PSClub - Hellas

Εισαγωγή - Εξαγωγή - Festus

Anonymous - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 09:16:46
Θέμα δημοσίευσης: Festus
ποια ειναι η αποψη σας για τελικο festus.... θελω να μην κανει πολυ θορυβο και ο μηχανηκος μου μου την προτεινε...!
εχεισ κανεισ σας αποψη
netblaster - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 11:41:52
Θέμα δημοσίευσης:
Αθορυβη η Festus??? Shocked Μπαααα... Ο πεζουλας μου "φοραει" universal Festus και ειναι θορυβωδες (ευχαριστα βεβαια... Twisted evil )!!! Τα custom ειναι συνηθως πιο αθορυβα, αλλα και παλι τα Festus ειναι απο τα πλεον θορυβωδη!!! Αν θες κατι καλο και σχετικα οικονομικο με καλο ηχο, αλλα να μην ξεσηκωνει, κοιτα προς L&W μερια!!! Wink
TONY PAP - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 14:17:11
Θέμα δημοσίευσης: Re: Festus
GBO206CC έγραψε:
ποια ειναι η αποψη σας για τελικο festus.... θελω να μην κανει πολυ θορυβο και ο μηχανηκος μου μου την προτεινε...!
εχεισ κανεισ σας αποψη

Λοιπόν φίλε πέτυχες διάνα !!!

Πριν απο δύο μήνες έβαλε κολητος με cc τελικό festus και πριν απο 1 μηνα εγω. Στον Δράκο (Αργυρούπολη) 170ευρώ με εγγύηση 5 ετη τελικό για 206 (όχι universal) με διάμετρο σωλήνας Φ50 και επιλογή απο 3 μπουκες (οβαλ,χειλάκι, κλασσική στρογγυλή).
Είμαστε και οι δύο πολύ ευχαριστημένοι και απο την αποδοση και απο τον ήχο του. Δεν κάνει φασαρία ούτε βαβούρα ένα ελάχιστο μπασάκι σχεδόν αμελητέο. Ισως η πιο αθόρυβη εξάτμιση που έβαλα ποτέ !
Επίσης μπορείς να αλλάξεις το και το μεσαίο και την σωλήνα σε 50αρα, με κόστος συνολικό με τελικό περίπου 300-310 ευρώ.
Προσωπικά στην συνιστώ αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ για την διάρκεια της . Very happy
Kouzman - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 14:37:16
Θέμα δημοσίευσης:
κοιτα να δεις... festus ειναι και τα δικα μας τελικα... και το αγωνιστικο και το δρομισιο...

το αγωνιστικο το στενο στο δρομο δεν ειναι και οτι καλυτερο διοτι ο θορυβος ειναι εξωφρενικος...
το δρομισιο ειναι και αυτο πολυ θορυβωδες αλλα καμια σχεση με το αλλο...
οποτε η festus δεν βγαζει μονο αθορυβα... αλλα εδω να πω πως τα δικα μας ειναι παραγγελια...

σκεφτομαι τωρα να παραγγειλουμε και ενα αλλο...τελικο... για κανα track day ή κανα dragster... μια σκετη σωληνα... Twisted evil Twisted evil

θα φτιαξουμε ολα τα τελικα χονευτα ωστε να αλλαζουν σε 10 λεπτα...
δεν μπορω να διανοηθω παντως το θορυβο με τη σωληνα, αφου ο μονο περιορισμος του ηχου, αν υπαρχει, θα ειναι απο τον καταλυτη... Laughing Laughing
Recifees - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 14:49:58
Θέμα δημοσίευσης: Re: Festus
GBO206CC έγραψε:
εχεισ κανεισ σας αποψη

Πολύ καλή επιλογή την είχα με άλλο αυτοκίνητο 3 χρόνια είναι ακρίβως σε αυτό που θέλεις Wink

Δεν κανω διαφήμιση εεε Very happy
TONY PAP - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 14:52:47
Θέμα δημοσίευσης:
Παράθεση:
θελω να μην κανει πολυ θορυβο

Για cc 1ου σταδίου ΦΠΕ είναι very GOΟD.
Θα σου πω μόνο ότι εγω και ο κολητός μου έχουμε δοκιμάσει την τελευταία πενταετία σε (ibiza,vts και 206) supersprint, bosal, grapnel, Παπαδόπουλο,Ποπαυ, Μαυροειδάκο και Δανιηλάτο μεσαία και τελικά καζανάκια.
Το πιο αθόρυβο είναι το festus για 206.

Του κουζμαν ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ και δεν έχουν σχέση με το νορμαλ-festus για 206 (είναι αλλού παπά ευαγγέλιο Very happy ).
Αν και συ γουστάρεις περισσότερο ήχο τότε ψάξε αλλού.
volvos - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 15:22:41
Θέμα δημοσίευσης:
o αρης ο δρακος ειναι καλο παιδι αλλα οχι και ο τοπ μαστορας μη τρελαινεστε... τα φεστους εχουν 5χρονια εγγυηση απο οτι μου ειχε πει...
50αρα σωληνα δε λενε ολοι μακρυα????

παντως εκει βλεπεις τη διαφορα χειροποιητου με καστομ.
το φεστους 170 και 5 χροναι εγγυηση και το χειροποιητο κανα 90αρι με μπουκα και το οποιο οταν το εβαλα στο κορσα απο δρακο μετα απο 1,5 χρονο ειδα και αυτο που μου ειπε ο ιδιοσ οτι ΔΕΝ αντεχουν στο χρονο...το χειροποιητο αρχισε να κανει θορυβο στον 1,5χρονο και ενιωθα το αμαξι σα να ειχε μπουκωσει...λογικο αν σκεφτεις τι εχουν μεσα..............
TONY PAP - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 16:11:28
Θέμα δημοσίευσης:
1ον Δεν είπε κανείς ότι ο Δράκος είναι τοπ μάστορας ή ότι δεν είναι.
2ον Ετυχε να υπάρχει η πρόσφατη εμπειρία οπότε και την αναφέρω.
3ον Ο Δράκος (άρης) μου είπε ότι η σωλήνα μεσα στο τελικό είναι 50αρα και ότι το ίδιο τελικό βάζουν σε όλα τα 206. Shocked
4ον Μου έδειξε τον κεραμοβάμβακα που έχει ως μόνωση το φεστους και ισχυρίστηκε ότι η αντοχή του είναι τεράστια ! γιαυτό και δίνουν 5 ετη εγγύηση.
5ον Προσωπικά εγω θα έβαζα supersprint αλλά 300-320 ευρω για τελικό είναι πολλά για την σημερινή τσέπη μου.
6ον Η εμπειρία των περισσοτέρων έχει δείξει ότι τα χειροποίητα αντέχουν από λίγους μήνες ως και 2 χρόνια πάνω-κάτω.
7ον Οι υπόλοιπες επώνυμες μάρκες που έψαξα για 206 (οχι universal) δηλαδή sebring, powerfull, remus, supersprint, L&W κοστίζουν από 250 ως 320 ευρώ.
8ον Οπότε η festus με 5 ετη εγγύηση (αν είναι πραγματική) είναι μια τίμια πρόταση για τα 170ευρώ της.
mick206 - Πεμ 08 Ιούλ 2004, 16:34:07
Θέμα δημοσίευσης:
Festus έχω βάλει κι εγώ φίλε μου και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.
Δεν κάνει πολύ φασαρία! Απλά έχει ένα διακριτικό μπάσο ήχο που μου αρέσει πολύ! Twisted evil
Εγώ στην εθνική ,που το έχω δοκιμάσει, ταξιδεύω πολύ άνετα με 120-130! Smile Άμα δεν θέλεις επώνυμο καζανάκι είναι μια αρκετά αξιόλογη πρόταση Wink Δεν είναι τελείως ελευθέρας για να κάνει τον απίστευτο και εκκωφαντικό θόρυβο Wink Δεν πήγα σε κάποιον μεταπωλητή τους αλλά κατευθείαν στα κεντρικά στο Μοσχάτο. Τιμή 180 Ευρώα
Άμα ενδιαφέρεσαι να περάσεις καμιά βόλτα τα στοιχεία τους είναι:

Κεντρικό: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 296 ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Υποκατάστημα: ΙΛΙΣΟΥ 121 & ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
18345 ΜΟΣΧΑΤΟ (πλησίον NISSAN ΧΑΛΚΙΑΣ)
ΤΗΛ. 010 9419077 - FAX.010 9416295

Το κεντρικό στη Θησέως δεν δουλεύει πια. Ήταν σαν έκθεση. Rolling eyes
Το υποκατάστημα είναι σχετικά εύκολο να το βρεις.
TONY PAP - Παρ 09 Ιούλ 2004, 08:06:22
Θέμα δημοσίευσης:
Η πλάκα Μιχάλη είναι ότι αφου τα κεντρικά είναι στην γειτονιά μου περνάω και εγω απο κει και μου λέει το αφεντικό 200ευρω ακατέβατα. Την επόμενη μέρα πάει ο κολητός μου στον Δράκο και βάζει το ίδιο τελικό με 170ευρω με κάρτα !! Και μετά απο 2-3 βδομάδες το βάζω και γω 170ευρώ με κάρτα και ο Αρης που έχει το μαγαζί (Δράκος) μου λέει ''για πληρωμή με κάρτα πολύ φτηνά σου το έδωσε η γυναίκα μου 170 ευρώ''.

Very happy Very happy Very happy
teoman - Παρ 09 Ιούλ 2004, 09:04:35
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Η πλάκα Μιχάλη είναι ότι αφου τα κεντρικά είναι στην γειτονιά μου περνάω και εγω απο κει και μου λέει το αφεντικό 200ευρω ακατέβατα. Την επόμενη μέρα πάει ο κολητός μου στον Δράκο και βάζει το ίδιο τελικό με 170ευρω με κάρτα !! Και μετά απο 2-3 βδομάδες το βάζω και γω 170ευρώ με κάρτα και ο Αρης που έχει το μαγαζί (Δράκος) μου λέει ''για πληρωμή με κάρτα πολύ φτηνά σου το έδωσε η γυναίκα μου 170 ευρώ''.

Very happy Very happy Very happy

Μάλλον το έχει σύστημα να λέεί ότι το έδωσε φθηνότερα από όσο έχει...
Όπως και να έχει,είναι τίμια λύση,με όμορφο θόρυβο και 5ετή εγγύηση.Εμένα όταν μου την έβαλε (την εξάτμιση... Laughing ),μου είπε ότι αν δεν μου αρέσει από ήχο,θα έβαζε πάλι την παλιά.Πήγαμε μια βόλτα,την δοκιμάσαμε και ακουγόταν αρκετά καλά.Υπ'όψιν,ότι με το πέρασμα του χρόνου ο ήχος γίνεται πιο μπάσος και λίγο πιο έντονος.
netblaster - Σαβ 10 Ιούλ 2004, 20:35:16
Θέμα δημοσίευσης:
Πολυ περιεργα μου ακουγονται αυτα που λετε για τα Festus!!! Shocked Το δικο μου γιατι κανει περισσοτερο θορυβο απο αρκετα αλλα που αναφερθηκαν παραπανω??? Confused Ειναι ενα universal Festus με 10αρα μπουκα!!! Καπου παραπανω διαβασα οτι δεν ειναι τελειως ελευθερας και θα διαφωνισω!!! Ειναι αδυνατο να κανει τον θορυβο που κανει και να μην ειναι τελειως ελευθερο...Οσοι εχουν μπει στον πεζουλα μου λενε κατευθειαν οτι το τελικο κανει αρκετο θορυβο (ασχετα αν τους αρεσει η οχι...)!!! Ο πεζουλας μου δεν εχει μεσαιο (οπως και τα 206 1.4 8ν), αλλα δε νομιζω να κανει τοσο μεγαλη διαφορα αυτη η λεπτομερεια!!!
Steve - Σαβ 10 Ιούλ 2004, 23:54:30
Θέμα δημοσίευσης:
Kouzman έγραψε:
δεν μπορω να διανοηθω παντως το θορυβο με τη σωληνα, αφου ο μονο περιορισμος του ηχου, αν υπαρχει, θα ειναι απο τον καταλυτη... Laughing Laughing

Απαίσιος ο θόρυβος αυτός... Puke right Τον άκουσα από το Suzuki Swift του Φωτεινέλη στο 2o Face 2 Face Evil

Εγώ προσωπικά αντί για festus και ιστορίες, θα προτιμήσω να βάλω κάτι σε Supersprint ή Remus... Cool Για να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο!!!

Α! Η 5ετής εγγύηση της festus, τι περιλαμβάνει? Rolling eyes
TONY PAP - Πεμ 23 Σεπ 2004, 13:16:19
Θέμα δημοσίευσης:
Νεότερα απο την φεστους ... λίγα σκασιματάκια στα κατεβάσματα.
Λόγω 50αρη σωλήνα εντός του τελικού πιστεύω ότι ''χάνει'' στην άμεση απόκριση του γκαζιού στις χαμηλές στροφές. Confused
Ομως με εκνευρίζει το ελαφρύ τρέμολο που νιώθω όταν είμαι στο ρελαντί. Evil
Baphomet - Πεμ 23 Σεπ 2004, 13:26:15
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Λόγω 50αρη σωλήνα εντός του τελικού πιστεύω ότι ''χάνει'' στην άμεση απόκριση του γκαζιού στις χαμηλές στροφές. Confused

50αρη? στανταρ θα χανει...τι αλλο εχει το αμαξι?
Δημήτριος - Πεμ 23 Σεπ 2004, 13:26:35
Θέμα δημοσίευσης:
netblaster έγραψε:
Ο πεζουλας μου δεν εχει μεσαιο (οπως και τα 206 1.4 8ν), αλλα δε νομιζω να κανει τοσο μεγαλη διαφορα αυτη η λεπτομερεια!!!

Νομίζω πως αυτό δεν είναι απλά ασήμαντο, αλλά η αιτία για τον υπερβολικό θόρυβο που αναφέρεις. Το μεσαίο κάνει την διαφορά στον ήχο (στις περισσότερες των περιπτώσεων)...
volvos - Πεμ 23 Σεπ 2004, 16:52:43
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:

o 50 σωληνας μηπως ειναι απεξω και απομεσα ειναι οκ???
σε θορυβο εχει αυξηθει?
ειμαι ετοιμος να παω και εγω....
netblaster - Πεμ 23 Σεπ 2004, 23:18:16
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:
netblaster έγραψε:
Ο πεζουλας μου δεν εχει μεσαιο (οπως και τα 206 1.4 8ν), αλλα δε νομιζω να κανει τοσο μεγαλη διαφορα αυτη η λεπτομερεια!!!

Νομίζω πως αυτό δεν είναι απλά ασήμαντο, αλλά η αιτία για τον υπερβολικό θόρυβο που αναφέρεις. Το μεσαίο κάνει την διαφορά στον ήχο (στις περισσότερες των περιπτώσεων)...

Το ξερω οτι παιζει ρολο το μεσαιο, αλλα εχω ακουσει και 206 1.4 8ν χωρις μεσαιο με μπουρι σαν το δικο μου και δεν εκανε τοσο πολυ!!! Γιαυτο μου κανει εντυπωση... Wink
TONY PAP - Παρ 24 Σεπ 2004, 07:45:56
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
TONY PAP έγραψε:

o 50 σωληνας μηπως ειναι απεξω και απομεσα ειναι οκ???
σε θορυβο εχει αυξηθει?
ειμαι ετοιμος να παω και εγω....

Στα κεντρικά festus στο Μοσχάτο που είχα ρωτήσει μου είχαν πει ότι έχουν ένα τελικό για το 206 μας. Αφου το έβαλα 170 στον ''Δράκο''αντι 200 στα κεντρικά(!) έμαθα ότι βάζουν 48 ή 50 σωλήνα εντός του τελικού. Μάλιστα μου είπαν ότι ''άμα αλλάξεις εκκεντροφόρους, χταπόδι κλπ δεν χρειάζεται να αλλάξεις τελικό σε καλύπτει αυτό''. Τότε με έζωσαν τα φίδια...
Σκέφτομαι να το αλλάξω καθώς νιώθω ότι μερικές φορές δεν έχω ''σωστή συμπίεση''.
Αμα το θέλεις να στο πουλήσω είναι 3μηνών και έχει εγγύηση 5 χρόνων!
volvos - Παρ 24 Σεπ 2004, 08:32:08
Θέμα δημοσίευσης:
κατι τετοια κανει ο δρακος ..........και μετα αντε να τον εμπιστευτεις
εγω θα το παρω μεσω του μηχανικου μου και θα βαλω τον ιδιο να του το παει γιανα ειμαι σιγουρος οτι δε θα βαλει οτι του ξεμεινε..........
ισως να του το πας πισω???

τελικα απο θορυβο πως το βλεπεις μετα απο τοσους μηνες?
TONY PAP - Παρ 24 Σεπ 2004, 08:45:37
Θέμα δημοσίευσης:
Θόρυβος δεν υπάρχει ή μάλλον είναι ελάχιστος.
Αυτό είναι απο τα θετικά αυτής της εξάτμισης για μένα.
Το σπαστικό είναι το τρέμολο στο ρελαντί. Confused
volvos - Παρ 24 Σεπ 2004, 08:53:30
Θέμα δημοσίευσης:
επισης βγαινει στραβα η μπουκα η ειναι οκ?
εγω θα πηγαινα και θα του ζηταγα να μου την αλλαξει εστω και αν πρεπει να πληρωσεις κατι τις αφου εκανε λαθος
στο κατω κατω τα ιδια τα κεντρικα στο ειπαν εμεσως πλην σαφως 48αρα επρεπε να εχεις!!!
TONY PAP - Παρ 24 Σεπ 2004, 08:59:28
Θέμα δημοσίευσης:
Η μπούκα είναι ΟΚ (καθόλου στραβά).
Τα σκασιματάκια στα κατεβάσματα (που δεν είναι πολλά πάντως) τι σημαίνουν ?
sps - Παρ 24 Σεπ 2004, 09:38:51
Θέμα δημοσίευσης:
ρε παιδια, δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο αν το τελικο ειναι 48-50 ή 52!
Αυτο που λετε γενικα με τις διατομες,ισχυει για κομπλε συστημα .
volvos - Παρ 24 Σεπ 2004, 16:01:33
Θέμα δημοσίευσης:
αρα λοιπον μαπα το καρπουζι?
TONY PAP - Παρ 24 Σεπ 2004, 16:05:19
Θέμα δημοσίευσης:
Shocked Shocked

Θα δείξει.
netblaster - Παρ 24 Σεπ 2004, 21:58:52
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Η μπούκα είναι ΟΚ (καθόλου στραβά).

Τα σκασιματα ειναι ενδειξη "ελευθερου" τελικου!!! Δεν ειναι οτι κατι παει στραβα, ισα ισα που σε φτιαχνει κιολας!!! Twisted evil Το θεμα με το τελικο σου ειναι το εξης, εχεις παρατηρησει σε σχεση με πριν πτωση αποδοσης??? Αν οχι, τοτε δεν χρειαζεται αλλαγη... Wink
speedy100 - Σαβ 25 Σεπ 2004, 00:14:55
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:

Γεια σου TONY PAP Smile

Σχετικά με την απορία σου. Η σωστή ερώτηση θα ήταν «Πριν πειράξω την εξάτμιση δεν ακουγόταν τίποτα ενώ τώρα έχω σκασίματα. Τι σημαίνει αυτό»?

Λοιπόν, τα σκασίματα που ακούγονται μπορούν να σημαίνουν διάφορα πράγματα.
Τα πιο συνήθη είναι:
Μετά από «επέμβαση» στην εξάτμιση υπάρχουν κάποιοι μικροί πόροι που έμειναν από ατελή συγκόλληση ή αν οι ενώσεις είναι χωνευτές (μία σωλήνα μέσα στην άλλη με σφικτήρα), τότε παρά το σφίξιμο υπάρχει μια κάποια μικρή διαρροή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και επειδή όταν κατεβάζουμε δηλαδή αφήνουμε γκάζι και κλίνει η πεταλούδα δημιουργείται μεγάλη υποπίεση στον κινητήρα με συνέπεια κρύος αέρας να «ρουφιέται» από αυτούς τους πόρους μέσα στην καυτή εξάτμιση όπου και αυτοαναφλέγεται αμέσως όπως είναι φυσικό. Αυτές οι αυτοαναφλέξεις είναι τα σκασίματα που ακούς.
Αν αυτό συμβαίνει μέσα σε σωλήνα και μακριά από την πολλαπλή εξαγωγής τότε το κακό είναι μικρό. Αν όμως αυτό συμβαίνει μέσα σε καταλύτη ή μεσαίο ή τελικό τότε το κακό είναι μεγάλο γιατί η φθορά τους εσωτερικά θα επιταχυνθεί πολύ… Έχω δει πολλά καζανάκια και καταλύτες ανοιγμένους σαν τριαντάφυλλα και η αιτία είναι η παραπάνω και όχι η κακή ποιότητα κατασκευής τους όπως συνήθως ακούγεται…

Αν τώρα το παραπάνω φαινόμενο συμβαίνει μέσα στην πολλαπλή εξαγωγής τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί σύντομα θα δημιουργηθεί πρόβλημα με καμένες βαλβίδες εξαγωγής. Αυτό γίνεται ακόμη και με εντελώς απείραχτους κινητήρες όταν κάποια φλάντζα της πολλαπλής κάνει διαρροή.

Περιττό να αναφέρω τι μπορεί να συμβεί αν το φαινόμενο αυτό συμβεί μέσα ή κοντά σε turbo… Wink

Η αποφυγή ή επισκευή αυτών των μικρών διαρροών είναι απλή με την χρήση ειδικής μονωτικής πάστας για εξατμίσεις που πωλείται σε διάφορα καταστήματα ανταλλακτικών και αξεσουάρ. Υπάρχουν πολλές μάρκες όπως Locktight, κλπ.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Φιλικά
Speedy100
netblaster - Σαβ 25 Σεπ 2004, 00:34:17
Θέμα δημοσίευσης:
Δηλαδη, για να καταλαβω, ολοι οσοι εχουν αλλαξει τα τελικα τους και ακουνε τα σκασιματακια, γιατι στα 99,9% των αυτοκινητων αυτο γινεται, πρεπει να ανησυχουν??? Και οσο για τις διαρροες, τι στο καλο, ολοι οι εξατμισαδες ατελειες αφηνουν??? Δεν ξερω τι να πω, με μπερδεψες τωρα!!! Confused
speedy100 - Σαβ 25 Σεπ 2004, 15:36:53
Θέμα δημοσίευσης:
netblaster έγραψε:
Δηλαδη, για να καταλαβω, ολοι οσοι εχουν αλλαξει τα τελικα τους και ακουνε τα σκασιματακια, γιατι στα 99,9% των αυτοκινητων αυτο γινεται, πρεπει να ανησυχουν??? Και οσο για τις διαρροες, τι στο καλο, ολοι οι εξατμισαδες ατελειες αφηνουν??? Δεν ξερω τι να πω, με μπερδεψες τωρα!!! Confused

Γειά σου Netblaster Smile

Εύλογες οι απορίες σου.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο ακόμη και να θυμίσω ότι τα παραπάνω είναι θεωρία προς εμπλουτισμό των γνώσεών μας και όχι προσπάθεια διάγνωσης «από απόσταση» για κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω ότι μιλάω για σκασίματα (μπάμ Bomb -μπουμ Bomb ), και όχι για το γνωστό και ωραίο στο αυτί άρρυθμο «γουργούρισμα» των βελτιωτικών τελικών.

Τώρα θα πρέπει να επισημάνω ότι δυστυχώς οι συγκολλήσεις στην χώρα μας δεν τυγχάνουν της πρέπουσας προσοχής και σεβασμού από τους τεχνικούς που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν αναφέρομαι μόνο στους εξατμισάδες.
Το πρόβλημα είναι η σωστή επιμόρφωση επάνω στο θέμα μιας και εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει δικαιολογία περί ξενόγλωσσων βιβλίων κλπ. αφού κυκλοφορούν αρκετά καλογραμμένα βιβλία στην Ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς όμως ο Έλληνας μάστορας δεν έχει διάθεση να αλλάξει τις κακές συνήθειες που έμαθε από το «αφεντικό» του στην αρχή της καριέρας του… Crying or Very sad
Και μιας και μιλάμε για εξατμίσεις πόσες φορές δεν έχετε δει εξατμισά να κολλάει ανοξείδωτο σωλήνα επάνω σε γαλβανιζέ ή μαντεμένια πολλαπλή με κοινό σύρμα από το χρωματοπωλείο Question Και άλλα τραγελαφικά Cussing out του τύπου, χρήση συρμάτινης κρεμάστρας από καθαριστήριο ρούχων αντί για το σωστό κατά περίπτωση υλικό… Exclamation
Και για να προλάβω το ότι οι σύγχρονοι σημερινοί εξατμισάδες έχουν αναβαθμιστεί από το οξυγόνο σε μηχανές Argon Mig, το οποίο όντως συμβαίνει, σας ρωτώ ξανά πόσες φορές είδατε τον εξατμισά να αλλάζει την κουλούρα του απλού σύρματος με αυτή για ανοξείδωτες κολλήσεις προκειμένου να κολληθεί ανοξείδωτο Question Εγώ πάντως δεν το έχω δει ποτέ όχι απλά να γίνεται αυτό αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν έχουν καν προμηθευτεί τέτοια κουλούρα. Και δεν είναι μόνο τα ανοξείδωτα αλλά και τα μαντέμια σε πολλαπλές και βάσεις για τουρμπίνες κλπ.
Αυτά τα «φαινόμενα» τα έχω δει πάρα πολλές φορές στα διάφορα βελτιωμένα αλλά και αγωνιστικά αυτοκίνητα στην χώρα μας.

Οι παραπάνω πρακτικές λοιπόν αφήνουν σίγουρα πόρους αφού αυτό είναι το αποτέλεσμα «φτωχών» συγκολλήσεων με αποτέλεσμα αυτά που περιέγραψα στο προηγούμενο post μου.

Και να βάλω και ένα-δύο ακόμη προβληματισμούς:
«Γιατί άραγε δεν έχουμε ποτέ σχεδόν τέτοια σκασίματα όταν βάζουμε επώνυμο έτοιμο ολόκληρο σύστημα από εμπρός μέχρι πίσω όπου τα διάφορα κομμάτια συνδέονται με φλάντζες και βίδες και δεν μπαίνει χέρι για συγκολλήσεις» Question
«Γιατί τα εισαγόμενα βελτιωμένα μοντέλα αυτοκινήτων δεν έχουν προβλήματα με σκασίματα στην εξάτμιση αλλά έχουν μόνο τον πολυπόθητο μπάσο και γλυκό θόρυβο της βελτιωτικής εξάτμισης ενώ όπως λες και εσύ το 99,9 των αυτοκινήτων με Ελληνική βελτίωση στην εξάτμιση σκάει» Question

Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανένα ότι πέταξε τα χρήματα του σε κακοτεχνίες αλλά δυστυχώς αυτή είναι η Ελληνική πραγματικότητα. Crying or Very sad
…χωρίς βέβαια να αποκλείω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις Smile που εγώ προφανώς δεν γνωρίζω αλλά θα χαιρόμουν να υπάρχουν πραγματικά.

Φιλικά

Speedy100
netblaster - Κυρ 26 Σεπ 2004, 16:50:43
Θέμα δημοσίευσης:
Μαλισταααα...Δεν μπορω να πω, με καλυψες κατα ενα μερος!!! Very happy Αρα, λοιπον, τα σκασιματα ειναι στην ουσια κατι το "ανεπιθυμητο"!!! Ειναι ομως σοβαρος λογος ανησυχιας, οσον αφορα τη φθορα??? Και με την αποδοση τι γινεται??? Τι επιπτωσεις υπαρχουν εκει??? Ρωταω, γιατι απο τοτε που αλλαξα το τελικο μου (υπενθυμιζω οτι δεν εχει μεσαιο απτη "μανα" του) εχω αρκετα σκασιματα (ειδικα αν αφησω το αυτοκινητο να "κοψει" με 1η ή 2α σε κατηφορα ή αν "γεμισω" μια ταχυτητα αφησω το γκαζι και το ξαναπατησω αμεσως)!!! Βεβαια καποιο κερδος σε αποδοση υπαρχει σε σχεση με πριν...Αλλα το ζητημα ειναι, οτι αν αυτα τα μπαμ-μπουμ (που καμια φορα μαρεσουν κιολας) κανουν κακο, να παω να το φτιαξω!!!
speedy100 - Δευ 27 Σεπ 2004, 00:22:55
Θέμα δημοσίευσης:
netblaster έγραψε:
Μαλισταααα...Δεν μπορω να πω, με καλυψες κατα ενα μερος!!! Very happy Αρα, λοιπον, τα σκασιματα ειναι στην ουσια κατι το "ανεπιθυμητο"!!! Ειναι ομως σοβαρος λογος ανησυχιας, οσον αφορα τη φθορα??? Και με την αποδοση τι γινεται??? Τι επιπτωσεις υπαρχουν εκει??? Ρωταω, γιατι απο τοτε που αλλαξα το τελικο μου (υπενθυμιζω οτι δεν εχει μεσαιο απτη "μανα" του) εχω αρκετα σκασιματα (ειδικα αν αφησω το αυτοκινητο να "κοψει" με 1η ή 2α σε κατηφορα ή αν "γεμισω" μια ταχυτητα αφησω το γκαζι και το ξαναπατησω αμεσως)!!! Βεβαια καποιο κερδος σε αποδοση υπαρχει σε σχεση με πριν...Αλλα το ζητημα ειναι, οτι αν αυτα τα μπαμ-μπουμ (που καμια φορα μαρεσουν κιολας) κανουν κακο, να παω να το φτιαξω!!!

Ναι, τα σκασίματα από τεχνικής πλευράς είναι ανεπιθύμητα γιατί δείχνουν ότι κάτι δεν είναι σωστά φτιαγμένο αλλά επίσης και για την πρόωρη φθορά που δημιουργούν στο σύστημα της εξάτμισης.
Για την απόδοση, είναι μια άλλη ιστορία που θα μπορούσα να σου γράφω όλη την νύχτα… γενικά πάντως να θυμάσαι πως οτιδήποτε κάνει «παρεμβολή» στις αρμονικές που κινούνται μέσα στην σωλήνωση και στα καζανάκια της εξάτμισης, δηλαδή από την βαλβίδα εξαγωγής μέχρι την ανοιχτή ατμόσφαιρα πίσω στην έξοδο του τελικού, κάνει μόνο κακό και επειδή το μπάμ-μπουμ σίγουρα δημιουργεί «παρεμβολή» τότε λοιπόν είναι κάτι που δεν το θέλουμε.
Από την άλλη βέβαια μην είσαι και πολύ σίγουρος πως όλες οι εργοστασιακές εξατμίσεις είναι απόλυτα συντονισμένες για την βέλτιστη συντονισμένη κίνηση των αρμονικών και κατά συνέπεια και της απόδοσης… Αυτό όμως δεν μπορείς να το ξέρεις ούτε εσύ ούτε ο απλός εξατμισάς. Αυτό χρειάζεται μια μηχανολογική στατική μελέτη υπολογισμού του συστήματος εξάτμισης για να επαληθευτούν ή όχι τα σωστά μεγέθη του εργοστασίου. Έχε υπ’ όψιν σου όμως ότι πολλές φορές σε αυτοκίνητα παραγωγής δεν υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί κατά γράμμα η στατική μελέτη γιατί προβλήματα με το πάτωμα του αυτοκινήτου εμποδίζουν κάτι τέτοιο. Έτσι τα εργοστάσια κάνουν μερικές «παρατυπίες». Αλλά έτσι και αλλιώς αυτοκίνητα δρόμου φτιάχνουν και όχι αγωνιστικά.

Τώρα αν πρέπει να προσπαθήσεις να φτιάξεις τα δικά σου σκασίματα νομίζω πως μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου. Wink

Φιλικά

Speedy100
TONY PAP - Δευ 27 Σεπ 2004, 07:46:33
Θέμα δημοσίευσης:
Thanks speedy 100.

Νομίζω πως μας έλυσες αρκετές απορίες. Smile

Τώρα για την καλυτέρευση ή χειροτέρευση με σωλήνα 50αρα μέσα στο τελικό ποιά είναι η γνώμη σου. Επίσης μπορεί να ισχύει το χάνω στις χαμηλές και κερδίζω στις ψηλές στροφές ή της χαλιμάς τα παραμύθια ?
-=N4X=- - Δευ 27 Σεπ 2004, 14:15:21
Θέμα δημοσίευσης:
Ενα τελικο δεν φερνει την ανοιξη κ επισης ουτε τον χειμωνα!!!
Δεν εχεις χασει κατι ουτε φυσικα κερδισει κιολας.
Το δικο μου τελικο πχ ειναι φ50 εξωτερικα κ φ48 μεσα οταν ο μαμα ο σωληνας ηταν 45-46....περα απο τον υπεροχο θορυβο κ τα τρελα σκασιματα που τα εχω εκθειασει σε αλλο ποστ δεν εχει δωσει τιποτα στο αμαξι.
Τωρα θα πειτε τα σκασιματα δεν ειναι καλο αλλα εμενα ειναι επιτηδες σχεδιασμενο για να κραταει τα καυσαερια σε κατι σαν μικρο θυλακα στο καζανι εκτοξευοντας τα μετα.Βεβαια ο ηχος ποικιλει κ πρεπει να ζεσταθει για να αρχισει απο απλα γουργουρητα μεχρι μπαμ-μπουμ!
Το μονο μου σκοφτομαι κ με εχει προβληματισει σε σχεση με τον ηχο κ οσο αφορα τις κολλησεις ειναι τι μονο οταν ειναι ζεσταμενο για τα καλα με συνεχες σκισιμο αν δινω τις ταχυτητες μεχρι κοφτη απο τις 5000 κ μετα ακουγεται κατι σαν σφυριγμα...δεν μπορω να το περιγραψω ακριβως.Μπηκα με γνωστο κατω απο το αμαξι αλλα η συγκολησει ειναι τελεια οποτε καπου αλλου θα οφειλεται.
speedy100 - Δευ 27 Σεπ 2004, 22:04:41
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Thanks speedy 100.

Νομίζω πως μας έλυσες αρκετές απορίες. Smile

Τώρα για την καλυτέρευση ή χειροτέρευση με σωλήνα 50αρα μέσα στο τελικό ποιά είναι η γνώμη σου. Επίσης μπορεί να ισχύει το χάνω στις χαμηλές και κερδίζω στις ψηλές στροφές ή της χαλιμάς τα παραμύθια ?

Γεια σου Tony Pap Smile

Σχετικά με την απορία σου θα σου πω τι ισχύει θεωρητικά (αλλά και στην πράξη), με εξατμίσεις που έχουν να κάνουν με επιδόσεις ή και αγωνιστικές.
Να ξέρεις ότι οι διατομές, και τα μήκη των εξατμίσεων από την βαλβίδα εξαγωγής και πίσω προκαθορίονται από συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς που έχουν επαληθευτή και στην πράξη αλλά και στο δυναμόμετρο τα τελευταία 60 περίπου χρόνια και χρησιμοποιούνται με ελάχιστες αποκλίσεις (προσαρμογές) από όλους τους σοβαρούς μοτερατζίδες στον πλανήτη. Τα δύο σημαντικά μεγέθη που επιρεάζουν το αποτέλεσμα των υπολογισμών είναι η διάμετρος της/των βαλβίδων εξαγωγής και το φάσμα των στροφών που μας ενδιαφέρει να αποδόσει η εξάτμιση που αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και επιρεαζόμενο από το overlap του εκκεντροφόρου που χρησιμοποιούμε.
Επίσης αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις, είναι ότι η εξάτμιση τελειώνει στο πρώτο καζανάκι. Από εκεί και πίσω, ότι ακολουθεί είναι απλά μια «καμινάδα» ή ένα «μπουρί» το οποίο το μόνο που κάνει είναι να βγάζει τα καυσαέρια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για ευνόητους λόγους αλλά και με την χρήση του τελικού να μειώνει τον θόρυβο.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ καθόλου με απόδοση εφόσον το αρχικό κομμάτι μέχρι και το πρώτο καζανάκι είναι σωστά υπολογισμένο από πλευράς διαμέτρων, μήκους και όγκου.
Αν κάποιο αυτοκίνητο κερδίσει βάζοντας ένα καλό τελικό είναι γιατί το πρώτο κομμάτι κάπου πάσχει ή το μαμά τελικό είναι τόσο πολύ «πνιγμένο» που το καλό κάνει την διόρθωση και την διαφορά. Τέτοια παραδείγματα είναι συνήθως τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα που οι εξατμίσεις τους είναι κατά 90% απαράδεκτες από πλευράς απόδοσης αλλά αναγκαίες για άλλους σκοπούς (σχεδόν μηδενικοί ρύποι και θόρυβος) που είναι ο στόχος τους. Όχι ότι οι Ιάπωνες δεν ξέρουν πώς να σχεδιάσουν μια καλή εξάτμιση.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι το αν κάνει διαφορά η όχι η 50ρα έχει ελάχιστη σημασία αφού δεν είναι σωστό να ψάχνουμε βελτίωση από την «καμινάδα». Από την άλλη όμως η αλήθεια είναι πως και στο δυναμόμετρο βλέπουμε κάποια βελτίωση αλλά πολλές φορές και απώλεια απόδοσης αλλάζοντας τελικό.
Αυτό όπως λένε και οι παθολόγοι όταν δεν μπορούν βάσει των γνώσεών τους να δικαιολογήσουν κάποιο ιατρικό φαινόμενο, είναι «συμπτωματικό», δηλαδή δεν εμπίπτει στα πλαίσια της θεωρίας αλλά γίνεται κατά λάθος από σύμπτωση…

Γι’ αυτό καλά θα είναι για να μη παιδευόμαστε και πολύ με τα τελικά να βάζουμε κάποιο που μας αρέσει το look και ο θόρυβος του και απλά να βεβαιονόμαστε ότι δεν θα χάσουμε απόδοση. Τώρα αν κερδίσουμε και κάτι, ευπρόσδεκτο είναι πάντα.

Φιλικά Smile

Speedy100
volvos - Δευ 27 Σεπ 2004, 22:11:29
Θέμα δημοσίευσης:
συμφωνωντας απολυτα με τον προλαλησαντα απλα θα αναφερω οτι το γρηγοροτερο σαξο-ραλλυ που ειχα καβαλησει με νορμαλ προδιαγταφες ηταν ενος παιδιου που το πουλαγε - ΑΧ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΟ ΠΗΡΑ- το οποιο απλα ειχε καταλυτη αγωνιστικο-τα ειχε φτυσει ο μαμα- με εντελως μαμα ολη την αλλη εξατμιση και σκουπα....
TONY PAP - Τρι 28 Σεπ 2004, 08:18:14
Θέμα δημοσίευσης:
Αρα Speedy 100 μπορούμε να παραδεχτούμε ότι περισσότερο κέρδος υπάρχει όταν αλλάξουμε μεσαίο+σωλήνα+τελικό και φυσικά για να είμαστε σίγουροι για την απόδοση του πρέπει να διαλέξουμε μια επώνυμη μάρκα που έχει βγάλει στην αγορά custom made προιον για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Volvos θα συμφωνήσω μαζί σου αφού ο κολλητός μου εχοντας κατα σειρά saxo vts - 206 cc και τώρα 106 ραλλύ και έχοντας αλλάξει τα ''γνωστά'' καζανάκια κατέληξε στο μαμά τελικό! Πάντως πρέπει να παραδεχτώ ότι με το μεσαίο + τελικό supersprint το Vts είχε κερδίσει αρκετά σε γκάζια αλλά και σε θόρυβο (ήταν κουραστικό σε πολύωρο ταξίδι).

Τώρα για τα 206 μας η πτώση απόδοσης λόγω του καταλύτη πως μετριέται ?
Και επίσης αν χρειαστεί να αλλάξουμε καταλύτη αλλάζουμε και χταπόδι έτσι όπως είναι μαζι ?
netblaster - Τρι 28 Σεπ 2004, 11:41:37
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:

...Επίσης αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις, είναι ότι η εξάτμιση τελειώνει στο πρώτο καζανάκι. Από εκεί και πίσω, ότι ακολουθεί είναι απλά μια «καμινάδα» ή ένα «μπουρί» το οποίο το μόνο που κάνει είναι να βγάζει τα καυσαέρια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για ευνόητους λόγους αλλά και με την χρήση του τελικού να μειώνει τον θόρυβο. ...
Speedy100

Ερωτηση Question ...Αν ενα αυτοκινητο, οπως το δικο μου ας πουμε ή και μερικα 206 1.4 8ν και αρκετα ακομα αυτοκινητα δεν εχουν μεσαιο απτη "μανα" τους, τοτε μηπως το τελικο δεν ειναι απλα ενα "μπουρι" και θα πρεπει να επιλεγεται με μεγαλυτερη προσοχη??? Τι ισχυει γενικα γιαυτες τις εξατμισεις??? Confused
kaisaras96 - Τρι 28 Σεπ 2004, 16:23:17
Θέμα δημοσίευσης:
Αυτο με τα τελικα καζανακια ισχυει...δεν νομιζω οτι κερδιζει κανεις τιποτα αξιολογο,αλλωστε για αυτο και οι επωνυμες μαρκες δεν δινουν δυναμομετρησεις για απλο τελικο!

Ποιο σημαντικο απο το μεσαιο ειναι το χταποδι!

Εμενα παντως το αμαξι ακομα κι οταν διαπιστωμενα ειχε διαροη απο την ενωση του τελικου το Sebring(custm fit)δεν εσκαγε.

Παντως για να μετακινηθει ενα ρευστο(τα καυσαερια στην περιπτωση μας) απο μια θεση σε μια αλλη πρεπει να υπαρχει μια διαφορα πιεσης που θα προκαλεσει αυτη την κινηση.Η πιεση μεσα στην εξατμιση ειναι λογικα μεγαλυτερη απο την ατμοσφαιρικη αν και λογω της λειτουργιας του κινητηρα ισως για μικρα διαστηματα εχουμε υποπιεση ιδιως με κλειστο το γκαζι οποτε μπαινει αερας...δεν ξερω αν οντως με καλες κολησεις το ιδιο καζανακι δεν σκαει εκει ειναι το προβλημα!
Δημήτριος - Τετ 29 Σεπ 2004, 13:19:35
Θέμα δημοσίευσης:
Μια στιγμή!!!!

Τα σκασίματα δηλαδή αποκλείεται να είναι από κάθετα ρουστικά κύματα ήχου; Δηλαδή λέω ότι όταν (λόγω κλεισίματος της πεταλούδας) έχουμε μεγάλη υποπίεση η ταχύτητα εισροής (από έξω προς την εξάτμιση) του αέρα να ξεπερνά το 1 mach και να γίνεται υπερηχητική. Έτσι το κρουστικό κύμα αυτό παράγει το σκάσιμο που ακούμε (σχεδόν άπειρη κλίση πίεσης και ταχύτητας, το "σχεδόν" λόγω απωλειών)! ...
Αλλά η εισροή να γίνεται από την εξάτμιση κανονικά και όχι από τις ατελείς συγκολλήσεις.

(ελπίζω να μην είπα καμιά κοτσάνα! Very happy )

Επίσης τα "φλογίδια" που οφείλονται;;;; (είναι κάτι που με προβληματίζει αρκετά)

Πάντως αυτές τις "αρμονικές" θα τις χαρακτήριζα εγω "παλμούς πίεσης", όπου κάθε φορά που ανοίγει η βαλβίδα εξαγωγής έχουμε και από έναν. Συνεπώς βάσει της διαμέτρου και της διαμόρφωσης της σωλήνας - κατλύτη - καζανακίου (-ίων) θα έχουμε σε ένα φάσμα στροφών την βέλτιστη συμπεριφορά.
gavanas - Τετ 29 Σεπ 2004, 14:02:44
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:

Επίσης τα "φλογίδια" που οφείλονται;;;; (είναι κάτι που με προβληματίζει αρκετά)

Είναι αποτέλεσμα μεγάλου overlap και πλούσιου μίγματος Arrow άκαυστη βενζίνη στην υπέρθερμη εξαγωγή, και όλα αυτά εννοείται χωρίς καταλύτη (ή με πολύ ελεύθερο)

Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτύσονται τέτοιες ταχύτητες έστω και στιγμιαία. Ακόμα και με τέρμα γκάζι η ταχύτητα των καυσαερίων δεν είναι τραγικά μεγάλη. Το νοιώθεις αν σταθείς πίσω από την εξάτμιση. Όταν κλείνει η πεταλούδα απλώς σταματά απότομα αυτή η ροή. <<1Μ
Recifees - Τετ 29 Σεπ 2004, 16:05:54
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:

Τα φλογίδια των αγωνιστικών στο πλούσιο μείγμα και την σχεδόν ελεύθερη εξάτμιση .Επίσης μια απο τις πρώτες τακτικές για μείωση της απόκρισης(=turbolag ) των μεγάλων υπερσυμπιεστών, επέτρεπαν μεσω του προγράμματος στον Υπερ- Εγκέφαλο του Αγωνιστικού να αφήνει ποσότητες άκαφτης βενζίνης να διέρχονται απο τον θάλαμο καύσης -εξαναγκασμένη αστοχία καύσης - με το γκάζι κλειστό .Ετσι η άκαφτη βενζίνη φτάνει στη τουρμπίνα και με τις θερμοκρασίες που υπάρχουν εκεί εκρύγνηται αυξάνοντας τον όγκο των καυσαερίων διατηρώντας τις στροφές της τουρμπίνας ψηλά μέχρι να ξαναπατήσει ο οδηγός το γκάζι .εμείς βλέπαμε την φλόγα και ακούγαμε τις <<μπαλωθιές>>.Αλλη εφαρμογή ήταν και ο κατευθείαν ψεκασμός βενζίνης στην εξάτμιση αλλά αυτό δεν θυμάμαι ποια ομάδα το είχε Embarassed
Στην ουσία ένα είδος μετάκαυσης σαν των πολεμικών αεροσκαφών Wink

Τώρα τα φλογίδια-σκασίματα των πολιτικών Φτιαγμένων σε πολλά πράγματα :
1.ελευθερες εξατμίσεις ,πλούσια μείγματα ,καταλύτες στο ράφι και την νεκρή φύση να ακολουθεί.
2.Σε μαμακίες της ανάφλεξης ακούσιες ή και εκούσιες (σε μηχανάκια περισσότερο αυτό με στιγμιαίο κλείσιμο άνοιγμα του διακόπτη της μίζας ,σχεδόν όλα τα δίτροχα παίρνουν μπροστά με κουμπί εκκίνησης(=start button oh yeaaH) και όχι με το κλειδί .
Tρύπια εξάτμιση

*για τις αγγλιστί μεταφράσεις δεν ξέρω τι με επιασε και τις έγραψα _Πνευματική διάυγεια την κυνηγάω να μου κάτσει Very happy
Δημήτριος - Τετ 29 Σεπ 2004, 16:54:56
Θέμα δημοσίευσης:
Αχά!
speedy100 - Πεμ 30 Σεπ 2004, 04:27:40
Θέμα δημοσίευσης:
Καλημέρα σε όλους Smile

Συγνώμη που την κοπάνησα για δύο ημέρες από το forum αλλά έπεσε πολύ δουλειά και ξενύχτησα για να την βγάλω…

Θα προσπαθήσω να απαντήσω συνολικά σε όλους στις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτά που έχω γράψει.

TONY PAP έγραψε:
Αρα Speedy 100 μπορούμε να παραδεχτούμε ότι περισσότερο κέρδος υπάρχει όταν αλλάξουμε μεσαίο+σωλήνα+τελικό και φυσικά για να είμαστε σίγουροι για την απόδοση του πρέπει να διαλέξουμε μια επώνυμη μάρκα που έχει βγάλει στην αγορά custom made προιον για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
λύωρο ταξίδι).

Τώρα για τα 206 μας η πτώση απόδοσης λόγω του καταλύτη πως μετριέται ?
Και επίσης αν χρειαστεί να αλλάξουμε καταλύτη αλλάζουμε και χταπόδι έτσι όπως είναι μαζι ?

TONY PAP, Η αγορά έτοιμου επώνυμου συστήματος για χρήση δρόμου πάντα είναι η πιο ασφαλής επιλογή και αυτή με τις λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας.
Σχετικά με την πτώση απόδοσης λόγω του καταλύτη η μέτρηση γίνεται στο δυναμόμετρο με δύο μετρήσεις μια με καταλύτη και μια χωρίς. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ο καταλύτης γιατί εκτός της ζημιάς στο περιβάλλον εμείς είμαστε που αναπνέουμε το ίδιο μας το καυσαέριο και όπως ξέρεις αν ερχόταν σε συσκευασία θα είχε απ΄ έξω την νεκροκεφαλή… καθώς επίσης, σχεδόν πάντα υπάρχουν προβλήματα με τον εγκέφαλο αφού από τον/τους Lambda περιμένει κάποιο συγκεκριμένο φάσμα τιμών οι οποίες δεν είναι ίδιες χωρίς τον καταλύτη και εκεί αρχίζει το μπέρδεμα…
Ο λόγος που πολλά αυτοκίνητα «παίρνουν επάνω τους» βγάζοντας τον καταλύτη είναι γιατί το ο συγκεκριμένος καταλύτης δημιουργεί περιορισμό στην εξαγωγή των καυσαερίων και ελευθερώνοντας τον έχουμε φυσικά καλύτερη απόδοση. Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι ή καταλύτης από το αμέσως μεγαλύτερο σε κυβισμό μοντέλο ή βελτιωτικός καταλύτης. Σε καμία όμως περίπτωση κατάργηση του.
Για τα αυτοκίνητα με τον καταλύτη ψηλά, αμέσως μετά την πολλαπλή, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η τοποθέτηση του καταλύτη σε αυτό το σημείο γίνεται για να μετριούνται τα καυσαέρια όσο το δυνατόν πιο καυτά. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος κάνει ακόμη πιο «μικρομετρικές» και ακριβείς λήψεις δείγματος με σκοπό την πιο ασφαλή «φτωχή» ρύθμιση του μίγματος με στόχο κατανάλωση και μηδενικά καυσαέρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απομάκρυνση του καταλύτη και των δύο αισθητήρων Lambda σε πιο πίσω σημείο είναι πολύ λάθος κίνηση. Ο εγκέφαλος λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας καυσαερίων παίρνει από τους Lambda δεδομένα εντελώς εκτός φάσματος και φυσικά δεν είναι σε θέση να διορθώσει αφού η κατάσταση αυτή σημαίνει «λάθος» για αυτόν με τα γνωστά επακόλουθα.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ακριβή γιατί ο επαναπρογραμματισμός δεν αρκεί για να διορθώσει την κατάσταση αφού για να γίνει αυτό χρειάζεται επανεγγραφή του εκτελέσιμου κώδικα και όχι «απλά» πείραγμα στους πίνακες με τα δεδομένα-μεταβλητές όπως γίνεται στο Chip Tuning. Αυτή η προσέγγιση εκτός από ακριβή είναι και παράνομη, αλλά αυτό δεν είναι μέρος αυτού του topic.

netblaster έγραψε:

Ερωτηση Question ...Αν ενα αυτοκινητο, οπως το δικο μου ας πουμε ή και μερικα 206 1.4 8ν και αρκετα ακομα αυτοκινητα δεν εχουν μεσαιο απτη "μανα" τους, τοτε μηπως το τελικο δεν ειναι απλα ενα "μπουρι" και θα πρεπει να επιλεγεται με μεγαλυτερη προσοχη??? Τι ισχυει γενικα γιαυτες τις εξατμισεις??? Confused

Netblaster,
Αυτές οι περιπτώσεις πράγματι υπάρχουν.
Λίγο εισαγωγή πρώτα…
Η εξάτμιση από πλευράς απόδοσης του κινητήρα, αν μπορούσε να είναι εντελώς ελεύθερη, θα τελείωνε στο τέλος του σωλήνα που ακολουθεί μετά την πολλαπλή εξαγωγής. Όπως έχουμε ξανά πει το μήκος αυτού του σωλήνα είναι σημαντικό να είναι σωστά υπολογισμένο γιατί εκεί στο τέλος του οι αρμονικές, (κρουστικά κύματα ή κύματα πίεσης), βρίσκουν την ατμόσφαιρα και κάνουν την επιστροφή τους προς την βαλβίδα εξαγωγής όπου πρέπει να φτάσουν την σωστή χρονική στιγμή του Overlap έτσι ώστε να υποβοηθήσουν την πλήρη εξαγωγή των καυσαερίων και την καλύτερη δυνατή πλήρωση του θαλάμου καύσης με φρέσκο κρύο μείγμα. Η υποβοήθηση αυτή, (υποπίεση), δημιουργείται μέσα στον αυλό εξαγωγής διότι κατά την επιστροφή της αρμονικής προς την βαλβίδα η πίεση που δημιουργεί είναι πάντα μικρότερη από την πίεση (συμπίεση) του κυλίνδρου την στιγμή του Overlap και έτσι έχουμε υποπίεση.
Αυτός είναι ο σκοπός των Tuned συστημάτων εξαγωγής που σαν bonus στο αυτί μας δίνουν αυτό τον «ηλεκτρικό» και διαπεραστικό θόρυβο (βλέπε Formula 1) που είναι αποτέλεσμα του τέλειου συντονισμού των αρμονικών της εξαγωγής αλλά και της εισαγωγής.

Τώρα για τα αυτοκίνητα παραγωγής που δεν είναι δυνατόν να έχουν ελεύθερη εξάτμιση τον ρόλο της ανοιχτής ατμόσφαιρας τον παίζει το πρώτο καζανάκι που όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι εκεί για θόρυβο αλλά είναι εκτονωτής.
Ο εκτονωτής αυτός, (πρώτο καζανάκι), μπορεί να καταργηθεί μόνο όταν το ολικό μήκος της εξάτμισης, από το σημείο που θα έπρεπε να υπάρχει ο εκτονωτής, είναι ακριβές πολλαπλάσιο του μήκους της σωλήνας μετά την πολλαπλή. Δηλαδή αν η σωλήνα μετά την πολλαπλή είναι 80 εκ. τότε το σωστό ολικό μήκος είναι ή 2Χ80 ή 3Χ80 κλπ. ανάλογα με το μήκος του αυτοκινήτου.
Τώρα επειδή το μήκος του αυτοκινήτου είναι αδύνατο να συμπέσει με το σωστό συνολικό μήκος της εξάτμισης η λύση είναι η τοποθέτηση ενός τελικού στο σωστό σημείο ώστε να παίζει τον ρόλο του εκτονωτή και του τελικού ταυτόχρονα.

kaisaras96 έγραψε:
Ποιο σημαντικο απο το μεσαιο ειναι το χταποδι!

Εμενα παντως το αμαξι ακομα κι οταν διαπιστωμενα ειχε διαροη απο την ενωση του τελικου το Sebring(custm fit)δεν εσκαγε.

Παντως για να μετακινηθει ενα ρευστο(τα καυσαερια στην περιπτωση μας) απο μια θεση σε μια αλλη πρεπει να υπαρχει μια διαφορα πιεσης που θα προκαλεσει αυτη την κινηση.Η πιεση μεσα στην εξατμιση ειναι λογικα μεγαλυτερη απο την ατμοσφαιρικη αν και λογω της λειτουργιας του κινητηρα ισως για μικρα διαστηματα εχουμε υποπιεση ιδιως με κλειστο το γκαζι οποτε μπαινει αερας...δεν ξερω αν οντως με καλες κολησεις το ιδιο καζανακι δεν σκαει εκει ειναι το προβλημα!

Kaisaras96,
Το μεσαίο καζανάκι και το χταπόδι δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα πράγματα αφού το κάθε ένα έχει ένα διαφορετικό ρόλο να παίξει σε ένα σύστημα εξαγωγής. Σίγουρα ένα σωστά υπολογισμένο χταπόδι είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε μαντέμι αλλά το μεσαίο καζανάκι πρέπει πάντα να υπάρχει (στο σωστό μέγεθος) όταν πρόκειται για αυτοκίνητα δρόμου.

Σχετικά με το Sebring τελικό καζανάκι σου η εξήγηση πρέπει να είναι πώς ή δεν υπήρχε αρκετή υποπίεση για να τραβήξει μέσα κρύο αέρα ή ότι τα καυσαέρια είχαν κρυώσει αρκετά εκεί πίσω που δεν προκαλούσαν έκρηξη. Εδώ «κολλάει» και η περίπτωση όπου δεν έχουμε σκασίματα σε νορμάλ οδήγηση αλλά μετά από καλό πλάκωμα που η εξάτμιση έχει πυρώσει για τα καλά τα σκασίματα εμφανίζονται.

Σχετικά με την μετακίνηση των ρευστών έχεις απόλυτο δίκιο μόνο που στην περίπτωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης η υποπίεση δημιουργείται όπως περιγράφω λίγο πιο επάνω.
Τώρα αν σκάει ή όχι η εξάτμιση ισχύουν τα της προηγούμενης παραγράφου σε γενικές γραμμές.

Δημήτριος έγραψε:
Μια στιγμή!!!!

Τα σκασίματα δηλαδή αποκλείεται να είναι από κάθετα ρουστικά κύματα ήχου; Δηλαδή λέω ότι όταν (λόγω κλεισίματος της πεταλούδας) έχουμε μεγάλη υποπίεση η ταχύτητα εισροής (από έξω προς την εξάτμιση) του αέρα να ξεπερνά το 1 mach και να γίνεται υπερηχητική. Έτσι το κρουστικό κύμα αυτό παράγει το σκάσιμο που ακούμε (σχεδόν άπειρη κλίση πίεσης και ταχύτητας, το "σχεδόν" λόγω απωλειών)! ...
Αλλά η εισροή να γίνεται από την εξάτμιση κανονικά και όχι από τις ατελείς συγκολλήσεις.

(ελπίζω να μην είπα καμιά κοτσάνα! Very happy )

Πάντως αυτές τις "αρμονικές" θα τις χαρακτήριζα εγω "παλμούς πίεσης", όπου κάθε φορά που ανοίγει η βαλβίδα εξαγωγής έχουμε και από έναν. Συνεπώς βάσει της διαμέτρου και της διαμόρφωσης της σωλήνας - κατλύτη - καζανακίου (-ίων) θα έχουμε σε ένα φάσμα στροφών την βέλτιστη συμπεριφορά.

Δημήτριος,

Μέσα στην εξάτμιση τα κρουστικά κύματα ή αρμονικές ταξιδεύουν με ταχύτητες 450 – 520 m/sec περίπου και τα καυσαέρια ταξιδεύουν με ταχύτητες 60 – 90 m/sec. Οπότε…

Σχετικά με τα «φλογίδια», για νορμάλ αυτοκίνητα πάντα, οφείλονται ή στο σκάσιμο αν τα βλέπεις μετά από κάθε μπάμ ή σε καταλύτη ή καζανάκι που βρίσκεται στα τελευταία του και αυτό που βλέπεις είναι πυρακτωμένα κομματάκια που βγαίνουν παρασυρόμενα από τα καυσαέρια και συνήθως αιωρούνται αναμμένα και για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα πίσω από το αυτοκίνητο. Η πρώτη περίπτωση συμβαίνει συνήθως όταν αφήνουμε το γκάζι ενώ η δεύτερη με το γκάζι στο πάτωμα…
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της ψιλό καμένης ή και ψιλό στραβής βαλβίδας εξαγωγής που φυσικά διαρρέει φλόγα … αλλά αυτή την περίπτωση την καταλαβαίνεις σχετικά εύκολα αφού ο κύλινδρος με το πρόβλημα θα πρέπει να ρετάρει έντονα.

Οι αρμονικές λέγονται όντως και «παλμοί πίεσης» όπως επίσης και «κύματα πίεσης» και «ακουστικά κύματα».
Στην περίπτωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης οι αρμονικές στην εξαγωγή είναι τρεις με διαφορετικές συχνότητες. Αυτή που προσπαθούμε να συντονίσουμε κατά προτίμηση λόγω καλύτερου αποτελέσματος είναι η πρώτη ή πρωτεύουσα αλλά για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και έτσι πάμε για την δεύτερη ή δευτερεύουσα κλπ.

Ελπίζω να μη σας κούρασα αλλά επειδή είναι 5.10 π.μ και κουράστηκα εγώ, λέω να πάω να κοιμηθώ κάνα δίωρο γιατί στις 7.30 θα χτυπήσει το ξυπνητήρι για να ξυπνήσει ο μικρός για το σχολείο…

Φιλικά Smile

Speedy100
Δημήτριος - Τρι 05 Οκτ 2004, 15:29:27
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:

Η εξάτμιση από πλευράς απόδοσης του κινητήρα, αν μπορούσε να είναι εντελώς ελεύθερη, θα τελείωνε στο τέλος του σωλήνα που ακολουθεί μετά την πολλαπλή εξαγωγής. Όπως έχουμε ξανά πει το μήκος αυτού του σωλήνα είναι σημαντικό να είναι σωστά υπολογισμένο γιατί εκεί στο τέλος του οι αρμονικές, (κρουστικά κύματα ή κύματα πίεσης), βρίσκουν την ατμόσφαιρα και κάνουν την επιστροφή τους προς την βαλβίδα εξαγωγής όπου πρέπει να φτάσουν την σωστή χρονική στιγμή του Overlap έτσι ώστε να υποβοηθήσουν την πλήρη εξαγωγή των καυσαερίων και την καλύτερη δυνατή πλήρωση του θαλάμου καύσης με φρέσκο κρύο μείγμα. Η υποβοήθηση αυτή, (υποπίεση), δημιουργείται μέσα στον αυλό εξαγωγής διότι κατά την επιστροφή της αρμονικής προς την βαλβίδα η πίεση που δημιουργεί είναι πάντα μικρότερη από την πίεση (συμπίεση) του κυλίνδρου την στιγμή του Overlap και έτσι έχουμε υποπίεση.
Αυτός είναι ο σκοπός των Tuned συστημάτων εξαγωγής που σαν bonus στο αυτί μας δίνουν αυτό τον «ηλεκτρικό» και διαπεραστικό θόρυβο (βλέπε Formula 1) που είναι αποτέλεσμα του τέλειου συντονισμού των αρμονικών της εξαγωγής αλλά και της εισαγωγής.

Τώρα για τα αυτοκίνητα παραγωγής που δεν είναι δυνατόν να έχουν ελεύθερη εξάτμιση τον ρόλο της ανοιχτής ατμόσφαιρας τον παίζει το πρώτο καζανάκι που όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι εκεί για θόρυβο αλλά είναι εκτονωτής.
Ο εκτονωτής αυτός, (πρώτο καζανάκι), μπορεί να καταργηθεί μόνο όταν το ολικό μήκος της εξάτμισης, από το σημείο που θα έπρεπε να υπάρχει ο εκτονωτής, είναι ακριβές πολλαπλάσιο του μήκους της σωλήνας μετά την πολλαπλή. Δηλαδή αν η σωλήνα μετά την πολλαπλή είναι 80 εκ. τότε το σωστό ολικό μήκος είναι ή 2Χ80 ή 3Χ80 κλπ. ανάλογα με το μήκος του αυτοκινήτου.
Τώρα επειδή το μήκος του αυτοκινήτου είναι αδύνατο να συμπέσει με το σωστό συνολικό μήκος της εξάτμισης η λύση είναι η τοποθέτηση ενός τελικού στο σωστό σημείο ώστε να παίζει τον ρόλο του εκτονωτή και του τελικού ταυτόχρονα.

Κάτσε, το τελευταίο δεν το κατάλαβα και πολύ καλά...
Ποιο πρέπει να είναι ακριβές πολλαπλάσιο τίνος;

Επίσης, αν κατάλαβα καλά, η διάμετρος και το μήκος του σωλήνα μέχρι το πρώτο καζανάκι, καθορίζει την ταχύτητα των παλμών (κυμάτων υποπίεσης) που επιστρέφουν προς τα πίσω μέχρι την ανοικτή (όπως επιδιώκουμε) βαλβίδα εξαγωγής. Άρα δεν υπάρχει μια μόνη λύση για έναν συγκεκριμένο κινητήρα, αλλά πολλές λύσεις, ανάλογα με το που θέλουμε να έχουμε την βέλτιστη σάρωση. Αυτό το στηρίζω στο ότι η συχνότητα με την οποία "έρχεται η σειρά" του overlap κατά την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, εξαρτάται φυσικά από τις στροφές λειτουργίας.

speedy100 έγραψε:

Μέσα στην εξάτμιση τα κρουστικά κύματα ή αρμονικές ταξιδεύουν με ταχύτητες 450 – 520 m/sec περίπου και τα καυσαέρια ταξιδεύουν με ταχύτητες 60 – 90 m/sec. Οπότε…

...Οπότε την είπα!! Very happy Very happy Wink

speedy100 έγραψε:
Οι αρμονικές λέγονται όντως και «παλμοί πίεσης» όπως επίσης και «κύματα πίεσης» και «ακουστικά κύματα».
Στην περίπτωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης οι αρμονικές στην εξαγωγή είναι τρεις με διαφορετικές συχνότητες. Αυτή που προσπαθούμε να συντονίσουμε κατά προτίμηση λόγω καλύτερου αποτελέσματος είναι η πρώτη ή πρωτεύουσα αλλά για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και έτσι πάμε για την δεύτερη ή δευτερεύουσα κλπ.

Δηλαδή, πάλι αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για ένα επιστρέφον κύμα υποπίεσης (ένα για κάθε άνοιγμα της βαλβίδας εξαγωγής), το οποίο έχει τρεις τουλάχιστον τάξεις (ανάλυση με Fourier δηλαδή). Δηλαδή αναλύεται σε τρεις τουλάχιστον απλές κυματομορφές, όπου η κάθε μια έχει και διαφορετική συχνότητα. Σωστά;

Sorry που πάλι το ψιλοπάω σε μαθηματικά, αλλά θέλω να καταλάβω τι εννοεί ο Speedy100. Rolling eyes Rolling eyes
netblaster - Τρι 05 Οκτ 2004, 23:09:13
Θέμα δημοσίευσης:
Αν βαλουμε εναν πιο ελευθερο καταλυτη θα αυξηθει και ο θορυβος της εξατμισης??? Confused Αυτη την εντυπωση εχω...
speedy100 - Τετ 06 Οκτ 2004, 00:35:52
Θέμα δημοσίευσης:
Γεια σου Δημήτριος Smile

Δημήτριος έγραψε:

Κάτσε, το τελευταίο δεν το κατάλαβα και πολύ καλά...
Ποιο πρέπει να είναι ακριβές πολλαπλάσιο τίνος;

Αν για παράδειγμα η σωλήνα από την πολλαπλή μέχρι το πρώτο καζανάκι (εκτονωτή) είναι 80 εκ. μήκος τότε αν καταργήσουμε το καζανάκι το μήκος της σωλήνας μέχρι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 80. (συμπεριλαμβανομένου και του μήκους του τελικού αφού για την εξάτμιση και το τελικό σωλήνας είναι…)

Παράθεση:
Επίσης, αν κατάλαβα καλά, η διάμετρος και το μήκος του σωλήνα μέχρι το πρώτο καζανάκι, καθορίζει την ταχύτητα των παλμών (κυμάτων υποπίεσης) που επιστρέφουν προς τα πίσω μέχρι την ανοικτή (όπως επιδιώκουμε) βαλβίδα εξαγωγής. Άρα δεν υπάρχει μια μόνη λύση για έναν συγκεκριμένο κινητήρα, αλλά πολλές λύσεις, ανάλογα με το που θέλουμε να έχουμε την βέλτιστη σάρωση. Αυτό το στηρίζω στο ότι η συχνότητα με την οποία "έρχεται η σειρά" του overlap κατά την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, εξαρτάται φυσικά από τις στροφές λειτουργίας.

Να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχουν αρμονικές ή κύματα υποπίεσης μέσα στην εξαγωγή των κινητήρων. Και οι τρεις αρμονικές είναι κύματα πίεσης τα οποία όταν συντονιστούν σωστά φτάνουν(επιστρέφουν) στην βαλβίδα εξαγωγής την στιγμή του overlap. Επειδή η πίεση των αρμονικών είναι πάντα μικρότερη από την πίεση (συμπίεση) του εμβόλου, στην φάση συμπίεση που βρίσκεται την στιγμή του overlap, έχουμε δημιουργία υποπίεσης στον αυλό εξαγωγής , κατάσταση η οποία βοηθά στο καλύτερο άδειασμα του θαλάμου από τα κατάλοιπα καυσαέρια και καλύτερο γέμισμα με φρέσκο αέρα-μείγμα.

speedy100 έγραψε:

Παράθεση:
Δηλαδή, πάλι αν κατάλαβα καλά, μιλάμε για ένα επιστρέφον κύμα υποπίεσης (ένα για κάθε άνοιγμα της βαλβίδας εξαγωγής), το οποίο έχει τρεις τουλάχιστον τάξεις (ανάλυση με Fourier δηλαδή). Δηλαδή αναλύεται σε τρεις τουλάχιστον απλές κυματομορφές, όπου η κάθε μια έχει και διαφορετική συχνότητα. Σωστά;

Sorry που πάλι το ψιλοπάω σε μαθηματικά, αλλά θέλω να καταλάβω τι εννοεί ο Speedy100. Rolling eyes Rolling eyes

Σωστά το κατάλαβες μόνο που όπως είπα και πιο πάνω το επιστρέφον κύμα δεν είναι υποπίεσης αλλά πάντα πίεσης…
Επίσης η κάθε μια από τις τρεις κυματομορφές αντιστοιχεί σε διαφορετικό εύρος στροφών του κινητήρα όπου πάλι οι τρεις αυτές κυματομορφές εξαρτώνται από το overlap των βαλβίδων…
…αλλά ας μη συνεχίσω γιατί είναι κάτι σαν φαύλος κύκλος… τον οποίο όμως όποιος «μοτερατζής» καταφέρει να τον «δαμάσει» έχει κάνει και την διαφορά από τον ανταγωνισμό… αρκεί ο εξατμισάς που θα του φτιάξει το κατά σχέδιο σύστημα εξάτμισης να μην είναι της νοοτροπίας «’άσε ρε μεγάλε 25 χρόνια εξατμίσεις φτιάχνουμε…» και επίσης να μη ρωτάει και πολλά, γιατί αυτό έτσι και το άλλο αλλιώς…γιατί άντε να του εξηγήσεις…
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ Embarassed

Φιλικά Smile

Speedy100
speedy100 - Τετ 06 Οκτ 2004, 00:52:20
Θέμα δημοσίευσης:
netblaster έγραψε:
Αν βαλουμε εναν πιο ελευθερο καταλυτη θα αυξηθει και ο θορυβος της εξατμισης??? Confused Αυτη την εντυπωση εχω...

Σε άλλες περιπτώσεις ναι και σε άλλες όχι. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό. Πιστεύω πως έχει να κάνει με την κατασκευή του καταλύτη,

Φιλικά Smile

Speedy100
Δημήτριος - Τετ 06 Οκτ 2004, 18:01:52
Θέμα δημοσίευσης:
Δηλαδή ένα κύμα πίεσης κάθε πότε εμφανίζεται;

Κάθε φορά που έχουμε εκτόνωση των καυσαερίων στο πρώτο καζανάκι, ή κάθε φορά που ανοίγει η βαλβίδα εξαγωγής;

Τέλος, είχε πει ότι μας ενδιαφέρει πιο πολύ το πρώτο κύμα από τα τρία.
Το πρώτο όμως αντιστοιχεί σε έναν αριθμό στροφών (σε ένα στενό φάσμα στροφών). Άρα ισχύει αυτό που είπα; Δηλαδή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θα δώσουμε στην εξάτμιση, να έχουμε τέτοιο πρωτεύον κύμα (δηλαδή τέτοια να είναι η συχνότητά του), ώστε να μας βολεύει στις ψηλές στροφές.

