PSClub - Hellas

Φτιάξε το μόνος σου - Κατάργηση DPF και EGR - Peugeot 207 HDI 1.6 110

Andreasf1 - Παρ 28 Νοέ 2014, 21:54:17
Θέμα δημοσίευσης: Κατάργηση DPF και EGR - Peugeot 207 HDI 1.6 110
Αν και δεν είναι ακριβώς DIY η διαδικασία διότι χρειάζεται εξατμισάς και προγραμματιστής, η ιδέα πάντως είναι ξεκάθαρα "DIY" Razz (αν πιστεύεται ότι έπρεπε να ήταν κάπου αλλού ας μετακινηθεί)

Αρχικά να πω πως αυτό έγινε για αποφυγή των σπαστικών αναγεννήσεων που έκανε το αυτοκίνητο κάθε 500χλμ περίπου. Τα θετικά της όλης υπόθεσης είναι:

- χαμηλότερη κατανάλωση (η μέση κατανάλωση μου απο ~4,5 έχει κατέβει στο ~4,1)
- καλύτερη απόδοση(νιώθεις πιο έντονη ροπή)
- δεν ασχολείσαι ποτέ ξανά με επισκευές όπως είναι η συμπλήρωση πρόσθετου υγρού που χρησιμοποιείται κατά την αναγέννηση, τον καθαρισμό του φίλτρου dpf.
Μαζί με την κατάργηση του dpf έγινε και κατάργηση της Βαλβίδας ανακύκλωσης καυσαερίων-EGR. Με αυτή την ενέργεια κερδίζεις:
- Καθαρή πολλαπλή εισαγωγής
- Καθαρές βαλβίδες εισαγωγής.
- Αποφυγή μελλοντικής βλάβης της EGR.

Πως έγινε λοιπόν η μόντα.....

Το downpipe μου είναι όπως εικονίζεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:

Το 11 ειναι ο καταλύτης και το 12 είναι το dpf όπου και με αυτό θα ασχοληθώ.
Είχα στα χέρια μου ένα dpf στο οποίο είχαν σπάσει το εσωτερικό του dpf και είχε μείνει απλά ένα άδειο "βαρελάκι"

Όπως είναι το βαρελάκι η ροή δεν θα ήταν ότι το καλύτερο και τα καυσαέρια θα έκαναν πανηγύρι εκεί μέσα. Θέλαμε λοιπόν να μικρύνουμε τον χώρο και να ομαλοποιήσουμε την ροή. Φτιάχτηκε λοιπόν ένα χωνί σε μηχανουργείο όπου από 150Φ καταλήγει σε 50Φ με ύψος 8,5 πόντους.

Στην συνέχεια σε εξατμισά πήγα το κενό dpf όπου και κάναμε την μόντα.
Αρχικά κόψαμε το βαρελάκι όπως φαίνεται στην εικόνα:

Στην συνέχεια πήραμε μια 50Φ σωλήνα, την λυγίσαμε 48 μοίρες, την κόψαμε στο ύψος που χρειαζόταν και της κολλήσαμε στην μία άκρη το χωνί και στην άλλη άκρη το κάτω μέρος απο το βαρελάκι. Βγήκε λοιπόν αυτό:

Τελικώς το αποτέλεσμα απο την όλη διαδικασία ήταν αυτό. Στην ουσία κολλήσαμε το υπόλοιπο μέρος απο το βαρελάκι για να μπορέσει να έρθει και να κουμπώσει με τον καταλύτη:

Και εδώ ο καταλύτης που θα έρθει το τροποποιημένο dpf να "κουμπώσει".
Στην συνέχεια το αυτκίνητο πήγε σε προγραμματιστή για να γίνει και η διαγραφή απο τον εγκέφαλο του dpf ώστε να μην υπάρχουν ενοχλητικά λαμπάκια σφάλματος και για να απενεργοποιηθεί και το σύστημα αναγέννησης.
Μαζί με αυτό πακέτο πήγε και η κατάργηση της EGR.

Να αναφέρω επίσης πως ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορώ να ξανα τοποθετήσω το dpf στο αυτοκίνητο μιας και το έχω κρατήσει χωρίς κανένα πρόβλημα.
volvos - Σαβ 29 Νοέ 2014, 11:07:29
Θέμα δημοσίευσης:
απο θεμα ρυπων λειτουργιας μοτερ-θερμοκρασιας που διαβαζουν λ κλπ κλπ
φανταζομαι ειναι ολα οκ?

απο τη μια αψογη δουλεια και με μηδεν κοστος αλλα απο την αλλη οταν βλεπω τη τραγωδια που εχει μετα τη τουρμπινα ενα ντιζελ με πιανει η ψυχη μου.
αραγε με καταλυτη απο κατω και σωστο dp θα δουλευε σωστα (για καλυτερα δε το συζηταω) ξερω ξερω ακριβη λυση
RoadRunner122 - Σαβ 29 Νοέ 2014, 11:36:59
Θέμα δημοσίευσης:
Ανδρέα, με EGR τι ακριβώς έκανες;
drdino - Σαβ 29 Νοέ 2014, 15:27:28
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
φανταζομαι ειναι ολα οκ?

απο τη μια αψογη δουλεια και με μηδεν κοστος αλλα απο την αλλη οταν βλεπω τη τραγωδια που εχει μετα τη τουρμπινα ενα ντιζελ με πιανει η ψυχη μου.
αραγε με καταλυτη απο κατω και σωστο dp θα δουλευε σωστα (για καλυτερα δε το συζηταω) ξερω ξερω ακριβη λυση

Ρύποι φυσικά και δεν είναι οκ, για τον πέοντα καβάλα θα είναι. Το αν θα τον πιάνει στο ΚΤΕΟ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
volvos - Σαβ 29 Νοέ 2014, 17:52:24
Θέμα δημοσίευσης:
To θεμα εχει δυο παραμετρους

α. Παρενέργειες στο μοτερ-λειτουργια
β. Πραγματικά τι ρυπαινει.

και σε ενα 206 βγαζεις Προκαταλυτες αλλα περναει κτεο
κ δε βρωμαει πισω...
Andreasf1 - Σαβ 29 Νοέ 2014, 21:58:36
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
φανταζομαι ειναι ολα οκ?

Ο αισθητηρας λ είναι πιο ψηλά οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Με ρύπους επίσης δεν υπάρχει κανένα θέμα. Κτεο έχω περάσει χωρίς dpf και δεν είχα καμία παρατήρηση. Εξάλλου τα αδελφάκια 207 με τα 90 άλογα που κάποια δεν είχαν dpf πως περνάνε; euro 4 ήμουν euro 4 είμαι.
ΔΕΝ κατήργησα καταλύτη!!!!!!
Η δουλειά πήγε συνολικά ένα 50άρι για την τροποποίηση. Η ιδέα που είπες για downpipe και έναν καταλύτη από κάτω πιστεύω θα ήταν το ιδανικό αλλά πάμε σε άλλη τιμή. Θες στην ουσία ένα σωλήνα για downpipe και έναν καταλύτη που η τιμή ξεφεύγει όπως καταλαβαίνεις. Το είχα σκεφτεί πριν κάνω αυτο και όντως πιστεύω θα ήταν ότι το καλύτερο. Wink
Andreasf1 - Σαβ 29 Νοέ 2014, 22:32:12
Θέμα δημοσίευσης:
RoadRunner122 έγραψε:
Ανδρέα, με EGR τι ακριβώς έκανες;

Την egr στην ουσία την απενεργοποιησαμε και έχει μείνει κλειστή οπότε δεν περνουν τα καυσαέρια. Επίσης την έχω τυπώσει με αυτό:
http://www.google.gr/search?q=egr+plate+hdi&client=ms-android-tmobile-gr&hl=el&source=lnms&v=133247963&tbm=isch&sa=X&ei=xCx6VMLKEoXa7gaRtoDYAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=480&bih=295#facrc=_&imgrc=A-HqWPk7VbZENM%253A%3B2pFWTHejabqTxM%3Bhttp%253A%252F%252Fi199.photobucket.com%252Falbums%252Faa235%252Fwellzy-quadsuk%252FDSCF5099.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.nosmokenopoke.com%252Fforum%252Fshowthread.php%253F10096-YBLEGAL-s-EGR-blanking-plate-fitting-guide-1-4-1-6-TDCI-HDI%3B1024%3B768
drdino - Σαβ 29 Νοέ 2014, 23:14:27
Θέμα δημοσίευσης:
volvos έγραψε:
To θεμα εχει δυο παραμετρους

α. Παρενέργειες στο μοτερ-λειτουργια
β. Πραγματικά τι ρυπαινει.

και σε ενα 206 βγαζεις Προκαταλυτες αλλα περναει κτεο
κ δε βρωμαει πισω...

Άλλο πράμα ο προκαταλύτης.

Η πραγματική βρωμιά χωρίς dpf+egr σε κάπνα και οξείδια του αζώτου είναι δεδομένη. Όλα αυτά τα συστήματα αντιρρύπανσης μπαίνουν για να ικανοποιήσουν τα διάφορα euro X, καλώς ή κακώς.

Στο μοτέρ, αν γίνει η απενεργοποίηση σωστά, δεν θα δεις διαφορά στο χειρότερο. Μάλλον προς το καλύτερο.
RoadRunner122 - Κυρ 30 Νοέ 2014, 01:08:47
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω παλι το βλεπω απο την ηθικη σκοπια το θεμα. Τοσα χρονια κραζαμε την απαγορευση του πετρελαιου εντος των μεγαλουπολεων. Τωρα που "ξεκλειδωσε" (για χ-ψ λογους που δεν ειναι της παρουσης ν'αναλυθουν) δε μας αρκει που μπορουμε οσοι μπορουμε να επωφεληθουμε απ τα πλεονεκτηματα του ντιζελ αλλα κανουμε και "μαγκιες".

Δεν ξερω κατα ποσο βλαβερα θα ειναι τα καυσαερια μετα απο αυτο το εγχειρημα οποτε δε μπορω να παρω σαφη θεση, σιγουρα ομως τα ποσοστα αιθαλης θα ειναι αυξημενα κι αυτο δεν ειναι λιγο (αν θυμαμαι καλα, αυτος δεν ελεγαν πως ειναι ο λογος που δεν επιτρεποταν τοσα χρονια;;; ).
Andreasf1 - Κυρ 30 Νοέ 2014, 03:04:53
Θέμα δημοσίευσης:
Απο την ηθική πλευρά αν το πάρουμε, πρέπει να δούμε και την σημαντική μείωση της κατανάλωσης όμως. Είναι μαγκιά να μπορείς να ΜΗΝ επιβαρύνεις το περιβάλλον με επιπλέον άσκοπα καύσιμα, χωρίς ταυτόχρονα βέβαια να το επιβαρύνεις κάπου αλλού, γιαυτό άλλωστε κράτησα και τον μαμα καταλύτη που η πεζώ θεώρησε κατάλληλο να τοποθετήσει. Αιθάλη και μαύρο καπνό δεν πρόκειται να βγάλει το αυτοκίνητο όσο πιστεύεις ότι θα βγάλω. Δεν είμαστε στην δεκαετία του '70 που τα ταξί και άλλα πετρελαιοκίνητα είχαν έναν μόνιμο μαύρο καπνό απο πίσω τους. Η τεχνολογία των καινούργιων κινητήρων(και χωρίς dpf) δεν εμφανίζουν τέτοια φαινόμενα. Η καύση δεν γίνεται όπως τότε.. "Ρίχτε μέσα πετρέλαιο...".

Τα καυσαέρια είναι τόσο βλαβερά όσο και στα άλλα δύο πετρελαιοκίνητα εκείνης της εποχής που είναι το 1.4 και 1.6 hdi 90 τα οποία δεν διέθεταν DPF αλλά παρόλα αυτά ικανοποιούσαν euro4 προδιαγραφές(όπως και το δικό μου δλδ). Προφανώς και είμαι ένα κλίκ πιο ρυπογόνος απο ότι ήμουν πριν αλλά σε απόλυτα φυσιολογικά και επιτρεπτά επίπεδα καθώς διαθέτω καταλύτη που είναι εκεί για να κατακρατεί τα βλαβερά καυσαέρια! Αν ήταν έτσι όπως τα λες θα έπρεπε να μην έβγαιναν ποτέ στην κυκλοφορία αυτα τα 2 μοτέρ καθότι είναι ρυπογόνα και εκπέμπουν βλαβερά καυσαέρια. Να πάμε να κατακρίνουμε και την Peugeot για την "μαγκιά" που κάνει και δεν βάζει το ίδιο σύστημα αντιρύπανσης όπως στο δικό μου και έτσι γλιτώνει χρήματα καθώς δεν έχει τα ίδιο κόστος κατασκευής του αλλά ωστόσο μπορεί και κατέχει το τίτλο του Euro 4. Για δες μαγκιές η Peugeot Razz

Επίσης έχω μακράν πιο καθαρά καυσαέρια απο τόσα decat ή σχεδόν decat (ελέυθερους καταλύτες κτλ) που υπάρχουν πολλά αλλά λόγος δεν γίνεται(αν και δεν είμαι αυτής της λογικής αναγκάζομαι να το αναφέρω)
και πολύ πιο καθαρά από διάφορα βενζινοκίνητα που έχουν πάνω απο 130g/km co2 που έχω εγώ όπου είναι το πλέον βλαβερό, όπου αυτά είναι και η πλειοψηφία.

Και για να μην ξεφεύγουμε και λέμε πράγματα που δεν ισχύουν κτλ ο λόγος που έκανα το συγκεκριμένο θέμα είναι για να μπορεί να βρει κάποιος κάποια πληροφορία περί αυτού του θέματος γιατί και εγώ πριν το κάνω ήμουν σε φάση αναζήτησης και προβληματισμού και δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο ώστε να διαβάσω και να ενημερωθώ και έτσι αναγκάστηκα και μπήκα σε ξένα φορουμς και γενικότερα σελίδες να διαβάσω καθώς εδώ δεν υπήρχε τπτ σχετικό. Τελικά πήρα το ρίσκο και να το έκανα.

Τελικά ΆΞΙΖΕ και με το παραπάνω! Πλέον με καθαρό μοτέρ και συνάμα οικονομικό έχω σκοπό να βγάλω πολλά-πολλά χλμ χωρίς τέτοιο είδους προβλήματα και για την τσέπη μου και για το ίδιο το μοτέρ!
Αν θες και εσύ να έχεις καθαρή πολλαπλή εισαγωγής, καθαρές βαλβίδες εισαγωγής, σωστή λίπανση χωρίς πετρελαιάκι μέσα, οικονομία στην τσέπη σου και μοτέρ που θα σε βγάλει για πολλά χλμ, εγώ στο συνιστώ.. Smile άλλωστε γιαυτό είναι το forum!
Πάντα φιλικά! Very happy
Αυτά τα λίγα Laughing

Off topic: δεν νομίζω ότι ο λόγος που επίτρεψε την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη των diesel είναι επειδή οι εταιρίες "επιτέλους" έβαλαν DPF στα πετρελαιοκίνητα! Οποιοδήποτε diesel μπορεί κυκλοφορεί χωρίς να πληρεί κάποια συγκεκριμένη νόρμα euro X χωρίς κανένα πρόβλημα (δυστυχώς ή ευτυχώς).
Mono AEK - Κυρ 30 Νοέ 2014, 11:47:40
Θέμα δημοσίευσης:
Κι ομως φιλε μου θεωρητικα μονο τα euro 5 επιτρεπονται στις μεγαλουπολεις
Ασχετο που δεν υπαρχει ελεγχος
Andreasf1 - Κυρ 30 Νοέ 2014, 13:41:28
Θέμα δημοσίευσης:
Mono AEK έγραψε:
Κι ομως φιλε μου θεωρητικα μονο τα euro 5 επιτρεπονται στις μεγαλουπολεις
Ασχετο που δεν υπαρχει ελεγχος

Αν και είμαστε οφφ, ενημερώθηκα επί του παρόντος. Δεν είναι μόνο τα euro 5 αλλά και τα euro 6 και ότι μεταγενέστερα βγεί. Αλλά ούτως ή άλλος εγώ ευρο 4 είμαι οπότε έτσι κι αλλιώς δεν κυκλοφορώ βάση νόμου.
drdino - Κυρ 30 Νοέ 2014, 15:58:20
Θέμα δημοσίευσης:
Andreasf1 έγραψε:
. Αιθάλη και μαύρο καπνό δεν πρόκειται να βγάλει το αυτοκίνητο όσο πιστεύεις ότι θα βγάλω. Δεν είμαστε στην δεκαετία του '70 που τα ταξί και άλλα πετρελαιοκίνητα είχαν έναν μόνιμο μαύρο καπνό απο πίσω τους. Η τεχνολογία των καινούργιων κινητήρων(και χωρίς dpf) δεν εμφανίζουν τέτοια φαινόμενα. Η καύση δεν γίνεται όπως τότε.. "Ρίχτε μέσα πετρέλαιο...".

Κάνεις λάθος.
salex - Δευ 01 Δεκ 2014, 00:31:13
Θέμα δημοσίευσης:
Πρωτού αρχίσετε να πλακώνεστε, να βοηθήσω λίγο τη συζήτηση περί μόλυνσης.

Ο λόγος για τον οποίο τα diesel έχουν φίλτρο μικροσωματιδίων και παγίδες αιθάλης είναι για να μην συνεισφέρουν στο νέφος αιθάλης που υπάρχει στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Κυρίως στις ευρωπαικές.

Στην Αθήνα δεν έχουμε νέφος αιθάλης γιατί δεν έχουμε μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου συνολικά. Έχουμε φωτοχημικό νέφος όμως από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, βενζίνης, από τα μονοξείδια του αζώτου. Επομένως δεν υπήρχε ποτέ πρακτικό πρόβλημα με το να κυκλοφορήσουν diesel στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το πραγματικό πρόβλημα ήταν πως θα εναρμονιστεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης για το 80% του πληθυσμού της Ελλάδας, ώστε να μην φοροδιαφεύγουν οι οδηγοί καίγοντας πετρέλαιο θέρμανσης (όπως έκαναν κάποιοι ταξιτζήδες κάποτε). Όπως και έγινε.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

(επί τη ευκαιρία, μη νομίζετε ότι είναι λιγότερο καρκινογόνο για τον άνθρωπο το να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια από χαλασμένους καταλύτες, αλλά για αυτό κανένας δεν μιλάει)
volvos - Δευ 01 Δεκ 2014, 11:03:23
Θέμα δημοσίευσης:
εγω θελω να ρωτησω κατι απλο.

παλια στη βενιζνη μας ελεγαν - ελα μωρε μαλ**α βγαλε το καταλυτη δε τρεχει τπτ ή βαλε εναν 100αρη - με αποτελεσμα αυτον επειδη ειναι καθυστερημενος να μην τον νοιαζει αλλα εμενα που ειμαι πισω να με ντουμανιαζει καρκινο. Οπως αντιστοιχα οποιος ειχε γκαραζ και εβαζε μπρος μεχρι να βγει απο αυτο εισεπνεε σκετο καρκινο

και ερωτω. στο ντιζελ τι αντιστοιχα ισχυει? ειναι σα να βγαζω το μαμα καταλυτη και να βαζω ενα ελευθερο που σημαινει οτι καποια στιγμη βγαζει καρκινο ή ειναι π.χ σα να βγαζω προκαταλυτες που σημαινει οτι απλα αργει να ζεσταθει ή απλα δεν επηρεαζει υγεια μας και ειναι θεμα μαυριλας?

θυμιζω οτι τα μικροσωματιδια ειναι απο τους κυριους πλεον λογους για καρκινο
drdino - Δευ 01 Δεκ 2014, 18:42:45
Θέμα δημοσίευσης:
salex έγραψε:
Πρωτού αρχίσετε να πλακώνεστε, να βοηθήσω λίγο τη συζήτηση περί μόλυνσης.

Ο λόγος για τον οποίο τα diesel έχουν φίλτρο μικροσωματιδίων και παγίδες αιθάλης είναι για να μην συνεισφέρουν στο νέφος αιθάλης που υπάρχει στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Κυρίως στις ευρωπαικές.

Στην Αθήνα δεν έχουμε νέφος αιθάλης γιατί δεν έχουμε μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου συνολικά. Έχουμε φωτοχημικό νέφος όμως από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, βενζίνης, από τα μονοξείδια του αζώτου. Επομένως δεν υπήρχε ποτέ πρακτικό πρόβλημα με το να κυκλοφορήσουν diesel στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το πραγματικό πρόβλημα ήταν πως θα εναρμονιστεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης για το 80% του πληθυσμού της Ελλάδας, ώστε να μην φοροδιαφεύγουν οι οδηγοί καίγοντας πετρέλαιο θέρμανσης (όπως έκαναν κάποιοι ταξιτζήδες κάποτε). Όπως και έγινε.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

(επί τη ευκαιρία, μη νομίζετε ότι είναι λιγότερο καρκινογόνο για τον άνθρωπο το να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια από χαλασμένους καταλύτες, αλλά για αυτό κανένας δεν μιλάει)

Kαταρχήν, γιατί να πλακωθούμε; Κουβέντα κάνουμε, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να προεξοφλεί κανείς τον καυγά. Smile

Ο σκοπός του dpf φυσικά κι είναι η μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης. Μετά υπάρχει κι ο οξειδοτικός καταλύτης για HC και μονοξείδια (όχι τα NOx σαν τους κινητήρες βενζίνης). Γενικά το aftertreatment έχει αρκετά στάδια.

Το NOx όμως είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα για τους diesel, ειδικά τους CR. Το ίδιο πρόβλημα έχουν κι οι άμεσου ψεκασμού βενζίνης, ειδικά με τις υψηλές δυναμικές συμπιέσεις. Στους diesel αυτό αντιμετωπίζεται με το EGR, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του θαλάμου.

Βλέπουμε λοιπόν πως οι κατασκευαστές ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αναπτύξουν τεχνολογίες ούτως ώστε να ικανοποιήσουν κάποιες νόρμες, οι οποίες με τη σειρά τους θεσπίζονται για το καλό το δικό μας. Αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι τέλειες (dpf που θέλουν ξεκάπνισμα, egr -ειδικά οι ψυχώμενες- που βουλώνουν και θέλουν καθάρισμα) αλλά σίγουρα είναι καλύτερες από το τίποτα. Ειδικά τα μικροσωματίδια είναι ΘΑΝΑΤΟΣ.

Ο νοών νοείτω.

ΥΓ: φυσικά κι οι χαλασμένοι καταλύτες πρέπει να αντικαθίστανται. Ακόμα χειρότερο είναι βέβαια όταν βγαίνει ο καταλύτης καθώς είναι κάτι που γίνεται συνειδητά.
kane - Δευ 01 Δεκ 2014, 22:21:29
Θέμα δημοσίευσης:
Eγώ έχω μόνον να προσθέσω πως σαν το decat με φουλ πλούσιο μείγμα δεν έχει...

Laughing Laughing Laughing

Υ.Γ. πάντως, το μόνο που βοήθησε πραγματικά να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα στις πόλεις, ήταν η τιμή της βενζίνης Laughing
Tzive - Τρι 02 Δεκ 2014, 00:14:21
Θέμα δημοσίευσης:
kane έγραψε:
Eγώ έχω μόνον να προσθέσω πως σαν το decat με φουλ πλούσιο μείγμα δεν έχει...
Ξαφνικά γίναμε όλοι οικολόγοι...
drdino - Τρι 02 Δεκ 2014, 10:41:30
Θέμα δημοσίευσης:
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Very happy
Andreasf1 - Τετ 03 Δεκ 2014, 01:43:05
Θέμα δημοσίευσης:
[quote="drdino"]
salex έγραψε:

Το NOx όμως είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα για τους diesel, ειδικά τους CR. Το ίδιο πρόβλημα έχουν κι οι άμεσου ψεκασμού βενζίνης, ειδικά με τις υψηλές δυναμικές συμπιέσεις. Στους diesel αυτό αντιμετωπίζεται με το EGR, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του θαλάμου.

Για να καταλάβω δλδ.. Την egr την εχουν βαλει στα diesel για την μείωση του NOx ετσι; Όχι οτι αύτη την δουλειά την κάνει ο καταλύτης; Και πες πως βοηθάει.. Ποσο πολύ βοηθάει τελικά;

Στην πραγματικοτητα η λειτουργια της egr μπορει να περιγραει καπως ετσι, πολυ μπακαλιστικα: Η egr είναι κάτι σαν την πεταλούδα του αυτοκινήτου. Είναι ανοιχτή και επιστρέφει μια μικρή ποσότητα καυσαερίων στην πολλαπλη εισαγωγής κατα το ρελαντί και οτάν είναι κρύος ο κινητήρας για να τον βοηθήσει και καλά να ζεσταθεί πιο σύντομα (πραγμα που δεν ισχυει στην πράξη). Όσο δίνες φορτίο η πεταλούδα της egr κλείνει. Οτάν λοιπόν είναι κλειστή η egr τι γίνεται με τα NOx;
Εγώ μιας και είμαι επαρχία και κινούμαι παντα σε επαρχιακούς δρόμους οποτε δεν εμπλέκομαι σε κίνηση, αν το θες έτσι, ώρες στο ρελαντί και έτσι την έχω δεν την έχω μία η άλλη.. Τζάμπα την ζημιά που κάνει στο μοτέρ..

Επίσης για το dpf. Την εποχή που κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο μου η ίδια η αντιπροσωπία δεν έβαζε dpf σε κάποιους αντίστοιχους κινητήρες. Ντου στην Πεζώ λοιπόν; Και άλλες αντιπροσωπίες που κατασκεύαζαν με την ίδια λογική.

Και ας δουμε ποσο πραγματικά βλαβερά είναι τα καυσαέρια παλαιότερων ή και των ιδίων των δικό μας αυτοκίνητα. Μήπως πρέπει να τα πεταξουμε άμεσα τα αυτοκίνητα μας και να πάρουμε ηλεκτροκίνητα; βαδιζοντας με αύτη τη λογική και μιας και γίναμε οικολόγοι(που εννοείται δεν είμαι ενάντια, αν φάνηκε ετσι).

Ας μην τρελαιονομαστε χωρίς λόγο και αιτία. Όσοι κυκλοφορούν επαρχία άφοβα μπορούν να κάνουν την συγκεκριμένη μοντα. Τα μικροσωματίδια που παράγει ενας σύγχρονος 16αρης ντίζελ σωστά συντηρημένος και συνάμα με καλής ποιότητας καύσιμο είναι πραγματικά ″ανύπαρκτα ″. Ξάνα λεω δεν είμαστε στην δεκαετία του 70. Καμια σχέση οι τότε κινητήρες πετρέλαιου με τους σημερινούς. Και δεν κάνω καθόλου λάθος, μια αναδρομή στην τοτε και τώρα τεχνολογία επιβεβαίωνει αυτό που λέω..
drdino - Τετ 03 Δεκ 2014, 19:30:50
Θέμα δημοσίευσης:
Η εισαγωγή καυσαερίων μειώνει την θερμοκρασία του θαλάμου και εισάγει κυρίως αδρανές co2 σε αυτόν.

Μειώνει δραματικά τα ΝΟx, το κακό είναι ότι επειδή μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο για καύση, παράγονται περισσότερα σωματίδια->ένας ακόμα λόγος για την ύπαρξη του dpf.

Βγάζοντας egr και dpf σίγουρα το μοτέρ δουλεύει καλύτερα και μειώνεται η κατανάλωση, εις βάρος των ρύπων.

Τα υπόλοιπα για ηλεκτροκίνητα κλπ είναι άλλη κουβέντα, αλλά με την ίδια παρα-λογική ας γυρίσουμε και στη μολυβδωμένη βενζίνη γιατί ντάξ μωρέ.

Τα όρια τίθενται για κάποιον λόγο, το ότι επιλέγει κανείς τα αγνοεί για χ,ψ λόγους είναι διαφορετικό από το τι γίνεται για να επιτευχθούν τα όρια αυτά.

Smile
Andreasf1 - Σαβ 06 Δεκ 2014, 14:41:05
Θέμα δημοσίευσης:
Η παρα-λογικη δεν ξέρω για ποιόν πραγματικά πάει.
Το να λέμε και να ξάνα λέμε τα ίδια δεν βοηθάει πιστεύω.
Εξήγησα πως πραγματικά δουλεύει η egr και βγαίνουν κάποια συμπεράσματα απο την χαζή λειτουργία της. Σε λίγο θα πούμε πως ρίχνει κα την κατανάλωση όπως αναφέρουν και οι εκάστοτε εταιρίες αυτοκινήτων!
Egr έχει και ενα άλλο πετρέλαιο που έχουμε στην οικογένεια χωρίς να υπάρχει dpf. Να του βάλω αν είναι dpf γιατί η egr μειώνει το οξυγόνο και παράγονται περισσότερα μικροσωματίδια ή να την κατάργισω και σε αυτό την egr; χμμ.. . Αλλά ας μην ξεφευγω και εγώ.

Κάποιον που θα ενδιέφερε αυτό που εκανα, τον παρακινω να ψάξει πρίν προχωρήσει στην τροποποίηση και σε ξένα φορουμ να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αν τελικά τον ενδιαφέρει, ορίστε μια λύση.. Αν υπάρχει άλλη ιδέα απο κάποιον, όπως αυτή του Παναγιώτη για καταλύτη απο κάτω κτλ, δεκτή προς συζήτηση. Αυτός ηταν επίσης ένας ακόμα λόγος που το μοιράστηκα στο club.

Εν πάση περιπτωση ξεφευγουμε του θέματος. Καλό πιστεύω θα ηταν να αναλυθεί η καύση του πετρελαίου κα την βενζίνης σε άλλο θέμα για να μην γίνεται αχταρμας. Αυτά
Steve - Σαβ 06 Δεκ 2014, 15:22:55
Θέμα δημοσίευσης: Re: Κατάργηση DPF και EGR - Peugeot 207 HDI 1.6 110
Andreasf1 έγραψε:
Αρχικά να πω πως αυτό έγινε για αποφυγή των σπαστικών αναγεννήσεων που έκανε το αυτοκίνητο κάθε 500χλμ περίπου. Τα θετικά της όλης υπόθεσης είναι:

- δεν ασχολείσαι ποτέ ξανά με επισκευές όπως είναι η συμπλήρωση πρόσθετου υγρού που χρησιμοποιείται κατά την αναγέννηση, τον καθαρισμό του φίλτρου dpf.
Εγώ με το δικό μου που φοράμε ίδιο μοτέρ, και 52.000 χλμ στη πλάτη, γιατί δε μου έχει ζητήσει ούτε μια φορά αναγέννηση και γιατί δεν συμπλήρωσα πρόσθετο υγρό ακόμα;
Mono AEK - Σαβ 06 Δεκ 2014, 16:12:42
Θέμα δημοσίευσης:
Παιζει ρολο και ο τροπος οδηγησης για να ζητησει αναγεννηση.
Αν οδηγεις επαρχιακους δρομους με ταχυτητα και οχι σταματα ξεκινα καθαριζει το dpf ετσι κι αλλιως
Andreasf1 - Σαβ 06 Δεκ 2014, 18:32:16
Steve έγραψε:
Andreasf1 έγραψε:

Εγώ με το δικό μου που φοράμε ίδιο μοτέρ, και 52.000 χλμ στη πλάτη, γιατί δε μου έχει ζητήσει ούτε μια φορά αναγέννηση και γιατί δεν συμπλήρωσα πρόσθετο υγρό ακόμα;

Αναγγενηση σου έχει κανει και όχι μία δυο φορές, απλα δεν το εχεις καταλάβει.. Δεν σε ειδοποιεί κάθε φόρα που κάνει. Αν ρίχνεις κλεφτες ματιές στο τριπ ίσως το καταλάβεις κάποια στιγμή.
Πρόσθετο δεν σου έχει ζητήσει γιατί εχεις λιγα χλμ ακόμα.. Σε αλλά τοσα περίπου, ανάλογα που κινείσαι, χιλίομετρα θα σου ζητήσει. Θα σε προειδοποιήσει οτι είναι χαμηλά η στάθμη του πρόσθετου και θα πρέπει να πας για καινούργιο σακουλάκι.

Σε οοτι δρόμο και να κινείσαι δεν την γλιτωνεις. Και εγώ σε επαρχιακούς κινούμαι πάντα και δεν είναι οτι το πάω και ″μπουκωμενο ″.
RoadRunner122 - Σαβ 06 Δεκ 2014, 19:21:53
Andreasf1 έγραψε:
Αναγγενηση σου έχει κανει και όχι μία δυο φορές, απλα δεν το εχεις καταλάβει.

+1

Προσωπικα μου χει τυχει να το καταλαβω 2 φορες επειδη εσβησα και πηραν τα βεντιλατερ στο φουλ για κανα 10λεπτο. Καμια αλλη φορα δεν καταλαβα κατι, ουτε σε καταναλωση, ουτε σε συμπεριφορα μοτερ. Οταν κανει αναγεννηση, ενεργοποιει θερμανση πισω τζαμιου κ καθρεπτων ωστε να δημιουργησει επιπλεον φορτιο. Οποτε εαν εχεις υποψια οτι κανει αναγεννηση, αρκει να αγγιξεις τον εξωτερικο καθρεπτη να δεις αν καιει.

Αυτο που αναρωτιεμαι ειναι γιατι θεωρειτε τοσο κακη την ολη διαδικασια. Μη μου πειτε λογω του κοστους αναπληρωσης υγρου eolys που γινεται μετα τα 100.000, θα βαλω τα γελια!
Mono AEK - Σαβ 06 Δεκ 2014, 21:14:24
Θέμα δημοσίευσης:
Δεν ειπα οτι τη γλιτωνεις
Απλα δε κανει καθε 500 χλμ στανταρ
Αναλογα με το ποσο "λερωνει" το dpf ξεκιναει και η διαδικασια
Steve - Σαβ 06 Δεκ 2014, 21:53:45
Θέμα δημοσίευσης:
Αναγέννηση... Καρδίτσας μου ακούγεται αυτό Shocked

Το αμάξι έχει κινηθεί 3.000 χλμ εντός πόλης περίπου και τα άλα 49.000 είναι σε επαρχιακούς και συνήθως τέζα! Very happy

Μάλλον κάτι κάνω καλύτερα από εσάς Laughing
RoadRunner122 - Σαβ 06 Δεκ 2014, 22:18:56
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Αναγέννηση... Καρδίτσας μου ακούγεται αυτό Shocked

Το αμάξι έχει κινηθεί 3.000 χλμ εντός πόλης περίπου και τα άλα 49.000 είναι σε επαρχιακούς και συνήθως τέζα! Very happy

Μάλλον κάτι κάνω καλύτερα από εσάς Laughing

Καλά, όταν κουμπώσεις εγκέφαλο και δεις αριθμό αναγεννήσεων, θα με θυμηθείς Wink
drdino - Σαβ 06 Δεκ 2014, 22:52:41
RoadRunner122 έγραψε:
Andreasf1 έγραψε:

+1

Προσωπικα μου χει τυχει να το καταλαβω 2 φορες επειδη εσβησα και πηραν τα βεντιλατερ στο φουλ για κανα 10λεπτο. Καμια αλλη φορα δεν καταλαβα κατι, ουτε σε καταναλωση, ουτε σε συμπεριφορα μοτερ. Οταν κανει αναγεννηση, ενεργοποιει θερμανση πισω τζαμιου κ καθρεπτων ωστε να δημιουργησει επιπλεον φορτιο. Οποτε εαν εχεις υποψια οτι κανει αναγεννηση, αρκει να αγγιξεις τον εξωτερικο καθρεπτη να δεις αν καιει.

Αυτο που αναρωτιεμαι ειναι γιατι θεωρειτε τοσο κακη την ολη διαδικασια. Μη μου πειτε λογω του κοστους αναπληρωσης υγρου eolys που γινεται μετα τα 100.000, θα βαλω τα γελια!

Ακριβώς, πολλοί δε συνδέουν 1 λεντάκι στον καθρέπτη ώστε να έχουν οπτική πληροφορία για το πότε κάνει ενεργητική αναγέννηση.

Eίναι πολύ πιθανό του Στηβ να μην έχει κάνει πολλές ενεργητικές, αν οι συνθήκες που οδηγεί καλύπτουν τις προϋποθέσεις για παθητική.
action_peugeot - Τετ 10 Δεκ 2014, 23:39:51
RoadRunner122 έγραψε:
Andreasf1 έγραψε:

+1

+1000
ixat47 - Δευ 29 Φεβ 2016, 14:30:45
Θέμα δημοσίευσης: dpf
Γεια σας παιδια! Αντρεα μπορω να κανω αυτο που εκανες και συ στο νεο 301 blue ? Εχω ακουσει πολλες ιστοριουλες απο ταξιτζιδες και μαλιστα με μερσεντες !
Andreasf1 - Τρι 01 Μάρ 2016, 13:49:35
Θέμα δημοσίευσης:
Φίλε Σπύρο σε όλα γίνεται κατάργηση του dpf. Δεν εχω βέβαια δει τα 301 τι εξαγωγή έχουν για να σου πω με σιγουριά οτι μπορεί να γίνει ακριβως η ίδια πατέντα.

Αν και νομίζω πως αυτά έχουν το dpf στο πάτωμα.

Γενικά δεν νομίζω πως υπάρχει ταξιτζής που να έχει κρατήσει dpf και καταλύτη στο αμάξι του πανω απο 150-200.000χλμτρα(καλώς ή κακώς).
ixat47 - Κυρ 06 Μάρ 2016, 21:26:35
Θέμα δημοσίευσης:
Ευχαριστω πολυ Αντρεα , θα ενημερωνω το φορουμ οσο μπορω στο μελλον .Παντος με οσουν το εκανα κουβεντα ολοι ηταν κατα αυτου του φιλτρου λες και ειναι κατι πολυ κακο , τι να πω , θα δειξει . Very happy
Andreasf1 - Παρ 11 Μάρ 2016, 12:30:14
Θέμα δημοσίευσης:
Μπορώ να καταλάβω τον λόγο που είναι κατά. Αν κάθε 3 και λίγο μπουκώνει και τους κάνει νερά, ε, δεν θα τους είναι ευχάριστο(μιας και δουλεύουν πόλη και γίνονται και πολλά χλμτρα εντός).

Καλά χιλιόμετρα και απροβλημάτιστα να έχεις!
RoadRunner122 - Τρι 15 Μάρ 2016, 15:44:35
Θέμα δημοσίευσης:
ixat47 έγραψε:
Παντος με οσουν το εκανα κουβεντα ολοι ηταν κατα αυτου του φιλτρου λες και ειναι κατι πολυ κακο , τι να πω , θα δειξει . Very happy

Εάν είσαι άνω των 30 ίσως θυμηθείς αντίστοιχες κουβέντες κατά τον ερχομό των καταλυτικών...
salex - Τρι 15 Μάρ 2016, 17:36:17
RoadRunner122 έγραψε:

Γιάαααααννη δεν είναι όλα Euro 5, με υγρό! Τα Euro 4 έχουν σκέτα dpf χωρίς ψεκασμό ουρίας. Το αποτέλεσμα είναι να μπουκώνει το σύμπαν αν πέσεις σε κακή ποιότητα πετρελαίου. Με αναγέννηση ή χωρίς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γιατί η τέφρα δεν φεύγει όταν στουμπώσει ο καταλύτης.
Με συνοπτικές διαδικασίες η παγίδα μικροσωματιδίων πετρελαίου διαλύεται σε 100.000χλμ. Άντε 120.000χλμ το πολύ.
MEMsound - Τρι 15 Μάρ 2016, 18:00:45
RoadRunner122 έγραψε:

επειδηη δεν κατεχω.
για τι κοστος μιλαμε και καθε ποσα km (ή χρόνια ή κάτι αλλο?) πρεπει να γινεται?
Andreasf1 - Τρι 15 Μάρ 2016, 21:50:46
Θέμα δημοσίευσης:
Το κοστος του πρόσθετου προ 2 ετων ηταν κάπου στα 300 με 350 και απο κει και πέρα η εργασία. Τώρα με τις καινούργιες τιμες δεν θέλω να ξέρω πόσο έχει φτάσει..

Ανάλογα το που κινείσαι και πως.. Μεταξύ 80.000 χλμ μέχρι και 140.000χλμ μπορεί να βγαλεις με το πρόσθετο απ οσα έχω δει και διαβάσει και εξωτερικό.

Επίσης γνώριμο φαινόμενο είναι και η αντικατασταση που χρήζει το ίδιο το βαρελάκι του dpf γιατι έχουν και αυτά ημερομηνία λήψεις(πάνω 180.000 με 200.000χλμ δεν φτάνουν) ας μην αναφέρω τιμή για αυτά, ειδικά αν είναι ενσωματομενα με τον καταλύτη.

Η διαδικασία της αναγέννησης προφανώς δεν είναι κακή αλλά καλή αφού μέσω αυτής γίνεται το "ξεμπουκωμα" του dpf.
Τα αρνητικά είναι άλλα και τα έχω αναφέρει σε προηγούμενα ποστ.

Πλεον είμαι με περίπου 35.000χλμ χωρίς αναγεννήσεις και καταναλώσεις ανεβασμενες χωρίς λόγο. Cool
309 lover - Παρ 18 Μάρ 2016, 19:28:44
salex έγραψε:
RoadRunner122 έγραψε:

Γιάαααααννη δεν είναι όλα Euro 5, με υγρό! Τα Euro 4 έχουν σκέτα dpf χωρίς ψεκασμό ουρίας. Το αποτέλεσμα είναι να μπουκώνει το σύμπαν αν πέσεις σε κακή ποιότητα πετρελαίου. Με αναγέννηση ή χωρίς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γιατί η τέφρα δεν φεύγει όταν στουμπώσει ο καταλύτης.
Με συνοπτικές διαδικασίες η παγίδα μικροσωματιδίων πετρελαίου διαλύεται σε 100.000χλμ. Άντε 120.000χλμ το πολύ.

Στελιο τα euro 6 hdi ειναι με ψεκασμο ουριας στην εξαγωγη, τα hdi τα euro 4 και 5 δεν εχουν εξτρα μπεκ ψεκασμου ουριας στο downpipe αλλα ειναι με το ειδικο προσθετο (eolys) που ψεκαζεται στο τεποζιτο πετρελαιου. Παντως ισχυει οτι θελει πολυ προσοχη με τα πετρελαια γιατι αμα μπουκωσει dpf και καταλυτης το κοστολογιο ανεβαινει.
RoadRunner122 - Παρ 18 Μάρ 2016, 22:20:15
Ισχύει. Το eolys που χρησιμοποιούν τα PSA προστίθεται αυτόματα στο τεπόζιτο καυσίμου.
Αυτό που δε γνωρίζω είναι το ΠΟΤΕ προστίθεται, πώς παίρνει σήμα ο εγκέφαλος για να δώσει εντολή να προστεθεί και εάν οι ποσότητες που προστίθενται είναι στάνταρ κάθε φορά ή πχ εξαρτώνται από την ποσότητα καυσίμου που μπήκε στον ανεφοδιασμό;

Όσο για το κόστος, ναι είχαν ακουστεί κάτι τέτοια ποσά αλλά θα υπάρχει κι άλλος τρόπος, μην τρελλαθούμε για ένα σακουλάκι κάτουρο Rolling eyes
309 lover - Σαβ 19 Μάρ 2016, 01:22:55
Θέμα δημοσίευσης:
Καθε φορα που ανεφοδιαζεις το τεποζιτο και ξαναβαζεις μπροστα μεσω του φλοτερ ο εγκεφαλος υπολογιζει τη διαφορα της σταθμης πριν και μετα, και αναλογως την ποσοτητα καυσιμου που προστεθηκε ψεκαζει και την αναλογη ποσοτητα απο το eolys. Το eolys προστιθεται μονο καθε φορα που εντοπιστει οτι προστεθηκε καυσιμο στο τεποζιτο με τον παραπανω χοντρικα τροπο.
Andreasf1 - Σαβ 19 Μάρ 2016, 01:41:49
Θέμα δημοσίευσης:
Ποιός μπορει να ειναι ο άλλος τρόπος; Confused
Andreasf1 - Σαβ 19 Μάρ 2016, 01:49:22
Θέμα δημοσίευσης:
Και να συμληρωσω, δεν μας τρελαιβει ντε και καλά η τιμή του πρόσθετου όπως έχω ξανά πεί.
Είναι το σύνολο των "παρενεργειών" αυτού του διαολου και εξηγώ ξανά: αναγεννησεις, αυξημένη κατανάλωση, βουλωμα dpf οπότε και απώλεια ισχύος, πετρέλαιο στα λάδια του κινητήρα, άγχος να μην τον σβησεις πανω στην διαδικασία της αναγέννησης, αλλαγή σακουλάκι του πρόσθετου, αλλαγή dpf όταν χρειαστεί κτλ κτλ κτλ.
Steve - Σαβ 19 Μάρ 2016, 09:04:44
Θέμα δημοσίευσης:
Andreasf1 έγραψε:
Είναι το σύνολο των "παρενεργειών" αυτού του διαολου και εξηγώ ξανά: αναγεννησεις, αυξημένη κατανάλωση, βουλωμα dpf οπότε και απώλεια ισχύος, πετρέλαιο στα λάδια του κινητήρα, άγχος να μην τον σβησεις πανω στην διαδικασία της αναγέννησης, αλλαγή σακουλάκι του πρόσθετου, αλλαγή dpf όταν χρειαστεί κτλ κτλ κτλ.

Άρα ο κατασκευαστής είναι τελείως ανεγκέφαλος δηλαδή ε;

Το μόνο που ήθελε όταν το τοποθετούσε ήταν να μας γεμίσει άγχη και προβλήματα και περιττά έξοδα!

Κρίμα τα παιδιά στο R&D του κινητήρα αυτού... ας τους απολύσουν άμα είναι να κάνουν τέτοια σφάλματα! Rolling eyes
Andreasf1 - Σαβ 19 Μάρ 2016, 16:56:09
Θέμα δημοσίευσης:
Μπορείς να τα επιβεβαιωσεις όσα λέω με μια μικρή αναζήτηση στο δίκτυο.. Εσωτερικό-εξωτερικο Rolling eyes
Steve - Σαβ 19 Μάρ 2016, 21:09:38
Θέμα δημοσίευσης:
Το να ψάξω κάτι που μου το επιβεβαιώνει ο salex που είναι η δουλειά του αυτή, καθώς και ο drdino που είναι οι τρέχουσες σπουδές του (και ο ένας και ο άλλος στα έχουν εξηγήσει τεκμηριωμένα ότι ΔΕΝ είναι σωστό αυτό που έκανες), μου είναι πλήρως περιττό.

Έτσι για την ιστορία,
Steve το Σαβ 06 Δεκ, 2014 στις 15:22 έγραψε:
Πάμε για 73.000 χλμ και τα @@ μου κουνιούνται Smile

Και να μου δείξετε πού βλέπουμε στο διαγνωστικό τον αριθμό των αναγεννήσεων για να το ρίξω μια ματιά και εγώ!
Andreasf1 - Σαβ 19 Μάρ 2016, 22:54:48
Θέμα δημοσίευσης:
Η μικρή εμπειρία μου όλον αυτον τον καιρό που έχω το δικό μου diesel με dpf αυτά μου έχει δείξει και έχει μαθει. Sorry κι όλας έτσι;

Απο την αρχή έχω πει οτι ο λόγος που εκανα το θέμα είναι καθαρά για βοήθεια μιας και δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο στο club γτ και εγώ εψαχνα καιρό πριν προβώ στην ενέργεια αυτή.

Τώρα τι κουνιεται και τι όχι δεν με απασχολεί.

Αα κα και μην ξεχάσω, practice makes you perfect if you know what i mean.

Δεν θα ασχοληθω περαιτέρω για το τι ειναι σωστό και τι όχι.

Φιλικά πάντα
Cool
RoadRunner122 - Κυρ 20 Μάρ 2016, 01:26:01
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Και να μου δείξετε πού βλέπουμε στο διαγνωστικό τον αριθμό των αναγεννήσεων για να το ρίξω μια ματιά και εγώ!

Γουέιτ ε μόμεντ γιατί μ'έστειλες τώρα, ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι στα εβδομηνταφεύγα χχλμ δεν έχεις κάνει αναγέννηση; Joker
Steve - Κυρ 20 Μάρ 2016, 12:20:33
Θέμα δημοσίευσης:
Andreasf1 έγραψε:
Η μικρή εμπειρία μου όλον αυτον τον καιρό που έχω το δικό μου diesel με dpf αυτά μου έχει δείξει και έχει μαθει. Sorry κι όλας έτσι;
Θες να σε βάλω εσένα πίσω από την εξάτμιση σου να αναπνέεις αυτά που βγάζεις, και να σε βάλω και σε ένα ίδιο με DPF και EGR να μου πείς μετά διά της practice που λες και εσύ, ποιό από τα δύο θα βγάζει τα πιο βλαβερά καυσαέρια;

Andreasf1 έγραψε:
Αα κα και μην ξεχάσω, practice makes you perfect if you know what i mean.

Δεν θα ασχοληθω περαιτέρω για το τι ειναι σωστό και τι όχι.

Φιλικά πάντα
Cool
Όντως, μην ασχολείσαι περαιτέρω, έχεις ήδη επιβαρύνει αρκετά την ατμόσφαιρα με την μετατροπή σου Smile

Να χαρώ εγώ εμπειρία...
RoadRunner122 έγραψε:
Γουέιτ ε μόμεντ γιατί μ'έστειλες τώρα, ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι στα εβδομηνταφεύγα χχλμ δεν έχεις κάνει αναγέννηση; Joker
Όχι, απλά είπα να μου πείτε σε ποιό μενού το βλέπω στο διαγνωστικό για να δούμε ποιός την έχει μεγαλυτ... εεε ποιός έχει κάνει περισσότερες φορές Very happy
Andreasf1 - Κυρ 20 Μάρ 2016, 14:47:19
Θέμα δημοσίευσης:
Να χαρώ και εγώ ειρωνία! Very happy

Ενημέρωσε το club όταν σε λίγα χλμ αλλάξεις dpf eolys κτλ πόσο σου πήγε.

Αν δεν βγαινεις οικονομικά εδώ είμαστε να βοηθήσουμε πάντως. Γιαυτό είναι το κλαμπ όχι για να την λέμε στον άλλο.
Steve - Κυρ 20 Μάρ 2016, 21:31:24
Θέμα δημοσίευσης:
Andreasf1 έγραψε:
Σε πόσα λίγα δηλαδή;
drdino - Κυρ 20 Μάρ 2016, 22:18:37
Θέμα δημοσίευσης:
eolys=/=ουρία (adblue)

Dpf, egr, adblue κλπ (οσονούπω και στα βενζινοκίνητα) καλώς ή κακώς είναι αποτέλεσμα των προδιαγραφών ρύπων και καμιά φορά καλούνται να επιτελέσουν και αντιφατικούς ρόλους. Γεγονός είναι πως πολλές φορές αυξάνουν την κατανάλωση, μπουκώνουν κλπ κλπ, αλλά έλα που χωρίς αυτά τα σωματίδια πάνε σύννεφο. Μεγάλη κουβέντα οι διάφορες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.
Andreasf1 - Δευ 21 Μάρ 2016, 20:54:20
Θέμα δημοσίευσης:
Μεγάλη κουβέντα είναι σίγουρα και σίγουρα λείπουν γνώσεις ώστε να γίνει μια τέτοια κουβέντα σοβαρά και τεκμηριωμένα.
Το θέμα είναι οτι δεν γίνεται ποτέ κουβέντα στον αγοραστή για τα αντίκτυπα των αντιρυπαντικων τεχνολογιών ώστε να γνωρίζει τις καποιες επιπτώσεις, αν θες, που εχουν αυτές οι τεχνολογίες.
Δεν πιστεύω πως ο μέσος χρήστης ενός diesel γνωρίζει πως πρέπει να χειρίζεται και συντηρεί το αυτοκίνητο του για την βέλτιστη λειτουργεία του.

Δεν λέω πως δεν πρέπει να υπάρχει αντιρυπαντική τεχνολογία και ανάπτυξη αυτης για το δικό μας καλό, αλλά θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον τα πράγματα θα είναι καλύτερα χωρίς να υπάρχουν αντίκτυπα-παρενεργιες ως πρός την λειτουργεία των μοτέρ. Ήδη τα euro6 έχουν κανει θεωρώ πρόοδο μιας και δεν υπάρχει η διαδικασία της "παραδοσιακής" αναγέννησης που γνωρίσανε στα euro4-5, αλλα αντί αυτής έχει μπει ενα επιπλέον μπεκ στην εξαγωγή που λειτουργεί ως καθαριστικό του dpf. Στο μέλλον (βλεπε euro7+) ίσως υπάρξει κάτι ακόμα πιο σύγχρονο που δεν φανταζόμαστε και θα λειτουργεί ακόμα πιο φιλικά ως πρός το μοτέρ και το περιβάλλον ταυτόχρονα.
Τεσπα δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους κρίνω.. Δουλευουν για να μπορέσουν ικανοποιήσουν τις εκάστοτε νόρμες που τους επιβάλουν. Θεωρώ οτι ούτε αυτών ειναι η καλύτερη τους. Τα αποτελέσματα θα δείξουν. Αναμένουμε!
Steve - Δευ 21 Μάρ 2016, 22:39:31
Θέμα δημοσίευσης:
Steve έγραψε:
Andreasf1 έγραψε:
Σε πόσα λίγα δηλαδή;
Περιμένω να μου πεις Ανδρέα!
Andreasf1 - Τρι 22 Μάρ 2016, 00:26:07
Θέμα δημοσίευσης:
Αλήθεια τώρα; ανατρεξε σε προηγούμενα ποστ.

Υγ ας κρατήσουμε το θέμα καθαρό θα έλεγα.
309 lover - Τρι 22 Μάρ 2016, 02:28:05
Θέμα δημοσίευσης:
drdino έγραψε:
eolys=/=ουρία (adblue)

Dpf, egr, adblue κλπ (οσονούπω και στα βενζινοκίνητα) καλώς ή κακώς είναι αποτέλεσμα των προδιαγραφών ρύπων και καμιά φορά καλούνται να επιτελέσουν και αντιφατικούς ρόλους. Γεγονός είναι πως πολλές φορές αυξάνουν την κατανάλωση, μπουκώνουν κλπ κλπ, αλλά έλα που χωρίς αυτά τα σωματίδια πάνε σύννεφο. Μεγάλη κουβέντα οι διάφορες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Τι εννοεις με το eolys=/=ουρια;;;

Σωστα το εθεσες. Προφανως και ο κατασκευαστης γνωριζει το αντικτυπο των αντιρυπαντικων λυσεων αυτων στους κινητηρες αλλα ειναι αναγκασμενος να τις υιοθετησει για να επιτυχει τα ορια ρυπων των νορμων euro. Το ιδιο ισχυει και για τις βενζινατες εκδοσεις βεβαια που πολλοι 'ανησυχοι' οδηγοι τα κανουν ντεκατ χωρις τον παραμικρο ενδοιασμο μοιραζοντας καρκινο. Διαφορετικη φυση και αναλογιες μεταξυ των εκαστοτε δυο ειδων ρυπων, καρκινογονα και τα δυο ειδη δε. Εννοειται πως η υπαρξη των αντιρρυπαντικων τεχνολογιων ειναι θετικη για τη δημοσια υγεια και δε νομιζω πως κανενας εδω μεσα πιστευει το αντιθετο. Βεβαια απο την αλλη θα πρεπει να γινουν και γινονται προσπαθειες ωστε τα συστηματα αυτα να απαιτουν λιγοτερη συντηρηση, μη ειδικη χρηση του αυτοκινητου και λιγοτερες επιπτωσεις στους κινητηρες. Εγω δεν καταλαβα τον Αντρεα να παρακινει ολο τον κοσμο να πεταξει τα συστηματα αυτα. Απλα οταν ερθει η ωρα για αντικατασταση και το κοστολογιο ειναι τσουχτερο εγραψε τι εκανε στο δικο του αμαξι ωστε να υπαρχει ως βαση δεδομενων για αναγνωση. Με τη λογικη ειναι ρυπογονο δεν πρεπει να γινει, που κατ εμε αυτο ειναι το σωστο γιατι δεν ειμαστε μονοι σ αυτη τη γη, τοτε ουτε ο εξατμισας ενω γνωριζει πρεπει να στο κανει ντεκατ, ουτε ο προγραμματιστης που κι αυτος ξερει πρεπει να σου απενεργοποιει dpf και egr. Θα μου πειτε πρεπει να ζησει κι αυτος που κι αυτο ειναι σωστο. Στο κατω κατω ο καθενας πιστευω ειναι υπευθυνος των πραξεων του, ενηλικοι ανθρωποι ειμαστε αλλωστε.

Drdino προφανως και το κατεβατο δεν παει για σενα προσωπικα, γενικα αναφερομουν, απλα μαλλον μου ρθε λιγη εμπνευση παραπανω Laughing
drdino - Τρι 22 Μάρ 2016, 11:35:34
Θέμα δημοσίευσης:
Άλλο πράμα κάνει το eolys κι άλλο η ουρία. Επίσης, το EU6 δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αναγέννηση.
RoadRunner122 - Τρι 22 Μάρ 2016, 19:45:24
Θέμα δημοσίευσης:
Το συμπερασμα που βγαινει, κι αν -μακαρι- κανω λαθος διορθωστε με, ειναι πως μπροστα στη μακροζωια του μοτερ και τη γεματη τσεπη μας, τυφλα να χει η υγεια μας!
Steve - Τετ 23 Μάρ 2016, 22:25:51
Θέμα δημοσίευσης:
Τώρα το κατάλαβες;

Εδώ ολόκληρο tutorial έγινε Laughing
Andreasf1 - Πεμ 24 Μάρ 2016, 02:00:44
Θέμα δημοσίευσης:
Και να ξέρετε πόσος κόσμος ψάχνεται και πόσα προσωπικά μηνύματα έχω δεχτεί για βοήθεια.. Οι δήθεν υποκριτές οικολόγοι θα έβγαζαν σπυριά Stunned
drdino - Πεμ 24 Μάρ 2016, 09:35:13
Θέμα δημοσίευσης:
Είναι κρίμα που η εξάτμιση αυτών που βγάζουν φίλτρα κλπ είναι πίσω.
Andreasf1 - Πεμ 24 Μάρ 2016, 10:12:18
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ θα έλεγα ακόμα καλύτερα πως είναι κρίμα ολων εμας που έχουμε αυτοκίνητα η εξάτμιση να είναι πίσω. Ποιος δεν συμφωνεί;
drdino - Πεμ 24 Μάρ 2016, 17:19:20
Θέμα δημοσίευσης:
Ε καλά, κρίμα που έχουμε καν αυτοκίνητα, ακόμα και τα γαϊδούρια βγάζουν μεθάνιο κλπ.

Το παιδί σου θα το έβαζες πίσω από το αμάξι σου έχοντας βγάλει το φίλτρο;
Mono AEK - Πεμ 24 Μάρ 2016, 19:53:05
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε παιδια μηπως εχετε κανει τη τριχα τριχια?
Λες και με το φιλτρο βγαζει καθαρο οξυγονο και χωρις σκετο δηλητηριο
Τοσα χρονια κυκλοφορουν αυτοκινητα χωρις dpf και πετρελαια και βενζινη

Εκτος αν βγαινετε και στους δρομους και σταματατε ολα τα πετρελαια και ολα τα παλια αμαξια και τους αναγκαζετε να πανε με τα ποδια

Ο καθενας ειπε την αποψη του σεβαστη (κι εγω δε συμφωνω με τη καταργηση) αλλα τετοια επιθεση ειναι πρωτοφανης

Τοσοι και τοσοι φτιαχνουν ντεκατ τετοιο κυρηγμα δεν εχουν φαει
Στη τελικη επιλογη του ειναι ουτε προετρεψε κανεναν να το κανει ουτε εγκλημα εκανε

Με τη λογικη του αν εβαζες το παιδι σου κτλ μεχρι να εφευρεθει αυτο το φιλτρο δεν επρεπε να μπαινει κανεις σε αμαξι

Εγω προς το παρων καλα ειμαι που με βαζε ο πατερας μου σε αμαξι χωρις καταλυτη
309 lover - Πεμ 24 Μάρ 2016, 21:07:43
Θέμα δημοσίευσης:
Mono AEK έγραψε:
Ρε παιδια μηπως εχετε κανει τη τριχα τριχια?
Λες και με το φιλτρο βγαζει καθαρο οξυγονο και χωρις σκετο δηλητηριο
Τοσα χρονια κυκλοφορουν αυτοκινητα χωρις dpf και πετρελαια και βενζινη

Εκτος αν βγαινετε και στους δρομους και σταματατε ολα τα πετρελαια και ολα τα παλια αμαξια και τους αναγκαζετε να πανε με τα ποδια

Ο καθενας ειπε την αποψη του σεβαστη (κι εγω δε συμφωνω με τη καταργηση) αλλα τετοια επιθεση ειναι πρωτοφανης

Τοσοι και τοσοι φτιαχνουν ντεκατ τετοιο κυρηγμα δεν εχουν φαει
Στη τελικη επιλογη του ειναι ουτε προετρεψε κανεναν να το κανει ουτε εγκλημα εκανε

Με τη λογικη του αν εβαζες το παιδι σου κτλ μεχρι να εφευρεθει αυτο το φιλτρο δεν επρεπε να μπαινει κανεις σε αμαξι

Εγω προς το παρων καλα ειμαι που με βαζε ο πατερας μου σε αμαξι χωρις καταλυτη

+απειρο
RoadRunner122 - Πεμ 24 Μάρ 2016, 21:47:35
Θέμα δημοσίευσης:
Shocked παραιτούμαι
Steve - Παρ 25 Μάρ 2016, 13:48:27
Θέμα δημοσίευσης:
Andreasf1 έγραψε:
Και να ξέρετε πόσος κόσμος ψάχνεται και πόσα προσωπικά μηνύματα έχω δεχτεί για βοήθεια.. Οι δήθεν υποκριτές οικολόγοι θα έβγαζαν σπυριά Stunned
Λογικό είναι, ποιός δε θα ήθελε "λιγότερα έξοδα και χαμηλότερη κατανάλωση και χωρίς συντήρηση" ; Rolling eyes

Μιας που όλοι κλείνουν 8 ώρες τη μέρα στο αμάξι τους και έχουν ήδη γυρίσει μια φορά το κοντέρ και πάνε για την 2η...
referravag - Πεμ 14 Απρ 2016, 05:45:41
Θέμα δημοσίευσης:
Φίλε Αντρέα καλησπέρα. Δεν έχω επέμβει μέχρι στιγμής στο θέμα γιατί σε παλαιότερο αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ της opel είχα πάρει θέση και άκρη το μόνο που κατάφερα ήταν να στεναχωρηθώ.

Θα συμφωνήσω μαζί σου στα εξής. Ι) Σαφώς και δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες. ΙΙ) Τους δήθεν υποκριτές οικολόγους ας τους αφήσουμε στην άκρη αν και δεν βλέπω ότι τα παιδιά με τα οποία έχεις αντίλογο σου λένε κάτι παράλογο. Τι το παράλογο σου είπαν; Που έχουν άδικο; Δεν το λέω για να με λυπηθεί κάποιος και δεν θα ήθελα κανένα σχόλιο ή ειρωνεία επί του ακόλουθου (διαφορετικά θα γίνει επιτόπου αναφορά στη διαχείριση) καθώς είναι κάτι πολύ στενάχωρο για εμένα και μόνο που το ανακαλώ στη μνήμη μου αυτή τη στιγμή, αλλά έχοντας χάσει 2 αγαπημένα πρόσωπα από τον οικογενειακό μου κύκλο από καρκίνο του πνεύμονα θα ήθελα να σου κάνω τις εξής ερωτήσεις:

1) Έστω εργοστάσιο στην περιοχή σου όπου έρχεται η στιγμή που θέλουν άλλαγμα τα φίλτρα στις καμινάδες, που τον υποχρεώνει η ΕΕ να έχει. Το κόστος για την αντικατάστασή τους είναι ασύμφορο για τον εργοστασιάρχη που έρχεται δύσκολα με τα οικονομικά του, οπότε αποφασίζει να αφαιρέσει τα μπουκωμένα φίλτρα (για να μην σταματήσει η παραγωγή) αφήνοντας ελεύθερες τις καμινάδες μέχρι "κάποια" στιγμή μελλοντικά να βάλει καινούρια. Πως σου φαίνεται αυτό; Δεν είναι ασέβεια προς τους υπόλοιπους πολίτες; Ποια διαφορά σε σχέση με ότι έκανες εσύ και όλοι όσοι το έχουν ακολουθήσει την ίδια οδό με εσένα και τον εργοστασιάρχη;

2) Έχεις μήπως υπόψη πόσοι μηχανικοί αυτοκινήτων που εισπνέουν καθημερινά καυσαέρια στα συνεργεία τους, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα;

3) Με την ίδια λογική μήπως να καταργήσουμε και το σύστημα start-stop γιατί ταλαιπωρεί την μίζα, την μπαταρία, το common-rail κλπ εξαρτήματα, τα οποία όμως είναι σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το σύστημα; Άλλο το common rail για start-stop και άλλο για χωρίς αυτό το σύστημα. Το ίδιο και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που ανέφερα.

4) Σε συνέχεια του προηγούμενου έχω μια απορία: Τι θα κάνουμε με όλες αυτές τις τεχνολογίες μελλοντικά και πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον βραχνά (ας πούμε) της επόμενης γενιάς Start-Stop που έχει τη δυνατότητα να σβήνει τον κινητήρα και εν κινήσει; (https://www.youtube.com/watch?v=LTcYHeM90UY)

5) Αν και άσχετο και αμελητέο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, έχεις υπόψη σου πόσο είναι το πρόστιμο ας πούμε στην Αγγλία αν σε πιάσουν χωρίς καταλύτη/DPF; Γνωρίζεις επίσης μήπως ότι στο ΚΤΕΟ τους εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει ειδικός έλεγχος ώστε να βεβαιωθούν ότι υπάρχει το DPF επάνω με πολύ τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που έχει αφαιρεθεί. Το ότι εδώ δεν είμαστε Αγγλία και δεν υπάρχουν έλεγχοι σημαίνει ότι καθένας έχει την ελευθερία να κάνει ότι "γουστάρει." Σόρυ κιόλας αλλά αυτό δεν λέγεται δημοκρατία.

6)Νομίζω ότι το συγκεκριμένο το έγραψε κάποιος άλλος, ο οποίος έλεγε ότι "εγώ με Euro 4 (ή και παλαιότερης τεχνολογίας) δεν έπαθα κάτι όλα αυτά τα χρόνια". Μάλιστα. Άρα η πρόταση είναι αφού δεν αρρώστησαν κάποιοι από τα Euro 4 ας μείνουμε στην εποχή Euro 4. Το ότι μια μερίδα ανθρώπων έχουν αναπνευστικά προβλήματα δεν φαίνεται ότι συγκινεί. Πρόβλημά τους; Δεν μας αφορά; Όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης εξελίσσεται και προοδεύει, εμείς ας μείνουμε στάσιμοι εδώ στην Ελλάδα. Είμαστε που είμαστε κάτι δεκάδες χρόνια πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν βαριέσαι μωρέ; Ας γίνουμε Αιθιοπία.

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τον χαρακτηρισμό ως "δήθεν οικολόγων" των παιδιών που λένε ότι είναι παράνομη μια τέτοια μετατροπή. Μα αφού είναι παράνομη. Τι έπρεπε να πούνε δηλ; Μπράβο που σκορπάς καρκίνο; Πως μπορεί να θεωρηθεί κέρδος το εξής; α) εκεί που άφηνες λιγότερο από 1% αιθάλη από πίσω σου τώρα αφήνεις το 100% να πηγαίνει κατευθείαν στον πίσω σου αλλά β) είμαστε κερδισμένοι γιατί; Γιατί γλιτώσαμε 1 αναγέννηση που χρειάζεται να κάνει το αυτοκίνητο ανά γέμισμα στην οποία η κατανάλωση είναι αυξημένη. Τι θα πει αυξημένη κατανάλωση; 1 αναγέννηση (πες 2) που χρειάζεται να κάνει το φίλτρο σωματιδίων σε κάθε γεμάτο ρεζερβουάρ τι σημαίνει; Ότι για μια ή δύο φορές θα έχεις για 10λεπτά τη φορά αυξημένη κατανάλωση ώστε να μπορέσει να οξειδωθεί η αιθάλη. Ίδια και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση δεν θα είχες οδηγώντας σε βουνό; Οπότε που είναι το κέρδος το μεγάλο που λες; Diesel έχω κι εγώ και μάλιστα χωρίς την βοήθεια του eloys (ή κάπως έτσι) το οποίο βοηθά να οξειδώνεται η αιθάλη σε χαμηλότερη θερμοκρασία αν δεν κάνω λάθος ώστε να είναι πιο αραιές οι ενεργητικές αναγεννήσεις. Η Opel ρίχνει μόνο παραπάνω πετρέλαιο με μεταψεκασμούς.

Σκοπός που τα γράφω όλα αυτά δεν είναι να διαπληκτιστώ ούτε να "την πω" σε εσένα Αντρέα. Επειδή ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται να πω πως εδώ δεν γνωρίζω κανέναν. Γράφω τους προβληματισμούς μου πάνω στο θέμα και θεωρώ όπως και πάρα πολλοί ακόμη ότι τέτοιες τακτικές είναι παράνομες, λανθασμένες και πρέπει να στηλιτεύονται. Όχι να ενθαρρύνονται.

Νομίζω είναι απόλυτα προφανές ότι αυτό που έκανες είναι παράνομο και διώκεται και ποινικά (άσχετα αν δεν υπάρχουν έλεγχοι). Αυτό σου λένε εξ' αρχής και τα παιδιά. Προφανώς και δεν σου φταίει σε τίποτα όποιος είναι από πίσω σου και εισπνέει όλη σου την αιθάλη.

Προσωπικά οι δάσκαλοι και οι γονείς μου (όπως και πολλών άλλων παιδιών) με δίδαξαν να είμαι κοινωνός της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού του συμπολίτη μου. Το να μπω στην διαδικασία να αποδείξω ότι είμαι σωστός (ή ότι δεν είμαι ελέφαντας) δεν πρόκειται να το κάνω. Το μόνο που έχω να πω είναι το εξής:

Πρόσφατα είχα την τύχη να πάω στο Λονδίνο για δεύτερη φορά και να δω μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία των ανθρώπων όπου σε μια πόλη με αμέτρητες διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, όλοι σέβονται όλους και τα πάντα συνυπάρχουν και δουλεύουν τόσο αρμονικά τόσο πολύ που σε παρακινείσαι να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό απέναντι στους υπόλοιπους ενώ σε κάποια άλλη φάση σκέφτεσαι την Ελλάδα και λες "μα καλά που ζω τόσο καιρό"; Το πρόβλημα στην Ελλάδα (και μιλώ γενικά) είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας. Ο Έλληνας (γενικά μιλώ και δεν απευθύνομαι προσωπικά σε εσένα) κοιτάζει πάντα τη βολή του και πως θα κάνει την κουτοπονηριά του λέγοντας ένα "έλα μωρέ εμένα θα πιάσουν" ή "εγώ θα ρυπάνω το περιβάλλον; τόσοι ταξιτζήδες στο κέντρο της Αθήνας το έχουν καταργήσει και τους πείραξε τόσο πολύ το δικό μου που θα το στείλω πχ στην Τρίπολη;". Το λάθος είναι εκεί. Ότι ο καθένας σκέφτεται μόνο για τον εαυτό του και πάντα μα πάντα βασίζεται στην ατιμωρησία από το κράτος. Όταν όμως κάποια στιγμή τύχει και προκύψει μια ανάγκη/θέλω του που ταυτίζεται με την νόμιμη οδό τότε φυσικά επικαλείται την δημοκρατία και γίνεται ο καλύτερος υπέρμαχός της.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις και εσύ Αντρέα αυτό που λες ότι "είναι δικαίωμά" σου που έκανες αυτή τη μετατροπή, είναι άτοπο. Η λέξη δικαίωμα κατ' αρχάς προέρχεται από το διακαιώ. Για να ήταν δικαίωμά σου θα έπρεπε να είναι δίκαιο αυτό που έκανες βάση κανόνων και νομοθεσίας. Είναι;

Ζούμε σε ένα κράτος που παραπαίει. Το ότι κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να παρανομήσουν εκμεταλευόμενοι την ισχύουσα κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν το κάνει δικαίωμά τους και σε καμία περίπτωση δεν είναι απόρροια του δημοκρατικού πνεύματος...

Φιλικά
Steve - Πεμ 14 Απρ 2016, 08:07:00
Θέμα δημοσίευσης:
Βαγγέλη εσύ πολύ ωραία τα γράφεις, αλλά όπως κατάλαβες, δε νομίζω από Δευτέρα ο Ανδρέας να κλείσει ραντεβού για την επανατοποθέτηση Laughing
Blue Cub - Πεμ 14 Απρ 2016, 08:57:36
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω θελω να πω οτι χαιρομαι οταν καποιος καθεται και ασχολειται ωστε να γραψει μεγαλο κειμενο. Και καλα τοποθετημενο μαλιστα.
Ωραιος Βαγγελη. Thumb Left
alfasud - Πεμ 14 Απρ 2016, 09:06:39
Θέμα δημοσίευσης:
Θεωρώ ότι το χειρότερο παράδειγμα προς αποφυγή το δίνουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, βλέπε πρόσφατο σκάνδαλο - λαμογιά ρύπων με.... πατεντιάρικο λογισμικό ( και οι φήμες οργιάζουν ότι δεν είναι μόνο μια εταιρεία). Με τη διαφορά ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό από το ελάχιστο ποσοστό των "γρήγορων" χωρίς καταλύτη σε σύγκριση με τα εκατομμύρια οχημάτων με λαμογιο - λογισμικό, είναι απειροελάχιστος! Cool
Andreasf1 - Πεμ 14 Απρ 2016, 14:17:01
Θέμα δημοσίευσης:
Καλησπέρα και σε εσένα φίλε Βαγγέλη. Να πω ότι χαίρομαι για την (πολιτισμένη, εν αντιθέση με κάποιες άλλες) τοποθέτηση σου. Για αυτό λοιπόν θα μπω στην διαδικασία να σου απαντήσω στον ίδιο τόνο.

Έχω πει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές πως το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει καθαρά "εγκυκλοπαιδικούς" λόγους. Δεν προτρέπω κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο στο αυτοκίνητο του και ούτε πρόκειται να βγάλω κάτι απο αυτό οπότε και προφανώς δεν περιμένω και κανέναν να με επικροτήσει. Έχω γνώση απο την πρώτη στιγμή που έκανα το θέμα πως μπορεί να είμαι το "μαύρο πρόβατο" για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο για πολλούς θέμα αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Δεν περιμένω ούτε επιβράβευση ούτε χειροκτρότημα απο κανέναν και θεωρώ εν μέρη λογική την αντίδραση μιας και πρέπει να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης γνωρίζω απο την αρχή και το έχω ψάξει προτού προχωρήσω στην αφαίρεση τις κυρώσεις. Ξέρω πως δεν είναι νόμιμο και ποτέ δεν είπα τίποτα για να υποστηρίξω το αντίθετο. Οπότε έχω πάρει όλα τα ρίσκα πάνω μου.

Αυτό που με πειράζει και με στεναχωρεί είναι ότι μέσα σε αυτό το φόρουν(και σε κάθε φορουμ που υπάρχουν συνήθως ανήσυχα πνεύματα) έχουν αναφερθεί πολλάκις αυτοκίνητα που είναι decat, με καταλύτες στο πάτωμα αγωνιστικούς (γιατί μην μου πει κανένας πως με έναν 100αρι ή 200αρι καταλύτη στο πάτωμα είναι όλα οκ) και δεν έχω δει να γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος, αλλά ούτε καν αναφορά! Εκτός και αν πιστεύουμε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του ανθρώπου είναι τα πετρελαιοκίνητα χωρίς dpf και ειδικά στην ελλάδα που ακόμα είναι η μειοψηφία.. και ότι ένα αμάξι με γηρασμένο καταλύτη ή ένα άλλο με πειραγμένο εγκέφαλο για επιδώσεις είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Και επειδή κινδυνεύω να ξανα κατηγορηθώ απο κάποιους, προφανώς και δεν είμαι υπέρ των decat με πλούσιο και άκαυστες.

Όσον αφορά το Λονδίνο και την Αγγλία, να ξέρεις απο δικά τους φόρουμ διάβασα για την όλη διαδικασία(αυτοι τα κάνουν decat για την ακρίβεια) μας και εκεί τα diesel είναι η πλειοψηφία οπότε το πρόβλημα το έχουν αντιμετωπίσει πρώτοι.

Επίσης δεν έχω πει πουθενά ότι "είναι δικαίωμα μου" που έκανα αυτή την μετατροπή και ούτε το έπαιξα υπέρ άνω ποτέ κτλ κτλ και δεν ξέρω που το διάβασες.. :S τέσπα.

Η συμβίωση μας με τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στο μέλλοντος θεωρώ θα είναι γενικά λιγότερο επίπονες και ως προς το περιβάλλον και ως προς τα ίδια τα αυτοκίνητα, ήδη γίνεται πρόοδος.

Ελπίζω τα πράγματα να πάνε γενικά καλύτερα σε αυτό το κράτος τα επόμενα χρόνια, να υπάρχουν λεφτά(όχι σαν αυτά που μας έλεγαν λίγα χρόνια πριν οι πολιτικοί) και να μην χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες κανένας από εμάς.
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες