MEMsound έγραψε: |
...οτι και να πω ειναι μαλλον λιγο..
καλη επιτυχια και καλες κατασκευές. ![]() ![]() |
salex έγραψε: |
Πολύ ωραίο φαίνεται Παναγιώτη, καλή επιτυχία!
Προσπαθώ να καταλαβω μόνο που βρίσκεται ο 6ος άξονας γιατί στο σχέδιό σου μετράω 5. 3 της κίνησης του εργαλειοφορέα και 2 της μέγγενης. Κάπου έχω χάσει έναν νομίζω! ![]() |
OnyX έγραψε: |
![]() ![]() ![]() Καλη επιτυχια στο project σου ευχομαι ολοψυχα! Θεμα με τους κραδασμους θα εχεις μονο σε περιπτωσεις που κατεργαζεσαι κομματια με μεγαλα κοπτικα και παιρνεις μεγαλα "πασα" ( τσεκαρισμενο στο cnc που χειριζομαι) Οσο αναφορα το κοστος,εχεις δικιο εν μερει για τα μεταχειρισμενα (μερικες εταιρειες πουλανε με εγγυηση ανακατασκευασμενα και ειναι σε πολυ καλη κατασταση),τα καινουρια ειναι απαγορευτικα με τιμες που ξεπερνουν τα 600 χιλιαρικα χωρις να υπολογισεις το κοστος των κοπτικων που αρκετα μπορει να ειναι και custom... Αν μπορεις,οταν το τελειωσεις θα ηθελα να αναφερεις το κοστος κατασκευης της... |
Steve έγραψε: |
Καλή επιτυχία εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου!
Θα ήθελα να κάνω μια μικρή υποσημείωση επειδή τυγχάνει να έχω κάποιες σχέσεις παραπάνω με την Bosch σε θέματα εργαλείων-μηχανημάτων εδώ και αρκετά χρόνια. Τα €600.000 που μπορεί να σου ζητάνε είναι άκρως λογικά. Χρησιμοποιώντας αυτό το μηχάνημα, μπορείς να βγάλεις εκατομμύρια οπότε σου ζητάνε ένα μικρό τίμημα. Σε μια επένδυση που θέλω να κάνω στο μαγαζί, ζητάνε €1.500.000 για ένα μηχάνημα το οποίο μετά από προσεκτική μελέτη, μπορεί μέσα σε 82 ώρες λειτουργίας να βγάλει τα λεφτά του, ενώ η κάθε έξτρα ώρα λειτουργίας του, μεταφράζεται σε κέρδος. Άρα λοιπόν αν πούμε ότι το μηχάνημα δουλεύει με ωράριο ιδιωτικού υπαλλήλου προ κρίσης (8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα), σε 2 εβδομάδες έχει βγάλει τα λεφτά του και σε 1 μήνα έχει δώσει κι άλλο €1.500.000 . Στα €600.000 που λέμε τώρα στην περίπτωση σου, ένα παράδειγμα είναι να κατασκευάσεις 6000 αντικείμενα και από το κάθε ένα να σου μένουν €100 ευρώ στην τσέπη. Ομοίως, 600 αντικείμενα για €1000 στη τσέπη κλπ κλπ. Το πρόβλημα δεν είναι πού θα βρεις τα €600.000 που ΔΕΝ έχεις, το πρόβλημα είναι αν τα είχες πότε θα τα ξαναέπαιρνες πίσω μετά την αγορά του μηχανήματος. Πότε θα τα έκανες απόσβεση, και πότε θα μετρούσε στα συν πάλι το ταμείο σου. Ευτυχώς στην περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν πολλά πορτοφόλια δίχως πάτο που θέλουν νέες ιδέες και επενδύσεις, όπως επίσης υπάρχει και το crowdfunding. Με ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο και λογικούς χρόνους απόσβεσης, μπορείς να κάνεις μια πολύ ωραία παρουσίαση όπως και αυτή που έχεις κάνει τώρα και να αποκτήσεις το κεφάλαιο που θες. Με το crowdfunding, μπορείς να κάνεις μια έκπτωση 10% σε όποιον σε στηρίξει ή να προσφέρεις κάποιο υλικό σε μειωμένη τιμή. Θα μπορούσα να βρώ χρήματα και από το kickstarter και από αλλού, η εμπειρία μου και η συνεργασίες μου με την Ευρώπη μετράνε από το 1978, το δικό μου ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόκτηση ενός cnc αλλά και η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας από την κατασκευή του αφού εδώ συνομιλάς με ένα ήδη κατασκευαστή ρομποτικών μηχανών συσκευασίας, βλέπεις δεν κοιμάμε με τα τσαρούχια όπως θέλεις να με παρουσιάσεις ούτε έχεις τη μοναδικότητα στις αναλύσεις. Αλλά μιας που λες για εξωστρέφεια, έχεις δει μήπως στο εξωτερικό τί ανταγωνισμό έχεις, και θα μπορούσες να αναφέρεις 1-2 λόγους, γιατί να φτιάξει π.χ. ο άγγλος ένα motorsport ποιοτικό βελτιωτικό εξάρτημα σε εσένα και όχι στην πατρίδα του, σε κάποιον που έχει ένα μηχάνημα Bosch των €600.000; Τί θα προσφέρεις παραπάνω; Σε τί θα κάνεις την διαφορά εσύ με την έτοιμη "πανάκριβη" λύση; Ποιόν θα πας να "χτυπήσεις"; Πηγαινοέρχομαι στην Ευρώπη από το 1978 και γνωρίζω πολύ καλά το περιβάλλον και την αγορά τους αφού έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλές εταιρίες είτε σαν εισαγωγέας των προϊόντνω τους, είτε σαν service και εγκαταστάσεις μηχανημάτων εδώ στην Ελλάδα, είτε σαν πωλητής χυτών ακριβείας επί 4ετία στην έκθεση subcontactors στο Αννόβερο σαν συμμετοχή με περίπτερο και πελάτες που ούτε φαντάζεσαι ποιοί είναι. Ήδη στέλνω στην Αγγλία και Σκωτία κάτι που δεν έχει κανένας άλλος σκεφτεί να κάνει και ας έχει 50 cnc στη διάθεση του και έχω στην αναμονή μεγάλη εταιρία retailer motosport εξαρτημάτων που ζητάει αυτά που δεν βρίσκει αλλού. Αυτά και άλλα πολλά, θα έπρεπε να σε έχουν απασχολήσει αν δεν σε έχουν ήδη απασχολήσει ως τώρα, πολύ πιο πριν από τα τεχνικά και την υλοποίηση. ![]() Δεν με γνωρίζεις και δεν γνωρίζεις τι με έχει απασχολήσει μέχρι τώρα, έγινες πικρόχολος χωρίς λόγο και χωρίς να καταλαβαίνω γιατί, άλλωστε δεν σου ζήτησα τίποα έτσι δεν είναι ? Και δυστυχώς η Ελληνική μίζερη πραγματικότητα έρχεται επειδή ΔΕΝ ακούμε τις ανάγκες τις αγοράς η οποία είχε, έχει και θα έχει για πολύ καιρό ακόμα λεφτά για να διαθέσει, και θα τα διαθέσει ανά πάσα στιγμή, όταν βρει το προϊόν ή την υπηρεσία που την καλύπτει. Μέχρι τότε, τα λεφτά θα είναι παγωμένα σε μαξιλάρια-στρώματα-τοίχους, τα σουβλατζίδικα και οι καφετέρειες θα ανοίγουν και θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ![]() |
puglover έγραψε: |
Σαν ουδετερος παρατηρητης, ειλικρινα δε μου φανηκε πικροχολο το σχολιο του steve. Νομιζω οτι καλοπροαιρετα και ρεαλιστικα εθεσε καποια ευλογα ερωτηματα. Ουτε αμφισβητησε την αξια σας ως επαγγελματια ουτε διεκδικησε την μοναδικοτητα των αναλυσεων. Οι προσωπικες επιθεσεις και οι κομπασμοι προηλθαν απο την δικια σας μερια κυριε Παναγιωτη. |
salex έγραψε: |
Άλλα γράφει ο ένας και άλλα γράφει ο άλλος βασικά.
Μου αρέσει το κατασκευαστικό κομμάτι που κάνει ο Παναγιώτης. Φαντάζομαι ότι ξέρει τί κάνει βλέποντας την επιλογή εξαρτημάτων του (με μια μικρή εξαίρεση τον κοντρολερ, που ελπίζω να βγει καλός). Αυτό που γράφει ο Σταύρος έχει να κάνει με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς δουλειάς. Επειδή δηλαδή κάποιος φτιάχνει ένα κέντρο κατεργασιών με 20 χιλιάδες ευρώ, δε σημαίνει ότι βγαίνει κερδισμένος σε σχέση με τα πολλά χιλιάδες ευρώ που κάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά μηχανήματα του εμπορίου που προορίζονται για παραγωγή εξαρτημάτων. Σίγουρα σε επίπεδο ενασχόλησης για το Σαββατοκύριακο, καλό θα είναι. Στο να φτιάχνει πρωτότυπα μοντέλα, καλό θα είναι επίσης. Στο να το βάλεις να σου κάνει μια παρτίδα παραγωγής εξαρτημάτων, κανείς δεν ξέρει γιατί ο κατασκευαστής του δεν έχει τεχνογνωσία και εμπειρία πάνω στο θέμα. Ίσως και να κάνει, μπορεί και όχι. Όχι στο να είναι καλός μάστορας, γιατί μπορεί να είναι ο καλύτερος μηχανουργός του πλανήτη. Στο να είναι μηχανουργός CNC και στο να είναι σωστό το μηχάνημα, γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις ακρίβεια στο μηχανισμό. 0.1 χιλιοστά ξεφεύγουν ώσπου να πεις ζήτω και μετά πάει περίπατο η κατεργασία ακριβείας! Στο τόρνο και τη φρέζα τα προλαβαίνεις γιατί μπορείς να κάνεις 5 ώρες αντί για 10 λεπτά, πηγαίνοντας σιγά σιγά και ελέγχοντας το αποτέλεσμα με μετρήσεις. Εδώ αυτό δεν γίνεται. Άμα το βάλεις, το έβαλες. Αν έχεις κάνει λάθος στο πρόγραμμα, το βλέπεις αφού σφάξεις το κομμάτι. Αν σου χάνει ο ένας άξονας επειδή έχει τζόγο ο οδηγός, το βλέπεις όταν μετράς το κομμάτι που κατεργάστηκες. Αν χάνει στροφές ένα βηματικό επειδή για κάποιο λόγο τα ηλεκτρονικά αυνανίζονται, το βλέπεις όταν είναι αργά. Αλλά αυτά είναι κομμάτι της απόλαυσης του να κατασκευάζεις το δικό σου μηχάνημα. Αρκεί να μην θέτεις περιορισμούς στον εαυτό σου! |
Παναγιώτη λυπάμαι για τον τρόπο αντιμετώπισης σου ως προς εμένα, και ευχαριστώ που μου είπες ότι έκανες έρευνες αγοράς όταν εγώ πήγαινα στο δημοτικό.
Ο puglover και ο salex καταλάβανε το point μου, εσύ όμως όχι. Σου έδειξε και το λάθος σαν τρίτος παρατηρητής και αντί να προβληματιστείς και να το καταλάβεις, έμεινες στην άποψη σου και την υποστηρίζεις κι όλας, αντί να πας λίγο στα "ψαχτά" όπως είδες και να αναρωτηθείς μήπως υπεραντέδρασες και έκανες λάθος. Κρίμα γιατί ήλπιζα μια ωριμότητα μιας που πηγαινοέρχεσαι εδώ και σχεδόν 40 συναπτά έτη στο εξωτερικό όπως ανέφερες, και μιας που είσαι και μεγαλύτερος μου ηλικιακά. Με τον τρόπο που μου απάντησες καταλάβανε όλοι πιστεύω ποιός έκανε την επίθεση σε ποιον και σε ευχαριστώ και για αυτό! Λυπάμαι πραγματικά και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου! Καλή επιτυχία σου εύχομαι και πάλι! ![]() |
Δε θα χρειαστεί να πιούμε ούτε καφέ, ούτε μπύρα, ούτε να ξαναχτενίσω το κείμενο μου.
Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και στην οικογένεια σου, και ελπίζω στον επόμενο που θα σου κάνει κάποια ανάλυση της πλάκας και θα σε ρωτήσει κάτι όμορφα και ωραία, να του συμπεριφερθείς λίγο καλύτερα απ' ότι σε εμένα ![]() |
21 quadra έγραψε: |
Πετάς την μπάλα στην εξέδρα επιμένοντας σε μια λανθασμένη γραμμή, η ανάρτηση μου είχε σκοπό την πρόκληση τεχνικής συζήτησης και όχι τεχνικοοικονομικής μελέτης, παρουσιάζοντας με σαν ανόητο που δεν ξέρω τι κάνω, που δεν γνωρίζω την αγορά, που δεν θα κάνω απόσβεση της όποιας επένδυσής μου εμφανιζόμενος από το πουθενά σαν καθοδηγητής μου άνευ λόγου και ουσίας στην προκειμένη περίπτωση, |
το παράδειγμα είναι πολύ τραβηγμένο μόνο για να δείξω το παράλογο του πράγματος |
Καταλήγοντας, και μόνο από την 1η παράγραφο φαίνεται ότι είσαι προκατειλημένος απέναντι μου για δικούς σου λόγους αλλά δεν με πειράζει, ή μάλλον με πειράζει |
με την πρόσκληση μου θέλησα να δείξω ότι δεν έχω απωθημένα και δεν κρατώ κακίες δεχόμενος και ενδεχόμενα λάθη μου ή παραλείψεις, |
Οσο αναφορα την διαμαχη σας θα πω μονο οτι κατι που ισχυει στην δικη μου εργασια δεν ισχυει στην εργασια καποιου αλλου...αν καθε μηχανη μπορουσε να δουλεψει 8 ωρες και 5θημερο και να κανει αποσβεση σε 1 μηνα ολοι θα ειχαμε απο μια στο σπιτι μας ![]() |
Steve έγραψε: | ||
Επίσης δουλεύει για να παράγει κάτι και αν καταφέρνεις και το πουλάς αυτό το κάτι, τότε σου κάνει την απόσβεση μέσα σε τις ώρες που ανέφερα. Αλλά και εσύ αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα απ' ότι φαίνεται ![]() |
Στο τεχνικο κομματι.
Σαφως πολυ καλυτερη η επιλογη των σερβο σε σχεση με τα βηματικα.Θεωρω οτι ειναι λιγο μικρη η ισχυς τους ομως... Στελιο ( Salex ) οταν σεταρει τους αξονες της μηχανης και εχει τζογο ( απο τον ιμαντα κινησης του tool changer πχ ) θα βγαζει error. Ειναι αδυνατο να ξεφυγεις απο τις ανοχες,εκτος και αν κανεις καποιο λαθος ( να αλλαξεις εργαλειο πχ χωρις να δηλωσεις το μηκος του ΝΕΟΥ εργαλειου ). Πιστευω οτι με αυτη την κατασκευη μπορεις να παραγεις απολυτα ομοια παραγωμενα προιοντα στο μισο χρονο που θα εκανες αν τα εφτιαχνες με συμβατικες μηχανες. ειλικρινα χαρηκα για την παρουσιαση του και του ευχομαι καλη επιτυχια στο project του. Καλη Ανασταση σε ολους ευχομαι απο καρδιας. |
21 quadra έγραψε: | ||
Γιώργο, η ισχύς των 1.8kw σε κάθε άξονα νομίζω ότι είναι υπεραρκετή, ίσως η οδήγηση της κεφαλής να είναι μικρή με το servo των 3.8kw και αυτό μόνο όταν είναι σε σκληρά μέταλλα πχ mild steel, ανοξείδωτο ή ακόμα δυσκολότερα σε τιτάνιο που έχω στις μελλοντικές μου βλέψεις, τότε θα υπάρξει και η ανάλογη διορθωτική κίνηση, σαν ξεκίνημα με αλουμίνιο θεωρώ ότι όλα είναι σωστά υπολογισμένα και εν καιρό θα δείξει που θα πρέπει να επέμβω διορθωτικά. Οι ανοχές και τα backlash γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα, όλα τα εργαλεία στο tool changer θα έχουν σεταριστεί στο μήκος, αν και υπάρχει και η λύση σε κάθε αλλαγή να περνάει από έλεγχο μήκους αν και αυτή η διαδικασία προσθέτει μια καθυστέρηση που σε αυτή τη φάση δεν είναι πρόβλημα, ίσως γίνει αργότερα. Υπάρχουν πολλά σημεία που είναι υπό σκέψη και αναζήτηση, ένα - ένα θα αντιμετωπιστούν όλα στην ώρα τους. |
Μη μυγιαζεσαι,χρησιμοποιησα λιγο απο το υφος σου στο πρωτο σου ποστ στο τοπικ....και οχι δεν μιλαω ειρωνικα,ειμαι μιας ηλικιας και χωμενος 20 χρονια σε επιχειρησεις του ειδους και κατεχω ποσοστο σε Α.Ε κατασκευαστικη...το αν μπορω να αποκτησω αυτη την μηχανη η οχι ειναι δικο μου θεμα,αποκτησε την εσυ και ελπιζω να αγορασεις κατι παραπανω απο peugeot...Αυτα τα λιγα απο μενα,οι ευχες μου ισχυουν και για σενα... |
steve αν με γνώριζες προσωπικά ή από τα γραπτά μου στα φόρουμ που αναφέρεις ότι με ξέρεις θα είχες άλλη γνώμη, |
με αδικείς κατάφωρα και μου προσδίδεις επιθετικότητα και ένστικτα που δεν έχω, |
εξακολουθείς να είσαι προσβλητικός, αν συνεχίσεις έτσι θα βρεθούν και άλλοι να σου κάνουν τις ίδιες παρατηρήσεις που σου έκανα εγώ. |
Ότι έγραψες αρχικά δεν ήταν λάθος σαν ουσία αλλά σαν έκφραση οπότε κρίνω ότι πρέπει να προσέξεις λίγο τα Ελληνικά σου, όλα τα παραπάνω θα είχαν έννοια και τις σωστές απαντήσεις αν είχαν διατυπωθεί σαν ερώτηση και όχι σαν προσπάθεια επίδειξης ενός εγώ που δεν έχει λόγο και έννοια ύπαρξης στην περίπτωση αυτή. |
Αν υπήρχε λόγος να ζητήσω συγγνώμη θα το είχα κάνει αλλά θεωρώ ότι είμαι ο αδικημένος εδώ, την καλή χειρονομία μου την έκανα προσκαλώντας σε και με έβγαλες τουλάχιστον χούλιγκαν ότι θα σε χτυπήσω κλπ, |
ντροπή σου steve, ντροπή σου, έχεις χάσει τον έλεγχο και είσαι εκνευρισμένος, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο παρά την θλίψη μου για όσα μου αποδίδεις. |
Steve έγραψε: | ||
![]() Το μήνυμα σου ήταν ξεκάθαρο και άσε τα περί ύφους, το αναλύσαμε ήδη ![]() Ήδη έχω αγοράσει κάτι παραπάνω από Peugeot αλλά ελπίζω να μη γίνω και εγώ χωμένος 20 χρόνια σε επιχειρήσεις του είδους και να κατέχω ποσοστό σε Α.Ε. κατασκευαστική γιατί, θα κυκλοφορώ με 206cc και Subaru Impreza το οποίο αφού το πήγα σε κάποιους μηχανικούς και χοντρύνανε το πορτοφόλι τους χάρη σε αυτό, αποφάσισα να διαβάσω και να βάλω χέρι μόνος μου, και μετά πέρασα μια βόλτα στο extreme-engineering και όταν πήγαν να μου δείξουν τα λάθη μου και να κάνουν συζήτηση πάνω σε κάτι που είχα λιγότερες γνώσεις από αυτόυς, τα μάζεψα άρων άρων και έφυγα και επέστρεψα στο psclub ![]() Ευχαριστώ για τις ευχές σου, να έχεισ και εσύ τις ευχές μου λοιπόν ![]() |
Cincinnati Milacron Maxim 630 7 παλλετων ειναι η μηχανη...4 αξονων + 1 το tool changer
Τα καρβιδια ειναι της Sandvik σε κωνο Coromant σειρας.Εχουμε φτιαξει και καποια custom εργαλεια απο βαμμενο ταχυχαλυβα σε καποιον στο Μενιδι ( αν χρειαστεις το ονομα θα στο στειλω ) Η ταχυτητα περιστροφης στην κατεργασια που ανεφερα ειναι 490 στροφες. Αν την goooglαρεις θα δεις αρκετα βιντεακια και απο Τριτη που θα επιστρεψω στην δουλεια θα μπορεσω να τραβηξω και εγω βιντεο αν χρειαστει...Αυτη την εποχη αντιμετωπιζω ενα προβλημα με ξαφνικα reboots της μητρικης και εχω φερει ενα σωρο τεχνικους να την δουν αλλα τελικα θα κανω αυτο που επρεπε να κανω απο την αρχη,να φερω τεχνικο απο το εξωτερικο... μπορεις να γραφτεις και σε αυτο το φορουμ αν θελεις να μαθεις περισσοτερα για τα cnc ( εχει κυριως μηχανες του εμποριου ) http://www.cnczone.com/forums/ Εχω φτιαξει εταιρικο προφιλ εκει και μιλαω με τεχνικους για οτι με απασχολει. |
Γιώργο ευχαριστώ για τις πληροφορίες, καλή ανάσταση και καλό πάσχα να έχεις μαζί με την οικογένεια.
Αθήνα είσαι ? |