STELIOS έγραψε: |
Ο αερας που τραβαει η μηχανη ειναι οσο και η χωριτικοτητα του (δηλαδη 1.4 ή 1.6 λιτρα - αναλογα πιο μοντελο εχεις) για καθε 2 περιστροφες του στροφαλου (γιατι στη μια τραβαει αερα - στην επομενη τον συμπιεζει). Δηλαδη (ενας κινητηρας 1400 κυβικα) στις 1000 στροφες το λεπτο, τραβαει 700 λιτρα ή 0.7 κυβικα μετρα το λεπτο, στις 2000 σαλ. 1400 λιτρα ή 1.4 κυβικα μετρα το λεπτο, στις 4000 σαλ. 2800 λιτρα το λεπτο και παει λεγοντας. Βεβαια αυτα ειναι στη θεωρια, η ακριβης ποσοτητα εξαρταται απ'το χρονισμο του/των εκκεντροφορου/ων αλλα χοντρικα μιλαμε για τετοιες ποσοτητες. |
GFG έγραψε: |
ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ! |
STELIOS έγραψε: |
Δεν θα'χεις κανενα προβλημα. Οσο αερα χρειαζεται ο κινητηρας να παρει θα τον παρει, απλα θα τον παιρνει πιο ευκολα. Ετσι κι αλλιως ετσι δουλευει και η φιλτροχωανη μεσα στη σκουπα σου, δεν δεινει περισσοτερο αερα, απλα ο αερας μπαινει πιο ευκολα γι'αυτο και ζωντανευει το μοτερ (εχει λιγοτερη απωλεια ενεργειας). |
gavanas έγραψε: |
Φίλε μου εγώ θα σου πω κάτι που δίαβασα στο 206gti.net και έχει μια λογική.
Η σκούπα έχει στο ελεύθερο άκρο μια διατομή γύρω στα 700 τετραγωνικά εκατοστά. Η πεταλούδα άντε να έχει διατομή 40 τετραγωνικά εκατοστά. Αποτέλεσμα αυτής της στένωσης είναι να αυξάνει η ταχύτητα του αέρα που μπαίνει μέσα. Το μοτέρ τραβάει τον αέρα που χρειάζεται με μια κάποια ταχύτητα (την ταχύτητα που επιβάλει το πιστόνι). Αν βάλεις το χέρι σου στην εισαγωγή με τέρμα γκάζι θα καταλάβεις. Από την άλλη έχουμε την σκούπα στην οποία έρχεται αέρας με την ταχύτητα που κινείται το αμάξι και αυτή πολλαπλασιάζει την ταχύτητα του λόγω στένωσης. Αποτέλεσμα είναι από κάποια χλμ/ώρα και πάνω να μην τραβάει αέρα το μοτέρ, αλλά να μπαίνει με πίεση από μόνος του. Αυτό σημαίνει α) έχεις ένα στύλ light υπερπίεσης (όχι ικανή να βλάψει το μοτέρ) β) μπορείς να έχεις περισσότερο καύσιμο στο θάλαμο καύσης ![]() Η άλλη άποψη λέει ότι απλώς η σκούπα δίνει περισσότερο χαμηλά παρά ψηλά αφήνοντας την αίσθηση ότι ψηλά ψοφάει. Διαλέγεις και παίρνεις. Παντως ο ήχος θα είναι κολασμένος ![]() |
gavanas έγραψε: |
Πάντως κάνε ένα πρόχειρο υπολογισμό του αέρα που τραβάει το μοτέρ, και του αέρα που συμπιέζει η σκούπα (σε πολλά χιλιόμετρα/ώρα) και θα δείς ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε υπερβολικό αέρα σε μεγάλες ταχύτητες, ο εγκέφαλος να μην μπορεί να δώσει αντίστοιχα βενζίνη και να καταλήγουμε με φτωχά μείγματα, ασχέτως της βελτιστοποίησης των αυλών εισαγωγής για συγκεκριμένο εύρος. |
Alex έγραψε: |
Με 99% βεβαιοτητα, λεω οτι δεν υπαρχουν χοανες μεταβλητης διατομης στην F1. Απ'οσο εχω δει σε 4-5 μοτερ διαφορετικων εταιριων, εχουν ενα πλακε ανοιγμα στην κορυφη που μπαινει πλακε φιλτρο (σαν αυτο που εχουμε στ'αμαξια). Ουσιαστικα σχηματιζεται ενας μικρος θαλαμος - φιλτροκουτο, που τροφοδοτειται απο τον αερα που μπαινει πανω απ'το κεφαλι του οδηγου.
Επισης η F1 δεν εχει τοση σχεση με τα αμαξια δρομου (εξαιρειται το δικο μου) γιατι ο αερας πιεζεται απο την κινηση προς τα μπρος μεσ'το φιλτροκουτι. Εχω την εντυπωση οτι "το παιξιμο" με τη διατομη δινει αλογα/ροπες αναλογα με τη μορφη που παιρνει ο αερας οταν ενα μοτερ ΡΟΥΦΑΕΙ μεσα απο οπη. Οταν αερας σπρωχνεται απο εξω προς τα μεσα καλο ειναι να μην περιοριζεται η οπη ωστε να εκμεταλλευεται πληρως ο συμπιεσμενος αερας μεσα στο φιλτροκουτι. |
Δημήτριος έγραψε: | ||
Πάντως αυτά περί μεταβλητής διατομής τα έχω διαβάσει στο R&D. Επίσης εκεί λέει ότι αυτή η τεχνολογία θα μεταφερθεί και στις μοτοσυκλέτες. Οι μοτοσυκλέτες (τουλάχιστον οι γρήγορες) εισάγουν τον αέρα, όπως περιγράφεις. Αυτό νομίζω ότι λέγεται ατμοσφαιρικό turbo. |
Alex έγραψε: |
Γραφικη απεικονιση του μοτερ που θα φοραει το 2004 η Φεραρι.
Το καφε πανω πανω ειναι το φιλτρο. ![]() |