(συνέχισε λίγο ακόμα τον φαύλο αυτόν κύκλο...)
speedy100 - Πεμ 07 Οκτ 2004, 09:23:31
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:
Δηλαδή ένα κύμα πίεσης κάθε πότε εμφανίζεται;

Κάθε φορά που έχουμε εκτόνωση των καυσαερίων στο πρώτο καζανάκι, ή κάθε φορά που ανοίγει η βαλβίδα εξαγωγής;

Τέλος, είχε πει ότι μας ενδιαφέρει πιο πολύ το πρώτο κύμα από τα τρία.
Το πρώτο όμως αντιστοιχεί σε έναν αριθμό στροφών (σε ένα στενό φάσμα στροφών). Άρα ισχύει αυτό που είπα; Δηλαδή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θα δώσουμε στην εξάτμιση, να έχουμε τέτοιο πρωτεύον κύμα (δηλαδή τέτοια να είναι η συχνότητά του), ώστε να μας βολεύει στις ψηλές στροφές.

(συνέχισε λίγο ακόμα τον φαύλο αυτόν κύκλο...)

Δημήτριος Καλημέρα Smile

Αρχικά να κάνω μια μικρή διόρθωση για του λόγου το ακριβές: Οι αρμονικές που προσπαθούμε να συντονίσουμε είναι η Δεύτερη η Τρίτη και η Τέταρτη με σειρά προτεραιότητας 1η-Δευτερη, 2η-Τρίτη, 3η-Τέταρτη. Και ο λόγος είναι ότι η Πρώτη αρμονική είναι αυτή που ξεκινάει την ιστορία του «πίνγκ – πόνγκ» των αρμονικών οπότε και δεν τίθεται θέμα συντονισμού της.

Ένα κύμα πίεσης εμφανίζεται και στις δυο περιπτώσεις, δηλ. και στο άνοιγμα της βαλβίδας εξαγωγής όπου αρχίζει το ταξίδι του προς τα πίσω μέσα στις σωλήνες της εξαγωγής αλλά και με την εκτόνωση του στο πρώτο καζανάκι ή την ανοιχτή ατμόσφαιρα ένα αντίστροφο κύμα δημιουργείται και ξεκινά το ανάποδο ταξίδι του πίσω προς την βαλβίδα εξαγωγής.

Ναι ο συντονισμός των αρμονικών έχει ευεργετικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών του εκάστοτε κινητήρα με πιο ευρύ το φάσμα της Δεύτερης αρμονικής, λιγότερο ευρύ αυτό της Τρίτης και ακόμη πιο «στενό» αυτό της Τέταρτης αρμονικής.
Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι το πιο ευρύ φάσμα, δηλ. αυτό της Δευτερεύουσας αρμονικής, είναι της τάξης των 1500 σ.α.λ
Επίσης λάβε υπ’ όψιν σου ότι εκτός φάσματος «ωφέλιμων» στροφών οι αρμονικές δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα αλλά το «κακό» είναι πολύ μικρότερο από το όφελος που έχουμε όταν δουλεύουμε τον κινητήρα εντός φάσματος «ωφέλιμων» στροφών.
Για παράδειγμα σε ένα αγωνιστικό κινητήρα όπου τα μηχανικά του χαρακτηριστικά «δείχνουν» μάξιμουμ ογκομετρική απόδοση 85% και μάξιμουμ στροφές 8000, ο σωστός συντονισμός των αρμονικών εξαγωγής αλλά και εισαγωγής αντίστοιχα θα μας δώσει ένα φάσμα ωφέλιμης λειτουργίας από 7100 – 8650 σ.α.λ περίπου και η ογκομετρική απόδοση θα ανέβει πάνω από το 100%, (θεωρητικό μάξιμουμ για ατμοσφαιρικούς κινητήρες), ακόμη και κοντά στο 110% για πολύ καλούς κινητήρες. Αυτό καθώς καταλαβαίνεις δημιουργεί μια «δωρεάν» υπερπλήρωση, (κάτι σαν τούρμπισμα), σε ατμοσφαιρικό κινητήρα…

Φιλικά

Speedy100
Δημήτριος - Πεμ 07 Οκτ 2004, 14:47:24
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Δημήτριος Καλημέρα Smile

Αρχικά να κάνω μια μικρή διόρθωση για του λόγου το ακριβές: Οι αρμονικές που προσπαθούμε να συντονίσουμε είναι η Δεύτερη η Τρίτη και η Τέταρτη με σειρά προτεραιότητας 1η-Δευτερη, 2η-Τρίτη, 3η-Τέταρτη. Και ο λόγος είναι ότι η Πρώτη αρμονική είναι αυτή που ξεκινάει την ιστορία του «πίνγκ – πόνγκ» των αρμονικών οπότε και δεν τίθεται θέμα συντονισμού της.

Ένα κύμα πίεσης εμφανίζεται και στις δυο περιπτώσεις, δηλ. και στο άνοιγμα της βαλβίδας εξαγωγής όπου αρχίζει το ταξίδι του προς τα πίσω μέσα στις σωλήνες της εξαγωγής αλλά και με την εκτόνωση του στο πρώτο καζανάκι ή την ανοιχτή ατμόσφαιρα ένα αντίστροφο κύμα δημιουργείται και ξεκινά το ανάποδο ταξίδι του πίσω προς την βαλβίδα εξαγωγής.

Ναι ο συντονισμός των αρμονικών έχει ευεργετικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών του εκάστοτε κινητήρα με πιο ευρύ το φάσμα της Δεύτερης αρμονικής, λιγότερο ευρύ αυτό της Τρίτης και ακόμη πιο «στενό» αυτό της Τέταρτης αρμονικής.
Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι το πιο ευρύ φάσμα, δηλ. αυτό της Δευτερεύουσας αρμονικής, είναι της τάξης των 1500 σ.α.λ
Επίσης λάβε υπ’ όψιν σου ότι εκτός φάσματος «ωφέλιμων» στροφών οι αρμονικές δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα αλλά το «κακό» είναι πολύ μικρότερο από το όφελος που έχουμε όταν δουλεύουμε τον κινητήρα εντός φάσματος «ωφέλιμων» στροφών.
Για παράδειγμα σε ένα αγωνιστικό κινητήρα όπου τα μηχανικά του χαρακτηριστικά «δείχνουν» μάξιμουμ ογκομετρική απόδοση 85% και μάξιμουμ στροφές 8000, ο σωστός συντονισμός των αρμονικών εξαγωγής αλλά και εισαγωγής αντίστοιχα θα μας δώσει ένα φάσμα ωφέλιμης λειτουργίας από 7100 – 8650 σ.α.λ περίπου και η ογκομετρική απόδοση θα ανέβει πάνω από το 100%, (θεωρητικό μάξιμουμ για ατμοσφαιρικούς κινητήρες), ακόμη και κοντά στο 110% για πολύ καλούς κινητήρες. Αυτό καθώς καταλαβαίνεις δημιουργεί μια «δωρεάν» υπερπλήρωση, (κάτι σαν τούρμπισμα), σε ατμοσφαιρικό κινητήρα…

Φιλικά

Speedy100

Μάλιστα! Με κατατόπισες!!! Ελπίζω φυσικά όχι μόνο εμένα Very happy Very happy

Κάνω συλλογή από αξιόλογα posts στον υπολογιστή μου (για να συγκεντρώνω τις γνώσεις μου, για προσωπική χρήση), τα οποία μετά τα αλλάζω ώστε να μοιάζουν πιο πολύ με κείμενο, τα επεκτείνω και τα βελτιώνω όσο μαθαίνω καινούργια πράγματα.
Μάλλον αυτά που είπες θα αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση!!! Smile Smile
speedy100 - Παρ 08 Οκτ 2004, 00:06:24
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:
Μάλιστα! Με κατατόπισες!!! Ελπίζω φυσικά όχι μόνο εμένα Very happy Very happy

Το ελπίζω και εγώ. Very happy

Παράθεση:
Κάνω συλλογή από αξιόλογα posts στον υπολογιστή μου (για να συγκεντρώνω τις γνώσεις μου, για προσωπική χρήση), τα οποία μετά τα αλλάζω ώστε να μοιάζουν πιο πολύ με κείμενο, τα επεκτείνω και τα βελτιώνω όσο μαθαίνω καινούργια πράγματα.

Πολύ καλά κάνεις. Σωστή μέθοδος.

Παράθεση:
Μάλλον αυτά που είπες θα αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση!!! Smile Smile

Το εύχομαι. Smile

Φιλικά

Speedy100
S16 - Τετ 13 Οκτ 2004, 22:57:10
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 καπου ειπες πως ενας 1600 κινητηρας χρειαζεται ενα μεσαιο καζανακι τουλαχιστον 600 κυβικα εκατοστα. Razz
Εισαι σιγουρος για αυτο τον ογκο;
Γιατι βγαινει πως ενα τετοιο καζανακι αν ειναι κυλινδρικο (που κυλινδρικο θα ειναι Wink ) θα εχει μηκος 25 εκατοστα και διαμετρο γυρο στα 6 εκατοστα.
Δηλαδη για το rallye μου που θα εχει στο περιπου σωληνα διαμετρου 5 εκατοστα δεν 'φαινεται' και τοσο καζανακι. Confused
Επισης ποιοα θα ειναι η κατασκευη του;Ενας διατρητος σωληνας και γυρο ηχοαπορροφητικο υλικο ή κατι αλλο; Question
Τελος πως σου φαινεται η ιδεα το αμαξι να εχει μεσαιο καζανακι και να μην εχει τελικο; Question Twisted evil Shocked
speedy100 - Πεμ 14 Οκτ 2004, 04:07:25
Θέμα δημοσίευσης:
Γεια σου Roadrunner Smile
Roadrunner έγραψε:
speedy100 καπου ειπες πως ενας 1600 κινητηρας χρειαζεται ενα μεσαιο καζανακι τουλαχιστον 600 κυβικα εκατοστα. Razz
Εισαι σιγουρος για αυτο τον ογκο;
Γιατι βγαινει πως ενα τετοιο καζανακι αν ειναι κυλινδρικο (που κυλινδρικο θα ειναι Wink ) θα εχει μηκος 25 εκατοστα και διαμετρο γυρο στα 6 εκατοστα.
Δηλαδη για το rallye μου που θα εχει στο περιπου σωληνα διαμετρου 5 εκατοστα δεν 'φαινεται' και τοσο καζανακι. Confused
Επισης ποιοα θα ειναι η κατασκευη του;Ενας διατρητος σωληνας και γυρο ηχοαπορροφητικο υλικο ή κατι αλλο; Question
Τελος πως σου φαινεται η ιδεα το αμαξι να εχει μεσαιο καζανακι και να μην εχει τελικο; Question Twisted evil Shocked

Καλά θυμάσαι, η λέξη κλειδί εδώ είναι η «τουλάχιστον». Μπορείς να το κάνεις και μεγαλύτερο αν θέλεις και σε παίρνει από χώρο, αλλά όχι μικρότερο… Συνήθως επειδή υπάρχουν διαφράγματα μέσα γίνονται μεγαλύτερα για να υπάρχει ο σωστός ωφέλιμος όγκος.

Σωλήνα διάτρητη είναι για να κόβει θόρυβο. Σε αυτή την περίπτωση τον σωστό όγκο πρέπει να τον έχει το συνολικό μήκος της σωλήνας μέσα στο καζανάκι αλλά για να παίζει το ρόλο του εκτονωτή πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερης διαμέτρου από τον πρωτεύοντα σωλήνα (δηλ. τον σωλήνα που συνδέει την πολλαπλή στο καζανάκι). Ο περί την σωλήνα χώρος, (μέσα στο καζανάκι), χρησιμοποιείται για απορρόφηση του θορύβου με την βοήθεια υλικών όπως υαλοβάμβακας κλπ.

Το μεσαίο μπορεί να είναι τελείως άδειο αλλά κάνει συνήθως θόρυβο ή «βουή». Μια καλή διάταξη για μεσαίο είναι να υπάρχει ένα διάφραγμα στη μέση και η ροή να είναι σε μορφή «Ζ». Δηλαδή σε ένα οβάλ καζανάκι η είσοδος να είναι στην μια πλευρά του οβάλ, στην μέση παρεμβάλλεται ένα διάφραγμα, και η έξοδος να είναι στη διαμετρικά αντίθετη πλευρά από την είσοδο. Επίσης το διάφραγμα βοηθά στο να εξαλείφεται το φαινόμενο του «αδειάσματος» που εμφανίζεται σε μερικές περιπτώσεις με τελείως ελεύθερο μεσαίο.

Η ιδέα του σωστού μεσαίου χωρίς τελικό είναι μια χαρά μόνο που θα υπάρχει πολύς θόρυβος.

Φιλικά

Speedy100
S16 - Πεμ 14 Οκτ 2004, 12:15:20
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 thanks για την αμεση απαντηση. Razz
Αμα καταλαβα καλα εννοεις οτι στην περιπτωση που εχουμε μεσαιο με διατρητο σωληνα θα πρεπει ο ογκος του διατρητου 'κυλινδρου' να ειναι τουλαχιστον 600 κυβικα εκατοστα; Rolling eyes
Δηλαδη το καζανακι θα βγει αρκετα πιο μεγαλο με τα ηχοαπορροφητικα υλικα κτλ.
Εσυ θεωρεις καλυτερη λυση το καζανακι με μεσαιο διαφραγμα και λειτουργια τυπου 'Ζ';

Κατι τελευταιο. Embarassed Ειναι σημαντικο μειονεκτημα η σωληνα να μην εχει σταθερη διαμετρο στα σημεια που κανει κουρμπα; Question
speedy100 - Πεμ 14 Οκτ 2004, 16:48:00
Θέμα δημοσίευσης:

Roadrunner έγραψε:
speedy100 thanks για την αμεση απαντηση. Razz
Αμα καταλαβα καλα εννοεις οτι στην περιπτωση που εχουμε μεσαιο με διατρητο σωληνα θα πρεπει ο ογκος του διατρητου 'κυλινδρου' να ειναι τουλαχιστον 600 κυβικα εκατοστα; Rolling eyes
Δηλαδη το καζανακι θα βγει αρκετα πιο μεγαλο με τα ηχοαπορροφητικα υλικα κτλ.

Ναι σωστά κατάλαβες τα παραπάνω

Παράθεση:
Εσυ θεωρεις καλυτερη λυση το καζανακι με μεσαιο διαφραγμα και λειτουργια τυπου 'Ζ';

Είναι πιο σίγουρη λύση για καλό αποτέλεσμα κυρίως σε νορμάλ ή λίγο φτιαγμένους κινητήρες. Σε extreme καταστάσεις παίζει και ο τύπος με διάτρητη σωλήνα.
Το θέμα είναι ότι αφού δεν έχουμε δυνατότητα να «παίξουμε» επάνω σε δυναμόμετρο και να δούμε διαφορές η πιο σίγουρη λύση είναι ο τύπος Ζ μεσαίο.

Παράθεση:
Κατι τελευταιο. Embarassed Ειναι σημαντικο μειονεκτημα η σωληνα να μην εχει σταθερη διαμετρο στα σημεια που κανει κουρμπα; Question

Αυτό που δεν πρέπει να υπάρχει με τίποτα είναι τσακίσματα στο εσωτερικό της κούρμπας.
Μια ελαφρά και ομαλή παραμόρφωση είναι αποδεκτή και το ιδανικό φυσικά είναι να μην υπάρχει καθόλου παραμόρφωση.
Αυτά εξαρτώνται καθαρά από τον τύπο του κουρμπαδόρου και φυσικά και του μάστορα που τον χειρίζεται…
Έχω δει με τα μάτια μου μάστορα να χειρίζεται υδραυλικό φορητό κουρμπαδόρο από την Αθηνάς… και να κάνει κούρμπες επιπέδου Formula1 και έχω δει και ηλεκτρονικό κουρμπαδόρο εκατομμυρίων να βγάζει κούρμπες που δεν θα τις έβαζα ούτε σε κήπο για πότισμα. Φυσικά δεν έφταιγε ο κουρμπαδόρος…

Φιλικά

Speedy100
S16 - Πεμ 14 Οκτ 2004, 18:50:05
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 για αλλη μια φορα σε ευχαριστω! Embarassed
Πραγματικα ο τροπος που παρουσιαζεις και στηριζεις τις αποψεις σου ειναι περα για περα πειστικος. Razz Wink
Αρα καταληγουμε σε μεσαιο τυπου Ζ και καθολου τελικο.
Αυτο με τις κουρμπες το ρωτησα γιατι αλλοι μαστοροι λενε οτι δεν γινεται να εχουμε κουρμπες χωρις να εχουμε μειωση της διατομης του σωληνα και αλλοι λενε πως μπορεις με αυξημενο κοστος να εχεις σωληνα με σταθερη διατομη παντου.
Για μαμα rallye Cool ποια θεωρεις οτι ειναι η ιδανικη εσωτερικη διαμετρος για το συστημα απο το διχαλο και πισω;

Αμα τα εχω διαβασει καλα μετατοπιζοντας το μεσαιο καζανακι λιγο πιο μπροστα απο τη θεση που ειναι θα καταφερω να πετυχω την μεγιστη αποδοση λιγο πιο ψηλα (μιλαμε για μικρες διαφορες-οσο ειναι δυνατον να επηρεασει μια εξατμιση αυτου του επιπεδου τον τροπο αποδοσης ενος κινητηρα). Rolling eyes
Ποια η δικη σου αποψη; Idea
volvos - Πεμ 14 Οκτ 2004, 19:15:44
Θέμα δημοσίευσης:
ειχα πετυχει μια φορα μια μετατροπη σαξο 1.6 170αλογα αγγλια η οποια ερχοταν ελλαδα με 700000δρχ τοτε....
λοιπον περα απο το οτι εγβαζε κανονικα καρτες καυσαεριων-θορυβου κλπ
ειχε μια εξατμιση σχεδιασμενη ολη απο την αρχη.
το σημαντικο ειναι οτι αφηνε χταποδι ιδιο Cool εβαζε ena mikro προκαταλυτη αμεσως μετα./ αλλαζε μετα τη θεση του μεσαιου και το τελικο ηταν τελειως ακρη - ειχε και τα δυο- σχεδον εβγαινε εξω απο πισω προφυλακτηρα προφανως για τους λογους που εξηγησε ο speedy!
ειχε δε εκεντροφορους και ολοκληρο εγκεφαλο στο κιτ Wink Wink τα αλλα δε τα θυμαμαι τι ειχε μεσα το κιτ....

ομως παιδια αυτο ηταν μελετημενο για 170αλογα απο 1600μοτερ....
εισαστε διατεθειμενοι να πατε τοσο μακρυα???
γιατι αλλο η ομορφη συζητηση αυτη και αλλο η εφαρμογη
speedy100 - Παρ 15 Οκτ 2004, 02:20:50
Θέμα δημοσίευσης:

Roadrunner έγραψε:
…Αυτο με τις κουρμπες το ρωτησα γιατι αλλοι μαστοροι λενε οτι δεν γινεται να εχουμε κουρμπες χωρις να εχουμε μειωση της διατομης του σωληνα και αλλοι λενε πως μπορεις με αυξημενο κοστος να εχεις σωληνα με σταθερη διατομη παντου.

Είναι θέμα κουρμπαδόρου. Οι κουρμπαδόροι με μπίλια διατυρούν σταθερή διατομή παντού.
Παράθεση:
Για μαμα rallye Cool ποια θεωρεις οτι ειναι η ιδανικη εσωτερικη διαμετρος για το συστημα απο το διχαλο και πισω;

Για εμένα η έξυπνη κίνηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δεις τις προδιαγραφές από ένα έτοιμο βελτιωτικό σύστημα. Είναι πιο σίγουρο ότι δεν θα πετάξεις χρήματα κάνοντας δοκιμές…
Σε γενικές γραμμές πάντως σε νορμάλ κινητήρες το να ανέβεις δύο «κλικ» σε διάμετρο είναι ασφαλές και τις περισσότερες φορές υπάρχει και κάποια βελτίωση. Δηλαδή από 40=>42, 44=>46, 48=>50 κλπ. Τέτοιου είδους αλλαγές είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα δημιουργήσουν «καινά» σε ορισμένες περιοχές στροφών και «ξεσπάσματα» σε άλλες.
Σημαντικότερο ρόλο πάντως παίζουν τα σωστά μήκη στην απόδοση.

Παράθεση:
Αμα τα εχω διαβασει καλα μετατοπιζοντας το μεσαιο καζανακι λιγο πιο μπροστα απο τη θεση που ειναι θα καταφερω να πετυχω την μεγιστη αποδοση λιγο πιο ψηλα (μιλαμε για μικρες διαφορες-οσο ειναι δυνατον να επηρεασει μια εξατμιση αυτου του επιπεδου τον τροπο αποδοσης ενος κινητηρα). Rolling eyes
Ποια η δικη σου αποψη; Idea

Μετατοπίζοντας το πρώτο καζανάκι το μόνο που κάνεις είναι να αλλάξεις το συντονισμό των αρμονικών της εξαγωγής. Το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο…
Τώρα αν το συνδυάσεις και με διαφορετικό χρονισμό των εκκεντροφόρων κάτι μπορεί να γίνει… αλλά αυτό δεν είναι κανόνας μιας και ο κάθε κινητήρας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια και διαφορετική αντίδραση σε αλλαγές αυτού του τύπου.

Φιλικά

Speedy100
speedy100 - Παρ 15 Οκτ 2004, 02:29:45
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
ειχα πετυχει μια φορα μια μετατροπη σαξο 1.6 170αλογα αγγλια η οποια ερχοταν ελλαδα με 700000δρχ τοτε....
λοιπον περα απο το οτι εγβαζε κανονικα καρτες καυσαεριων-θορυβου κλπ
ειχε μια εξατμιση σχεδιασμενη ολη απο την αρχη.
το σημαντικο ειναι οτι αφηνε χταποδι ιδιο Cool εβαζε ena mikro προκαταλυτη αμεσως μετα./ αλλαζε μετα τη θεση του μεσαιου και το τελικο ηταν τελειως ακρη - ειχε και τα δυο- σχεδον εβγαινε εξω απο πισω προφυλακτηρα προφανως για τους λογους που εξηγησε ο speedy!
ειχε δε εκεντροφορους και ολοκληρο εγκεφαλο στο κιτ Wink Wink τα αλλα δε τα θυμαμαι τι ειχε μεσα το κιτ....

ομως παιδια αυτο ηταν μελετημενο για 170αλογα απο 1600μοτερ....
εισαστε διατεθειμενοι να πατε τοσο μακρυα???
γιατι αλλο η ομορφη συζητηση αυτη και αλλο η εφαρμογη

Πες τα Volvos πες τα Exclamation Exclamation Exclamation
Για να μη φαίνεται ότι εγώ κάνω μονόλογο ή ότι έχω παράξενες εμμονές… Wink Laughing Laughing

Φιλικά

Speedy100
Recifees - Παρ 15 Οκτ 2004, 08:05:08
Θέμα δημοσίευσης:
Γενικά για να πάρουμε άλογα πρέπει να τα σκάσουμε ...

Μιας και το ανέβασμα σε διάμετρο και "ελευθερία" πρέπει να γίνει σταδιακά και η χρήση καλύτερων υλικών θα έχει αποτελέσματα ποιότητας πώς πρέπει να γίνει η αντιστοιχία με την εισαγωγή για να πάρουμε ουσιαστικά κέρδη απο την όλη αυτή διαδικασία?
Π.χ. Η προσθήκη ενός πιο ελέυθερου φίλτρου που υποθετικά θα επιτρέπει στο ίδιο διάστημα χρόνου το πέρασμα αέρα όγκου αυξημένου κατα κάποια λίτρα τί αλλαγή πρέπει να έχει στην διάμετρο της εξάτμισης για να ισσοροπήσει ?

Και δίνω ένα παράδειγμα με υποθετικές τιμές :
Εργοστασικο φίλτρο με τον κινητήρα να δουλεύει στις 3000στροφές επιτρέπει να περνάνε π.χ 25 λίτρα αέρα το δευτερόλεπτο απαιτεί εξάτμιση διαμέτρου 46 χιλ -αν θυμάμαι καλά αυτή είναι η διάμετρος στο 1.6 .
Πιο ελέυθερο φίλτρο που επιτρέπει να περνάνε στο ίδιο σημείο (3000 στροφές) π.χ 30 λίτρα τι εξάτμιση θα απαιτήσει ?
Δηλαδή υπάρχει κάποια αντιστοιχία και πώς υπολογίζεται ?Υπαρχουν κάποιες σταθερές ?

Στο παράδειγμα δεν παίζει ακόμα το πρόγραμμα αυτό είναι τιμωρία προσωρινά Shocked Very happy

Συγνώμη αν κούρασα η πέταξα "καμία" που θα σας έφερε πιο κοντά στην καράφλα αλλά οι απορίες .........

Ο τίτλος του θέματος πάντως αδικεί τις απαντήσεις και τις αναλύσεις .........
Steve - Παρ 15 Οκτ 2004, 13:52:53
Θέμα δημοσίευσης:
Φίλτατε Γιάννη,

και εγώ είμαι λάτρης των μαθηματικών, αλλά μέχρι ενός σημείου. Σχετικά με την εισαγωγή και το φιλτράρισμα του αέρα, τα ωφέλη που έχεις είναι σίγουρα θετικά, αλλά τόσο ελάχιστα μπροστά στο σύνολο που μπορείς να πάρεις βελτιώνοντας κάτι άλλο στο αμάξι. Οπότε για εμένα, η καλύτερη λύση είναι το φίλτρο ελευθέρας στο μαμά φιλτροκούτι. Γιατί ο κατασκευαστής έχει μελετήσει όλα αυτά που πας να κάνεις εσύ μελέτη, και έχει καταλήξει σε κάποιες διαστάσεις συγκεκριμένες με ακρίβεια χιλιοστού μάλιστα Wink

Αν θέλεις και ασχοληθείς λίγο με το ψάξιμο σε κάποιο topic περί φίλτρου αέρος, μπορείς να δεις τί έχω κάνει εγώ στην εισαγωγή από το δικό μου και πιστεύω πως θα την βρεις ενδιαφέρουσα πατέντα αλλά και σωστή! (αν πάλι δεν μπορείς να την βρεις, πες μου να σε προμηθεύσω με το ανάλογο υλικό!) Cool
Δημήτριος - Παρ 15 Οκτ 2004, 14:40:47
Θέμα δημοσίευσης:
Recifees έγραψε:
Μιας και το ανέβασμα σε διάμετρο και "ελευθερία" πρέπει να γίνει σταδιακά και η χρήση καλύτερων υλικών θα έχει αποτελέσματα ποιότητας πώς πρέπει να γίνει η αντιστοιχία με την εισαγωγή για να πάρουμε ουσιαστικά κέρδη απο την όλη αυτή διαδικασία?
Π.χ. Η προσθήκη ενός πιο ελέυθερου φίλτρου που υποθετικά θα επιτρέπει στο ίδιο διάστημα χρόνου το πέρασμα αέρα όγκου αυξημένου κατα κάποια λίτρα τί αλλαγή πρέπει να έχει στην διάμετρο της εξάτμισης για να ισσοροπήσει ?

Και δίνω ένα παράδειγμα με υποθετικές τιμές :
Εργοστασικο φίλτρο με τον κινητήρα να δουλεύει στις 3000στροφές επιτρέπει να περνάνε π.χ 25 λίτρα αέρα το δευτερόλεπτο απαιτεί εξάτμιση διαμέτρου 46 χιλ -αν θυμάμαι καλά αυτή είναι η διάμετρος στο 1.6 .
Πιο ελέυθερο φίλτρο που επιτρέπει να περνάνε στο ίδιο σημείο (3000 στροφές) π.χ 30 λίτρα τι εξάτμιση θα απαιτήσει ?
Δηλαδή υπάρχει κάποια αντιστοιχία και πώς υπολογίζεται ?Υπαρχουν κάποιες σταθερές ?

Λογικά ναι. Η προσθήκη μιας πιο ελεύθερης εξάτμισης προκαλεί στον ίδιο αριθμό στροφών καλύτερη εκκένωση (υποθέτουμε ότι δουλεύει σωστά η εξάτμισή μας), λόγω του καλύτερου timing των αρμονικών. Άρα χρειαζόμαστε και πιο ελεύθερη εισαγωγή για να καλυφθεί το κενό των καυσαερίων.
Βέβαια το υπάρχον σύστημα εισαγωγής είναι πιθανόν να μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε καύσιμο μείγμα, ειδικά αν η διαφορά που κάνει η εξάτμιση είναι μικρή. Δηλαδή να "ανταποκρίνεται" στην μεγαλύτερη διαφορά πίεσης που παρουσιάζεται.

Βέβαια ό,τι ισχύει για τον συντονισμό των αρμονικών της εξαγωγής, ισχύει και για την εισαγωγή. Και εκεί έχουμε φαινόμενα συντονισμού. Το μήκος των αυλών εισαγωγής δεν είναι τυχαίο, αλλά καθορισμένο βάσει υπολογισμών.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής επιφέρει και διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των αρμονικών εισαωγής.
Η πτώση πίεσης που προκαλεί ένα φίλτρο στην ροή του αέρα, καθορίζει σε ένα ποσοστό την ταχύτητα ροής εισαγωγής και την δημιουργία παλμών πίεσης.
Από την άλλη δεν ξέρω αν η αλλαγές αυτές είναι σοβαρές. Ίσως το πιο ελεύθερο φίλτρο να μην αλλάζει καθόλου την συμπεριφορά του αέρα σε ό,τι αφορά τους παλμούς που αυτός παράγει και απλά να μεγαλώνει ποσότητά του. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι ο κινητήρας καταναλώνει λιγότερο έργο κατά την εισαγωγή του αέρα (αφού αυτός τότε δουλεύει σαν αντλία), επειδή το ελεύθερο φίλτρο προβάλλει λιγότερα εμποδια στην ροή, είναι από μόνο του μια βελτίωση!

Καλώ τον κύριο Speedy100 να μας πει την άποψή του!!!
Recifees - Παρ 15 Οκτ 2004, 14:51:33
Θέμα δημοσίευσης:
Δεν το έχω βάλει σκοπό να παίξω ακόμα μαζί του αλλά δεν πρόκειται να περιοριστώ μόνο στο φίλτρο αν το κάνω ,τότε εκκεντροφόροι, εξάτμιση πιο ελευθερος καταλύτης ,ελευθερο φίλτρο ή κάτι αντίστοιχο ,aftermarket εγκέφαλος και ένα πιο κοντό διαφορικό θα μπούνε πακέτο . Wink Δεν θα πάω για λίγα άλογα θα πάω για περισσότερα με τα φρένα και τις αναρτήσεις να έχουν προηγηθεί βέβαια. Υπαρχει πάντα και η επιλογή ένα τροπέτο rc .

Το θέμα είναι κατα πόσο θα μπορέσει αυτή η μετατροπη της εξάτμισης μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και αν μπορεί να βρεθεί κάποια αναλογία μεταξύ εισαγωγής / εξαγωγής ?
TONY PAP - Παρ 15 Οκτ 2004, 15:12:45
Θέμα δημοσίευσης:
Παράθεση:
Αν θέλεις και ασχοληθείς λίγο με το ψάξιμο σε κάποιο topic περί φίλτρου αέρος, μπορείς να δεις τί έχω κάνει εγώ στην εισαγωγή από το δικό μου και πιστεύω πως θα την βρεις ενδιαφέρουσα πατέντα αλλά και σωστή! (αν πάλι δεν μπορείς να την βρεις, πες μου να σε προμηθεύσω με το ανάλογο υλικό!)

Ποιό topic είναι steve ?
volvos - Σαβ 16 Οκτ 2004, 20:22:21
Θέμα δημοσίευσης:
a για φιλτρο θα ηθελα να πω κατι...
χτεσ μετα απο 3ωρες οδηγηση μεσα στην αθηνα .... -ετσι γινονται 15000χλμ σε 5μηνεσ και οχι δεν ειμαι ταξιτζης-

ανοιξα λοιπον καπο και εβαλα το χερι μου μεσα....
το φιλτροκουτι ΕΚΑΙΓΕ ενω πισω απο το αριστερο φαναρι-οδηγου- πανω απο abs kai ακρη δηληδη, ειχε μεν ζεστη αλλα αισθητα χαμηλοτερη θερμοκρασια απο το υπολοιπο μεροσ του κινητηρα ΑΡΑ ο steve iσως να ειχε δικιο οτι εκει παιρνει κρυο αερα...αληθεια steve tο δικο σου εχει abs???

επανερχομενος στο θεμα της εξατμισης εχω να ρωτησω τα εξης speedy.
αφου η εξατμιση απο ραλλυ-χταποδι καταλυτης κατω- ειναι απο τις πιο αποδοτικες μετατροπες σε 206 τι ΓΙΝΕΤΑΙ με τα υπολοιπα καζανακια?
στο μεν 106 αν εχεις δικιο θα ειναι σε πολλαπλασια αποσταση απο το καταλυτη-πρωτο καζανακι- στο 206 που εχουν αλλη θεση τι πρεπει να κανουμε?να αλλαξουμε θεση και σε αυτα??????????

ασχετο με τοσες γνωσεις τι εχεις σπουδασει speedy ?
speedy100 - Κυρ 17 Οκτ 2004, 00:14:12
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:

Λογικά ναι. Η προσθήκη μιας πιο ελεύθερης εξάτμισης προκαλεί στον ίδιο αριθμό στροφών καλύτερη εκκένωση (υποθέτουμε ότι δουλεύει σωστά η εξάτμισή μας), λόγω του καλύτερου timing των αρμονικών. Άρα χρειαζόμαστε και πιο ελεύθερη εισαγωγή για να καλυφθεί το κενό των καυσαερίων.
Βέβαια το υπάρχον σύστημα εισαγωγής είναι πιθανόν να μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε καύσιμο μείγμα, ειδικά αν η διαφορά που κάνει η εξάτμιση είναι μικρή. Δηλαδή να "ανταποκρίνεται" στην μεγαλύτερη διαφορά πίεσης που παρουσιάζεται.

Βέβαια ό,τι ισχύει για τον συντονισμό των αρμονικών της εξαγωγής, ισχύει και για την εισαγωγή. Και εκεί έχουμε φαινόμενα συντονισμού. Το μήκος των αυλών εισαγωγής δεν είναι τυχαίο, αλλά καθορισμένο βάσει υπολογισμών.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής επιφέρει και διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των αρμονικών εισαωγής.
Η πτώση πίεσης που προκαλεί ένα φίλτρο στην ροή του αέρα, καθορίζει σε ένα ποσοστό την ταχύτητα ροής εισαγωγής και την δημιουργία παλμών πίεσης.
Από την άλλη δεν ξέρω αν η αλλαγές αυτές είναι σοβαρές. Ίσως το πιο ελεύθερο φίλτρο να μην αλλάζει καθόλου την συμπεριφορά του αέρα σε ό,τι αφορά τους παλμούς που αυτός παράγει και απλά να μεγαλώνει ποσότητά του. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι ο κινητήρας καταναλώνει λιγότερο έργο κατά την εισαγωγή του αέρα (αφού αυτός τότε δουλεύει σαν αντλία), επειδή το ελεύθερο φίλτρο προβάλλει λιγότερα εμποδια στην ροή, είναι από μόνο του μια βελτίωση!

Καλώ τον κύριο Speedy100 να μας πει την άποψή του!!!

Πολύ σωστά τα λες φίλε μου. Smile

Φιλικά

Speedy100
speedy100 - Κυρ 17 Οκτ 2004, 00:57:34
Θέμα δημοσίευσης:
Γεια σου Volvos Smile

volvos έγραψε:

…… επανερχομενος στο θεμα της εξατμισης εχω να ρωτησω τα εξης speedy.
αφου η εξατμιση απο ραλλυ-χταποδι καταλυτης κατω- ειναι απο τις πιο αποδοτικες μετατροπες σε 206 τι ΓΙΝΕΤΑΙ με τα υπολοιπα καζανακια?
στο μεν 106 αν εχεις δικιο θα ειναι σε πολλαπλασια αποσταση απο το καταλυτη-πρωτο καζανακι- στο 206 που εχουν αλλη θεση τι πρεπει να κανουμε?να αλλαξουμε θεση και σε αυτα??????????

Να ξεκαθαρίσω το εξής:
Αυτά που προανέφερα περί αποστάσεων κλπ. είναι τα ιδανικά σωστά. Δυστυχώς όμως δεν είναι δυνατόν πάντα να εφαρμοστούν σε αυτοκίνητα παραγωγής λόγω χώρου και ιδιομορφιών στο πάτωμα κυρίως του αυτοκινήτου.
Τώρα για το 106 που ρωτάς, αν ο καταλύτης του δεν έχει τον απαιτούμενο σωστό όγκο για να παίξει ΚΑΙ το ρόλο του εκτονωτή τότε το πρώτο καζανάκι είναι απαραίτητο σαν εκτονωτής και να βρίσκεται και στην σωστή θέση. Από εκεί και πίσω δεν έχει σημασία που θα βρίσκεται τι.

Το ίδιο ισχύει και για το 206, δηλαδή δεν έχει σημασία που βρίσκεται τι μετά από τον εκτονωτή.
Εκτονωτής μπορεί να είναι ή καταλύτης ικανού όγκου ή το πρώτο καζανάκι. Στην περίπτωση που υπάρχει πρώτο καζανάκι δεν πρέπει ποτέ ο καταλύτης πριν από αυτό να είναι μεγάλος. Πάντα αναφέρομαι σε διάταξη για επιδόσεις διότι στα αυτοκίνητα παραγωγής όλα γίνονται από την στιγμή που το Χ μοντέλο ικανοποιεί τις εκάστοτε προδιαγραφές παραγωγής…

Παράθεση:
ασχετο με τοσες γνωσεις τι εχεις σπουδασει speedy ?

Αφού θέλεις να μάθεις…
Δυστυχώς Crying or Very sad έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός με ειδικότητα σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Βλέπεις όταν ήμουνα μικρός δεν άκουγα το μπαμπά και τη μαμά να γίνω δικηγόρος για να οικονομήσω… Embarassed Embarassed
…το χαβά μου εγώ, κατσαβίδια, λάδια, μουτζούρες, αγώνες με μηχανάκια, κόντρες με αυτοκίνητα (χωρίς δίπλωμα φυσικά λόγω ηλικίας) κλπ. καλά «ελαττώματα» ελπίζοντας ότι η Ελλαδάρα μέχρι να μεγαλώσω και να σπουδάσω θα έχει αγορά και για την τρέλα μου. Αλλά που τέτοιο πράγμα?
Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και για καλή μου τύχη μπόρεσα να κάνω την δουλειά αυτή, μέσω κάποιων πολύ δυνατών γνωριμιών από την εποχή των σπουδών, κάνοντας δουλειές «φασόν» για αγωνιστικές ομάδες και βελτιωτικούς οίκους σε διάφορες χώρες δουλεύοντας από εδώ. Φυσικά το Internet με έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια σε θέματα ταχύτητας επικοινωνίας κλπ.
Είχα και έχω σχετικές δραστηριότητες και στην Ελλάδα αλλά αυτό για ευνόητους λόγους άστο καλύτερα. Wink

Ελπίζω να απάντησα έστω και μερικώς… Smile

Φιλικά

Speedy100
volvos - Κυρ 17 Οκτ 2004, 09:11:43
Θέμα δημοσίευσης:
μην μου πεις οτι σπουδασες αθηνα στον ρακοπουλο!!!
τοτε θα ειναι που πραγματικα θα σε λυπηθω...
παντως και εγω συμπασχων ειμαι αφου ολοι κυνηγαγαν να παω πολ.μηχανικος.... εστω και τωρα παντως εγω το καταλαβα!

για το 206 τωρα... αν λοιπον βαλουμε χταποδι και aftermarket καταλυτη ειμαστε οκ? χωρις να μας νοιαζει η υπολοιπη εξατμιση ε?
ο καταλυτης τοτε τι ογκο πρεπει να εχει για να ισχυει αυτο οποτε να μπορουμε να παιξουμε ελευθερα απο εκει και περα...
speedy100 - Κυρ 17 Οκτ 2004, 11:51:24
Θέμα δημοσίευσης:
Καλημέρα Volvos Smile

volvos έγραψε:
μην μου πεις οτι σπουδασες αθηνα στον ρακοπουλο!!!
τοτε θα ειναι που πραγματικα θα σε λυπηθω...
παντως και εγω συμπασχων ειμαι αφου ολοι κυνηγαγαν να παω πολ.μηχανικος.... εστω και τωρα παντως εγω το καταλαβα!

Όχι, σπούδασα στην Αμερική και μετά εργάστηκα εκεί και κάποια χρόνια.

Παράθεση:
για το 206 τωρα... αν λοιπον βαλουμε χταποδι και aftermarket καταλυτη ειμαστε οκ? χωρις να μας νοιαζει η υπολοιπη εξατμιση ε?
ο καταλυτης τοτε τι ογκο πρεπει να εχει για να ισχυει αυτο οποτε να μπορουμε να παιξουμε ελευθερα απο εκει και περα...

Ναι είμαστε ΟΚ αρκεί η κατασκευή του καταλύτη να είναι τέτοια που να μπορεί να παίξει το ρόλο του εκτονωτή. Δηλαδή να έχει τον απαιτούμενο όγκο, μη συμπεριλαμβανομένου του καταλυτικού υλικού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται η εκτόνωση των αρμονικών σαν να είναι στην ελεύθερη ατμόσφαιρα. Τέτοιοι καταλύτες είναι συνήθως οι αγωνιστικοί…
Ο όγκος του εκτονωτή για 1600 κ.εκ. κινητήρες είναι 600 κ.εκ. ή και περισσότερο.
Επειδή δεν ξέρω αν θα μπορούν με σιγουριά να σου πουν για τον ωφέλιμο όγκο των διάφορων καταλυτών στην αγορά, αν δεν μπορείς να βρεις άκρη, πάρε ένα για 2000 κ.εκ. κινητήρα και θα είσαι πολύ κοντά στο σωστό.

Φιλικά

Speedy100
Steve - Κυρ 17 Οκτ 2004, 22:44:01
Θέμα δημοσίευσης:
TONY PAP έγραψε:
Ποιό topic είναι steve ?

Εδώ

volvos έγραψε:
αληθεια steve tο δικο σου εχει abs???

ΛωΛ... εδώ έχει μπρος πίσω δισκόφρενα... δεν θα έχει ABS? Cool
Δημήτριος - Κυρ 17 Οκτ 2004, 22:48:44
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Αφού θέλεις να μάθεις…
Δυστυχώς Crying or Very sad έχω σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός με ειδικότητα σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Βλέπεις όταν ήμουνα μικρός δεν άκουγα το μπαμπά και τη μαμά να γίνω δικηγόρος για να οικονομήσω… Embarassed Embarassed
…το χαβά μου εγώ, κατσαβίδια, λάδια, μουτζούρες, αγώνες με μηχανάκια, κόντρες με αυτοκίνητα (χωρίς δίπλωμα φυσικά λόγω ηλικίας) κλπ. καλά «ελαττώματα» ελπίζοντας ότι η Ελλαδάρα μέχρι να μεγαλώσω και να σπουδάσω θα έχει αγορά και για την τρέλα μου. Αλλά που τέτοιο πράγμα?
Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και για καλή μου τύχη μπόρεσα να κάνω την δουλειά αυτή, μέσω κάποιων πολύ δυνατών γνωριμιών από την εποχή των σπουδών, κάνοντας δουλειές «φασόν» για αγωνιστικές ομάδες και βελτιωτικούς οίκους σε διάφορες χώρες δουλεύοντας από εδώ. Φυσικά το Internet με έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια σε θέματα ταχύτητας επικοινωνίας κλπ.
Είχα και έχω σχετικές δραστηριότητες και στην Ελλάδα αλλά αυτό για ευνόητους λόγους άστο καλύτερα. Wink

Ελπίζω να απάντησα έστω και μερικώς… Smile

Φιλικά

Speedy100

Και 'γω με κατσαβίδια, λάδια και μουτζούρες ασχολιόμουν μικρός! (άρε F.I.A.T. 127 αθάνατο!!!)

Και 'γω μηχανολόγος είμαι! Σπουδάζω στο Α.Π.Θ., αλλά ήδη έχω τελειώσει Τ.Ε.Ι. Μηχανολογίας.
Ελπίζω να βρω δουλειά σε κάποια καλή επιχείρηση που να μην είναι ελληνικού τύπου μικρομεσαία και μίζερη!!! (Προς Θεού!!!) Μου αρέσει πολύ αυτό που σπουδάζω και βασίζομαι στις ικανότητές μου για την αποκατάστασή μου. Το τελευταίο που θέλω να κάνω είναι να ασχοληθώ με το ελεύθερο επάγγελμα (να σχεδιάζω Η/Μ εγκαταστάσεις κτιρίων), αν και έχω όλα τα εφόδια γι' αυτό (πατέρα και αδελφή πολ. μηχ. Ο μεν είναι συνταξιούχος, η δε δεν ασχολείται και πολύ).
Όσο για την ενασχόληση με τα αυτοκίνητα μέσω της επιστήμης μου, πρόκειται μάλλον για ένα παιδικό μου όνειρο και τίποτε άλλο, δυστυχώς... Sad Sad Confused
Ίσως να μπορέσω να πάω κανένα δίμηνο σε αυτοκινητοβιομηχανία μέσω της IAESTE...

Το βιβλίο του Ρακόπουλου για τα Μ.Ε.Κ. το έχω. Πολύ στριφνό βρε παιδί μου...

Δηλαδή Speedy100 συμφωνείς για το το φίλτρο αέρος; Δηλαδή δεν αλλάζει σημαντικά την συμπεριφορά των αρμονικών εισαγωγής η τοποθέτηση ενός after market φίλτρου;
Το γεγονός ότι πολλοί μετά την χρήση φιλτροχοάνης (όχι μόνο φίλτρου) λένε για "στέγνωμα" (κρέμασμα) του κινητήρα στα ψηλά , που το αποδίδεις; Στις αρμονικές; Δηλαδή έχουμε μείωση της ογκομετρικής απόδοσης τότε;
Άλλοι λένε ότι είναι θέμα εγκεφάλου. Ότι δηλαδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να καλύψει την αναγκαία ζήτηση σε καύσιμο (περισσότερος αέρας, αλλά οχι περισσότερο καύσιμο)
Δημήτριος - Κυρ 17 Οκτ 2004, 22:51:33
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Ναι είμαστε ΟΚ αρκεί η κατασκευή του καταλύτη να είναι τέτοια που να μπορεί να παίξει το ρόλο του εκτονωτή. Δηλαδή να έχει τον απαιτούμενο όγκο, μη συμπεριλαμβανομένου του καταλυτικού υλικού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται η εκτόνωση των αρμονικών σαν να είναι στην ελεύθερη ατμόσφαιρα. Τέτοιοι καταλύτες είναι συνήθως οι αγωνιστικοί…
Ο όγκος του εκτονωτή για 1600 κ.εκ. κινητήρες είναι 600 κ.εκ. ή και περισσότερο.
Επειδή δεν ξέρω αν θα μπορούν με σιγουριά να σου πουν για τον ωφέλιμο όγκο των διάφορων καταλυτών στην αγορά, αν δεν μπορείς να βρεις άκρη, πάρε ένα για 2000 κ.εκ. κινητήρα και θα είσαι πολύ κοντά στο σωστό.

Φιλικά

Speedy100

Ναι αλλά αν ο καταλύτης γίνει εκτονωτής, το μήκος δεν αλλάζει;. Πριν το μεσαίο ήταν εκτονωτής (πολύ πιο μακριά από τις βαλβίδες) και τώρα ο καταλύτης! Έχουμε δραστικές αλλαγές στον συντονισμό!
volvos - Κυρ 17 Οκτ 2004, 22:56:09
Θέμα δημοσίευσης:
φιλε δημητριε ο ρακοπουλος κανει και μεκ 2..... αν δεις εκεινο το βιβλιο θα καταλαβεις τι σημαινει στρυφνοτητα.............
ο ανθρωπος ειναι αλλου αν και δεν τον συμπαθω καθολου γιατι πηγε να μου τη φερει σε ενα ερευνητικο προγραμμα.......

οσον αφορα χοανη εχω την αισθηση οτι κυριως παιζει κυριως ρολο το μηκος του αυλου εισαγωγης και δευτεροντα η ποσοτητα για τον καθορισμο των αρμονικων
Steve - Δευ 18 Οκτ 2004, 00:16:10
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
οσον αφορα χοανη εχω την αισθηση οτι κυριως παιζει κυριως ρολο το μηκος του αυλου εισαγωγης

Cool

Εδώ συμφωνώ. Η διαδρομή που κάνει ο αέρας για την εισαγωγή μέσω του σωλήνα είναι αυτό που κάνει την μηχανή να ακούγεται αλλιώς! Wink Επίσης το μήκος και οι καμπές που θα κάνει ο σωλήνας μέχρι την εισαγωγή παίζουνε σημαντικό ρόλο στη ροή, και στην ταχύτητα και στην ποσότητα του εισαγομένου αέρα... Cool

Επίσης γι αυτό και βάσει του topic που ανέφερα πιο πάνω για το project μου, πατάω πάνω στα βήματα του κατασκευαστή... έχει λιώσει μερόνυχτα για να βρει τις σωστές διαστάσεις για το φιλτροκούτι. Το φίλτρο ελευθέρας δίνει σίγουρα κάτι καλύτερο Wink Αλλά όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, τα βελτιωτικά ωφέλη είναι τόσο ελάχιστα και οι διαφορές είναι τόσο ασήμαντες, που είτε χοάνη, είτε ελευθέρας βάλεις, την δουλειά σου την κάνεις Very happy
speedy100 - Δευ 18 Οκτ 2004, 02:29:58
Θέμα δημοσίευσης:
Δημήτριος έγραψε:

Δηλαδή Speedy100 συμφωνείς για το το φίλτρο αέρος; Δηλαδή δεν αλλάζει σημαντικά την συμπεριφορά των αρμονικών εισαγωγής η τοποθέτηση ενός after market φίλτρου;
Το γεγονός ότι πολλοί μετά την χρήση φιλτροχοάνης (όχι μόνο φίλτρου) λένε για "στέγνωμα" (κρέμασμα) του κινητήρα στα ψηλά , που το αποδίδεις; Στις αρμονικές; Δηλαδή έχουμε μείωση της ογκομετρικής απόδοσης τότε;
Άλλοι λένε ότι είναι θέμα εγκεφάλου. Ότι δηλαδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να καλύψει την αναγκαία ζήτηση σε καύσιμο (περισσότερος αέρας, αλλά οχι περισσότερο καύσιμο)

Το φίλτρο αέρος άσχετα από την ποιότητα δεν επηρεάζει καθόλου τις αρμονικές. Μόνο το μήκος από την / τις βαλβίδες εισαγωγής μέχρι το φιλτροκούτι ή την ανοιχτή ατμόσφαιρα επηρεάζει τις αρμονικές.
Το θέμα με τις αρμονικές της εισαγωγής είναι ακριβώς το ίδιο με της εξαγωγής αλλά σε ανάποδη φορά. Και εδώ ισχύουν τα ίδια περί τριών αρμονικών … κλπ.

Η ποιότητα του φίλτρου επηρεάζει μόνο την ποσότητα του αέρα που περνά.

Για το στέγνωμα, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς αν είναι φτωχό από βενζίνη. Το χρώμα των μπουζί μετά από πλάκωμα είναι μια καλή πρακτική ένδειξη. Επίσης με ένα φορητό Λάμδα tester ή ένα πολύμετρο φαίνεται αμέσως κάνοντας μια γρήγορη βόλτα. Σε περίπτωση που είναι φτωχό η σωστή αντιμετώπιση είναι πρόγραμμα όχι γιατί ο εγκέφαλος δεν μπορεί να καλύψει… αλλά γιατί ο εγκέφαλος σε φουλ ανοιχτή πεταλούδα δεν ρυθμίζει το μείγμα βάση Λάμδα αλλά έχει μια προκαθορισμένη σταθερή τιμή για Open Loop λειτουργία που δεν είναι σωστή για περισσότερο αέρα.

Δημήτριος έγραψε:
Ναι αλλά αν ο καταλύτης γίνει εκτονωτής, το μήκος δεν αλλάζει;. Πριν το μεσαίο ήταν εκτονωτής (πολύ πιο μακριά από τις βαλβίδες) και τώρα ο καταλύτης! Έχουμε δραστικές αλλαγές στον συντονισμό!

Εννοείται ότι ο καταλύτης-εκτονωτής θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο… αλλιώς μόνο ζημιά κάνουμε.
Τώρα αν μιλάς και για αυτοκίνητο που έχει δύο Λάμδα, τότε η μετακίνηση του καταλύτη περιπλέκει τα πράγματα για τον νορμάλ εγκέφαλο και δεν θα σου το συνιστούσα με τίποτα αν δεν έχεις διάθεση για πολλές δοκιμές και ψάξιμο που όμως συνεπάγεται χρόνο και έξοδα με αμφίβολο αποτέλεσμα. Βέβαια αν κάποιος άλλος το έχει κάνει πριν από εσένα και έχει βρει την σωστή λύση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η σωστή λύση πάντως για τέτοιο εγχείρημα είναι aftermarket προγραμματιζόμενος εγκέφαλος.

Φιλικά

Speedy100
Steve - Δευ 18 Οκτ 2004, 13:31:07
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Τώρα αν μιλάς και για αυτοκίνητο που έχει δύο Λάμδα, τότε η μετακίνηση του καταλύτη περιπλέκει τα πράγματα για τον νορμάλ εγκέφαλο και δεν θα σου το συνιστούσα με τίποτα αν δεν έχεις διάθεση για πολλές δοκιμές και ψάξιμο που όμως συνεπάγεται χρόνο και έξοδα με αμφίβολο αποτέλεσμα. Βέβαια αν κάποιος άλλος το έχει κάνει πριν από εσένα και έχει βρει την σωστή λύση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η σωστή λύση πάντως για τέτοιο εγχείρημα είναι aftermarket προγραμματιζόμενος εγκέφαλος.

Φιλικά

Speedy100

Δηλαδή εμείς οι Multiplexάδες με τους 2 Λάμδα κλαίμε την μοίρα μας ε? Crying or Very sad
speedy100 - Δευ 18 Οκτ 2004, 15:56:47
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
speedy100 έγραψε:

Φιλικά

Speedy100

Δηλαδή εμείς οι Multiplexάδες με τους 2 Λάμδα κλαίμε την μοίρα μας ε? Crying or Very sad

Γεια σου Steve Smile

Όχι αλλά το θέμα δεν είναι πολύ απλό, για να έχει και κάποιο αποτέλεσμα αλλιώς δεν έχει νόημα.
Εγώ πάντως θα ξεκίναγα αφήνοντας τον πρώτο Λάμδα (αυτόν που είναι μετά την πολλαπλή), στο ίδιο περίπου σημείο δηλαδή θα τον τοποθετούσα επάνω στο χταπόδι. Τώρα που στο χταπόδι? Αν οι απόσταση ταίριαζε θα τον έβαζα σε ένα συλλέκτη δύο σωλήνων (4-2-1) ή στον μοναδικό συλλέκτη (4-1) αν πρόκειται για κοντό χταπόδι. Αλλιώς και σε μία πρωτεύουσα σωλήνα του χταποδιού δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και ας διαβάζει μόνο από ένα κύλινδρο.
Ο δεύτερος Λάμδα φυσικά θα πάει μετά τον καταλύτη.
Αυτά για ξεκίνημα αφού κάνουμε την προσευχή μας…

Πάντως χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός επιμένω πως η καλύτερη λύση είναι η έτοιμη και δοκιμασμένη λύση. Αν δηλαδή κάποιος οίκος πουλά την μετατροπή αυτή έτοιμη τότε σίγουρα είναι πιο ασφαλής η επιλογή του έτοιμου από το να ξαναανακαλύψουμε τον κύκλο… που μπορεί και να μη μας βγει και πολύ στρογγυλός… Wink

Φιλικά

Speedy100
Steve - Δευ 18 Οκτ 2004, 19:02:36
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Πάντως χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός επιμένω πως η καλύτερη λύση είναι η έτοιμη και δοκιμασμένη λύση. Αν δηλαδή κάποιος οίκος πουλά την μετατροπή αυτή έτοιμη τότε σίγουρα είναι πιο ασφαλής η επιλογή του έτοιμου από το να ξαναανακαλύψουμε τον κύκλο… που μπορεί και να μη μας βγει και πολύ στρογγυλός… Wink

Φιλικά

Speedy100

Έχεις κάτι υπόψιν σου έστω και ενδεικτικά? Smile
volvos - Δευ 18 Οκτ 2004, 19:21:37
Θέμα δημοσίευσης:
δηλαδη αυτοι που τοποθετουν το χταποδι του ραλλυ και μετα τους 2 αισθητηρες λ γιατι δεν εχουν προβλημα αλλα αντιθετα βλεπουν και βελτιωση...... μηπως λογω σχεδιασης του συγκεκριμενου χταποδιου ειναι οκ?
speedy100 - Δευ 18 Οκτ 2004, 19:57:52
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
speedy100 έγραψε:

Φιλικά

Speedy100

Έχεις κάτι υπόψιν σου έστω και ενδεικτικά? Smile

Όχι Steve δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο Volvos λέει ότι η μετατροπή γίνεται με χταπόδι από 106 και δουλεύει εντάξει. Ίσως μπορεί να βοηθήσει εδώ με πληροφορίες σχετικά.

volvos έγραψε:
δηλαδη αυτοι που τοποθετουν το χταποδι του ραλλυ και μετα τους 2 αισθητηρες λ γιατι δεν εχουν προβλημα αλλα αντιθετα βλεπουν και βελτιωση...... μηπως λογω σχεδιασης του συγκεκριμενου χταποδιου ειναι οκ?

Για την συγκεκριμένη μετατροπή δεν έχω ιδίαν εμπειρία αλλά γενικά μπορώ να πω τα εξής:
Λόγω του χταποδιού σίγουρα υπάρχει καλύτερη ροή σε σύγκριση με το μαντέμι.
Τώρα με τους Λάμδα λογικά χρειάζεται επαναπρογραμματισμός της ECU. Αν κατά τύχη δουλεύει ΟΚ αυτό σημαίνει ότι η διαφορά θερμοκρασίας των καυσαερίων δεν είναι μεγάλη στην καινούργια θέση των Λάμδα, (σε σχέση με την παλιά θέση), οπότε και το φάσμα λειτουργίας τους είναι σε νορμάλ πλαίσια οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την ECU.
Όλα αυτά θεωρητικά πάντα…

Αν ξέρεις λεπτομέρειες σίγουρα έχει ενδιαφέρον το θέμα. Για εμένα τουλάχιστον από θεωρητικής πλευράς Smile

Φιλικά

Speedy100
volvos - Δευ 18 Οκτ 2004, 21:17:37
Θέμα δημοσίευσης:
αποψη δεν εχω σε καμια περιπτωση απλα το ακουω σα πιπιλα αυτο το πραμα εδω βαλτε εξατμιση απο ραλυ μπλα μπλα....

αυτο που με φοβιζει στο συγκεκριμενο θεμα δεν ειναι η αλλαγη της θεσης του λαμδα αλλα το 4-2-1 χταποδι με το διχαλο στο τελος που πρεπει να ειναι χειροποιητο για να ταιριαξει στο 206 απο 106 και μετα να μπουν οι αισθητητηρες και ο καταλυτης.....

κανεις με κατ ιδιαν αποψη??????????
TONY PAP - Τρι 19 Οκτ 2004, 08:29:37
Θέμα δημοσίευσης:
Παράθεση:
... Σημειώνω ότι αλλάχτηκε ολόκληρη η εξάτμιση (πολλαπλή Rallye, δίχαλο και ανοξείδωτη χειροποίητη εξάτμιση) και τοποθετήθηκε σκούπα. Με όλα αυτά έδειξε 123 ίππους/5700 σαλ και 15,7kgm/4500 σαλ στον τροχό. Η ιπποδύναμη μάλιστα είναι πάνω από 120 ίππους σε όλο το διάστημα από 5500σαλ - 6700!!! ...

Παναγιώτη αυτά αναφέρει ο Δημήτηρης στο topic εκκεντροφόροι απο 106 rallye ρώτησε τον για λεπτομέρειες (το αμάξι το έφτιαξε στον Β.Αναγνωστόπουλο στο Πολύγωνο).
Anonymous - Σαβ 23 Οκτ 2004, 09:09:35
Θέμα δημοσίευσης: festus!!
Μετά από πολλές συζητήσεις που διάβασα και πολλές γνώμες ,αποφάσισα να δώσω λίγο δύναμη στο cc μου .. και ξεκίνησα αλλάζοντας εξάτμιση απο καταλυτη και πίσω.
Έβαλα μια Festus,άλλαξα και το μεσαίο καζανάκι(ανοξοιδοτω και αυτό) 400 ευρακια όλα μαζί…
Ιδία μια πολύ μικρή διαφορά στις μεσαίας στροφές …λίγα πράγματα δηλαδή…
(Έχει πολύ λίγο θόρυβο ένα απαλό μπάσο ήχο.)
Έκανα καλά????
Το επόμενα βήμα είναι σκούπα…. Και μετά λέω πρόγραμμα και κεντροφόρους…
Ψάχνω ακόμα βεβαια που να πάω να τα βάλλω…
S16 - Τετ 27 Οκτ 2004, 17:04:43
Θέμα δημοσίευσης:
speedy speedy εισαι εδω;

Ερωτηση: Αν το μεσαιο καζανακι εχει ογκο πανω απο 600 κυβικα εκατοστα, αλλα δεν εχει τιποτα αλλο μεσα δουλευει το συστημα; Confused
Δηλαδη φτιαχνουμε ενα καζανακι το οποιο δεν εχει διαφραγματα ουτε ηχομονωτικα, ειναι μια σκετη πιο φαρδια σωληνα. Wink
speedy100 - Κυρ 31 Οκτ 2004, 01:44:54
Θέμα δημοσίευσης:
Roadrunner έγραψε:
speedy speedy εισαι εδω;

Ερωτηση: Αν το μεσαιο καζανακι εχει ογκο πανω απο 600 κυβικα εκατοστα, αλλα δεν εχει τιποτα αλλο μεσα δουλευει το συστημα; Confused
Δηλαδη φτιαχνουμε ενα καζανακι το οποιο δεν εχει διαφραγματα ουτε ηχομονωτικα, ειναι μια σκετη πιο φαρδια σωληνα. Wink

Ναι δουλεύει. Smile αλλά αν μιλάς για σωλήνα να έχει κάποια διαφορά της τάξης των 20 mm. τουλάχιστον σε διάμετρο απο την νορμάλ.

Φιλικά
Speedy100
-=N4X=- - Κυρ 31 Οκτ 2004, 14:10:34
Θέμα δημοσίευσης:
Λοιπον....η μεταμοσχευση πολλαπλης εξαγωγης απο ραλυ πετυχε.
Θα αναλυσω ολη την διαδικασια για οποιον ενδιαφερεται.
Καταρχην θελει πολυ ξυλωμα ωστε να βγει το παλιο χταποδι...δηλαδη δυναμο-αιρκοντισιον κτλ ολα εξω!
Επειτα το "χταποδι" του ραλυ μπαινει κατευθειαν κ συνεχιζουμε τοτποθετωντας το διχαλο (που στην δικια μου περιπτωση ειχε γινει λαθος στην παραγγελεια κ επρεπε να το κοψουμε κ να το μακρυνουμε γιατι εβρισκε στο καρτερ).Για αυτο δεν παραγγελνουμε διχαλλο για 106 αλλα εξηγουμε αναλυτικα.
Μετα τα αλλα ηταν τα ευκολα....μεσαιος σωληνας με τον αγωνιστικο καταλυτη επανω κ τραβηγμα πλεξουδας για τον 2ο λαμδα.Ολα λειτουργουν στην εντελεια αλλα δυστηχως αναγκαστικαμε να αλλαξουμε κ το τελικο που ειχα..
Αλλωστε 2 κλησεις για διαταραξη μεσα σε 3!!!! μερες ειναι πολλες.
Επειδη το τελικο που ειχα ηταν ουσιαστικα σκετος σωληνας με μια μικρη χαρακια για σιλανσιε μπορειται να φανταστητε τι θορυβο εβγαζε!!!Τι να μας πουν κ τα wrc χωρις πλακα που απο οπου περνουσα η μουτζες μου ριχναν η με δειχναν με το δακτυλο!!!...μιλαμε για πολυ αγριο σκασιμο απο πισω κ ηχο σαν αλυσοπριονο!!!....τωρα ξενερωνω με τον ηχο που βγαζει ενα gr.n τελικο της sebring το οποιο ομως γιανα λεμε του στραβου το δικιο "εφτιαξε" λιγο την συμπιεση κ το αμαξι δεν αδειαζει ψηλα οπως πριν.
Α....για να μην το ξεχασω...το αποτελεσμα ολων αυτων?...φερτε μαμα ραλυ να τα πιω το αιμα...αυτη την στιγμη ειμαι οριακα πισω απο ραλυ με σκουπα κ τελικο στο μισο αμαξι...
Κοστολογιο:
1)πολλαπλη εξαγωγης 60 ευρω
2)Διχαλλο 70 ευρω
3)Ζουαν ή μπιλια 38 ευρω
4)Μεσαιο σωληνα 150 ευρω
5)Αγωνιστικος καταλ. 100 τρυπων 250 ευρω(τιμη φιλικη)
6)Τελικο sebring gr.n 140 ευρω
7)Εργατικα 150 ευρω
Steve - Κυρ 31 Οκτ 2004, 14:20:46
Θέμα δημοσίευσης:
-=N4X=- έγραψε:
Αλλωστε 2 κλησεις για διαταραξη μεσα σε 3!!!! μερες ειναι πολλες.
Επειδη το τελικο που ειχα ηταν ουσιαστικα σκετος σωληνας με μια μικρη χαρακια για σιλανσιε μπορειται να φανταστητε τι θορυβο εβγαζε!!!Τι να μας πουν κ τα wrc χωρις πλακα που απο οπου περνουσα η μουτζες μου ριχναν η με δειχναν με το δακτυλο!!!...μιλαμε για πολυ αγριο σκασιμο απο πισω κ ηχο σαν αλυσοπριονο!!!....

Όντως, θύμιζε WRC... Wink Αλλά δεν πήγαινε σαν WRC Razz Προς το παρόν, χωρίς να σε έχω ακούσει με την Group N, πιστεύω πως σίγουρα θα είναι καλύτερα και για τα αυτιά σου και για τα δικά μας... Very happy Laughing

Όσο για τον κινητήρα, σίγουρα καλό του έκανες! Wink

(Μήπως ήρθε η ώρα και για καμια δυναμομέτρηση? Rolling eyes )
-=N4X=- - Κυρ 31 Οκτ 2004, 14:26:43
Θέμα δημοσίευσης:
Δυναμομετρηση?....ουστ μακρυα απο μας....κ να δω τιποτα που δεν θα μου αρεσει κ να μην θελω να ξανμπω στην γαλλιδα μετα?...αστο ετσι αφου το καλυτερο μετρημα γινεται στον δρομο!!!
Οσο για το gr.n αν κ δεν εχει ανοιξει ακομα γιατι μου εχουν πει οτι μεχρι να καουν οι υαλοβαμβακες κ να καπνιστει θα αλλαξει ηχο ακουγεται οπως ολα τα σαξοραλα σχεδον αλλα λιγο πιο υσηχο λογω καταλυτη...ΠΟΛΥ ΗΣΥΧΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ...!!!!!!!!1
Touristas - Κυρ 31 Οκτ 2004, 15:04:09
Θέμα δημοσίευσης:
-=N4X=- έγραψε:
Λοιπον....η μεταμοσχευση πολλαπλης εξαγωγης απο ραλυ πετυχε.
Θα αναλυσω ολη την διαδικασια για οποιον ενδιαφερεται.
Καταρχην θελει πολυ ξυλωμα ωστε να βγει το παλιο χταποδι...δηλαδη δυναμο-αιρκοντισιον κτλ ολα εξω!
Επειτα το "χταποδι" του ραλυ μπαινει κατευθειαν κ συνεχιζουμε τοτποθετωντας το διχαλο (που στην δικια μου περιπτωση ειχε γινει λαθος στην παραγγελεια κ επρεπε να το κοψουμε κ να το μακρυνουμε γιατι εβρισκε στο καρτερ).Για αυτο δεν παραγγελνουμε διχαλλο για 106 αλλα εξηγουμε αναλυτικα.
Κατά αρχήν σιγά μην θέλει κατέβασμα και το μοτέρ για να βγει η πολλαπλή εξαγωγής μην τρελαθούμε . Ο καταλύτης βγαίνει από κάτω και την πολλαπλή την βγάζεις από επάνω !
Rolling eyes Όσο για το δίχαλο δεν έγινε λάθος παραγγελία , απλά το καρτερ το NFU είναι ποιο μεγάλο από το NFX rallye δηλαδή και για αυτό θέλει να το μακρινής !! Wink
FRAPEOLE - Δευ 01 Νοέ 2004, 00:28:50
Θέμα δημοσίευσης:
Mε το φιλτρο λαδιου δεν ασχοληθηκες??
TONY PAP - Δευ 01 Νοέ 2004, 18:19:31
Θέμα δημοσίευσης:
Αφου ξεχάσουμε όλα τα παραπάνω εκτός θέματος... και μπούμε στο ψητό τελικά μετά την εν λόγω μετατροπή κόστους 858 ευρώ τι μπορούμε να περιμένουμε απο απόδοση ? Καλύτερη απόκριση χαμηλά, ψηλά, παντού για πες μας τις εντυπώσεις σου για να δούμε αν είναι μια καλή βελτιωτική κίνηση και στην πράξη.

Υ.Γ. τελικά πρέπει το τοπικ να ονομαστεί 206...εξατμίσεις γιατί δεν συζητάμε πια για FESTUS... Wink
S16 - Δευ 01 Νοέ 2004, 19:48:51
Θέμα δημοσίευσης:
speedy100 έγραψε:
Roadrunner έγραψε:
speedy speedy εισαι εδω;

Ναι δουλεύει. Smile αλλά αν μιλάς για σωλήνα να έχει κάποια διαφορά της τάξης των 20 mm. τουλάχιστον σε διάμετρο απο την νορμάλ.

Φιλικά
Speedy100

Thank 's speedy100. Wink
-=N4X=- - Δευ 01 Νοέ 2004, 22:34:31
Θέμα δημοσίευσης:
Λοιπον...εγω πραγματικα καταλαβα διαφορα αλλα μου φανηκε ασημαντη πραγμα το οποιο αλλαξε σε ανοιγμα με μαμα ραλυ οπου κ ημουν μπροστα λιγο βεβαια αλλα μπροστα πραγμα που τα λεει ολα.
Και για να προλαβω τους κακους που σιγουρα θα θελησουν να με φανε το παιδι δεν ειναι κουλο ουτε το αμαξι γαμημενο απλα δεν θελει να το βελτιωσει με τιποτα....το κραταει σαν συλεκτικο κατα καποιο τροπο κ σε αριστι κατασταση.
Τωρα αν αξιζει το κοστος δεν ξερω αλλα τωρα που το εκανα οτι κ να λεμε ειναι περιτο....τα πληρωσα οποτε πρεπει να μου αρεσει!!!!!! Very happy Very happy
kaisaras96 - Σαβ 06 Νοέ 2004, 16:03:47
Θέμα δημοσίευσης:
-=N4X=- έγραψε:
...Κοστολογιο:
1)πολλαπλη εξαγωγης 60 ευρω
2)Διχαλλο 70 ευρω
3)Ζουαν ή μπιλια 38 ευρω
4)Μεσαιο σωληνα 150 ευρω
5)Αγωνιστικος καταλ. 100 τρυπων 250 ευρω(τιμη φιλικη)
6)Τελικο sebring gr.n 140 ευρω
7)Εργατικα 150 ευρω

Επαναφερω την ερωτηση το φιλτρο λαδιου αλαχτηκε???

Πολυ καλα τα λεφτα για την εξαγωγη οχι για να μην μας περνανε οι ραλακιδες για μαλ**ες? Evil Twisted evil
-=N4X=- - Κυρ 07 Νοέ 2004, 11:07:01
Θέμα δημοσίευσης:
Tο φιλτρο λαδιου αλλαχτηκε με αυτο του ραλυ.
Μονο που χρειαζεται να κανεις κ μια ταπα κ να την σφηνωσεις στην επιστροφη λαδιου.
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες