά και πίσω είναι έγκλημα κατά της ισορροπίας του αυτοκινήτου. Αλλιώς θα ζεσταίνονται τα μπρος, αλλιώς τα πίσω, τα μεν θα κρατάνε καλύτερα στο στεγνό, τα δε καλύτερα στη βροχή και γενικά η συμπεριφορά του αυτοκινήτου θα μεταβάλλεται έντονα με τις συνθήκες και με τη φθορά.
Alex - Παρ 13 Δεκ 2002, 00:07:42
Θέμα δημοσίευσης:
Κοιταξε οτι θα εχει καποια προβληματα οπως αναφερεις, σαφως θα εχει. Τωρα για την ανομοιομορφη φθορα ελαστικων αυτο ειναι κατι που συμβαινει ακομα και με ιδιες διαστασεις καθως τα μπροστα και τα πισω εχουν τελειως διαφορετικο τροπο χρησης απο το αυτοκινητο...

Εγω το σκεφτομαι πιο πολυ σαν εναν συμβιβασμο μεταξυ της επιτευξης καλου χειρισμου και οικονομικου πακετου.. Γιατι αντικατασταση 4 185/55 παει πολυ για την τσεπη.. Ενω 2 185αρια κατι παει και ερχεται.. Θα το εκανα, εστω και σαν πειραμα, αν εβγαιναν σοβαρα λαστιχα σ'αυτη τη διασταση αλλα γενικα δεν εχω μεινει εντυπωσιασμενος απ'τα λαστιχα του εμποριου για 185...
Miltellas - Σαβ 14 Δεκ 2002, 02:12:42
Θέμα δημοσίευσης:
185/55/15 βρίσκεις στις σπορ κατηγορίες. Όχι στον ίδιο βαθμό που βρίσκεις 195/50/15. Αλλά εάν βρεις σε ένα σπρο μοντέλο το 185/55/15 τότε σίγουρα θα βρεις και το 195/50/15.
Πάντως, θα συμφωνήσω με τον BTS για το θέμα της μικτής χρήσης. Για να καταλήξουμε ότι χρειαζόμαστε τέτοιο συνδυασμό θα πρέπει να έχουμε φέρει σημαντικές αλλαγές στην γεωμετριά του αυτοκινήτου ώστε να διορθώσουμε κάποια ατέλεια με μικτή χρήση ελαστικών. Τέτοιο πρόβλημα εμείς δεν έχουμε.

Θεωρώ ότι σε 15άρα ζάντα η ιδανική λύση για όλα τα 206 είναι τα 185/55/15. Η ικανοποιητική λύση είναι 195/50/15. Στα 1600άρια παραμένει σωστή λύση και τα όχι τόσο σπορ 195/55/15.
Για 14άρα ζάντα θεωρώ ότι η ιδανική λύση είναι 185/60/14 στην οποία διάσταση βγαίνουν καλά λάστιχα και τίποτα άλλο. Και είναι ό,τι ιδανικότερο για 14άρηδες, άντε και για 11άρηδες που ψάχνονται για αναβάθμιση. Αυτή την διάσταση θα την έβαζα και στο δικό μου (1.6 16V) εάν είχα μανίσιες 14άρες. Δεν θα ψαχνόμουν για 15άρες αλλά αυτή είναι υποκειμενική ιδιαιτερότητά μου.

Το σωστό στήσιμο της ανάρτησης είναι σημαντικότερο από τήν τοποθέτηση του καλύτερου ελαστικού, αφού εάν δεν στηθούμε σωστά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάρουμε το καλύτερο του καλύτερου ελαστικού. Και πιστέψτε με, ένα καλό λάστιχο 185/60/14 με το μαμά στήσιμο αλλά και με το βελτιωμένο που κάνουμε οι περισσότεροι, είναι πολύ αποδοτική διάσταση.

Και κάτι ακόμη: Ένα λάστιχο με χαμηλότερο επίπεδο πρόσφυσης που το ελέγχουμε εύκολα πάνω στο όριο ή και παραπάνω, είναι ασύγκριτα "καλύτερο" από ένα απόλυτο λάστιχο με υψηλά επίπεδα πρόσφυσης που όμως όταν γλυστρά ολισθαίνει σαν ξυράφι που κόβει άσχημα...
BTS - Σαβ 14 Δεκ 2002, 15:25:26
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Και κάτι ακόμη: Ένα λάστιχο με χαμηλότερο επίπεδο πρόσφυσης που το ελέγχουμε εύκολα πάνω στο όριο ή και παραπάνω, είναι ασύγκριτα "καλύτερο" από ένα απόλυτο λάστιχο με υψηλά επίπεδα πρόσφυσης που όμως όταν γλυστρά ολισθαίνει σαν ξυράφι που κόβει άσχημα...

Και εγώ αυτό προσπαθώ να πω, αλλά όπως είπες σε προηγούμενο ποστ δεν χρησιμοποιούν όλοι το αυτοκίνητο με τον ίδιο τρόπο. Αν κάποιος αρέσκεται να πλασάρει το αυτοκίνητο του με τα τέσσερα και τους τροχούς ίσιους σε έρημους πάντα δρόμους, κατανοεί πόσο θα τον περιορίσει και θα τον εκθέσει σε κίνδυνο ένα πολύ φαρδύ λάστιχο με πολύ υψηλή πλευρική πρόσφυση που όμως δεν προειδοποιεί.

Όταν 'παίζεις', το σημαντικότερο είναι το ελαστικό να δίνει αίσθηση των ορίων του και να έχει προοδευτικές αντιδράσεις.

Αντίθετα, κάποιος που οδηγεί χωρίς γλιστρήματα στις στροφές, και που περιστασιακά τα χώνει στις ευθείες, θα μείνει ευχαριστημένος με ένα φαρδύτερο λάστιχο διότι θα κάνει πιο αναίσθητο το τιμόνι και πιο σταθερό το αυτοκίνητο στις ανοικτές καμπές της Εθνικής.
pezomania - Δευ 16 Δεκ 2002, 16:41:03
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ σαν πρακτικός, θα φέρω σαν παράδειγμα έναν γνωστό μου (που θα τον γνωρίσετε και από κοντά στην επόμενη συνάντηση) ο οποίος φοράει 205/40 R17!!! Σε 1.4 color line. Η τελική του φτάνει τα 165 (αν θυμάμαι καλά) και τα πιάνει με 4η!!!

Προσοχή!!! Τελική σε ευθεία και όχι σε κατηφόρα!

Επίσης ο Chatasos που έχει 15αρα προσπαθεί να φτασει τα 185, ενό φίλος με QuickSilver τα πιάνει και με aircondition!!

Αυτά για το πόσο κόβουν τα λάστιχα Wink

Περιμένω τις ντομάτες Laughing Laughing
Miltellas - Τρι 17 Δεκ 2002, 01:57:14
Θέμα δημοσίευσης:
Αποκαλυπτικός ο Πεζομανιακός!
Και μεις πρακτικό σχολείο βγάλαμε αγαπητέ. Και τα πληρώσαμε πανάκριβα τα δίδακτρα...

Και επαναλαμβάνω για να τυπωθεί καλά στο μυαλό όσων ψάχνονται:
Για 14άρα ζάντα θεωρώ ότι η ιδανική λύση είναι 185/60/14 στην οποία διάσταση βγαίνουν καλά λάστιχα και τίποτα άλλο. Και είναι ό,τι ιδανικότερο για 14άρηδες, άντε και για 11άρηδες που ψάχνονται για αναβάθμιση. Αυτή την διάσταση θα την έβαζα και στο δικό μου (1.6 16V) εάν είχα μανίσιες 14άρες. Δεν θα ψαχνόμουν για 15άρες αλλά αυτή είναι υποκειμενική ιδιαιτερότητά μου.

Τα υπόλοιπα είναι για τη λεζάντα και όχι για την απόδοση. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες για επιδέξιους κώλους...
pezomania - Τρι 17 Δεκ 2002, 09:12:39
Θέμα δημοσίευσης:
Με κάλυψες πλήρος φίλε Μίλτο! Είμαι ακριβώς της ίδιας λογικής Wink
Miltellas - Πεμ 19 Δεκ 2002, 15:14:47
Θέμα δημοσίευσης:
Έβαλα τα Ρ7000 σε 195/50/15.

Περιμένετε εντυπώσεις αργότερα. Βέβαια καλά θα είναι. Τί θα είναι;...

Πιέσεις: Πίσω 34 και μπροστά 36.
Πϊσω είναι καλά αλλά μπροστά ίσως να θέλει κι άλλο!!!
Θα το δω και θα σας πώ. Είναι και χειμώνας.
Ady - Πεμ 19 Δεκ 2002, 15:23:10
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
Έβαλα τα Ρ7000 σε 195/50/15.

Περιμένετε εντυπώσεις αργότερα. Βέβαι καλά θα είναι. Τί θα είναι;...

Πιέσεις: Πίσω 34 και μπροστά 36.
Πϊσω είναι καλά αλλά μπροστά ίσως να θέλει κι άλλο!!!
Θα το δω και θα σας πώ. Είναι και χειμώνας.

Καλοτάξιδα και καλοφάγωτα !!!!
Miltellas - Παρ 20 Δεκ 2002, 01:38:28
Θέμα δημοσίευσης:
Τελικά τα καινούρια μου λάστιχα είχαν λάθος πιέσεις. Μπροστά είχα 32 και γι αυτό μου φαίνονταν ότι ήθελαν κι άλλο. Αγόρασα έναν καλό μετρητή πίεσης χειρός για να βάζω αέρα και να μετρώ με τον ίδιο πάντα μετρητή την πίεση. Έτσι έβαλα 35 εμπρός-πίσω για αρχή και βλέπουμε.
Έτρεξα το 206 μου να το δω πώς πάει με τα νέα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά του (195/50/15 82W).
1) Πήρε αέρα στις επιταχύνσεις. Οι ταχύτητες γεμίζουν ευκολότερα και δεν κρεμάει καθόλου στις αλλαγές.
2) Έχει καλύτερη κατευθυντικότητα σε ευθείες και στροφές.
3) Καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι αλλά και στο πίσω μέρος.
4) Το P7000 παρότι είναι με δείκτη ταχύτητος W αποδίδουν άριστα από κρύα και μάλιστα τώρα που είναι και Χειμώνας. Καί στις στροφές, καί στην επιτάχυνση, καί στο φρενάρισμα. Το φαινόμενο το περίμενα γιατί το είχα δει να συμβαίνει και στα PZero του PDuke.
5) Στο βρεγμένο είναι πολύ καλό. Το νιώθω που δουλεύει. Είναι οριακά καλύτερο από τα ούτως ή άλλως χαμηλότερης κλάσης Continental Premium Contact. Στο πλυμένο στεγνό όμως κρατάει σαφώς καλύτερα. Το διαπίστωσα σήμερα που στέγνωσαν οι δρόμοι. Σε στροφή με 60χαω στο βρεγμένο, είχα 70χαω στο στεγνό. Στην ίδια στροφή ποτέ δεν έστριψα με τα Conti πάνω από 60χαω στο στεγνό και όταν πάλιωσαν ποτέ πάνω από 50χαω. Αισθητές διαφορές. Βέβαια, δεν έστριψα ποτέ εκεί με τα Conti ολοκαίνουρια και με την υπάρχουσα καλοστημένη ανάρτηση...

Φυσικά, την μεγάλη τους κλάση τα Ρ7000 θα την δείξουνε στα πολλά χαω και κατά προτίμηση ζεστά. Wink

Σημειώστε ότι τα ίδια θα περίμενα από οποιοδήποτε ελαστικό της αυτής κατηγορίας (Ultra High Performance) είτε Michelin, είτε Bridgestone, Yokohama, Avon, Dunlop, Toyo κλπ που απευθύνονται σε υπεραυτοκίνητα και όχι σε χαμηλές ιπποδυνάμεις όπως οι δικές μας. Οι διαφορές μεταξύ των ελαστικών αυτών είναι οριακές και καθορίζονται περισσότερο από το στυλ οδήγησης παρά από την κατασκευή τους που σε κάθε περίπτωση είναι κορυφαία. Μην παιδεύεστε να αναδείξετε καλύτερο το ένα από το άλλο. Το πιθανότερο θα είναι να υπερεκτιμήσετε ένα ελαστικό και να αδικοθάψετε ένα άλλο.
pezomania - Παρ 20 Δεκ 2002, 08:40:27
Θέμα δημοσίευσης:
Φίλε Μίλτο,με γειά τα νέα σου παπά :D

Ανακάλυψες ότι ανακάλυψα και εγώ έβγε!!! (γα**το έβαλες και εσύ 50αρι προφίλ, εκεί που έλεγα και πιο ελαφρύς και με χαμηλότερο προφίλ, θα σε έτρωγα άνετα, τωρά πρέπει να βάλω 45αρι Laughing Laughing Laughing )
chatasos - Παρ 20 Δεκ 2002, 15:09:03
Θέμα δημοσίευσης:
pezomania έγραψε:
Εγώ σαν πρακτικός, θα φέρω σαν παράδειγμα έναν γνωστό μου (που θα τον γνωρίσετε και από κοντά στην επόμενη συνάντηση) ο οποίος φοράει 205/40 R17!!! Σε 1.4 color line. Η τελική του φτάνει τα 165 (αν θυμάμαι καλά) και τα πιάνει με 4η!!!

Προσοχή!!! Τελική σε ευθεία και όχι σε κατηφόρα!

Επίσης ο Chatasos που έχει 15αρα προσπαθεί να φτασει τα 185, ενό φίλος με QuickSilver τα πιάνει και με aircondition!!

Αυτά για το πόσο κόβουν τα λάστιχα Wink

Περιμένω τις ντομάτες Laughing Laughing

Υπόψιν ότι σε ευθεία πιάνω 170+ (κοντερίσια) με 4η, αλλά η 5η δεν τραβάει μετά τις 4.000 στροφές. Οπότε την χρησιμοποιώ μόνο για ταξίδια που δεν θέλω θόρυβο...και που & που στις κατηφόρες προσπαθώντας να ξεπεράσω τα 185!!!

ΥΓ: Δεν με απασχολεί η τελική και το γνώριζα από την αρχή ότι θα χάσω με την αλλαγή των ελαστικών.
pezomania - Παρ 20 Δεκ 2002, 17:27:41
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε Τάσο με σκούπα και τελικό και δεν μπορείς να έχεις την τελική που έχει ένα μαμά με 14αρες;;

Αλήθεια σε επιταχύνσεις είσαι και εκεί πιο αργός ή αυτο ισχύει μόνο στην τελική;
chatasos - Παρ 20 Δεκ 2002, 17:32:11
Θέμα δημοσίευσης:
pezomania έγραψε:
Ρε Τάσο με σκούπα και τελικό και δεν μπορείς να έχεις την τελική που έχει ένα μαμά με 14αρες;;

Όπως έχω άπειρες φορές ξέρω ότι έχω μικρότερη τελική, αλλά ξέρω επίσης ότι έχω καλύτερο κράτημα (και τα 2 από προσωπική εμπειρία).

pezomania έγραψε:

Αλήθεια σε επιταχύνσεις είσαι και εκεί πιο αργός ή αυτο ισχύει μόνο στην τελική;

Στις επιταχύνσεις έχω την εντύπωση πως είμαι πιο γρήγορος.
Δεν το ξέρω γιατί δεν έχω μετρήσεις.
Άλλωστε και η δυναμομέτρηση είχε δείξει μια μικρή αύξηση στην ροπή.
PoLiThS - Τετ 01 Ιαν 2003, 05:10:47
Θέμα δημοσίευσης:
Τάσο μολισ βρεθόύμε ξέρεις ε ???? θα πάμε κόντρα.. να τρίβουν τα μάτια τους κατι 1600ρηδες (o allos Tasos)(ναι ναι αυτός ο αργός Sidobre) και κατι 2λιτροι (Pduke) !!!! Evil Evil Evil Evil

Η Κούλα σας φάει όλους ρε Razz Razz
Miltellas - Τετ 01 Ιαν 2003, 06:28:59
Θέμα δημοσίευσης:
Λοιπόν νεότερα με τα P7000 195/50/15 W.

Ανέβασα πιέσεις κατόπιν δικής μου παρατήρησης και του PDuke που του το έδωσα να το οδηγήσει. Έφευγε όλο μαζί (ναι, άρχισα να πηγαίνω με τις πόρτες καί με τα P7000) και αυτό δεν ταίριαζε με την φιλοσοφία του αναμενόμενου καλύτερου κρατήματος μπροστά του 206 (που σημαίνει στην πράξη, υπερστροφή) και έτσι ανέβασα πίεση σε όλα τα λάστιχα στα 2,5bar (36psi). Είδα βελτίωση στην οδική συμπεριφορά στο όριο αλλά πρέπει να βγω σε κανα στροφιλίκι πάλι για να δω εάν θέλει να ανεβάσω κι άλλο πίεση μπροστά ή να κατεβάσω πίσω. Θα δείξει. Υπόψιν ότι τις πιέσεις πλέον τις μετράω με δικό μου μετρητή χειρός και έτσι θα ξέρω πάντα πόσο αέρα έχω στα λάστιχά μου και δεν θα βασίζομαι στις διαφορετικές ενδείξεις των βενζινάδικων που με τρελλαίνουν. Wink

Άλλη παρατήρηση. Το κοντέρ κλέβει εμφανώς! Ακολουθούσα τον PDuke στην εθνική και τον πλησίαζα αργά-αργά με 220χαω στο κοντέρ (ελαφρά κατηφόρα) και τον ρωτάω μετά "μέχρι πόσο είδες στο κοντέρ στην κατηφορική ευθεία;" και μου απάντησε "210χαω" που σημαίνει ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα το κοντέρ δείχνει παραπάνω 8-9χαω! Άλλη παρατήρηση το 2λιτρο σε σχέση με το 16άρι στις ανηφόρες κυριολεκτικά εξαφανίζεται και στις ευθείες έχουν παρόμοια τελική και το 16άρι κρατιέται πολύ κοντά.

Το κοντέρ τις ενδείξεις τις παίρνει από το στροφόμετρο και γι αυτό το κοντέρ καί πριν καί μετά την αλλαγή βήματος δείχνει τα ίδια ακριβώς χαω στις ίδιες ακριβώς σαλ. Πχ πριν την αλλαγή έβλεπα με 5η και 3000σαλ ~107χαω και τώρα μετά την αλλαγή βλέπω το ίδιο: ~107χαω!

Το ότι το 206 μου τραβάει καλύτερα σε όλο το φάσμα στροφών είναι γεγονός. Και το κράτημα είναι τόσο καλό που δείχνει ότι το νέο λάστιχο ταίριαξε απόλυτα με το προσεκτικά μελετημένο by Miltellas στήσιμο του 206.

Προς PDuke:
Διαολοκαζανάκια, πες μας τις εντυπώσεις σου για την ανάρτησή μου σε σχετικό topic για αναρτήσεις για να μην τα λέω εγώ πάλι.
alxdr74 - Τετ 08 Ιαν 2003, 12:15:54
Θέμα δημοσίευσης:
Ως γνωστον διαθετω ενα 1,4 το οποιο οταν το πηρα φορουσε 175/65/14 ελαστικα! Προχωροντας σε αναβαθμιση αλλαξα σε 195/50/15! Σε τηλεφωνικη μου εποικηνωνια με την LION για καποιες "συμβουλες" μου ειπανε οτι εκανα mega λαθος που εβαλα 15 ζαντα στο 1,4!! Και μου λεγανε διάφορα οπως το οτι με αυτες τις ζαντες ο μετρητης ταχυτητας (κοντερ) θα δειχνει λανθασμενες ενδειξης.... Και αυτο γιατι απο το οτι καταλαβα πρεπει να υπαρχει καποια σχεση μεταξη "βηματος" και διαφορικου..Μου ειπαν επισης οτι τη μεγαλυτερη διασταση που προτηνει η peugeot για το 1,4 ειναι το 175/65/14!! Προσωπικα παντως εκτος απο τις καποιες αργες επιταχυνσεις δεν ειδα αξιολογη μεταβολη αλλου! Ισα-ισα το αυτοκινητο στριβει καλυτερα(δεν πλαγιαζει οπως πριν) και επισης βελτιωθηκανε και αλλα πραγματα οπως τιμονι (ελαχιστα ποιο βαρυ) και φρεναρισμα!
Ady - Τετ 08 Ιαν 2003, 12:30:08
Θέμα δημοσίευσης:
alxdr74 έγραψε:
Μου ειπαν επισης οτι τη μεγαλυτερη διασταση που προτηνει η peugeot για το 1,4 ειναι το 175/65/14!!

Τι μου λες τώρα ????

Και είμαι έτοιμος να πάω σε 185/60/14 !!!!

Εννοείται βέβαια πως δε θα με σταματήσει η γνώμη της Peugeot.....

Είπαμε, είμαι της σχολής "Miltella".... Wink
konstantinos - Τετ 08 Ιαν 2003, 12:49:59
Θέμα δημοσίευσης:
alxdr74 έγραψε:
Σε τηλεφωνικη μου εποικηνωνια με την LION για καποιες "συμβουλες" μου ειπανε οτι εκανα mega λαθος που εβαλα 15 ζαντα στο 1,4!!

Και καλά σου είπαν... εμένα αντί για 15''(που παράγγειλα) μου έφεραν 16'' και μου είπαν οτι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα... Laughing Laughing Laughing

Δεν πρόκειται να βάλω μυαλό με τίποτα... Shocked Shocked

Κύριε Διαχειριστάαααααααα... τα χάπια μου.
Alex - Τετ 08 Ιαν 2003, 14:31:42
Θέμα δημοσίευσης:
alxdr74 έγραψε:
Ως γνωστον διαθετω ενα 1,4 το οποιο οταν το πηρα φορουσε 175/65/14 ελαστικα! Προχωροντας σε αναβαθμιση αλλαξα σε 195/50/15! Σε τηλεφωνικη μου εποικηνωνια με την LION για καποιες "συμβουλες" μου ειπανε οτι εκανα mega λαθος που εβαλα 15 ζαντα στο 1,4!! Και μου λεγανε διάφορα οπως το οτι με αυτες τις ζαντες ο μετρητης ταχυτητας (κοντερ) θα δειχνει λανθασμενες ενδειξης.... Και αυτο γιατι απο το οτι καταλαβα πρεπει να υπαρχει καποια σχεση μεταξη "βηματος" και διαφορικου..Μου ειπαν επισης οτι τη μεγαλυτερη διασταση που προτηνει η peugeot για το 1,4 ειναι το 175/65/14!! Προσωπικα παντως εκτος απο τις καποιες αργες επιταχυνσεις δεν ειδα αξιολογη μεταβολη αλλου! Ισα-ισα το αυτοκινητο στριβει καλυτερα(δεν πλαγιαζει οπως πριν) και επισης βελτιωθηκανε και αλλα πραγματα οπως τιμονι (ελαχιστα ποιο βαρυ) και φρεναρισμα!

Αυτοι ειναι οι υπαλληλοι της Peugeot.. Μια ζωη να λενε μ........ Απο ποτε το 195/50 15 εγινε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ απο το 175/65 14? Ε ρε σανιδα που θελουν.. Αμα σου ξαναπουν κατι τετοιο πες τους "Το μετρησατε και το βρηκατε μεγαλυτερο?"

Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ειχα φορεσει μια φορα την ρεζερβα (175/65 14) για να παω την 195/50 15 στο βουλκανιζατερ να μου την μπαλωσει και το αμαξι ηταν λες και το ειχα σηκωσει με γρυλλο απο κεινη την πλευρα που παταγε η 14αρα...Τι λεμε τωρα?

Τωρα για λανθασμενες ενδειξεις.. Αμα μου το λεγε σε μενα θα γελαγα και θα τον ρωταγα:

Εγω:Δηλαδη ειναι τοσο σοβαρο το οτι η ενδειξη θα αλλοιωθει κατα περιπου 1.5 χιλιομετρα στα 100???
Υπαλληλος: Μα φυσικα κυριε και ειναι σοβαρο!!
Εγω: Αφου ειναι τοσο σοβαρο τοτε γιατι η Peugeot εχει σφαλμα ταχυμετρου 2 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ?
Υπαλληλος: Ε....εεεε... εεεεε...Μα ολα τα αμαξια εχουν καποια αποκλιση...
Εγω: Δεν μας παρατας ρε μεγαλε, οτι σε συμφερει θα μας λες? Δηλαδη ειναι ΤΟΣΟ δυσκολο να φτιαξετε ενα κοντερ της προκοπης που να κανει σωστα αυτο που φτιαχτηκε να κανει? Και θα μου την πεις και απο πανω που προτιμησα να αλλοιωσω 1.5% ακριβεια, πραγμα το οποιο γινεται ωστε να βελτιωθει καθετα η ασφαλεια που μου παρεχει ενα λαστιχο σαν αυτο που φοραω τωρα σε σχεση με τα δολοφονικα Goodyear GT2 175/65 που φορατε στα αμαξια οταν ειναι καινουρια.
PoLiThS - Πεμ 09 Ιαν 2003, 09:03:06
Θέμα δημοσίευσης:
Lion Hellas SUCKS!.... πω πωωωω τι χαλια ειναι αυτα που ακουει κανεις.... λεσ και δεν εχουνε πελατες που αγοραζουν αυτοκινητα αλλα ζωα.. Οταν καποτε φορεσα 185/60/14 Bridgestone RE720 εστειλα mail στην Peugeot Γαλλιας και μεσω της Lion μου απαντησανε οτι η διασταση ειναι οκ και μου υποφειξανε οτι οι πιεσεις ειναι σωστες...

Μαλλον για Ζωα μας εχουνε.. αλλα και εμεις.... Συνδεση με Ουγκαντα Smile
alxdr74 - Πεμ 09 Ιαν 2003, 09:11:14
Θέμα δημοσίευσης:
Alex έγραψε:
alxdr74 έγραψε:

Αυτοι ειναι οι υπαλληλοι της Peugeot.. Μια ζωη να λενε μ........ Απο ποτε το 195/50 15 εγινε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ απο το 175/65 14? Ε ρε σανιδα που θελουν.. Αμα σου ξαναπουν κατι τετοιο πες τους "Το μετρησατε και το βρηκατε μεγαλυτερο?"

Θυμαμαι χαρακτηριστικα οτι ειχα φορεσει μια φορα την ρεζερβα (175/65 14) για να παω την 195/50 15 στο βουλκανιζατερ να μου την μπαλωσει και το αμαξι ηταν λες και το ειχα σηκωσει με γρυλλο απο κεινη την πλευρα που παταγε η 14αρα...Τι λεμε τωρα?

Τωρα για λανθασμενες ενδειξεις.. Αμα μου το λεγε σε μενα θα γελαγα και θα τον ρωταγα:

Εγω:Δηλαδη ειναι τοσο σοβαρο το οτι η ενδειξη θα αλλοιωθει κατα περιπου 1.5 χιλιομετρα στα 100???
Υπαλληλος: Μα φυσικα κυριε και ειναι σοβαρο!!
Εγω: Αφου ειναι τοσο σοβαρο τοτε γιατι η Peugeot εχει σφαλμα ταχυμετρου 2 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ?
Υπαλληλος: Ε....εεεε... εεεεε...Μα ολα τα αμαξια εχουν καποια αποκλιση...
Εγω: Δεν μας παρατας ρε μεγαλε, οτι σε συμφερει θα μας λες? Δηλαδη ειναι ΤΟΣΟ δυσκολο να φτιαξετε ενα κοντερ της προκοπης που να κανει σωστα αυτο που φτιαχτηκε να κανει? Και θα μου την πεις και απο πανω που προτιμησα να αλλοιωσω 1.5% ακριβεια, πραγμα το οποιο γινεται ωστε να βελτιωθει καθετα η ασφαλεια που μου παρεχει ενα λαστιχο σαν αυτο που φοραω τωρα σε σχεση με τα δολοφονικα Goodyear GT2 175/65 που φορατε στα αμαξια οταν ειναι καινουρια.

Για να λεμε και την αληθεια δεν πιστευω να φταει η lion για το πως ειναι κατασκευασμενο το κοντερ αλλα ουτε και για τα λαστιχα! Για τις επιλογες αυτες μαλλον υπευθηνη ειναι η peugeot σαν εταιρια και κατεπεκταση το εργοστασιο που βγαζει το 206 στην παραγωγη...Σε ολα τα υπολοιπα συμφωνω!
Miltellas - Παρ 10 Ιαν 2003, 01:12:39
Θέμα δημοσίευσης:
Από ότι βλέπω την βγάλατε την άκρη μόνοι σας...

Από 175/65/14 σε 195/50/15 η απόκλιση στο κοντέρ είναι ελάχιστη (πιο αισιόδοξη) και 100% εντός των προδιαγραφών. Βέβαια, είναι γεγονός ότι βαραίνει το φερόμενο βάρος και ο 1.4 κόβει λίγο, γι αυτό και προτείνω σαν εναλλακτική αλλά και ιδανική διάσταση την 185/60/14 αρκεί να είναι τουλάχιστον 5.5άρα η ζάντα (νομίζω πώς η μαμά 1.4 είναι ΟΚ).

Με την αλλαγή του βήματος έχουν πράγματι πρόβλημα όσοι με ABS. Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος που μετράει το ABS τους υπολογισμούς φρεναρίσματος.
XASOS - Παρ 10 Ιαν 2003, 10:10:22
Θέμα δημοσίευσης: Re: Περι Διαστάσεων Ελαστικών
PoLiThS έγραψε:

Συγνώμη που στο λέω αλλά κάνεις λάθος! δεν είναι μόνο η τριβή κύλισης που ενοχλεί. είναι και η αεροδυναμική αντίσταση. όσο ανεβάίνουν τα χιλιόμετρα τόσο πιο έντονη γίνεται. αμα θες μπορώ να σου δώσω και τον τύπο που την υπολογίζει. επίσης όταν βάζεις μεγαλύτερη ζάντα, αυξάνεις το βάρος άρα αυξάνεται και η αδράνεια του τροχού. έτσι είναι πιο δύσκολο να δώσεις κίνηση στον τροχό άρα το αμάξι κόβει, καθότι η ροπή στρέψης είναι μεγαλύτερη. Evil
thodoras - Κυρ 31 Αύγ 2003, 20:21:01
Θέμα δημοσίευσης: Διαστασεις ελαστικων
Αγαπητοι και τρελοπορωμενοι(με την καλη εννοια) 206αδες...
Εψαχνα να βρω διαφορα πραγματα σχετικα με τις διαστασεις των ελαστικων,και καθως ημουν σε ενα site,ειδα το εξης!!!
Οταν λεμε λεει προφιλ του ελαστικου π.χ 50 δεν εννοουμε οτι σε ολα τα λαστιχα ειναι το ιδιο υψος!Καθως ενας ο οποιος εχει πλατος ελαστικου 185 και ο αλλος 195,και οι 2 ομως προφιλ 50,δεν εχουν το ιδιο προφιλ,επειδη λεει το προφιλ διληδη στην συγκεκριμενη περιπτωση το 50 ειναι το ποσοστο του πλατους του ελαστικου!!!Αρα αυτοματα βγαινει οτι αυτος με το 195 πλατος θα εχει και υψηλοτερο προφιλ!Σωστα???
Ισχυει ρε παιδες αυτο η ειναι μ......???
PoLiThS - Κυρ 31 Αύγ 2003, 20:39:24
Θέμα δημοσίευσης:
Ας πάρουμε μία διάσταση ελαστικού π.χ. 195/50/R15 82V

195 = το φάρδος του πέλματος σε χιλιοστά
50 = το προφίλ του ελαστικού (μάγουλο) εκφρασμένο ποσοστιαία σε σχέση με το φάρδος π.χ. για το 195/50 το προφίλ είναι 195mm X 50% = 92.5mm
R15 = To φάρδος της ζάντας που ταιριάζει το ελαστικο εκφρασμένο σε ιντσες

82= Ο δείκτης φορτίου
V = O Δείκτης ταχύτητας ( στην προκειμένη περίπτωση max spd = 240km/h)
mick206 - Κυρ 31 Αύγ 2003, 21:03:47
Θέμα δημοσίευσης:
Ας πάρουμε δύο διαστάσεις ελαστικών...
Πές πως το 195/50 R15 είναι Bridgestone και το άλλο Michelin 185/50 R15
Το ένα θα είναι φαρδύτερο απο το άλλο(εννοείται Laughing ) αλλά θα έχουν το ίδιο ύψος. Μόνη διαφορά θα είναι τα πλαϊνά τους καθώς διαφορετική σχεδίαση έχει το ένα(σκληρότερο πλαϊνό)... διαφορετική σχεδίαση έχει το άλλο(μαλακότερο πλαϊνό)... Το ύψος παραμένει ίδιο.
Αυτά είχα να σου πώ αν κατάλαβα καλά την απορία σου... Rolling eyes
Alex - Κυρ 31 Αύγ 2003, 23:15:58
Θέμα δημοσίευσης:
Θοδωρα αυτο που λες ισχυει...

Αν υπηρχε διασταση 200/50 πχ τοτε το πλαινο θα ειχε υψος 10 εκατοστα. Αν φοραγες 300/50 τοτε το πλαινο θα ειχε υψος 15 εκατοστα (50% του 300)...
PoLiThS - Δευ 01 Σεπ 2003, 08:47:59
Θέμα δημοσίευσης:
mick206 έγραψε:
Ας πάρουμε δύο διαστάσεις ελαστικών...
Πές πως το 195/50 R15 είναι Bridgestone και το άλλο Michelin 185/50 R15
Το ένα θα είναι φαρδύτερο απο το άλλο(εννοείται Laughing ) αλλά θα έχουν το ίδιο ύψος. Μόνη διαφορά θα είναι τα πλαϊνά τους καθώς διαφορετική σχεδίαση έχει το ένα(σκληρότερο πλαϊνό)... διαφορετική σχεδίαση έχει το άλλο(μαλακότερο πλαϊνό)... Το ύψος παραμένει ίδιο.
Αυτά είχα να σου πώ αν κατάλαβα καλά την απορία σου... Rolling eyes

Μιχάλη νομίζω κάνεις ενα μικρό λαθάκι εδώ
mick206 - Δευ 01 Σεπ 2003, 10:46:14
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ σκέφτηκα με την απλή λογική. Smile
Τώρα άμα έκανα λάθος τότε ζητάω συγνώμη για την παραπληροφόρηση. Rolling eyesConfused
Ady - Δευ 01 Σεπ 2003, 12:03:54
Θέμα δημοσίευσης:
mick206 έγραψε:
Τώρα άμα έκανα λάθος τότε ζητάω συγνώμη για την παραπληροφόρηση. Rolling eyesConfused

Λάθη κάνουμε όλοι....

Το 195/50/15 είναι 1 εκατοστό ψηλότερο από το 185/50/15.
Vaggelis - Δευ 01 Σεπ 2003, 14:45:47
Θέμα δημοσίευσης:
Για αυτό άλλωστε, όταν βάζουμε φαρδύτερη διάσταση ελαστικού, μειώνουμε αντίστοιχα και το προφίλ του, ώστε να μην χάσουμε το βήμα της ανάρτησης...
thodoras - Τρι 02 Σεπ 2003, 13:12:18
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια αυτη τη στιγμη το δικο μου φοραει 185,60,R14...
Οταν μαζεψω λεφτακια λεω να του βαλω 195,50,R15...
Τι λετε?
mick206 - Τρι 02 Σεπ 2003, 13:23:13
Θέμα δημοσίευσης:
Άμα θές ομορφιά κάντο...
Άμα θες να κρατήσεις τις υπάρχουσες,ήδη κομμένες επιδόσεις σου λόγω διάστασης ελαστικού,ρυθμίσεις άστο... μην το κάνεις.
Θα έχεις αυξημένη κατανάλωση βενζίνης κτλ...
Έχει πολυσυζητηθεί αυτό το δίλημμα...
Άμα ψάξεις θα το βρείς... Wink
Ήδη σε προηγούμενο topic έγραφες για μερικά αλογάκια παραπάνω,άμα βάλεις και 195/50/15 τότε θα ξαναγράψεις καινούργιο topic με τίτλο...
"Ακόμα πιο πολλά αλογάκια" Wink
Καλά όλα αυτά αλλά για ξανασκέψου το λίγο. Wink
Εδώ τα 1.4 και με αυτή τη διάσταση ψιλοζορίζονται.
Φαντάσου εμείς... Laughing
PHSYBORG - Τρι 02 Σεπ 2003, 14:54:03
Θέμα δημοσίευσης:
Σκεφτομαι να βαλω ζαντες και δεν ξερω το σωστο οφσετ σε 15''.Εχει κανεις καμια ιδεα ?
mick206 - Τρι 02 Σεπ 2003, 15:09:30
Θέμα δημοσίευσης:
Αναζήτηση... Wink Εκεί θα τα βρείς όλα... Cool
Μιά καλή αρχή...http://www.206club.gr/forum/viewtopic.php?t=969&highlight=offset
DRAKE - Τρι 02 Σεπ 2003, 15:19:02
Θέμα δημοσίευσης:
Το σωστό offset για τις 15αρες θα είναι όσο και για τις 14άρες (υποθέτω ότι φοράς 175/65/14 σε 5.5"x14") δηλαδή 28 χιλιοστά (θετικό πάντα)
thodoras - Τρι 02 Σεπ 2003, 15:53:59
Θέμα δημοσίευσης:
Δηλαδη παιδες εννοειτε οτι θα χασω σε ταχυτητα επειδη θα εχει μεγαλυτερο πλατος το ελαστικο???
kavaliotis - Τρι 02 Σεπ 2003, 16:15:24
Θέμα δημοσίευσης:
Αν ηταν να μην χανεις τελικη, λες να μην ειχαμε βαλει ολοι 17αρες ζαντες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μεχρι τωρα??? Laughing Laughing Laughing
thodoras - Τρι 02 Σεπ 2003, 21:21:59
Θέμα δημοσίευσης:
Καλα ντε μη βαρας...!!!
Παντως δεν αξιζει σε ενα αμαξι μεγεθους του 206,17αρες ζαντες πιστευω!!
Ψιλογελοιο θα καταντησει... Very happy
Vaggelis - Τρι 02 Σεπ 2003, 21:27:50
Θέμα δημοσίευσης:
thodoras έγραψε:
Καλα ντε μη βαρας...!!!
Παντως δεν αξιζει σε ενα αμαξι μεγεθους του 206,17αρες ζαντες πιστευω!!
Ψιλογελοιο θα καταντησει... Very happy

Α, δηλαδή και το RC είναι γελοίο με τις 17άρες του.........
kavaliotis - Τρι 02 Σεπ 2003, 21:30:34
Θέμα δημοσίευσης:
Εισαι σιγουρος? Για δες στο ιντερνετ φωτογραφιες απο 206 με 17αρες και μετα ελα να μου πεις οτι σου φαινονται γελοια!!!! Wink

Αλλωστε και εδωμεσα ειναι καποιοι που εχουν 17αρες... Rolling eyes
Vaggelis - Τρι 02 Σεπ 2003, 21:37:14
Θέμα δημοσίευσης:
kavaliotis έγραψε:
Εισαι σιγουρος? Για δες στο ιντερνετ φωτογραφιες απο 206 με 17αρες και μετα ελα να μου πεις οτι σου φαινονται γελοια!!!! Wink

Αλλωστε και εδωμεσα ειναι καποιοι που εχουν 17αρες... Rolling eyes

Άρα και αυτά είναι γελοία........
Έχεις δει καλά 206 με 17άρες και χαμηλωμενο 2-3 πόντους;;;;;
Κανονική σαύρα.....
kavaliotis - Τρι 02 Σεπ 2003, 21:52:16
Θέμα δημοσίευσης:
Βαγγέλη ισως δεν καταλαβες, εγω ειμαι ΥΠΕΡ της 17αρας ζαντας! Εκτος και οταν λες σαυρα το εννοεις ως κακο πραγμα! Δεν καταλαβα! Παντως οσα εχω δει με 17αρες (ιδιως ΟΖ αλλα οχι μονο) μου αρεσαν παρα πολυ!
thodoras - Τετ 03 Σεπ 2003, 10:02:52
Θέμα δημοσίευσης:
Ενταξει ρε παιδια,γουστα ειναι αυτα...
Εμενα παντως μου φαινεται λιγο παραξενο με τις 17αρες ζαντες...
Very happy Very happy Very happy
DRAKE - Πεμ 04 Σεπ 2003, 09:42:03
Θέμα δημοσίευσης:
Υπάρχουν πάντα και οι 18άρες, 19άρες....... Very happy Very happy Very happy
Είχα δει ένα 206 με 19άρες και λάστιχο 215/30 Shocked
Φυσικά στην Ελλάδα με τέτοιους δρόμους.......
sps - Πεμ 04 Σεπ 2003, 10:25:13
Θέμα δημοσίευσης:
Eρωτηση:
Αν απο 195/55/15 που εχω τωρα, βαλω 195/50/15 εκτος απο μια μικρη αποκλιση στο κοντερ που θα εχω,τι εχετε να πειτε για την αλλαγη αυτη?
Συν τοις αλλοις,τα 50ρια κοστιζουν τα μισα χρηματα.
teoman - Πεμ 04 Σεπ 2003, 10:31:25
Θέμα δημοσίευσης:
sps έγραψε:
Eρωτηση:
Αν απο 195/55/15 που εχω τωρα, βαλω 195/50/15 εκτος απο μια μικρη αποκλιση στο κοντερ που θα εχω,τι εχετε να πειτε για την αλλαγη αυτη?
Συν τοις αλλοις,τα 50ρια κοστιζουν τα μισα χρηματα.

Σπύρο,φυσικά και θα βάλεις την 195/50/15 .Όπως το είπες,χωρίς ουσιαστικές διαφορές στον δρόμο,θα δεις διαφορά στην τσέπη Wink
thodoras - Πεμ 04 Σεπ 2003, 10:59:28
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια οταν λετε οτι λαστιχα με 50αρι προφιλ κοστιζουν τα μισα λεφτα,τι εννοειτε???
Δηλαδη ποσο μπορει να κοστιζει ενα ελαστικο 195,50,R15????
Διαφωτιστε με!!!! Smile
teoman - Πεμ 04 Σεπ 2003, 11:05:33
Θέμα δημοσίευσης:
thodoras έγραψε:
Παιδια οταν λετε οτι λαστιχα με 50αρι προφιλ κοστιζουν τα μισα λεφτα,τι εννοειτε???
Δηλαδη ποσο μπορει να κοστιζει ενα ελαστικο 195,50,R15????
Διαφωτιστε με!!!! Smile

Τα μισά λεφά ίσως είναι υπερβολή.Πάντως michellin ή bridgestone με διάσταση 195/50/15 τα βρίσκεις και κάτω από 280Ε την στιγμή που τα "μαμά" conti κοστίζουν γύρω στα 400Ε (195/55/15)
thodoras - Πεμ 04 Σεπ 2003, 14:09:37
Θέμα δημοσίευσης:
Ωραια μου φτιαξατε το κεφι,και την τσεπη φυσικα!!! Laughing Laughing Laughing
Και γιατι ρε παιδια υπαρχει τετοια διαφορα στην τιμη των ελαστικων με χαμηλο προφιλ???
teoman - Πεμ 04 Σεπ 2003, 14:14:46
Θέμα δημοσίευσης:
thodoras έγραψε:
Ωραια μου φτιαξατε το κεφι,και την τσεπη φυσικα!!! Laughing Laughing Laughing
Και γιατι ρε παιδια υπαρχει τετοια διαφορα στην τιμη των ελαστικων με χαμηλο προφιλ???

Κάποιες διαστάσεις βγαίνουν κατά κόρον από τα εργοστάσια ("φοριούνται" περισσότερο),επομένως είναι φθηνότερες,ενώ κάποιες άλλες είναι πιο εξεζητημένες,βγαίνουν σε μικρότερη παραγωγή και άρα ακριβότερες...
Miltellas - Παρ 05 Σεπ 2003, 08:23:15
Θέμα δημοσίευσης:
Το 195/55/15 παρέχει και περισσότερη άνεση από το 195/50/15. Προσφέρει καλύτερη ποιότητα κύλισης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν κατασκευαστή που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Τα 206GTi μέχρι πριν το 2001 έβγαιναν με 185/55/15 ή 195/45/16 που αντιστοιχεί στο 195/50/15 και όχι στο 195/55/15, και δεν είχε διαφορά στην γεωμετρία της ανάρτησης.
thodoras - Παρ 05 Σεπ 2003, 13:08:37
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια οπως θα ξερετε εχω eibach ελατηρια και bilstein sprint αμορτισερ στο αμαξι μου...
Φοραει λαστιχα 185,60 R14...
Αμα του βαλω 195,50 R15,θα δω διαφορα στο πατημα και στο κρατημα???
Αν ναι,μικρη ή μεγαλη????
DRAKE - Παρ 05 Σεπ 2003, 13:22:39
Θέμα δημοσίευσης:
Θα δείς σίγουρα καλύτερο κράτημα αλλά λόγω της μεγαλύτερης διάστασης ελαστικού και ζάντας θα χάσεις σε επιδόσεις ειδικά με το 1100. Εδώ τα 1400άρια χάνουν αρκετά με 15άρες και 195 λάστιχο.
Miltellas - Παρ 05 Σεπ 2003, 23:20:11
Θέμα δημοσίευσης:
Σωστό! Από την άλλη όμως το 50άρι προφίλ ταιριάζει σαφώς καλύτερα με την σκληρή ανάρτηση του Θόδωρα, από ότι το 60άρι, το οποίο η ανάρτηση αυτή θα είναι σε θέση να το διπλώσει σε οριακές καταστάσεις. Και αν σκεφτείς ότι το 1.1 ούτως ή άλλως δεν έχει δύναμη, τουλάχιστον ας πάρει σε κράτημα οπότε το 195/50/15 με Eibach-Bilstein φαντάζει ιδανικός συνδυασμός. Βέβαια, το κράτημα γίνεται πιο απόλυτο και αυτό δεν είναι καλό όταν δεν υπάρχει δύναμη για να επαναφερθεί σε ισορροπία το όχημα οπότε οδηγούμε με σύνεση. Και στην περίπτωση αυτή το όριο δεν το συναντάμε εύκολα οπότε το 185/60/14 φαντάζει εδώ η σωστή επιλογή. Φαύλος κύκλος. Η επιλογή στον οδηγό.

ΥΓ. Έχω την εντύπωση ότι ακριβώς αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανασυζητήσει.
PoLiThS - Σαβ 06 Σεπ 2003, 01:45:56
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:

ΥΓ. Έχω την εντύπωση ότι ακριβώς αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανασυζητήσει.

Άπειρες φορές...

η γνώμη μου είναι πάντως το 15" και ας κόψει λιγάκι ούτως η άλλως 1100 ειναι πάλι αξιοπρεπως θα κινήται για τον κυβισμό του και κακά τα ψέμματα με 60 PS ούτε το ένα ουτε το άλλο λάστιχο μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός τα ανέφερε ο Μιλτος οπότε είναι περιτό να τα γράψς για άλλη μια φορά..
thodoras - Σαβ 06 Σεπ 2003, 07:32:56
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια αυτη τη στιγμη φοραω το P6 της PIRELLI(οχι μαμισιο!!!)...
Μπορω να πω οτι εχω μεινει πολυ ευχαριστημενος!
Τωρα που θα χρειαστω καινουρια ελαστικα,τι προτεινετε,με βαση φυσικα και τις αναρτησεις που εχω???
Miltellas - Τρι 09 Σεπ 2003, 05:50:43
Θέμα δημοσίευσης:
P6... Wink
Vasso - Τρι 09 Σεπ 2003, 12:35:48
Θέμα δημοσίευσης:
Μια διευκρίνηση ..... Confused
Εγώ φοράω τα Brigestone Potenza 195/50/r15 , αν βάλω τα michelin exalto 195/55/r15 θα χάσω σε ιπποδύναμη και τελική ταχύτητα? Confused
Γιατί ??? Confused
pezomania - Τρι 09 Σεπ 2003, 13:22:12
Θέμα δημοσίευσης:
Vasso έγραψε:
Εγώ φοράω τα Brigestone Potenza 195/50/r15 , αν βάλω τα michelin exalto 195/55/r15 θα χάσω σε ιπποδύναμη και τελική ταχύτητα? Confused
Γιατί ??? Confused

Ναι!! Γιατί θα αυξήσεις τη συνολική διάμετρο του τροχού. Με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη (από τον κινητήρα), για να τον κινήση.
Miltellas - Πεμ 11 Σεπ 2003, 03:27:19
Θέμα δημοσίευσης:
pezomania έγραψε:
Vasso έγραψε:
Γιατί ??? Confused

Ναι!! Γιατί θα αυξήσεις τη συνολική διάμετρο του τροχού. Με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη (από τον κινητήρα), για να τον κινήση.

....και μεγαλύτερο βάρος.
CAPTAIN - Κυρ 21 Σεπ 2003, 23:15:24
Θέμα δημοσίευσης:
Miltellas έγραψε:
pezomania έγραψε:
Vasso έγραψε:
Γιατί ??? Confused

....και μεγαλύτερο βάρος.

GEIA SAS!! EXO ENA 206 Q.SILVER 1.4 ME ELASTIKA (KAI ZANTES) THS MAMAS (TORA TO PHRA) TI ZANTOLASTIXA NA BALO TORA POU THA KANO THN ALAGH?? NORMAL PRAGMATA OXI TIPOTA FEYGATO!!!

Ady - Δευ 22 Σεπ 2003, 11:24:48
Θέμα δημοσίευσης:
CAPTAIN έγραψε:
GEIA SAS!! EXO ENA 206 Q.SILVER 1.4 ME ELASTIKA (KAI ZANTES) THS MAMAS (TORA TO PHRA) TI ZANTOLASTIXA NA BALO TORA POU THA KANO THN ALAGH?? NORMAL PRAGMATA OXI TIPOTA FEYGATO!!! [/b]

Χρησιμοποίησε τον "υπολογιστή διαστάσεων ελαστικών" που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης στις "Εφαρμογές-Εργαλεία". Βάλε τη διάσταση που φοράς τώρα στο ένα μέρος της φόρμας και "παίξε" με ότι διάσταση θέλεις στο άλλο μέρος. Καλό είναι να καταλήξεις σε κάποια διάσταση που η τιμή του πεδίου "Διαφορά των 2 ελαστικών (αναλογία)" είναι πιο κοντά στο μηδέν από οποιαδήποτε άλλη διάσταση.
CAPTAIN - Δευ 22 Σεπ 2003, 15:42:33
Θέμα δημοσίευσης:
ady έγραψε:
CAPTAIN έγραψε:
GEIA SAS!! EXO ENA 206 Q.SILVER 1.4 ME ELASTIKA (KAI ZANTES) THS MAMAS (TORA TO PHRA) TI ZANTOLASTIXA NA BALO TORA POU THA KANO THN ALAGH?? NORMAL PRAGMATA OXI TIPOTA FEYGATO!!! [/b]

Χρησιμοποίησε τον "υπολογιστή διαστάσεων ελαστικών" που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης στις "Εφαρμογές-Εργαλεία". Βάλε τη διάσταση που φοράς τώρα στο ένα μέρος της φόρμας και "παίξε" με ότι διάσταση θέλεις στο άλλο μέρος. Καλό είναι να καταλήξεις σε κάποια διάσταση που η τιμή του πεδίου "Διαφορά των 2 ελαστικών (αναλογία)" είναι πιο κοντά στο μηδέν από οποιαδήποτε άλλη διάσταση.

OK ANDY THA TO KANO!! THKS GIA THN SYMBOULH SOU.
zzzleepy - Παρ 05 Μάρ 2004, 20:13:29
Θέμα δημοσίευσης:
Είδα στον υπολογιστή διαστάσεων ελαστικών του forum ότι η διαφορά του 175/65/14 (εργοστασιακή διάσταση στο 1.4 8V) με την 195/50/15 που φοράω τώρα είναι 1% ενώ με το 205/50/15 0%! Δηλαδή ναι μεν και με τα δυο χάνουμε αλλά λιγότερο με το 205. Το σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην επόμενη αλλαγή ελαστικών. Ιδιαίτερος λόγος δεν υπάρχει, έτσι από περιέργεια... Έχω όμως κάποιες αμφιβολίες...

Arrow Η ζάντα μου είναι 15Χ7. Θα μπαίνει το 205 χωρίς πρόβλημα;
Arrow Πέραν του ότι τα 205/50/15 θα είναι κάπως βαρύτερα, θα αντιμετωπίσω κάποιο άλλο πρόβλημα με αυτή τη διάσταση;
Arrow Πόσο ακριβότερα είναι τα 205 σε σχέση με τα 195; Ξέρω ότι η 195/50/15 είναι πολύ διαδεδομένη και άρα πιο φθηνή. Τι γίνεται όμως με την 205/50/15; Δεν ξέρω γιατί αλλά φαντάζομαι ότι το κόστος θα είναι κάπως Question απαγορευτικό... Razz

Δεκτή κάθε βοήθεια Razz
Baphomet - Σαβ 06 Μάρ 2004, 16:27:01
Θέμα δημοσίευσης:
zzzleepy έγραψε:
Είδα στον υπολογιστή διαστάσεων ελαστικών του forum ότι η διαφορά του 175/65/14 (εργοστασιακή διάσταση στο 1.4 8V) με την 195/50/15 που φοράω τώρα είναι 1% ενώ με το 205/50/15 0%! Δηλαδή ναι μεν και με τα δυο χάνουμε αλλά λιγότερο με το 205. Το σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην επόμενη αλλαγή ελαστικών. Ιδιαίτερος λόγος δεν υπάρχει, έτσι από περιέργεια... Έχω όμως κάποιες αμφιβολίες...

Arrow Η ζάντα μου είναι 15Χ7. Θα μπαίνει το 205 χωρίς πρόβλημα;
Arrow Πέραν του ότι τα 205/50/15 θα είναι κάπως βαρύτερα, θα αντιμετωπίσω κάποιο άλλο πρόβλημα με αυτή τη διάσταση;
Arrow Πόσο ακριβότερα είναι τα 205 σε σχέση με τα 195; Ξέρω ότι η 195/50/15 είναι πολύ διαδεδομένη και άρα πιο φθηνή. Τι γίνεται όμως με την 205/50/15; Δεν ξέρω γιατί αλλά φαντάζομαι ότι το κόστος θα είναι κάπως Question απαγορευτικό... Razz

Δεκτή κάθε βοήθεια Razz

Αντώνη, τα 205 ταιριαζουν στις ζαντες σου.
Επίσης ειναι όπως αναφερεις βαρύτερα αλλα το χειρότερο ειναι οτι θα σου ερθουν αρκετα ακριβα καθως δεν ειναι διασταση που προτιμαται. Μαλιστα ισως δυσκολευετεις να τα τα βρεις κιολας. Πάντως θα ειναι λίγο τρακτεροειδές...
zzzleepy - Σαβ 06 Μάρ 2004, 20:39:09
Θέμα δημοσίευσης:
Πέτρος έγραψε:

Πάντως θα ειναι λίγο τρακτεροειδές...

Το ξέρω γι'αυτό και θα ήθελα να το δω... Wink Σε συνδυασμό με το χαμήλωμα που θα γίνει θα είναι το λιγότερο ασυνήθιστο Laughing

Πάντως για τιμές θα ρωτήσω αλλά νιώθω ότι μόλις τις μάθω θα μου φύγει κάθε επιθυμία για τοποθέτηση 205... Wink
Baphomet - Δευ 08 Μάρ 2004, 10:41:48
Θέμα δημοσίευσης:
zzzleepy έγραψε:
Πέτρος έγραψε:

Πάντως θα ειναι λίγο τρακτεροειδές...

Το ξέρω γι'αυτό και θα ήθελα να το δω... Wink Σε συνδυασμό με το χαμήλωμα που θα γίνει θα είναι το λιγότερο ασυνήθιστο Laughing

Πάντως για τιμές θα ρωτήσω αλλά νιώθω ότι μόλις τις μάθω θα μου φύγει κάθε επιθυμία για τοποθέτηση 205... Wink

και να μη σου φυγει στις τιμες, θα σου φυγει οταν δεις τα λαστιχα... χαμηλωμα και χοντρο-φαρδυ λαστιχο??? ακομα χειροτερο θα δειχνει... Confused Confused Confused
netblaster - Δευ 08 Μάρ 2004, 13:47:10
Θέμα δημοσίευσης:
Αντωνη ο Πετρος εχει δικιο!!! Το 206 δεν ειναι ογκωδες αυτοκινητο, ουτε εχει "πρισμενους" θολους, με αποτελεσμα η διασταση αυτη να το κανει να δειχνει σαν παπουτσωμενος γατος!!! Το σημαντικοτερο παντως, ειναι οτι δεν βγαζουν πολλες εταιριες αυτη τη διασταση και θα δυσκολευτεις αρκετα!!! Και ο δεικτης ταχυτητας ειναι ενα αλλο προβλημα...
zzzleepy - Δευ 08 Μάρ 2004, 15:00:22
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε παιδιά από το 195 στο 205 είναι ένας πόντος διαφορά στο πλάτος του πέλματος! Τόσο πολύ θα φαίνεται πια;
STELIOS - Δευ 08 Μάρ 2004, 15:02:43
Θέμα δημοσίευσης:
Αποψη μου ειναι πως τα 205 ειναι too much. Πρωτα απ'ολα τι να τα κανεις 205 ? Εχεις 150 αλογα και τρελες ροπες? Θα σου πνιγουν το μοτερ σ'αυτη τη διασταση. Εγω πιστευω το maximum ΟΡΙΟ για 206 (1.4) ειναι τα 195.
zzzleepy - Δευ 08 Μάρ 2004, 15:17:55
Θέμα δημοσίευσης:
Καλά, με πείσατε. Θα τα βάλω μια και καλή όταν θα το τουρμπίσω... Wink
Baphomet - Δευ 08 Μάρ 2004, 15:25:18
Θέμα δημοσίευσης:
zzzleepy έγραψε:
Ρε παιδιά από το 195 στο 205 είναι ένας πόντος διαφορά στο πλάτος του πέλματος! Τόσο πολύ θα φαίνεται πια;

δε θα φαίνεται και τόσο πολύ αλλά πιστεύω πως είναι υπερβολικό κάτι τέτοιο και οικονομικά και εμφανισιακά. Γιατι δε συμβιβάζεσαι με το κλασσικο 195/50/15? στην 15" για μενα δε παει μεγαλυτερο φαρδος. Εκτός αν πας σε 16" οπότε είναι άλλο κεφάλαιο.

Γενικά πάντως με το 195 το αυτοκινητο δειχνει ομορφο. δε χρειαζεται υπερβολες (bmw) στο φαρδος...
netblaster - Τρι 09 Μάρ 2004, 23:04:51
Θέμα δημοσίευσης:
Αυτο ξαναπεστο Πετρο!!! Η 316Ci της μανας μου φοραει απ'τη "μανα" της 225/50/16 (ιδια διασταση φοραει και η 5αρα του πατηρ που εχει αρκετα παραπανω αλογα...) και εχει 116ps!!! ΕΛΕΟΣ...αλλα καπως ετσι ανεβαινει το κοστος!!! Οσο για το 206 σου Αντωνη σκεψου μονο ποσο θα ταλαιπωρειται το συστημα μεταδοσης με λαστιχα διαστασης 205!!! Ενος φιλου σε Leon 1.4 που ειχε βαλει 17αρια και 205 του εκοψε τα ημιαξονια και τον αφησε επιτοπου!!! Και 195 παλι πολυ ειναι για 75 αλογα...Η ιδανικη διασταση πιστευω οτι ειναι τα 185!!! Αλλα περι ορεξεως... Very happy
STELIOS - Τετ 10 Μάρ 2004, 13:21:49
Θέμα δημοσίευσης:
netblaster έγραψε:
...Και 195 παλι πολυ ειναι για 75 αλογα...Η ιδανικη διασταση πιστευω οτι ειναι τα 185!!! Αλλα περι ορεξεως... Very happy

Πολυ σωστος. Και εγω αυτα εχω βαλει (185/55 R15).

1) Πρωτα απ'ολα δεν αλλαζει η σηνολικη διασταση της ροδας (1 cm μονο).

2) Με κατι μεγαλητερο (195 - 205) χανεις σε τελικες λογο μεγαλητερης τριβης.

3) Σε κλειστα κομματια (στροφες, μικρες πλατιες κτλ.) χανεις στην εξοδο.
Αυτο σημβαινει επειδη οταν βγαινεις απ'τη στροφη και θελεις το αμαξι να τραβηξει τη μουρη μεσα, τα 75 αλογα δεν μπορουν να το κανουν αν εχεις πολυ φαρδια λαστιχα γιατι η αυξημενη προσφηση πνιγει τον κινητηρα με αποτελεσμα να εχεις υποστροφη.

4) Τα λαστιχα που βαζεις ΠΑΝΤΑ εξαρτονται απ'την δυναμη που εχεις διαθεσημη.

5) Τα 205 μονο εμφανισιακα ειναι καλητερα.

6) Δεν ειναι κριμα να εχεις ενα αμαξι μου εμφανισιακα να φωναζει γα**Ω αλλα στη πραξη να σε απογοητευει?
BUBA - Τετ 10 Μάρ 2004, 14:48:50
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε παιδια 195/55 φοραω και εγω στο 2.0L .... και να σας πω κατι ? Νιωθω οτι η προσφυση περισευει!!
Παντως η ταση ειναι τα καινουργια αμαξια/μοντελα να βγαινουν με ολο και μεγαλυτερους τροχους και φαρδυτερα λαστιχα οχι απαραιτητα επειδη ανεβαινουν οι ιποδυναμεις. Ειναι απλα μεσα στα πλαισια της βελτιωσης της ποιοτητας και του εξοπλισμου.
Να δειτε που το 207 το 1.4XS θα βγαινει απο μαμα με .....16" ζαντες!
netblaster - Τετ 10 Μάρ 2004, 22:17:52
Θέμα δημοσίευσης:
Ολα γινονται για το κοστος!!! Δεν υπαρχει καποιος βασικος λογος ωστε ενα 1.4 να φοραει πολυ φαρδια λαστιχα...Περα απτην προσφυση και την εμφανιση ολα τα αλλα ειναι μειονεκτηματα!!! Wink
Makis77 - Πεμ 21 Οκτ 2004, 12:41:03
Θέμα δημοσίευσης: Πραγματικές διαστάσεις Continental PremiumContact 195/55 15
Έχει μετρήσει κανείς τις διαστάσεις των μαμά Continental;
Από την αρχή που πήρα το 206 δεν μου φαινόντουσαν αρκετά φαρδιά για 195. Χθές λοιπόν μέτρησα το πλάτος του πέλματος (από εκεί που άρχιζε η σκόνη από το πάτημα στο δρόμο μέχρι εκεί που τελείωνε) και το βρήκα περίπου 16εκ (πίεση γύρω στο 2.3 με 2.4). Μετά μέτρησα και τα Michelen Energy 195/60 15 στο Astra που έχουμε και βρήκα το πλάτος περίπου 19εκ. Θα επαναλάβω τις μετρήσεις και με τέρμα στριμμένους τους τροχούς για να βεβαιωθώ.
Τι συμβαίνει όμως και με το ύψος του προφίλ; Θα το μετρήσω και αυτό για να δουμε αν αναφέρεται στο 195 ή σε αυτό που μέτρησα. Και τελικά μήπως οι διαστάσεις του Conti είναι ίδιες με τα προηγούμενα μαμά 185/55 15; Μήπως γίνεται 195 μόνο στις στροφές λόγω αυτής της αυξημένης καμπυλότητας στα πλαϊνά του; Τι λέτε;
gavanas - Πεμ 21 Οκτ 2004, 13:28:29
Θέμα δημοσίευσης:
To πλατος του ελαστικού (έστω 195) αναφέρεται στην απόσταση από μάγουλο σε μάγουλο (overall width στη φωτό), και όχι στο κομμάτι που είναι σε επαφή με το δρόμο. Συνήθως τα πιο σπορτιφ λάστιχα που είναι πιο τετράγωνα (χωρίς μάγουλα) έχουν μεγαλύτερο κομμάτι σε επαφή με το δρόμο.

Makis77 - Πεμ 21 Οκτ 2004, 13:44:53
Θέμα δημοσίευσης:
Δηλαδή μπορεί να βρεις σπορ ελαστικό 185/55 15 με μεγαλύτερο πλάτος πέλματος από τα μαμά Conti 195/55 15. Επίσης πηγαίνοντας πάλι σε 195/55 15 αλλά σε άλλη μάρκα, αυξάνεις ουσιαστικά το πλάτος του πέλματος. Έχει κανένα πλεονέκτημα αυτή η ιδιαιτερότητα των Conti;
gavanas - Πεμ 21 Οκτ 2004, 19:30:26
Θέμα δημοσίευσης:
Πάντως τα F1 που φοράω τώρα είναι τουλάχιστον ενάμιση πόντο φαρδύτερα (σε 195/50/15). Επίσης το Conti σε άλλες διαστάσεις είναι μια χαρά, χωρίς μαγουλιασμα. (Βλέπε 185/55/14)

Το ψηλό προφίλ που μας "κλέβει" στην ουσία πέλμα όσο κι αν φαίνεται περίεργο έχει πλεονεκτήματα (και όχι μονο για τα Conti). Βελτιωμένη άνεση, πιο αθόρυβη κύλιση, οικονομία, πιο γρήγορο ζέσταμα, καλύτερες ιδιότητες στην υδρολισθηση (κόβει το νερό λόγω μικρότερης επιφάνειας επαφής), αντίστοιχες ιδιότητες στο φρενάρισμα με τα πιο "τετράγωνα" 195άρια (το λάστιχο συμπιέζεται και δουλεύει όλο το πέλμα). Με μια κουβέντα: μια χαρά για τον μέσο οδηγό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν άλλωστε την πιο ισορροπημένη λύση Wink
volvos - Πεμ 21 Οκτ 2004, 19:37:10
Θέμα δημοσίευσης:
μην ξεχνατε και το fuel economy που γραφουν στο πλαι το κοντι...... Wink Wink Wink
sps - Πεμ 21 Οκτ 2004, 21:04:42
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια δεν ξερω...ειμαι προβληματισμενος!
Εβαλα τα Φ1 σαν του gavana σε 195-50-15 και ενω ειμαι ευχαριστημενος στο κλειστο στροφιλικι απο τη συμπεριφορα λαστιχου και αναρτησης,στα πατημενα κομματια και στην εθνικη το αμαξι εχασε τη σταθεροτητα του, το σωστο πατημα του.
Αλλου στριβω και αλλου βρισκεται, μια ασαφεια που δεν μπορω να τη διακαιολογησω.
Επισης φαινεται να δουλευουν πιο πολυ και τα πισω λαστιχα.
Ειδικα πανω απο τα 120 ΚΑΜΙΑ σταθεροτητα αν εστω και λιγο στριψεις το τιμονι στην ευθεια.
Ενα "ψαρεμα" αλλο πραγμα, καιτι που με τα κοντι στις ιδιες ακριβως συνθηκες δεν συνεβαινε.
Τοτε ηταν βραχος, τωρα ειναι ψαροβαρκα.
Πραγματικα εχω στενοχωρηθει, το αμαξι δε μου αρεσει καθολου στην εθνικη, το νιωθω που αναλαφρο, ετοιμο να φυγει απο την πορεια του ανα πασα στιγμη.
Δεν ξερω τι να κανω να βελτιωσω την κατασταση.
Εχετε να προτεινετε κατι? Crying or Very sad
gavanas - Πεμ 21 Οκτ 2004, 21:33:39
Θέμα δημοσίευσης:
Ευθυγράμμιση...
Κι εγώ μόλις τα έβαλα ένοιωθα ότι κάτι δεν πάει καλά...
Μόλις βρώ χρόνο θα επανέλθω. Πάω για κανα κρασι. Beer
Alex - Πεμ 21 Οκτ 2004, 22:30:43
Θέμα δημοσίευσης:
Αμα ειχε προβλημα η ευθυγραμμιση δεν θα ειχε προβλημα και παλαιοτερα? Ξαφνικα "προεκυψε" , μολις εβαλε τα καινουρια ?? Που θεωρητικα θα επρεπε (επειδη ακριβως ειναι καινουρια) να του απαλυνουν αντι να τονισουν καποιο υπαρχον προβλημα?

Δεν ειμαι ειδικος, σκεψεις κανω. Παντως αν ειναι η ευθυγραμμιση μπορει να φαινεται στη φθορα του πελματος των παλιων (αν τα ειδες καθολου).
gavanas - Παρ 22 Οκτ 2004, 18:44:22
Θέμα δημοσίευσης:
To ψάρεμα στο τιμόνι είναι καθαρά απόκλιση (toe out). Από μαμά εχουμε toe out. Τώρα αν σου φαίνεται άσχημο τόσο πολύ δεν ξέρω, πάντως όταν έκανα ευθυγράμμιση και αντί για απόκλιση είχα συγκλιση, είχα σταθερότερο τιμόνι αλλά και υποστροφή Wink

Παντως διαβασε και αυτό http://www.tirerack.com/tires/tiretech/general/tramlining.jsp μήπως εννοείς αυτό ως ψάρεμα.

Με ένα συγκριτικό των δύο αυτοκινήτων θα καταλάβουμε περισσότερα... Από δευτέρα όμως...
Steve - Παρ 22 Οκτ 2004, 19:30:34
Θέμα δημοσίευσης:
Ήταν να μην διαβάσω το topic αυτό...

Μάλλον θα αφήσω τα 205/40/17 και θα πάω για 195/50/16 Sad

Αχ αυτές οι γ@#$μένες Superturismo... δεν θα αξιωθώ να τις βάλω Sad Crying or Very sad
volvos - Παρ 22 Οκτ 2004, 21:49:30
Θέμα δημοσίευσης:
αν εξαιρεσεις το κοψιμο σε επιδοσεις ης 16αρας
μακραν η καλυτερη λυση συμφωνω απολυτα....
αν ποτε βαλω 16 αυτο θα ειναι και το δικο μου σε συνδυασμο με ενα 14/60
κουκλα....
Recifees - Παρ 22 Οκτ 2004, 22:06:46
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Ήταν να μην διαβάσω το topic αυτό...

Μάλλον θα αφήσω τα 205/40/17 και θα πάω για 195/50/16 Sad

Αχ αυτές οι γ@#$μένες Superturismo... δεν θα αξιωθώ να τις βάλω Sad Crying or Very sad

Για αυτή την διάσταση έχω ακούσει ότι είναι λίγο δυσευρετη και με περιορισμένη γκάμα Rolling eyes Rolling eyes
volvos - Παρ 22 Οκτ 2004, 22:12:15
Θέμα δημοσίευσης:
αμ δε... μαλιστα ειναι και αισθητα φτηνοτερα απο 195-45-16 η 205-45-16....
PoLiThS - Σαβ 23 Οκτ 2004, 03:05:30
Θέμα δημοσίευσης:
Μια διευκρίνηση... Γίώργο(sps) πού βρήκες οτι το 206 έχει ΤΟΕ out ? το 206 σύμφωνα πάντα με πηγές μου.. έχει 0,1-0,5mm TOE IN Smile Aστάθεια στο τίμόνι μπορεί να προέρχεται και απο λάθος Offset στις ζάντες οταν αυτο τείνει στο ποιό αρνητικό

Σταύρο.. καλά θα κάνεις να βάλεις ένα 205/45/16 που σου είναι μιά χαρά.. αντε αμα θέλεις να το κοντύνεις λιγάκι 195/45/16 ειδάλως αμα βρείς τιποτα της προκοπης σε 195/50/16 να με φτύσεις.. ασε που δέν θα ειναι και φθηνο..
Steve - Σαβ 23 Οκτ 2004, 05:00:21
Θέμα δημοσίευσης:
PoLiThS έγραψε:
Σταύρο.. καλά θα κάνεις να βάλεις ένα 205/45/16 που σου είναι μιά χαρά.. αντε αμα θέλεις να το κοντύνεις λιγάκι 195/45/16 ειδάλως αμα βρείς τιποτα της προκοπης σε 195/50/16 να με φτύσεις.. ασε που δέν θα ειναι και φθηνο..

Χμ... Υπολογιστής διαστάσεων ελαστικών

Έχω λιώσει απίστευτα βράδυα και ημέρες γι αυτό το θέμα, όσον αφορά τις διαστάσεις και την επιλογή ζάντας, για να δέσει ωραία με το όλο αμάξι όπως σκοπεύω να το κάνω... Wink Μπορώ να φάω 10 σελίδες για να γράψω όλη την ιστορία, αλλά θα περιοριστώ όχι στα βασικά, αλλά στα στοιχειώδη Cool

Εργοστασιακό ελαστικό (Factory default) : 206 1.4 XS 16V

Ήτοι 195/55/15 που φοράω...

Και αρχίζουμε:

PoLiThS έγραψε:
Σταύρο.. καλά θα κάνεις να βάλεις ένα 205/45/16

Διάμετρος ελαστικού (χιλ) Tire diameter (mm)

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 205/45/16 έχω 590.9

Διαφορά των δύο: 5< mm

PoLiThS έγραψε:
αντε αμα θέλεις να το κοντύνεις λιγάκι 195/45/16

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 195/45/16 έχω 581.9

Διαφορά των δύο: 14< mm

PoLiThS έγραψε:
ειδάλως αμα βρείς τιποτα της προκοπης σε 195/50/16

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 195/50/16 έχω 601.4

Διαφορά των δύο: 6< mm

--------------------------------------------------------------------------------------

Συνοψίζουμε: Τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχω με το 195/45/16. Απορρίπτεται, ακόμα κι αν βγαίνουνε κορυφαία λάστιχα Cool

Άρα παίζουμε σε 205/45/16 και 195/50/16. Θα γούσταρα πολύ το 205, αλλά με τα άλογα που παίζω (90) ίσως να παραείναι πολύ το 205 διότι συνολικά έχω 4 εκατοστά μεγαλύτερο πέλμα (1 εκατοστό σε κάθε τροχό). Ο κατασκευαστής όμως μου δίνει το αμάξι με 195 πέλμα... Μήπως αυτό είναι το οριακό? Αν όχι, τότε γιατί να βάλει τόσο λίγο ο κατασκευαστής?! Cool Εγώ πιστεύω ύστερα από όσα έχω διαβάσει ότι το 195 είναι το οριακό... Rolling eyes Αποκλείοντας το 205 λοιπόν, μένουμε στο 195/50/16. Τώρα, για τιμές, τύπους ελαστικών, διαθεσιμότητα κλπ. κλπ. θα πέσει αντίστοιχη έρευνα την στιγμή που θα έχω τα λεφτά στην τσέπη. Γιατί και τώρα αν πάω να ρωτήσω και να ενημερωθώ, ίσως μέχρι τότε να έχει βγει κάτι καλύτερο. Οπότε, κρατάω την διάσταση και συνεχίζω τον αγώνα του ψαξίματος σε μάρκα, γόμα δείκτη ταχύτητας κλπ. όταν έρθει η ρημάδα η ώρα. Wink

Ευχαριστώ όσους μπήκανε στον κόπο να διαβάσουνε ένα ακόμα από τα θηριώδη post και περιμένω απαντήσεις/ερωτήσεις/σχόλια!!! Cool Twisted evil
gavanas - Σαβ 23 Οκτ 2004, 11:12:15
Θέμα δημοσίευσης:
PoLiThS έγραψε:
Μια διευκρίνηση... Γίώργο(sps) πού βρήκες οτι το 206 έχει ΤΟΕ out ? το 206 σύμφωνα πάντα με πηγές μου.. έχει 0,1-0,5mm TOE IN Smile Aστάθεια στο τίμόνι μπορεί να προέρχεται και απο λάθος Offset στις ζάντες οταν αυτο τείνει στο ποιό αρνητικό

Σε χιλιοστά δεν θυμάμαι να σου πω, αλλά θυμάμαι ότι όλα τα 206 που κοίταξα στο μηχάνημα που έκανα ευθυγράμμιση, η Peugeot έλεγε 1,75 μοίρες toe out. Επίσης όλα τα 206 είχαν μηδέν κάμπερ και 2 μοίρες κάστερ (εκτός από το 1.6 8v που είχε 3 μοίρες).

Εμένα έδειξε 0,75 μοίρες σύγκλιση, αντί για απόκλιση, οπότε δικαιολογήθηκαν τα μούτρα στο turn in τον τελευταίο καιρό, και εξωτερικά φαγωμένα λάστιχα.

Τέλος ο σπύρος φοράει ζάντες peugeot οπότε χλωμό το offset.
BTS - Σαβ 23 Οκτ 2004, 12:33:38
Θέμα δημοσίευσης:
sps έγραψε:
Παιδια δεν ξερω...ειμαι προβληματισμενος!
Εβαλα τα Φ1 σαν του gavana σε 195-50-15 και ενω ειμαι ευχαριστημενος στο κλειστο στροφιλικι απο τη συμπεριφορα λαστιχου και αναρτησης,στα πατημενα κομματια και στην εθνικη το αμαξι εχασε τη σταθεροτητα του, το σωστο πατημα του.
Αλλου στριβω και αλλου βρισκεται, μια ασαφεια που δεν μπορω να τη διακαιολογησω.
Επισης φαινεται να δουλευουν πιο πολυ και τα πισω λαστιχα.
Ειδικα πανω απο τα 120 ΚΑΜΙΑ σταθεροτητα αν εστω και λιγο στριψεις το τιμονι στην ευθεια.
Ενα "ψαρεμα" αλλο πραγμα, καιτι που με τα κοντι στις ιδιες ακριβως συνθηκες δεν συνεβαινε.
Τοτε ηταν βραχος, τωρα ειναι ψαροβαρκα.
Πραγματικα εχω στενοχωρηθει, το αμαξι δε μου αρεσει καθολου στην εθνικη, το νιωθω που αναλαφρο, ετοιμο να φυγει απο την πορεια του ανα πασα στιγμη.
Δεν ξερω τι να κανω να βελτιωσω την κατασταση.
Εχετε να προτεινετε κατι? Crying or Very sad

Σπύρο τι διάσταση φόραγες πριν;
volvos - Σαβ 23 Οκτ 2004, 15:29:02
Θέμα δημοσίευσης:
195-50-16
yoko a539
dunlop 9000
goodyear f1

αυτα οταν εψαχνα εγω.....

πολιτης το περασες στο κακ το 206? ειχα περασει στις 30 αλλα δεν ειχα δει κανεναν...
PoLiThS - Κυρ 24 Οκτ 2004, 04:37:02
Θέμα δημοσίευσης:
Τώρα να κάνω και μια αστεία ερώτηση... απο πότε το ΤΟΕ μετριέται σε μοιρες ? δεν θέλω να προσβάλω για όνομα του θεού αλλα μετριέται σε χιλιοστά και δέκατα του χιλιοστού και ορίζεται σαν η διαφορά στην αποσταση των 2 τροχών ένός αξονα όταν κάνουμε την μέτρηση αντιδιαμετρικά και παράλληλα με το έδαφος πάνω στους τροχούς.
volvos - Κυρ 24 Οκτ 2004, 09:27:51
Θέμα δημοσίευσης:
na ρωτησω και εγω κατι??
πως ειναι δυνατο να ρυθμισουμε το toe-αν ειναι αυτο που λετε-χωρις να επηρεαστει το καστερ?????
BTS - Κυρ 24 Οκτ 2004, 13:06:43
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
na ρωτησω και εγω κατι??
πως ειναι δυνατο να ρυθμισουμε το toe-αν ειναι αυτο που λετε-χωρις να επηρεαστει το καστερ?????

Το κάστερ δεν επηρρεάζεται από τη ρύθμιση της σύγκλισης-απόκλισης. Το κάμπερ επηρρεάζεται ελαφρά.
gavanas - Κυρ 24 Οκτ 2004, 13:10:40
Θέμα δημοσίευσης:
http://www.tirerack.com/tires/tiretech/general/align.jsp

Toe is expressed in either degrees or fractions-of-an-inch, and an axle is said to have positive toe-in when imaginary lines running through the centerlines of the tires intersect in front of the vehicle and have negative toe-out when they diverge. The toe setting is typically used to help compensate for the suspension bushings compliance to enhance tire wear. Toe can also be used to adjust vehicle handling.

Όσοι έχουν κέφι ας διαβάσουν και τα υπόλοιπα άρθρα του site.

Νίκο, το pc του ευθυγραμμισά έλεγε και χιλιοστά και μοίρες, αλλά απόκλιση. Είχα +0.75 και το πήγε -1,75. Και το πλήν ορίζεται ως απόκλιση. Πάντως αν μπορείς να βρείς από κάπου πληροφορίες με ενδιαφέρουν πολύ, ίσως και αρκετούς ακόμα.(ίσως σε άλλο thread)

Πάνο, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά θυμάμαι ότι ρυθμίζει κάτι σε σχέση με το βασιλικό πέιρο. Το κάστερ δεν επηρεάζεται, και σε εμάς εξαρτάται μόνο από το γόνατο.
sps - Δευ 25 Οκτ 2004, 16:10:20
Θέμα δημοσίευσης:
1)Παιδια thanks για τις πληροφοριες, καταλαβα ορισμενα πραγματα που δεν ηξερα!
Γιωργο πρπει να τα πουμε απο κοντα γιατι μπερδευτηκα λιγο!

Αν το εργοστασιο προτεινει -1.75, δε μπορουμε απο μονοι μας να βαλουμε μια αλλη τιμη που να ταιριαζει καλυτερα στο 195-50-15, ή στο οδηγικο μας στυλ?

2) Πετρο, φορουσα 195-55-15
gavanas - Δευ 25 Οκτ 2004, 18:51:29
Θέμα δημοσίευσης:
Μπορούμε. Αλλωστε τα "στημένα" επιλέγουν συγκλιση, για σταθερότητα. Το πλεονέκτημα της "βιδωμένης" μούρης στο turn-in της απόκλισης το επιτυγχανουν με άλλους τρόπους Wink .
DRAKE - Δευ 25 Οκτ 2004, 22:17:19
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
PoLiThS έγραψε:

Χμ... Υπολογιστής διαστάσεων ελαστικών

Έχω λιώσει απίστευτα βράδυα και ημέρες γι αυτό το θέμα, όσον αφορά τις διαστάσεις και την επιλογή ζάντας, για να δέσει ωραία με το όλο αμάξι όπως σκοπεύω να το κάνω... Wink Μπορώ να φάω 10 σελίδες για να γράψω όλη την ιστορία, αλλά θα περιοριστώ όχι στα βασικά, αλλά στα στοιχειώδη Cool

Εργοστασιακό ελαστικό (Factory default) : 206 1.4 XS 16V

Ήτοι 195/55/15 που φοράω...

Και αρχίζουμε:

PoLiThS έγραψε:
Σταύρο.. καλά θα κάνεις να βάλεις ένα 205/45/16

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 205/45/16 έχω 590.9

Διαφορά των δύο: 5< mm

PoLiThS έγραψε:
αντε αμα θέλεις να το κοντύνεις λιγάκι 195/45/16

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 195/45/16 έχω 581.9

Διαφορά των δύο: 14< mm

PoLiThS έγραψε:
ειδάλως αμα βρείς τιποτα της προκοπης σε 195/50/16

Στο 195/55/15 έχω 595.5
Στο 195/50/16 έχω 601.4

Διαφορά των δύο: 6< mm

--------------------------------------------------------------------------------------

Συνοψίζουμε: Τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχω με το 195/45/16. Απορρίπτεται, ακόμα κι αν βγαίνουνε κορυφαία λάστιχα Cool

Άρα παίζουμε σε 205/45/16 και 195/50/16. Θα γούσταρα πολύ το 205, αλλά με τα άλογα που παίζω (90) ίσως να παραείναι πολύ το 205 διότι συνολικά έχω 4 εκατοστά μεγαλύτερο πέλμα (1 εκατοστό σε κάθε τροχό). Ο κατασκευαστής όμως μου δίνει το αμάξι με 195 πέλμα... Μήπως αυτό είναι το οριακό? Αν όχι, τότε γιατί να βάλει τόσο λίγο ο κατασκευαστής?! Cool Εγώ πιστεύω ύστερα από όσα έχω διαβάσει ότι το 195 είναι το οριακό... Rolling eyes Αποκλείοντας το 205 λοιπόν, μένουμε στο 195/50/16. Τώρα, για τιμές, τύπους ελαστικών, διαθεσιμότητα κλπ. κλπ. θα πέσει αντίστοιχη έρευνα την στιγμή που θα έχω τα λεφτά στην τσέπη. Γιατί και τώρα αν πάω να ρωτήσω και να ενημερωθώ, ίσως μέχρι τότε να έχει βγει κάτι καλύτερο. Οπότε, κρατάω την διάσταση και συνεχίζω τον αγώνα του ψαξίματος σε μάρκα, γόμα δείκτη ταχύτητας κλπ. όταν έρθει η ρημάδα η ώρα. Wink

Ευχαριστώ όσους μπήκανε στον κόπο να διαβάσουνε ένα ακόμα από τα θηριώδη post και περιμένω απαντήσεις/ερωτήσεις/σχόλια!!! Cool Twisted evil

Έχω την εντύποωση ότι τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχεις με το 195/50/16 γιατί η διάμετρος του τροχού είναι μεγαλύτερη από την εργοστασιακή και οχι με το 195/45/16 γιατί η συνολική διάμετρος είναι μικρότερη. Wink Αντιθέτως όπως είπε και ο politis θα κοντύνει και θα δεις και κέρδος.
Steve - Τρι 26 Οκτ 2004, 00:41:50
Θέμα δημοσίευσης:
DRAKE έγραψε:
Έχω την εντύποωση ότι τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχεις με το 195/50/16 γιατί η διάμετρος του τροχού είναι μεγαλύτερη από την εργοστασιακή και οχι με το 195/45/16 γιατί η συνολική διάμετρος είναι μικρότερη. Wink Αντιθέτως όπως είπε και ο politis θα κοντύνει και θα δεις και κέρδος.

Όπως έκανα και υπολογισμούς, στην μία περίπτωση είμαι 5mm μικρότερος σε συνολική διάμετρο, ενώ στην άλλη 6mm μεγαλύτερος!!! Wink

Η διαφορά αυτή, είναι τόσο αμελητέα, γιατί με την πάροδο του χρόνου, όσο θα φαγώνεται το πέλμα του λάστιχου, θα έρθει στα ίσα του Wink

Άρα θα παίξω στις 2 αυτές διαστάσεις, και θα επιλέξω αυτήν στην οποία θα βρώ καλύτερο λάστιχο!!! Cool
gavanas - Τρι 26 Οκτ 2004, 02:36:51
Θέμα δημοσίευσης:
Πριν το έγραψες σωστά, και επειδή σίγουρα το έχεις ψάξει, με το 195/45/16 είσαι 14mm κοντύτερος.

Τουτέστιν 2,35% κοντύτερο βήμα (με ότι συνεπάγεται στις ρεπρίζ) και 14/2=7mm χαμηλότερος.

Άσχετο, όταν λέτε απώλειες τι ακριβώς εννοείτε? Σε διάμετρο απώλειες? Γιατί χοντρικά εκτός από την άνεση μόνο κέρδη παίζουν.
Steve - Τρι 26 Οκτ 2004, 04:06:11
Θέμα δημοσίευσης:
gavanas έγραψε:
Άσχετο, όταν λέτε απώλειες τι ακριβώς εννοείτε? Σε διάμετρο απώλειες? Γιατί χοντρικά εκτός από την άνεση μόνο κέρδη παίζουν.

Τί εννοώ απώλειες... βασικά, φθορές θέλω να πώ Cool

Προ ημερών είχαμε την "τρελλή" ιδέα να φορέσω ζαντολάστιχα από saxo vts στο 206 μου. Η διάσταση ήτανε 185/50/14 αν θυμάμαι καλά, πάντως οι πράξεις βγάζανε μικρότερη συνολική διάμετρο κατά 3,6 εκατοστά από αυτήν που είχα. Παίρνω λοιπόν το 206 μου μαζί με το παληκάρι με το saxo για συνοδηγό, και πάμε να το πλακώσουμε λίγο να δούμε πως πάει Cool Twisted evil

Σε επιταχύνσεις, σκότωνε, σε δρόμο στον οποίο άφηνα 2α κάτω, τώρα έγραφα και με 3η Cool Το αμάξι πραγματικά έδειξε την πραγματική δύναμη του Laughing Razz Αυτό ήτανε το μόνο πλεονέκτημα.

Σε κρατήματα, έχασα αρκετά μπορώ να πω... σχεδόν καμία σχέση με το 195/55/15 που φοράω εκ "μαμάς". Το σφάλμα στα χιλιόμετρα, σχεδόν διπλασιάστηκε Sad (θεωρώντας πως οι πινακίδες της τροχαίας με τα ηλεκτρονικά ταχύμετρα δείχνουν σωστά... Twisted evil )

Πάμε στο γκαράζ του, αφήνουμε το 206 και παίρνουμε το saxo με τα 195/55/15 τα δικά μου φορεμένα. Οι διαφορές, ελάχιστες, λόγω της δύναμης του αμαξιού Cool Εκτός του ότι έχασε ελάχιστα σε επιταχύνσεις, σε στροφές ήτανε καλύτερο κι από τραίνο, και στο κοντέρ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ το σφάλμα!!! Shocked (θεωρώντας πως οι πινακίδες της τροχαίας με τα ηλεκτρονικά ταχύμετρα δείχνουν σωστά... Twisted evil ) Άρα το saxo ήρθε στα ίσα του με αυτήν την διάσταση... Μόνο που πίσω οι ρόδες βρίσκανε στους θόλους σε κάποιες καλές λακούβες Cool Twisted evil

Τώρα, γιατί έκανα αυτόν τον πρόλογο? Για να πάω στο κυρίως θέμα και να σου πώ αυτό που άρχισα.

Πάνω κάτω, όσο είχαμε τα ζαντολάστιχα αλλαγμένα, τα αμάξια τα σκίσαμε περίπου στα ίδια, και στον ίδιο χρόνο (μισή ώρα ο καθένας περίπου).

Όταν ήρθε η ώρα να πιάσουμε να βάλουμε πάλι τις δικές του ζάντες ο καθένας, διαπιστώσαμε το εξής: Στο 206, τα μπουλόνια και τα δισκόφρενα, ήτανε ελαφρώς ζεστά. Μιας που έχω και εργοστασιακά τα φρένα από το δίλιτρο, δεν ζορίστικαν και πολύ με μικρότερη συνολική διάμετρο Cool ίσα ίσα μια χαρά τους ήρθε... Very happy

Στο saxo... αχ το άμοιρο... μόλις χαλαρώσαμε τα μπουλόνια και πήγαμε να τα ξεβιδώσουμε με τα δάχτυλα, παραλίγο να πεταχτούμε δίπλα στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Τα δισκόφρενα, καίγανε κι αυτά, ένιωθες την ζέστη αν πλησίαζες το χέρι σου δίπλα... Rolling eyes Μιλάμε για σοβαρές καταπονήσεις, και σίγουρα περισσότερες φθορές...

Επίσης να αναφέρω πως με 3,6 εκατοστά μικρότερη συνολική διάμετρο εγώ, έχω περισσότερες στροφές του λάστιχου ανά μονάδα χιλιομέτρου... Rolling eyes ήτοι, περισσότερες φθορές στα ρουλεμάν, σύστημα μετάδοσης κλπ. Sad

Βέβαια, και στο saxo θα υπήρχανε περισσότερες καταπονήσεις και φθορές μόνο στο σύστημα μετάδοσης, αν λάβουμε ως δεδομένα τα περί ροπής αδράνειας κλπ Rolling eyes

Άρα λοιπόν, η χρυσή τομή είναι αυτή η διάσταση που έχει ορίσει ο κατασκευαστής μας, και μας παρέχει με τα εργοστασιακά ζαντολάστιχα. Wink

Οπότε φίλτατε Γιώργο, ύστερα από το πείραμα που έκανα και σου ανέλυσα, μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματα σου και να ρωτήσεις ελεύθερα αν έχεις κάποια απορία!!!
TONY PAP - Τρι 26 Οκτ 2004, 07:56:41
Θέμα δημοσίευσης:
Παράθεση:
Η διάσταση ήτανε 185/50/14 αν θυμάμαι καλά,

steve το saxo 1600 μαμα φοράει 185/55/14 Wink

Παρόμοιο τεστ έκανα και γω με μικρότερη συνολική διάμετρο και εκτός των ρεπρίζ που είχαν βελτιωθεί, στην Εθνική οδό έψαχνα για 6η ταχύτητα στο κιβώτιο ενω και τα φρένα ήταν σαφώς χειρότερα. Βάλε και τις φθορές ρουλεμάν κλπ.
Steve - Τρι 26 Οκτ 2004, 08:13:06
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Παράθεση:
Η διάσταση ήτανε 185/50/14 αν θυμάμαι καλά,

steve το saxo 1600 μαμα φοράει 185/55/14 Wink

Παρόμοιο τεστ έκανα και γω με μικρότερη συνολική διάμετρο και εκτός των ρεπρίζ που είχαν βελτιωθεί, στην Εθνική οδό έψαχνα για 6η ταχύτητα στο κιβώτιο ενω και τα φρένα ήταν σαφώς χειρότερα. Βάλε και τις φθορές ρουλεμάν κλπ.

Αντώνη ευχαριστώ για την διευκρίνηση στην διάσταση Cool

Για τελική, δεν το έδωσα, λόγω του ότι είμαι με 9100 χλμ ακόμα στο κοντέρ, και ο κινητήρας έχει να ανοίξει αρκετά ακόμα Cool Αλλά όπως λες και εσύ, σίγουρα θα έψαχνα για 6η Twisted evil
Ntinos - Τρι 26 Οκτ 2004, 14:10:56
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
gavanas έγραψε:

Τί εννοώ απώλειες... βασικά, φθορές θέλω να πώ Cool

Προ ημερών είχαμε την "τρελλή" ιδέα να φορέσω ζαντολάστιχα από saxo vts στο 206 μου. Η διάσταση ήτανε 185/50/14 αν θυμάμαι καλά, πάντως οι πράξεις βγάζανε μικρότερη συνολική διάμετρο κατά 3,6 εκατοστά από αυτήν που είχα. Παίρνω λοιπόν το 206 μου μαζί με το παληκάρι με το saxo για συνοδηγό, και πάμε να το πλακώσουμε λίγο να δούμε πως πάει Cool Twisted evil

Σε επιταχύνσεις, σκότωνε, σε δρόμο στον οποίο άφηνα 2α κάτω, τώρα έγραφα και με 3η Cool Το αμάξι πραγματικά έδειξε την πραγματική δύναμη του Laughing Razz Αυτό ήτανε το μόνο πλεονέκτημα.

Σε κρατήματα, έχασα αρκετά μπορώ να πω... σχεδόν καμία σχέση με το 195/55/15 που φοράω εκ "μαμάς". Το σφάλμα στα χιλιόμετρα, σχεδόν διπλασιάστηκε Sad (θεωρώντας πως οι πινακίδες της τροχαίας με τα ηλεκτρονικά ταχύμετρα δείχνουν σωστά... Twisted evil )

Πάμε στο γκαράζ του, αφήνουμε το 206 και παίρνουμε το saxo με τα 195/55/15 τα δικά μου φορεμένα. Οι διαφορές, ελάχιστες, λόγω της δύναμης του αμαξιού Cool Εκτός του ότι έχασε ελάχιστα σε επιταχύνσεις, σε στροφές ήτανε καλύτερο κι από τραίνο, και στο κοντέρ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ το σφάλμα!!! Shocked (θεωρώντας πως οι πινακίδες της τροχαίας με τα ηλεκτρονικά ταχύμετρα δείχνουν σωστά... Twisted evil ) Άρα το saxo ήρθε στα ίσα του με αυτήν την διάσταση... Μόνο που πίσω οι ρόδες βρίσκανε στους θόλους σε κάποιες καλές λακούβες Cool Twisted evil

Τώρα, γιατί έκανα αυτόν τον πρόλογο? Για να πάω στο κυρίως θέμα και να σου πώ αυτό που άρχισα.

Πάνω κάτω, όσο είχαμε τα ζαντολάστιχα αλλαγμένα, τα αμάξια τα σκίσαμε περίπου στα ίδια, και στον ίδιο χρόνο (μισή ώρα ο καθένας περίπου).

Όταν ήρθε η ώρα να πιάσουμε να βάλουμε πάλι τις δικές του ζάντες ο καθένας, διαπιστώσαμε το εξής: Στο 206, τα μπουλόνια και τα δισκόφρενα, ήτανε ελαφρώς ζεστά. Μιας που έχω και εργοστασιακά τα φρένα από το δίλιτρο, δεν ζορίστικαν και πολύ με μικρότερη συνολική διάμετρο Cool ίσα ίσα μια χαρά τους ήρθε... Very happy

Στο saxo... αχ το άμοιρο... μόλις χαλαρώσαμε τα μπουλόνια και πήγαμε να τα ξεβιδώσουμε με τα δάχτυλα, παραλίγο να πεταχτούμε δίπλα στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Τα δισκόφρενα, καίγανε κι αυτά, ένιωθες την ζέστη αν πλησίαζες το χέρι σου δίπλα... Rolling eyes Μιλάμε για σοβαρές καταπονήσεις, και σίγουρα περισσότερες φθορές...

Ρε σεις θα με κουφανετε? Very happy Πιασατε τους τροχους του 206 και του saxo και βρηκατε του saxo ζαστοτερους και ξαφνιαστηκατε?Λογικο δεν ειναι απο την στιγμη που πηγατε βολτα πρωτα με το 206 και υστερα το αφησατε να κρυωσει?Μην κατσουμε ναναλυσουμε και τα φαινομενα ανταλλαγης θερμοτητας τωρα,με την απλη λογικη παρτο,εμεινε μιση ωρα ακινητο το αμαξι παραπανω απο το αλλο.
Δεν υπαρχει αμαξι που να δουλεψει για μιση ωρα και να μην καινε οι τροχοι και οι δισκοπλακες,μην τρελενεστε, απλα λογο βαρους μπορει να εχεις μεγαλυτερη θερμικη ενεργεια αλλα εδω μιλαμε για διαφορες του τυπου1000 με 1050 βαθμους C ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΜΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΠΑΝΩ,ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΠΑΣ
Steve - Τρι 26 Οκτ 2004, 15:07:22
Θέμα δημοσίευσης:
Ντίνο μου, ευχαριστώ που παρευρέθηκες στο συγκεκριμένο topic Cool

Λόγω του μακροσκελούς post μου, λογικό είναι να έγινε και κάποια παράλειψη! Embarassed

Το αρχικό σχέδιο ήτανε να δοκιμάσω μόνο εγώ τα ζαντολάστιχα του saxo... Αλλά στον φίλο μου του δημιουργήθηκε η απορία για το πώς θα πάει saxo του με τέτοια διάσταση λάστιχου, λόγω του ότι λιγουρεύεται κάτι 17" ζάντες... Twisted evil

Ε και όπως πήγαμε να βγάλουμε την μπροστινή ζάντα του οδηγού από το 206 μου, την αφήσαμε ώς είχε, και το saxo ξαφνικά, από δισκόφρενα που είχε για να τσουλάει Laughing απέκτησε τις 15άρες μου Cool

Το φαινόμενο με τα μπουλόνια το αναφέρω σε αυτήν την φάση και κακώς που δεν το διευκρίνισα και προκάλεσα την όποια λογική αντίδραση σου επί του θέματος.

Αν πάλι δεν κατάλαβες ή πιστεύεις πως έχω άδικο, τότε ξαναρώτα με για περισσότερες λεπτομέρειες Cool

Και πάλι συγνώμη εκ μέρους μου! Sad
Ntinos - Τρι 26 Οκτ 2004, 23:10:05
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Ντίνο μου, ευχαριστώ που παρευρέθηκες στο συγκεκριμένο topic Cool

Λόγω του μακροσκελούς post μου, λογικό είναι να έγινε και κάποια παράλειψη! Embarassed

Το αρχικό σχέδιο ήτανε να δοκιμάσω μόνο εγώ τα ζαντολάστιχα του saxo... Αλλά στον φίλο μου του δημιουργήθηκε η απορία για το πώς θα πάει saxo του με τέτοια διάσταση λάστιχου, λόγω του ότι λιγουρεύεται κάτι 17" ζάντες... Twisted evil

Ε και όπως πήγαμε να βγάλουμε την μπροστινή ζάντα του οδηγού από το 206 μου, την αφήσαμε ώς είχε, και το saxo ξαφνικά, από δισκόφρενα που είχε για να τσουλάει Laughing απέκτησε τις 15άρες μου Cool

Το φαινόμενο με τα μπουλόνια το αναφέρω σε αυτήν την φάση και κακώς που δεν το διευκρίνισα και προκάλεσα την όποια λογική αντίδραση σου επί του θέματος.

Αν πάλι δεν κατάλαβες ή πιστεύεις πως έχω άδικο, τότε ξαναρώτα με για περισσότερες λεπτομέρειες Cool

Και πάλι συγνώμη εκ μέρους μου! Sad

Αυτο που δεν ξανα διευκρινιζεις ειναι αν τα αμαξια κινηθηκαν την ιδια ωρα η αν πηγατε βολτα με το ενα και παρκαρατε το αλλο.
Αν πηγατε βολτα με το σαξο λοιπον και το παρκαρατε και υστερα πηρατε το 206 τοτε ειναι απολυτα λογικο να ηταν κρυο το σαξο.
αν πηγατε και με τα δυο μαζι την ιδια ωρα τοτε δεν ειναι λογικο να ειναι κρυα του σαξο αφου η μετατροπη της δυναμικης ενεργειας η οποιαςδηποτε αλλης σε θερμικη θα γινει ετσι κιαλλιως απλα μιλαμε για διαφορες μετρησημες με οργανο πλεον (η μια π.χ 1000 και η αλλη 1050) και οχι με το χερι.Δηλαδη αυτο που θελω να πω ειναι οτι ετσι κιαλλιως και τα 2 8α ζεστενοντουσαν αρκετα ωστε να μην πιανονται εκτος αν στο ενα πατιοτανε το φρενο συνεχεια και στο αλλο δεν πατηθηκε σχεδον καθολου (χλωμο το κοβω.)
Και συγνωμη τι ζητας????καλαμπουρι-κουβεντουλα κανουμε Very happy Very happy Very happy
Steve - Τετ 27 Οκτ 2004, 13:30:03
Θέμα δημοσίευσης:
Την ώρα που πήγαμε να βάλουμε τις ζάντες πάλι πίσω στο saxo, ξεκινώντας από αυτή του οδηγού, όπως πιάσαμε τα μπουλόνια από το 206, είχανε την θερμοκρασία που προανέφερα, ήτοι ελαφρώς ζεστά.

Όπως κοιτούσε ο φίλος τις 15άρες μου στοιβαγμένες που τις είχαμε αφήσει, (το saxo καθότανε σε 4 ποδαράκια) είχε την ιδέα να δοκιμάσει και αυτός λίγο τις δικές μου.

Ακολούθησε ΚΑΙ γι αυτόν, όπως ΚΑΙ για εμένα πιο πριν, σκίσιμο/λιώσιμο/ξεκ****σμα μισής ώρας περίπου του αμαξιού. Η διαδρομή έγινε μέσα στη πόλη, οπότε και πάνω κάτω τα ίδια χιλιόμετρα κάναμε!

Όταν πήγαμε να βγάλουμε τις ζάντες από το saxo, τα μπουλόνια καίγανε!!! Αυτό εγώ το αποδίδω στα μικρότερα δισκόφρενα που έχει από εμένα, και από το μεγαλύτερο βήμα που απέκτησε το αμάξι (+3,6cm συνολική διάμετρος). Φυσικά παίζει σημαντική διαφορά και τα +35 άλογα που έχει το vts αλλά, η διαδρομή όπως είπαμε ήτανε η ίδια και η ταχύτητες πάνω κάτω ίδιες!

Η διαφορά θερμοκρασίας των μπουλονιών, ήτανε κοντά στις 4 φορές συγκρίνοντας τα 2 αμάξια... (έτσι το εκτίμησα εγώ!)

Αυτά... Cool
imaginas - Τρι 14 Σεπ 2010, 15:48:53
Θέμα δημοσίευσης:
Ξεθάβω αυτό το θέμα για να ρωτήσω το εξής:
Στο 307 μου που έχω 195/65/15 καλοκαιρινά,μπορώ να βάλω μικρότερη διάσταση σε χειμερινά;Μήπως και βρω πιο φθηνά...
Steve - Τρι 14 Σεπ 2010, 16:12:28
Θέμα δημοσίευσης:
Μπορείς αλλά με ότι συνεπάγεται αυτό όμως για την ένδειξη χιλιομέτρων σου Smile
imaginas - Τρι 14 Σεπ 2010, 16:20:04
Θέμα δημοσίευσης:
Ότι θα χάνει το ξέρω.Το θέμα είναι η συμπεριφορά να μην αλλάξει.
PoLiThS - Τρι 14 Σεπ 2010, 16:29:38
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Μπορείς αλλά με ότι συνεπάγεται αυτό όμως για την ένδειξη χιλιομέτρων σου Smile

H αμεσως ποιο μικρη διασταση ειναι 185/65/15 που υπαρχει στο ευρυ εμπόριο (εκτος και αν παμε σε κινέζικα) αλλα οι τιμές είναι ιδιες ή σχεδον ιδιες με τα 195/65/15 που ειναι και πολυ ευρεία διαδεομένη διάσταση και με παρα πολλες επιλογες εταιριας

Ξερω σας εχω λειψει αλλα ειμια πνιγμένος με το Insignia lol
imaginas - Τρι 14 Σεπ 2010, 16:40:20
Θέμα δημοσίευσης:
Για τα SAVA Escimo σκεφτόμουν,αλλά και σε 14" που είδα μόνο 20-30€ διαφορές βρήκα,οπότε δεν αξίζει.
Steve - Τρι 14 Σεπ 2010, 16:41:28
Θέμα δημοσίευσης:
imaginas έγραψε:
Φυσικά και θα αλλάξει, αν αλλάξεις το πέλμα του ελαστικού ή το προφίλ του Very happy
PoLiThS - Τρι 14 Σεπ 2010, 17:30:27
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
imaginas έγραψε:
Φυσικά και θα αλλάξει, αν αλλάξεις το πέλμα του ελαστικού ή το προφίλ του Very happy

Μονο και μονο απο θερινό σε χειμερινό θα αλλάξει λόγω της διαφορετικής δομής του ελαστικού ακόμα και άν δεν αλλαξει διάσταση
Steve - Τρι 14 Σεπ 2010, 17:49:36
Θέμα δημοσίευσης:
PoLiThS έγραψε:
Μονο και μονο απο θερινό σε χειμερινό θα αλλάξει λόγω της διαφορετικής δομής του ελαστικού ακόμα και άν δεν αλλαξει διάσταση
Αυτό είναι αυτονόητο.
Sinanai - Τρι 30 Αύγ 2011, 19:17:51
Θέμα δημοσίευσης:
Εδώ έπρεπε να απαντήσω εξ' αρχής, σόρρυ...

billakos3d έγραψε:
δηλαδη το προτεινεις να το βαλω ? επισης εχω ζαντα oz 6,5χ15 τωρα πανω , θα ναι καλυτερα στο 195/60/15 ε?

Ναι, σε 6.5 άρα ζάντα το 195 κάθεται πολύ καλά. Wink
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες