Φτιάξε το μόνος σου - Επισκευη 106 Rallye 8v. Kostas10 - Παρ 26 Ιούλ 2013, 18:13:18 Θέμα δημοσίευσης: Επισκευη 106 Rallye 8v.
Γεια σας παιδια.Νεο μελος και πρωτο ποστ.Εχω ενα 8βαλβιδο του 97" και σκεφτομαι να του κανω μια επισκευη.Το αυτοκινητο εχει εδω και κανενα χρονο που αρχισε να βγαζει λαδι μπροστα δεξια απο την φλαντζα κεφαλης αλλα χρειαζοταν τσιμουχακια εδω και 2-3 χρονια.Απο τα τσιμουχακια δεν ειχα και ιδιαιτερο προβλημα,συμπληρωνα γυρω στα 700-1000 ml ανα 5.000 χλμ περιπου,αναλογα και με την χρηση βεβαια.Αλλα απο την ωρα που αρχισε να βγαζει λαδι απο την φλαντζα,παραγινε το κακο.Τασπα,μεσα στον Αυγουστο εχω αδεια και ειπα να ασχοληθω λιγο.
Σκεφτομαι να του αλλαξω φλαντζα κεφαλης,τσιμουχακια βαλβιδων,ιμαντα χρονισμου-ρουλεμαν,τρομπα νερου και λαδια-φιλτρα-μπουζι.Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι τις ροπες συσφιξης της κεφαλης,πολλαπλης,διακενα βαλβιδων ή αν εχει καποιος κανενα manual,και μιας και εισαστε πιο εμπειροι,τι να προσεξω γενικα στο δεσιμο.
Thanks in Advanve. Kostas10 - Τρι 13 Αύγ 2013, 21:11:54 Θέμα δημοσίευσης:
Κανενας ρε παιδια? BTS - Τρι 13 Αύγ 2013, 22:24:52 Θέμα δημοσίευσης:
Η κεφαλή έχει τρία στάδια σύσφιξης:
1) 20Ν ή 2 κιλά
2)120 μοίρες
3)120 μοίρες
Πολλαπλή μπορείς να την σφίξεις με το χέρι, αρκεί να μην το παρακάνεις.
Διάκενα βαλβίδων 0.20mm εισ 0.40mm εξ
Μάνιουαλ έχει κάποια στο ίντερνετ, αν το ψάξεις μέσω γκούκλ.
Δοκίμασε με τις λέξεις "notice peugeot sport 106". Kostas10 - Τετ 14 Αύγ 2013, 12:01:44 Θέμα δημοσίευσης:
Πετρο,σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.Χρειαζεται να αλλαξω και τις βιδες?Καπου διαβαζα οτι αν η κεφαλη θελει μοιρες,οι βιδες χρειαζονται αλλαγη.
Επισεις,με ποια σειρα γινεται το σφυξιμο,διαγωνια,απο το κεντρο προς τα εξω? RoadRunner122 - Τετ 14 Αύγ 2013, 13:18:32 Θέμα δημοσίευσης:
Κωνσταντίνε, δε γνωρίζω εάν απαιτείται αλλαγή στα μπουζόνια της συγκεκριμένης κυλινδροκεφαλής αλλά ακόμα κι εάν είναι προαιρετική και το σηκώνει το budget σου, άλλαξέ τα.
Η σειρά σφιξίματος γίνεται όπως είπες απ'το κέντρο προς τα έξω, περιστροφικά.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο κάτω σχήμα της φωτό:
Επίσης, ψάξου λίγο για το εάν απαιτείται τα μπουζόνια να είναι λαδωμένα κατά την εφαρμογή τους.... (κάπου είχε γράψει ένα σχετικό άρθρο ο 21Quadra...). RoadRunner122 - Τετ 14 Αύγ 2013, 13:24:05 Θέμα δημοσίευσης:
Κι ένα σχετικό link:
Η σειρά σύσφιξης θα είναι στις οδηγίες που θα συνοδεύουν την φλάντζα, αλλά ναι, είναι όπως την έγραψε ο Γιάννης πιο πάνω.
Το Haynes λέει ελάχιστο γράσσο στην μύτη της βίδας. Kostas10 - Τετ 14 Αύγ 2013, 18:24:32 Θέμα δημοσίευσης:
Καλα παιδια,ειστε απαιχτοι.Σας ευχαριστω παρα πολυ.Πριν λιγο καιρο ειχα κανει επισκευη ενα Nissan αγροτικο που εχω,φλαντζα κεφαλης,τσιμουχακια και τετοια.Ειχα βαλει λαδι και στα σπειρωματα και στις ροδελες.
Ιδια διαδικασια θα ακολουθησω και στο Rallye.Τωρα για βιδες,οσο και να κανουν θα τις αλλαξω.Αφου πρεπει,ετσι θα γινει.Κατι αλλο θελω να ρωτησω.Εχετε υποψιν κανενα καλο δυναμοκλειδο? RoadRunner122 - Τετ 14 Αύγ 2013, 20:46:28 Θέμα δημοσίευσης:
Είχε βγάλει η Beta κάτι προσφορές πριν καιρό όμως. Γενικά προτίμησε κάποια γνωστή μάρκα ώστε να υπάρχει μικρό ποσοστό σφάλματος (όσον αφορά τη διακρίβωση). Με ένα ποσό της τάξης των 100-140€ παίρνεις αρκετά αξιόπιστο ροπόκλειδο BTS - Τετ 14 Αύγ 2013, 20:46:45 Θέμα δημοσίευσης:
Τα δυναμόκλειδα που έχουν ικανοποιητική ακρίβεια, είναι ακριβά (100++), δυστυχώς.
Άν το χρησιμοποιείς συχνά όμως, αξίζει τον κόπο να πάρεις κάποιο καλό. RoadRunner122 - Τετ 14 Αύγ 2013, 20:49:43 Θέμα δημοσίευσης:
Πετρή σε πρόλαβα για κάτι sec Kostas10 - Τετ 14 Αύγ 2013, 21:04:17 Θέμα δημοσίευσης:
Και εγω κατι τετοιο σκεφτομουν,κανενα 100ρικο +-.Εχω εναν γνωστο μου που εμπορευεται Wurth που απο οτι εχω δει ειναι κορυφη σε εργαλεια και μου κανει πολυ καλες τιμες.Θα τον ρωτησω αυριο και θα δω τι θα μου πει.Το δυναμοκλειδο θα χρειαστει,εχω και ενα KTM και οτι βιδα σφιξεις θελει Nm οποτε χαμενο δεν θα παει.
Ευχαριστω και παλι.Αν εχω καμια αλλη απορια θα ποσταρω παιδια.Λεω απο βδομαδα να το ξεκινησω. BTS - Τετ 14 Αύγ 2013, 21:13:51 Θέμα δημοσίευσης:
RoadRunner122 έγραψε:
Πετρή σε πρόλαβα για κάτι sec
millisec athanas - Παρ 16 Αύγ 2013, 15:46:09 Θέμα δημοσίευσης:
αν δεν το έχεις δέσει ήδη καλό θα ήταν να βάλεις γράσο σπειρωμάτων και στο σπείρωμα και στην ροδέλα και στην κεφαλή και παντού...γενικά όπου έχεις τριβή κατά το σφίξιμο της κεφαλής...
μόνο έτσι είσαι σίγουρος ότι όλη η ροπή σύσφιξης του δυναμόκλειδου θα είναι η σωστή.... Kostas10 - Κυρ 20 Απρ 2014, 19:28:20 Θέμα δημοσίευσης:
Γεια σας και παλι παιδια.Χρονια πολλα και Χριστος Ανεστη σε ολους.Ειμαι για κλωτσιες το ξερω.Λοιπον,κοντεψα ενα χρονο μεχρι να παρω την αποφαση να το ξεκινησω.Το καλοκαιρι ειχα φουλ δουλειες,τον χειμωνα δεν μου εκανε αισθηση να πιασω λαδια,τεσπα.Καλλιο αργα παρα ποτε.
Σημερα εκανα την αρχη αλλα λιγα πραγματα,μονο περιφεριακα εβγαλα,σκουπες,ρευματα,εισαγωγη κτλ.Με παιδευει η πολλαπλη,για να βγει απο την κεφαλη πρεπει να βγουν οι 3 βιδες που την κρατανε με τον σωληνα,επρεπε να μπω απο κατω και ετσι το παρατησα.Μαλλον αυριο πρωι θα συνεχισω το λυσιμο ωστε να προλαβω να καθαρισω τα παντα και απο Τριτη να παρω τα ανταλακτικα και να ξεκινησω δεσιμο.Κλειδι για τις βιδες της κεφαλης δεν εχω και μαλλον δεν παιζει να βρω εδω που ειμαι.Ειδα ομως οτι καρυδακι 11αρι μπαινει κουτι.Θα κανω δουλεια λετε ή οχι? Kostas10 - Κυρ 27 Απρ 2014, 20:26:12 Θέμα δημοσίευσης:
Γιεα σας και παλι.Λοιπον,το μοτερ λυθηκε,δεθηκε.Αλλαξα οτι ειχα πει και πιο πανω.Ειμαι ομως πολυ γκαντεμης τελικα.Εσπασε ενα μικρο πλαστικο κομματακι απο το κλιπσακι που κραταει τα σωληνακια βενζινης(περιπου 5mm μηκος) και μου επεσε μεσα στον 3 κυλινδρο.Το εβαλα μπροστα χωρις μπουζι σε αυτο τον κυλινδρο μπας και το πεταξει,τιποτα.Δοκιμασα και με ηλεκτρικη σκουπα,τζιφος.Θα δοκιμασω και παλι αυριο βεβαια.Τι να κανω ρε παιδια.Λετε να δημιουργησει προβλημα ή θα το πεταξει απο την εξατμιση? RoadRunner122 - Κυρ 27 Απρ 2014, 21:24:19 Θέμα δημοσίευσης:
Καλά, για να το πετάξει απ'τη μπουζότρυπα πρέπει να είσαι μάγος.
Στη θέση σου θα έβγαζα χταπόδι και θα προσπαθούσα -με βαλβίδα εξαγωγής ανοιχτή- να το ρουφήξω με σκούπα. Kostas10 - Κυρ 27 Απρ 2014, 21:54:53 Θέμα δημοσίευσης:
Καλα οχι μονο μαγος,υπερτυχερος πρεπει να εισαι αλλα τεσπα.Δοκιμασα με σκουπα απο την μπουζοτρυπα αλλα τιποτα.Αυριο θα το παλεψω παλι. Kostas10 - Σαβ 03 Μάϊ 2014, 12:57:00 Θέμα δημοσίευσης:
Λοιπον ενταξει το εργαλειο.Το ανοιξα ξανα για να ειμαι σιγουρος,αφου παλευα κανα δυο μερες με ηλεκτρικη σκουπα,αλλα τελικα δεν ηταν μεσα.Μαλλον το πεταξε.Τεσπα,το αμαξι δουλευει κομπλε.Καμια σχεση με πριν.Να φανταστειτε οταν το ανοιξα την πρωτη φορα,οι θυριδες εξαγωγης 2 και 3,οι τρυπες ειχαν βουλωσει σχεδον τελειως απο μακα.Πως δουλευε και δεν εγινε μεγαλυτερη ζημια,τυχερος ειμαι.
Για τον ιμαντα χρονισμου εχω μια μικρη αμφιβολια.Πριν το λυσω,ακουγοταν λιγο ο ιμαντας,ηταν λιγο σφιχτος δλδ.Τωρα μου φαινεται οτι τον εχω σφιξει λιγο παραπανω απο οτι ηταν αλλα δεν ακουγεται καθολου. BTS - Σαβ 03 Μάϊ 2014, 19:24:06 Θέμα δημοσίευσης:
Αν ήταν σφιχτός και τον έσφιξες και άλλο, αυτό δεν είναι καλό...
Πολύ πολύ χονδρικά, δεν αν παίζει λίγο (σαν χορδή) με το χέρι. Kostas10 - Κυρ 04 Μάϊ 2014, 16:15:38 Θέμα δημοσίευσης:
Τελικα ολα κομπλε,μολις γυρισα απο ταξιδι 200 χλμ.Το αυτοκινητο δουλευει ρολοι.Δεν ηταν ο ιμαντας που εκανε το θορυβο πριν το ανοιξω αλλα ο τεντωτηρας.Πριν λιγο τον κοιταξα και εκτος του οτι εχει ελαχιστο κενο,οταν τον γυρνας με το χερι γρηγορα βγαζει θορυβο.Ο ι μαντας ειναι κανονικα.
Κατι αλλο που θελω να ρωτησω.Καταρχην γιατι κανουν τα 8βιδα αυτο το ενοχλητικο τικι τικι.Για μπεκιερα μου ακουγεται αλλα ειναι πολυ ενοχλητικο.Απο την αρχη που το ειχα παρει ετσι εκανε θυμαμαι.Υπαρχει καμια αλλη λυση,καμια μπεκιερα απο αλλο ή εστω μπεκ που να μην ακουγονται?
Επισης μαλλον εχει καποιο θεμα το καντραν μου.Μολις βαζω αλαρμ η θερμοκρασια λαδιου πηγαινει πανω κατω ελαχιστα συγχρονισμενη με το ρελε των αλαρμ.Στον δρομο τωρα πηγαινοντας χαλαρα με 100χλμ,βλεπω θερμοκρασιες νερου και λαδιου να ξεπερνανε την μεση.Αναβω τα φωτα και τα ξανασβηνω και πεφτουν στην μεση οπου ειναι το κανονικο τους.Αυτο βεβαια το κανει κανα 3αρι χρονια τωρα.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν βρω κοντερ απο 3φυσο,ταιριαζει σε μενα? Nik_psa - Κυρ 04 Μάϊ 2014, 22:35:25 Θέμα δημοσίευσης:
Θόρυβο μπορεί να βγάζουν και τα μπεκ και οι βαλβίδες.
Η πτώση τάσης είναι εν μέρη φυσιολογική (μετά από 15+χρόνια) αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα βελτιωθεί με την αλλαγή οργάνων που για να μπει θέλει δουλειά και δεν είναι βγάλε βάλε RoadRunner122 - Κυρ 04 Μάϊ 2014, 23:12:50 Θέμα δημοσίευσης:
Φανταζομαι εχεις ρυθμισει σωστα τα διακενα (?)
Ενισχυσε τις γειωσεις σου, καθαρισε τις επαφες και τα σημεια που πιανουν στο σασι (αριστερα απ τον αριστερο σου αστραγαλο και συμμετρικα απεναντι). Επιπλεον η μπαταρια σου μαλλον ειναι κουρασμενη ή το δυναμο δεν παραγει αρκετο ρευμα. Kostas10 - Δευ 05 Μάϊ 2014, 17:39:02 Θέμα δημοσίευσης:
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις παιδια.Για τον θορυβο πρωτα,δεν νομιζω να ειναι οι βαλβιδες διοτι αν δεν τις ειχα σωστα ρυθμισμενες και ειχα λιγο περισσοτερο ανοιχτα τα κενα,φανταζομαι οτι οταν ζεστενοταν το αυτοκινητο,ο θορυβος θα ελλατωνοταν λογω θερμοκρασιων και διαστολης.Αυτο κανει ακριβως το ιδιο τικι τικι,ειτε ζεστο ειτε κρυο τον οποιο θορυβο το κανει απο την πρωτη μερα που το πηρα και εχω ακουσει και αλλα 8v οτι κανουν το ιδιο.Να τις εχω τοσο χαλια δεν πιστευω,και σωστα δουλευει το αμαξι και πολυ καλα πηγαινει,πολυ καλυτερα απο οτι πριν το ανοιξω.
Για τα καλωδια τωρα,θα ελεγξω αυριο λιγο γειωσεις και θα επανελθω.Συγνωμη αν σας εχω ζαλισει. athanas - Δευ 05 Μάϊ 2014, 18:37:33 Θέμα δημοσίευσης:
επίσης τσέκαρε και τις γειώσεις στα πίσω φανάρια...πολλές φορές ευθύνονται και αυτές για πολλές δυσλειτουργίες... Kostas10 - Τετ 21 Μάϊ 2014, 09:05:25 Θέμα δημοσίευσης:
Επανερχομαι με update.Λοιπον οι βαλβιδες ειναι κομπλε,για την ταση ηταν σπασμενος και δεν εκανε καλη επαφη ο + πολος της μπαταριας.Τον αλλαξα και οι θερμοκρασιες καθως και οτι αλλα χαζα εκανε με τα ρευματα ειναι οκ.
Αυτος ο θορυβος (τακ,τακ,τακ)ομως ειναι ενοχλητικος.Δεν κανουν τα μπεκ (κανουν λιγο αλλα δεν ειναι απο αυτα),δεν ειναι οι βαλβιδες.Ακουγεται προς την μερια του εκκεντροφορου,λιγο πιο πισω(προς εισαγωγη) και λιγο πιο κατω.Το κανει οταν ειναι κρυο και μολις δουλεψει λιγη ωρα ψιλοστρωνει.Ζεστο μερικες φορες ακουγεται,μερικες φορες σχεδον καθολου.
Σκεφτομαι οτι μαλλον ειναι απο τα λαδια.Επειδη ειχα σκοπο να τα αλλαξω σε 1000χλμ μαζι με φιλτρο για να φυγουν τυχον υπολλειματα που μπορει να επεσαν οταν καθαριζα το μπλοκ,εβαλα κατι φτηνα 10W40.Θα τα αλλαξω και βλεπουμε. reselie-206 - Τετ 21 Μάϊ 2014, 10:47:50 Θέμα δημοσίευσης:
όταν 4λ λάδι καλό κάνουν κάτω απο 25 ευρώ για ποιό λόγο να βάλεις φθηνά?
σε tu5jp4 που έκανε ΤΑΚ ΤΑΚ ΤΑΚ ΤΑΚ ανάλογα με τις rpm ήταν τα ωστήρια. Επίσης όμως δεν κρατούσε σωστό ρελαντί//βούταγε..βέβαια εκεί είναι με υδραυλικά ωστήρια Kostas10 - Τετ 21 Μάϊ 2014, 12:25:33 Θέμα δημοσίευσης:
Εκει που πηρα τα ανταλακτικα του ειπα να μου δωσει ενα φτηνο γιατι ετσι και αλλιως θα το αλλαζα.Δεν νομιζω οτι φταει η τιμη αλλα το 10W40 που ειναι πολυ ψιλο.Κανονικα εβαζα το Total 10W50 που ειναι οτι καλυτερο εχω δοκιμασει αλλα επειδη δεν τα εβρισκα ευκολα,βαζω ενα ERG 5W50 αν θυμαμαι καλα.Τεσπα,εχω κανει ειδη καμια 1000χλμ και οσο παει δουλευει ολο και καλυτερα το μοτερ και λεω σημερα-αυριο να τα αλλαξω τα λαδια να δω τι γινεται.
Σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες σας παιδια,να ειστε καλα.Οτι νεοτερο θα ενημερωνω.
Edit:Ποιο καλο λαδι κανει κατω απο 25€ το 4λιτρο?Τα Total Που αναφερω παραπανω το συνεργειο που το πηγαινα μου τα χρεωνε 16€ το λιτρο και τα ERG απο 20€ το λιτρο μου τα φηνει 11€ επειδη τον ξερω.Αυτα που πηρα κει ειναι φτηνα οπως ειπα μου τα εδωσε αν θυμαμαι καλα 24€ τα 4 λιτρα. Kostas10 - Σαβ 26 Σεπ 2015, 08:35:55 Θέμα δημοσίευσης:
Καλημερα παιδια.Μετα απο 1.5 χρονο το αμαξι συνεχιζει και δουλευει ρολοι.Τελικα το τακ τακ που εκανε ηταν φαγωμενα ωστηρια.Αλλαγη,ρυθμιση βαλβιδων και ολα κομπλε.Επανερχομαι με μια αλλη ερωτηση.Οταν ειχα βαλει το groupn τελικο,ο εξατμισας μου ειχε κοψει τον συνδεσμο απο το μανατο τελικο και το κολλησε στο καινουργιο,οπως κανουν ολοι φανταζομαι.Αυτο ηταν καπου στο 2005 αν θυμαμαι καλα.
Το προβλημα ειναι οτι τωρα εχει σαπισει αυτος ο συνδεσμος και δεν εφαρμοζει στον σωληνα και κανει φασαρια.Υπαρχει πουθενα σαν ανταλακτικο αυτος ο συνδεσμος η μονο αν βρω παλι μανατο τελικο να κοψω?