PSClub - Hellas

Κινητήρας - 106 - Λάδια για 1.6 16v

stavros k - Κυρ 28 Σεπ 2008, 16:59:31
Θέμα δημοσίευσης: 106 - Λάδια για 1.6 16v
kαλησπερα σε ολα τα παιδια στο καλυτερο forum για τα πεζακια μας! Διαβαζα εδω και πολυ ωρα τα περι λαδιων και ενω νομιζω οτι πηρα την απαντηση που εψαχνα, για να σιγουρευτω θελω την βοηθεια σας.

α) Πρεπει να αλλαξω λαδια αλλα εχω μπερδευτει..τι μου προτεινετε να βαλω? εχω ενα peugeot 106 gti
β)Οταν βαζω μπροστα την μιζα στο ταμπλω το ψηφιακο, στα κοκκινα,πριν βαλω
μπροστα βλεπω την σταθμη των λαδιων σωστα? οταν τα κουτακια γινονται παυλιτσες σημαινει οτι το αυτοκινητο "καιει λαδια"?
γ)Υπαρχει διαφορα αν αλλαξεις λαδια σε βενζιναδικο αναμεσα στο συνεργειο?
δ)Με την αλλαγη λαδιων αλλαζω και καποιο φιλτρο η οχι?
Συγνωμη αν κουρασα,παντα αφηνα το αυτοκινητο στο μηχανικο και μετα το επαιρνα πολλες φορες και χωρις να ρωταω τι εχει βαλει..ειμαι σιγουρος οτι θα με βοηθησετε! ευχαριστω!
stavros k - Δευ 29 Σεπ 2008, 17:14:48
Θέμα δημοσίευσης:
Διαβασα ολα μα οοολα τα τοπικ που εχουν να κανουν με λαδια και ειδα απιστευτες αναφορες και μελετες,,castrol,motul,total η' shell ??? εχω μπερδευτει...help! ενα καλο λαδι για το αυτοκινητο ωστε να ειμαι οk..??? ευχαριστω και παλι!
MEMsound - Δευ 29 Σεπ 2008, 17:58:52
Θέμα δημοσίευσης:
Motul 300v 5-40 ή 10-40 (αν σου τσιμπάει λίγο λάδι) και αλλαγές κάθε ~8000km (22e/2lt)
Motul 8100 ομοιως 5-40 ή 10-40 κάθε 10000km (17e/2lt)

Wink Cool
stavros k - Δευ 29 Σεπ 2008, 18:07:05
Θέμα δημοσίευσης:
ευχαριστω παρα πολυ και κατι αλλο αν μπορεις να μου πεις,μπορει να ναι χαζη ερωτηση..το φιλτρο λαδιου ειναι κατι το ιδιαιτερο δηλαδη μπορουν να το αλλαξουν σε ενα βενζιναδικο η να παω σε συνεργειο?? Ειδα ενα μαγαζι που λεγατε στην τραλεων για τα λαδια..ποσα λιτρα παιρνει για να ειμαι οκ και ποσο να υπολογιζω συνολο ολο? ευχαριστω ΜΕΜ πολυ!
Sidobre - Δευ 29 Σεπ 2008, 18:11:50
Θέμα δημοσίευσης:
Συνήθως στα βενζινάδικα δεν βγάζουν τα λάδια από κάτω (ανοίγοντας την τάπα) αλλά με αναρόφηση που είναι λάθος.

Ο πιο σωστός τρόπος είναι να βγαίνει η τάπα λαδιού κάτω στο καρτερ,( να αντικαθίσταται ΚΑΘΕ φορά η ροδέλα της τάπας), να φεύγει όλο το λάδι, να αλλάζεται το φίλτρο με καινούργιο και στην συνέχεια να μπαίνουν νέα λάδια από πάνω.

3,65 λίτρα πέρνει περίπου μαζί με το φίλτρο λαδιού, 3,5 λίτρα περίπου χωρίς το φίλτρο.

Σημείωση: Αν έχεις ξεπεράσει τα 150.000 χλμ, ή σου καίει μπόλικο λάδι προτίσμισε να ανέβεις σε 15w-50.

Aν εξαφανίζεται πολύ λάδι, τότε σιγά - σιγά πρέπει να αλλάξεις τσιμουχάκια βαλβίδων.
Lef205 - Δευ 29 Σεπ 2008, 18:17:28
Θέμα δημοσίευσης:
στα δικα μου ριχνω και το " ματζουνι " ΜΟΤΟRKOTE καθε δυο αλλαγες λαδιων.
Απο λαδι παντα μοτουλ΄10-40.
stavros k - Δευ 29 Σεπ 2008, 18:23:02
Θέμα δημοσίευσης:
Οχι πιστευω ειμαι πολυ καλα εχω 94000 και ποτε δεν ειχα διαπιστωσει οτι "χανει " το τρελο λαδι απλα τωρα πρεπει να τα αλλαξω και ηθελα κατι καλο γιατι με τα ποσα που διαβασα καπου χαθηκα! Smile με βλεπω να παιρνω να παιρνω τα motul 300 10-40 kai na pigainw sto sunergeio kai na allazw kai to filtro ladiou...
stavros k - Παρ 03 Οκτ 2008, 13:30:26
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια τελικα εβαλα τα motul 6100 synergie + (10-40) μπορω να πω οτι μου φαινονται σουπερ..δεν ξερω αν ειναι η ιδεα μου ομως αυτο που παρατηρησα ιδιως στην 2α νομιζω οτι ανεβαζει πολυ καλυτερα απο χαμηλα..σουπερ παντως!
MEMsound - Παρ 03 Οκτ 2008, 17:56:28
Θέμα δημοσίευσης:
πολυ καλό λάδι
και ακόμα καλήττερο το 8100

αλλα κάτι μου λεει οτι περισσότερο βλέπεις την διαφορα του φρέσκου λαδιου σε σχέση με του χρησιμοποιημένου και λιγότερο το οτι αλλαξες μάρκα λαδιου... Wink
stavros k - Παρ 03 Οκτ 2008, 18:05:58
Θέμα δημοσίευσης:
MEMsound έγραψε:
πολυ καλό λάδι
και ακόμα καλήττερο το 8100

αλλα κάτι μου λεει οτι περισσότερο βλέπεις την διαφορα του φρέσκου λαδιου σε σχέση με του χρησιμοποιημένου και λιγότερο το οτι αλλαξες μάρκα λαδιου... Wink

ηθελα να βαλω στην αρχη τα 300v μετα ειδα οτι λεγανε οτι ειναι για πιο σκληρη χρηση και προτιμησα τα 8100 οταν ομως πηγα για την αλλαγη μου ειπε οτι εκανε λαθος και ειχε τελικα τα 6100+..η αληθεια ειναι οτι ξενερωσα λιγο αλλα ειπα οτι η διαφορα δεν θα ναι μακρινη.. σιγουρα ειναι φρεσκο το λαδι αλλα αληθεια mem αυτη την φορα προσεξα και την μαρκα ,πριν εβαζα τα shell τα γκρι π.χ αλλα παντα εστω και λιγο μου εκαιγε γι αυτο ειπα μετα απο τα φωτα σας να βαλω τα motul...ελπιζω να δω διαφορα αισθητη!
Pughell - Παρ 03 Οκτ 2008, 18:12:53
Θέμα δημοσίευσης:
Γενικα κατεληξε σε εναν τυπο & μαρκα λαδιου και μεινε εκει.
Επισης αν κινεισαι πολυ εντος πολης,αλλαζε τα καθε 5000 χλμ μαζι με το φιλτρο(5Ε κανει).
Απο θεμα συντηρησης/λιπανσης θα εισαι μια χαρα. Wink
volvos - Παρ 03 Οκτ 2008, 19:56:44
Θέμα δημοσίευσης:
και για πεες μου ενα γαμημενο 5-40 που να αντεχει 5000χλμ ανετα να ειναι φτηο και να δουλευει στρωτα το μοτερ γιατι μετα απο τοσα χρονια το κερατο μου ακομα αποροιες εχω επι του θεματος Crying or Very sad
Pughell - Σαβ 04 Οκτ 2008, 17:40:13
Θέμα δημοσίευσης:
Ρε δεν χρειαζεται το λαδι να κανει 10Ε το λιτρο για να ειναι καλο. Wink
Μην τρωτε την παπατζα και πληρωνετε τζαμπα Motul/Castrol,κλπ...
Και τα Elf ειναι μια χαρα,και τα Total,και τα Aral και πολλα ακομα που τα εχουμε παρεξηγησει. Smile
Εγω η μαρκα που βαζω ειναι εντελως no name στην Ελλαδα,ασχετα αν στην Αμερικη σπαει κοκκαλα.
Παραυτα επειδη δεν ειναι γνωστη,ολοι οι "ειδημονες" με κοιτανε με μισο ματι. Laughing
drdino - Σαβ 04 Οκτ 2008, 17:46:07
Θέμα δημοσίευσης:
Ε και τα elf/total δεν πέφτουν και πολύ κάτω από το 10ευρω ανά λίτρο... Τα 5-30 τα παίρνω από τον γκαγκαμπλουμ περίπου 8,5-9 ευρώ.
Lef205 - Σαβ 04 Οκτ 2008, 19:10:44
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Ρε δεν χρειαζεται το λαδι να κανει 10Ε το λιτρο για να ειναι καλο. Wink
Μην τρωτε την παπατζα και πληρωνετε τζαμπα Motul/Castrol,κλπ...
Και τα Elf ειναι μια χαρα,και τα Total,και τα Aral και πολλα ακομα που τα εχουμε παρεξηγησει. Smile
Εγω η μαρκα που βαζω ειναι εντελως no name στην Ελλαδα,ασχετα αν στην Αμερικη σπαει κοκκαλα.
Παραυτα επειδη δεν ειναι γνωστη,ολοι οι "ειδημονες" με κοιτανε με μισο ματι. Laughing

Πολυ σωστος ο Στελιος!
Αν τα αλλαζεις συχνα και βαζεις και τα καταλληλα ματζουνια (MOTORKOTE κλπ) εισαι ο καλυτερος!
Τι να το κανω να εχω 300ν για 15.000 χλμ μεσα.
Προσωπικα βαζω μοτουλ ακομη και στο μινι λογω ηλιθιου κολληματος και τιποτε αλλο.
papadoc - Δευ 03 Νοέ 2008, 17:49:57
Θέμα δημοσίευσης:
Καλησπέρα.Εγώ στο δικο μου το rallye βάζω ανελλιπώς μόνο 5-40 .Αλλά όσον αφορά τη μάρκα κάνω πειράματα.Ξεκίνησα με τα valvoline για καιρό ,πήγα στα shell (ακριβά μου φάνηκαν),δοκίμασα σε 2 αλλάγές τα Duralube(πάντα τα 5-40,και καλά μου φάνηκαν) και τώρα είμαι στα μανίσια Total Quartz 9000,που τα παίρνω 8 ευρώ/λίτρο από γνωστό έμπορο γαλλικών ανταλλακτικών στη Θεσσαλονίκη.Εγώ τα αλλάζω ανά 7-8 χιλιάδες χλμ μαζί με φίλτρο και δε νομίζω να παίζει και τόσο ρόλο η μάρκα του λαδιού ειδικά σε 'μαμά' μοτέρ όπως το δικό μου.

Υ.Γ.Στο 206 1.4 16V (της αδερφής μου ως οικογένεια Peugeot που είμαστε) μπαίνει το φίλτρο λαδιού από το δικό μου 106 rallye του 03 ή όχι?
vasillis17 - Τετ 17 Δεκ 2008, 00:30:14
Θέμα δημοσίευσης:
εγω με τοταλ ειμαι ευχαριστιμενος αλλωστε τα προτινουν και για γαλλικα αυτοκινιτα απο οτι ξερω!!!!!
dhmv2001 - Πεμ 22 Ιαν 2009, 19:58:27
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω παντως παιδια βάζω τα motul 10/60 racing και κανω αλλαγες καθε 7000χμ.
Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος εδω και μια 5ετια που τα χρησιμοποιω.
action_peugeot - Πεμ 22 Ιαν 2009, 22:14:53
Θέμα δημοσίευσης:
papadoc έγραψε:
Καλησπέρα.Εγώ στο δικο μου το rallye βάζω ανελλιπώς μόνο 5-40 .Αλλά όσον αφορά τη μάρκα κάνω πειράματα.Ξεκίνησα με τα valvoline για καιρό ,πήγα στα shell (ακριβά μου φάνηκαν),δοκίμασα σε 2 αλλάγές τα Duralube(πάντα τα 5-40,και καλά μου φάνηκαν) και τώρα είμαι στα μανίσια Total Quartz 9000,που τα παίρνω 8 ευρώ/λίτρο από γνωστό έμπορο γαλλικών ανταλλακτικών στη Θεσσαλονίκη.Εγώ τα αλλάζω ανά 7-8 χιλιάδες χλμ μαζί με φίλτρο και δε νομίζω να παίζει και τόσο ρόλο η μάρκα του λαδιού ειδικά σε 'μαμά' μοτέρ όπως το δικό μου.

Υ.Γ.Στο 206 1.4 16V (της αδερφής μου ως οικογένεια Peugeot που είμαστε) μπαίνει το φίλτρο λαδιού από το δικό μου 106 rallye του 03 ή όχι?
Της αδελφή σου το αυτοκίνητο παίρνει ένα
χάρτινο φίλτρο κωδικός ανταλλακτικού 1109Z1
ενώ το δικό σου το γκαζάκι κωδικός ανταλλακτικού 1109T0
papadoc - Παρ 23 Ιαν 2009, 19:21:56
Θέμα δημοσίευσης:
action_peugeot έγραψε:
papadoc έγραψε:

Της αδελφή σου το αυτοκίνητο παίρνει ένα
χάρτινο φίλτρο κωδικός ανταλλακτικού 1109Z1
ενώ το δικό σου το γκαζάκι κωδικός ανταλλακτικού 1109T0

Ευχαριστώ για την πληροφορία.

Πάντως εδώ στη Σαλονίκη τα Motul που τα βρίσκουμε(κατά προτίμηση Ανατολικά) ?
Pughell - Παρ 23 Ιαν 2009, 19:42:17
Θέμα δημοσίευσης:
Χαμπης.
Αυτος τα φερνει Ελλαδα γενικοτερα.

Αν και τα Motul ειναι πολυ μαπα για το κοστολογιο τους.
Χιλλιες φορες καλυτερα τα Total... Confused
papadoc - Τρι 16 Ιούν 2009, 02:32:00
Θέμα δημοσίευσης:
Καλημέρα. Μια ερώτηση : Στο Λαμπριανίδη είδα λάδια από την εταιρία LAMCO .Γνωρίζουμε κάτι για τα συγκεκριμένα όπως ποιότητα κ.λ.π. ? Αν τα γνωρίζει ή τα έχει χρησιμοποιήσει κάποιος ,ας απαντήσει.
8emos - Τρι 20 Απρ 2010, 01:14:34
Θέμα δημοσίευσης:
Oσο για το MOTORKOTE http://www.youtube.com/watch?v=cWnMuPXEk0o ΑΠΛΑ εχω ακούσει οτι κυκλοφορουν πολλες απομιμισεις αυτου του προιόντος...
groupN - Δευ 26 Απρ 2010, 13:50:05
Θέμα δημοσίευσης:
και εγω αυτα τα αμερικανικα που λεει ο στελιος εβαλα σημερα, που τα αλλαξα στον προφητη. και καλη τιμη. δεν χρειαζεται να δινεται τσαμπα λεφτα σε λαδια. 5-6000χμ να αλλαζονται και εχεις το κεφαλη σου ησυχο
Pughell - Δευ 26 Απρ 2010, 16:52:11
Θέμα δημοσίευσης:
Αμα φερει Kendall 10W50,δοκιμασε τα.
Ο Σταυρος(Kane) που τα φορεσε,του αρεσαν πολυ...
Επισης εγω που εχω το ιδιο ακριβως ιξωδες σε Total,ειμαι καταευχαριστημενος. Wink
groupN - Τρι 27 Απρ 2010, 10:58:19
Θέμα δημοσίευσης:
ειχε κατι kendall αλλα δεν προσεξα τι ιξωδες ειχαν μπορει να ηταν αυτα που λες. εχει και total;
Pughell - Τρι 27 Απρ 2010, 11:14:17
Θέμα δημοσίευσης:
Οχι,δεν εχει και δεν ξερω αν μπορει/αξιζει να φερει... Sad
Φαντασου οτι ακομα και εγω που μπαινοβγαινω εκει μεσα λες και ειναι σπιτι μου,πηρα Total απο τον Γκαγκασταθη μιας και τα παιδια δεν ηξεραν ποτε θα παραλαβουν το συγκεκριμενο ιξωδες της Kendall.
groupN - Τρι 27 Απρ 2010, 23:51:17
Θέμα δημοσίευσης:
τι διαφορα εχει το 40 ιξωδες που εβαλα με το 50 που βαζεις εσυ;
Pughell - Τρι 27 Απρ 2010, 23:54:16
Θέμα δημοσίευσης:
Το 50αρι αντεχει πολυ περισσοτερο στο σκισιμο(θερμοκρασιες μοτερ δηλαδη). Wink
groupN - Τετ 28 Απρ 2010, 14:33:03
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Το 50αρι αντεχει πολυ περισσοτερο στο σκισιμο(θερμοκρασιες μοτερ δηλαδη). Wink

θα βαλω αν εχει 50 την επομενη φορα.... απο τιμη;
εσυ ποσα χμ τα κρατας;
Pughell - Τετ 28 Απρ 2010, 19:42:34
Θέμα δημοσίευσης:
Σαν τιμη καπου στα 9Ε/λιτρο τα βρηκα(τα Total)...
Απο χιλιομετρα,εγω τα κραταω 5000 χλμ μιας και ειναι για αγωνιστικο προσανατολισμο οποτε δεν ξερω κατα ποσο οι λιπαντικες ιδιοτητες τους θα κρατησουν τοσα χιλιομετρα.
Στο τεστ του δαχτυλου παντως ακομα και στις σχεδον 5000 χλμ που εχω και παρα τα δυο φορες που τα εχω "ζεματισει",δεν δειχνουν πολυ καταπονημενα.
Απλα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο,τα αλλαζω...
groupN - Παρ 30 Απρ 2010, 01:59:55
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Σαν τιμη καπου στα 9Ε/λιτρο τα βρηκα(τα Total)...
Απο χιλιομετρα,εγω τα κραταω 5000 χλμ μιας και ειναι για αγωνιστικο προσανατολισμο οποτε δεν ξερω κατα ποσο οι λιπαντικες ιδιοτητες τους θα κρατησουν τοσα χιλιομετρα.
Στο τεστ του δαχτυλου παντως ακομα και στις σχεδον 5000 χλμ που εχω και παρα τα δυο φορες που τα εχω "ζεματισει",δεν δειχνουν πολυ καταπονημενα.
Απλα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο,τα αλλαζω...

οποτε εγω που τα θελω για βολτισια χρηση δεν ειναι απαραιτητα εε!!
και εγω καθε 6000χμ το πολυ τα αλλαζω
Pughell - Παρ 30 Απρ 2010, 06:27:47
Θέμα δημοσίευσης:
Οταν λες απαραιτητα,τι εννοεις; Scratch
Λογικα και στις 6000 χλμ δεν θα υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα.
plaketokofths - Παρ 30 Απρ 2010, 11:52:13
Θέμα δημοσίευσης:
mobil 1 0w40 έχει δοκιμάσεις κανεις?
groupN - Σαβ 01 Μάϊ 2010, 01:27:07
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Οταν λες απαραιτητα,τι εννοεις; Scratch
Λογικα και στις 6000 χλμ δεν θα υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα.

εννοω οτι δεν δουλευει το μοτερ συνεχεια ψηλα και δεν ανεβαζει τοσο υψηλες θερμοκρασιες για πολυ ωρα. αφου ειπες πριν οτι ειναι για αγωνιστικη χρηση. καταλαβα, για βολτισια χρηση θα μπορω να τα κραταω και 7000-8000χμ εε!!
Pughell - Σαβ 01 Μάϊ 2010, 02:27:44
Θέμα δημοσίευσης:
Σου ειπα και πριν ρε,δεν ξερω αλλα υποθετω πως ναι...
Αμα δεν δοκιμασεις,δεν θα μαθεις,αν και τα 7-8.000 χλμ τα θεωρω αρκετα,ιδιαιτερα για ενα λαδι τετοιων προδιαγραφων. Confused
8emos - Παρ 21 Μάϊ 2010, 09:45:34
Θέμα δημοσίευσης:
Kαλημέρα παιδιά.Αλαξα σήμερα λάδια και έβαλα τα σελ ΗΧ7 10-40.Καμία γνώμη για αυτα?Ρώτισα για μοτυλ 8100 10-40 και μ είπε οτι δέν υπάρχουν..5-40 μόνο τα οποία μ είπε οτι είναι πολύ λεπτά για καλοκαίρι.Τι λέτε?
groupN - Σαβ 22 Μάϊ 2010, 16:38:52
Θέμα δημοσίευσης:
φιλε καλα ειναι να χρησιμοποιεις μονο 10-40 το 5 δεν συνισταται για τα αμαξια μας
RoadRunner122 - Σαβ 22 Μάϊ 2010, 17:27:24
Θέμα δημοσίευσης:
Το χουμε ξαναματαπεί. Το πρώτο νούμερο (5πχ) έχει να κάνει με το ιξώδες του λαδιού όταν είναι κρύο. Οπότε δεν έχει καμία σημασία με το τι ιξώδες θα έχει το λάδι όταν το μοτέρ ζεσταθεί. Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας.

Γενικά στα TU5J4 και JP4 o κατασκευαστής συνιστά 40ρι λάδι. Αλλά υπάρχουν αρκετοί (βλ.Στέλιος αν θυμάμαι καλά Smile ) που χρησιμοποιούν 50ρι για μεγαλύτερη αντοχή στο σκίσιμο.

Τώρα σχετικά με το 1ο νούμερο, αυτό που θες κατά την εκκίνηση του μοτέρ (άρα με κρύο μοτέρ) είναι το λάδι να ανεβάσει πίεση και να κυκλοφορίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα σε όλα τα κινούμενα μέρη. Τα πιό "δυσπρόσιτα" (ή απομακρυσμένα από το κάρτερ αν θες) κινουμενα μέρη είναι αυτά της κεφαλής (ωστήρια, εκκεντροφόροι, βαλβίδες κοκ). Έτσι σε μιά θερμοκρασία καιρού πχ 5*C (χειμώνας) ένα 5W40 θα φτάσει στο καπάκι και θα γεμίσει τα υδραυλικά ωστήρια πολύ γρηγορότερα από ένα 10W40. Σε καλοκαιρινές συνθήκες οι διαφορές μειώνονται λόγω ζέστης (μιλώντας πάντα για εκκίνηση) άρα και τα ιξώδη των 2 λαδιών αρχίζουν να συγκλίνουν προς το 40. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το 5W40 θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με το 10W40. Απλά είναι ας πούμε κάπως ανώφελο να το χρησιμοποιήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σα να βάζεις superαμόλυβδη σε ένα παπί. Κακό δεν κάνεις αλλά δε θα δεις και κάποια αξιοσημείωτη διαφορά.

Προσωπικά, επειδή μένω βουνό και η θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλότερες ιδιαίτερα το πρωί, χρησιμοποιώ 5W40. Με όσα 10W40 δοκίμασα, κατά την εκκίνηση και για κανά 10λεπτο με το μοτέρ σε ρελαντί, άκουγα τα ωστήρια να χτυπάνε. Πράγμα το οποίο λύθηκε αυτομάτως με τη χρήση 5W40 Wink
SERSEGI - Δευ 12 Ιούλ 2010, 15:05:57
Θέμα δημοσίευσης:
η λυση στα 106 16ν ειναι απλη!!!!
5-40 αν δεν τσιμπαει λαδι 10-40 αν τσιμπαει λαδακι
μην το κανουμε επιστημη κατι τοσο απλο!
και προτιμαμε τα 5-40 γιατι ειναι full sythetic και αυτα πρεπει
να μπαινουν για πολλους λογους.
Kαι εννοειται σε καθε αλλαγη αλλαζουμε και φιλτρο!5ευρω εχει!!!
Και αλλαγη καθε 6000-7000 χλμ.
Αν το σκιζετε μονο μεσα στη πολη καθε 5000 χλμ αλλαγη και το κεφαλακι
ησυχο!
Απλα πραγματα!Cool
Pughell - Δευ 12 Ιούλ 2010, 16:33:02
Θέμα δημοσίευσης:
Ε,χμμμ,ναι... Confused
Σου ειπε κανενας τελικα οτι το ιδανικοτερο για τα μοτερ μας ειναι το 5W40 και οχι καποιο πιο παχυρευστο; Rolling eyes
Η΄μηπως σε μεγαλυτερο ιξωδες δεν υπαρχουν εντελως συνθετικα; Question
Pugobios - Δευ 12 Ιούλ 2010, 23:48:48
Θέμα δημοσίευσης:
για το χρώμα τί έετε να πείτε?παρατήρησα οτι κάθε φορά που τα βγάζω έχουν ένα γκριζομελί σκούρο χρώμα είναι καλό αυτο?10000 η αλλαγή 10/40 300v φοραω..
alekoukos106 - Τρι 13 Ιούλ 2010, 00:23:53
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω τον τελευταιο καιρο χρησιμοποιω elf competition 10w40 και ειμαι ευχαριστημενος.Motul που ειχα χρησιμοποιησει στο παρελθον δεν μου πολυαρεσε και ''καιγοταν'' γρηγορα. Rolling eyes
Octane - Τρι 13 Ιούλ 2010, 01:12:49
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω 0w30 τον Χειμωνα κ 5w40 το Καλοκαιρι σε ο,τι αυτοκινητο ειχα ως τωρα... (Castrol κατα 95% , γιατι ετσι μου αρεσει Laughing )

10 χρονια , 4 αυτοκινητα απο καινουρια , 120.000χλμ +- εκαστο (κ ενα ακομα μεταχειρισμενο που τελικα επισης αποδειχτηκε δυναμης Wink ) , σωστο ζεσταμα/κρυωμα παντα και απο κει κ περα τα παντα(!!!) ... , ποτέ δεν χρειαστηκε να προσθεσω ουτε σταγονα.

Ψηνομαι να αντικαταστησω το 5w40 με το γνωστο 10w60 Wink , μιας κ τοσο πιο ακριβο δεν θα το ελεγες... (συνεχιζει να κοστιζει τα μισα απο το 0w30... Rolling eyes ) .
Μηπως ειμαι υπερβολικος?!? Παντως κακο δεν πιστευω πως θα του κανει...
(για το vts μιλαω) .
Pughell - Τρι 13 Ιούλ 2010, 02:09:50
Θέμα δημοσίευσης:
Το 10W60 παραειναι χοντρο για τα μοτερ μας... Sad
10W50 και νομιζω οτι ειναι οριακο.Το δικο μου τα ζεσταινει καπου στο 10-15λεπτο λειτουργιας(και χειμωνα).
Το 60αρι δεν ξερω ποση ωρα θα θελει για να ερθει σε σωστη θερμοκρασια λειτουργιας.

Περι χρωματος,εμενα βγαινουν καστανά αλλα τιποτα το ιδιαιτερο.
Ενταξει,σιγουρα παιζει ρολο και η βενζινη οπως και η χρηση,μαυρο ομως ποτε...Ουε καν ακομα και με τον PS εγκεφαλο επανω.

Οσο αφορα τα χιλιομετρα,εγω καθε 5...Τα 10.000 ειναι παρα πολλα,ιδιαιτερα για αυτοκινητα που κινουνται εντος πολης.
SERSEGI - Τρι 13 Ιούλ 2010, 04:02:55
Θέμα δημοσίευσης:
Full synthetic βγαινει και σε αλλα νουμερα συμφωνοι...
αλλα οταν το μοτερακι δεν τσιμπαει λαδακι δεν υπαρχει λογος στα
συγκεκριμενα μοτερ για Ελλαδα να αλλαξεις το ιξωδες απο
αυτο του 5-40.
μιλαμε για καθημερινη συμβατικη χρηση με τα τσιτωματα ανα ωρες
οταν πρεπει.
αμα εισαι καφτης και δεν σημαινει απαραιτητα γρηγορος...τοτε δεν
σε σωζει κανενα λαδι Confused
αν προοριζεται για αγωνιστικη χρηση αλλαζει το θεμα.
οταν το ζεσταμα στα λαδια ειναι ευλαβικο και οι αλλαγες ειναι
τακτικες και σωστες...5-6 χιλιαδες χλμ μαζι με φιλτρο δεν μπορεις να
επεμβεις κατα πολυ περισσοτερο στον συγκεκριμενο τομεα!
τωρα αν σου κατσει...παιξε λοττο!
Pughell - Τρι 13 Ιούλ 2010, 07:04:37
Θέμα δημοσίευσης:
Οπως λεει και στο manual,αναλογα με τις κλιματολογικες συνθηκες επιλεγεις και το ιξωδες σου.
Και επειδη το συγκεκριμενο μοτερ δεν ειναι μοτερ το οποιο μενει στην ησυχια του υπολειτουργωντας ή δεν εχει φθορες(ακομα και τα πιο καινουργια εχουν 7 χρονια λειτουργιας),τοτε καλο ειναι να περνουμε τα μετρα μας.
Το ελληνικο κλιμα δεν ειναι κλιμα το οποιο ειναι τοσο ψυχρο ωστε να πεις οτι αν δεν ειναι 5αρι το λαδι,τοτε θα ρημαξει το μοτερ μεχρι να ζεσταθει.
Απο την αλλη παλι,το 40αρι ιξωδες ειναι αρκετα λεπτο και γενικα δεν αντεχει,ιδιαιτερα κατι εποχες σαν το καλοκαιρι οπου εδω που μενουμε βραζουν και τα 60αρια.
Οποτε αν το μοτερ ειναι κουρασμενο,καλο ειναι να παρατηρουμε τις θερμοκρασιες του και να επιλεγουμε αναλογα.

Τις ιδιες μλκιες ελεγαν παλιοτερα και με τα 1300αρια Rallye και τα μισα εσφιξαν απο στροφαλο μιας και το λεπτο φιλμ του 10W40 ηταν παρα πολυ λιγο για τις ανοχες που ειχε(και αποκτουσε με τα χιλιομετρα) το συγκεκριμενο μοτερ. Confused
SERSEGI - Τρι 13 Ιούλ 2010, 12:59:25
Θέμα δημοσίευσης:
Aκριβως γι'αυτο και δεν το σκιζουμε το τουτου μας με 35-40 βαθμους
κελσιου εξωτερικη θερμοκρασια οσο νταβλωμενοι και αν ειμαστε Hunter
και ειναι απο ενα σημειο και περα καθαρα θεμα χρησης.
προσεχουμε οι αλλαγες μας να γινονται με την γενικη αλλαγη καιρου
που εχει η χωρα μας.εγω πχ..αλλαζω καθε ιουνιο και νοεμβριο και στα
σκισιματα κανω και μια σταση καθε 20-25 λεπτα ή κοβω ρυθμο ασχετα
αν μου ανεβαζει θερμοκρασια ή οχι.
και οταν κατεβαινω επαρχιες δεν παω 200+ κολλημενος ολη την ωρα Shoot
αποψη μου παντα...ειναι 5-40 αν δε τσιμπαει λαδι(εμενα δεν καιει σταγονα)
και 10-40 αν τρωει λαδακι.
και οχι καγκουριες και υπερβολες λες και καβαλαμε κιτκαρ και μας περιμενει
στο τελος της διαδρομης το service park που θα μας τα φτιαξει ολα Laughing
Octane - Τρι 13 Ιούλ 2010, 13:17:42
Θέμα δημοσίευσης:
SERSEGI έγραψε:
ειναι 5-40 αν δε τσιμπαει λαδι(εμενα δεν καιει σταγονα)
και 10-40 αν τρωει λαδακι.

Εσενα βγηκε καλο απο το εργοστασιο Very happy
Φρεσκο-φρεσκο ηρθε στα χερακια σου Laughing Laughing Laughing

Στελιο το 10w60 εκτος απο υπερβολη , υπαρχει περιπτωση να κανει κακο στο vts μου?!? (δεν βρισκω το λογο να πω την αληθεια , αλλα αν κατι χανω πες το μου Embarassed ) . Σκεφτομαι να το δοκιμασω.
Pugobios - Τρι 13 Ιούλ 2010, 13:36:27
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
10W50 και νομιζω οτι ειναι οριακο.Το δικο μου τα ζεσταινει καπου στο 10-15λεπτο λειτουργιας(και χειμωνα).
Το 60αρι δεν ξερω ποση ωρα θα θελει για να ερθει σε σωστη θερμοκρασια λειτουργιας.

Ενταξει,σιγουρα παιζει ρολο και η βενζινη οπως και η χρηση,μαυρο ομως ποτε...Ουε καν ακομα και με τον PS εγκεφαλο επανω.

Οσο αφορα τα χιλιομετρα,εγω καθε 5...Τα 10.000 ειναι παρα πολλα,ιδιαιτερα για αυτοκινητα που κινουνται εντος πολης.

τα v αν δεν κάνω λάθος είναι για 15000...φυσικά δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να τα αφήσω τόσο μέσα...10 χιλιαδες για χρήση εκτός πόλης σαν το δικό μου πιστεύω είναι καλά...άσε που καταντά ασύμφορο το να δίνω 60 ευρο λάδια κάθε μήνα...
Octane - Τρι 13 Ιούλ 2010, 13:51:31
Θέμα δημοσίευσης:
Pugobios έγραψε:
Pughell έγραψε:

τα v αν δεν κάνω λάθος είναι για 15000...φυσικά δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να τα αφήσω τόσο μέσα...10 χιλιαδες για χρήση εκτός πόλης σαν το δικό μου πιστεύω είναι καλά...άσε που καταντά ασύμφορο το να δίνω 60 ευρο λάδια κάθε μήνα...

Welcome in da club Laughing Laughing Laughing
10.000 ειναι οκ παντως για νορμαλ χρηση κ νορμαλ αυτοκινητο.
Ομως κατι τετοιο δεν ηφισταται στην Ελλαδα ακομα κ σε χρηση εκτος πολης καθαρα κ μονο λογω θερμοκρασιων (το Καλοκαιρι) , οποτε κανε το καθε 7.500 κ εισαι κομπλε. Wink

Υ.Γ.Δε νομιζω πως το 10w60 κανει περισσοτερη ωρα να ζεσταθει , απλα εχει καλυτερη συμπεριφορα στο καψιμο.
Pugobios - Τρι 13 Ιούλ 2010, 14:02:58
Θέμα δημοσίευσης:
μια χαρά είναι το 60αρι ειδικά αμα φοράτε τιποτα reprofile έκκεντρα...
Pughell - Τρι 13 Ιούλ 2010, 19:51:05
Θέμα δημοσίευσης:
Η συνειδητοποιημενη χρηση εξυπακουεται παντα,απλα οταν εισαι εθνικη οδο μεσα καλοκαιριου και ταξιδευεις μεσημερι με 35+,το λαδι οσο ηρεμα και να πας 130αριζει οποτε αμα ειναι και λεπτο,γεια σας...
Εγω για αυτο προτιμησα 10W50 μιας και δεν εχω και ψυκτρα λαδιου(ελεω μοτερ 206 που θελει ολιγη πατεντα που δεν εκανα ποτε).
Οποτε με το φτωχο μυαλο μου σκεφτομαι οτι το μοτερ μου εχει 30.000 χλμ,ολα στα δικα μου χερια,αρα δεν τιθεται θεμα φθορας ή κακης χρησης,οποτε αν υπο αυτες τις συνθηκες ανεβαινει τοσο,με σκισιμο ή με λεπτοτερο ιξωδες δεν θα ειχε μεινει τιποτα...
Αυτονοητο οτι ενα "κουρασμενο" μοτερ στις ιδιες συνθηκες θα ειχε τηγανισει τα λαδια του.

Υ.Γ. Εχω δοκιμασει και 5W40 και τα ζεστανε σε χρονο dt οποτε απο τα 1200 περιπου χιλιομετρα το λαδι ειχε ηδη "αναψει" και καιγοταν με γρηγορους ρυθμους.Εχω δοκιμασει επισης και 20W50 αλλα τα ωστηρια μου δεν τα συμπαθησαν καθολου.Δεν τα εκαψε ποτε αλλα οντως ζεσταινονταν και επισης κροταλιζαν κατα πολυ(τα ωστηρια).Για αυτο λεω οχι σε 10W60 το οποιο παρεπιπτωντος αφηνει πολυ παχυ φιλμ με οτι συνεπαγεται αυτο σε τριβες.
jimakos205 - Τετ 14 Ιούλ 2010, 02:49:55
Θέμα δημοσίευσης:
παιδια τι λαδι θα προτεινατε για 205 1.9 gti?για 15-50 σκεφτομουν αλλα περα απο μοτουλ νομιζω δε βγαζουν κ πολλες μαρκες κατι αξιολογο...τι λετε για το 10-50 της τοταλ?
Pughell - Τετ 14 Ιούλ 2010, 08:25:54
Θέμα δημοσίευσης:
Το 10W50 της Total το εχω βαλει και ειναι κυριολεκτικα αλλου,απλα με σχεδον 10Ε/λιτρο,δεν ειναι και ιδιαιτερο προσιτο απο τιμη.... Sad
Γιατι δεν δοκιμαζεις τα 15W50 Competition ST της Elf; Question
Octane - Τετ 14 Ιούλ 2010, 09:54:26
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Εχω δοκιμασει επισης και 20W50 αλλα τα ωστηρια μου δεν τα συμπαθησαν καθολου.Δεν τα εκαψε ποτε αλλα οντως ζεσταινονταν και επισης κροταλιζαν κατα πολυ(τα ωστηρια).Για αυτο λεω οχι σε 10W60 το οποιο παρεπιπτωντος αφηνει πολυ παχυ φιλμ με οτι συνεπαγεται αυτο σε τριβες.

Χμ , καταλαβα.
Οποτε το 10w60 το ξεχναω κ συντομα παω σε 10w50 Wink .
Ευχαριστω Στελιο!
Smile
reselie - Τετ 14 Ιούλ 2010, 10:48:54
Θέμα δημοσίευσης:
Αν και εχει ξανασυζητηθει στο 1.4 8v του βαζω 5-40 motul 8100 x-cess.

Θα ηταν καλυτερα να δοκιμασω σε 10-40? (Βγαζει η total?)

Θερμοκρασιες δεν μπορω να ελεγξω γιατι δεν εχω οργανο θερμοκρασιας λαδιου αλλα κανω καθημερινως τουλαχιστον 2 μικρες διαδρομες (περι τα 10 λεπτα) αλλα με σταματα ξεκινα και ανηφοροκατηφορες που νομιζω παιζει σημαντικο ρολο ποσο λεπτο θα ειναι το λαδι κατα την εκκινηση...

PS: Συγνωμη , ειχα αφαιρεθει τοσο διαβαζοντας το τοπικ που δεν προσεξα οτι αναφερεται μονο για το rallye 1.6 16v και νομιζα πως ημουν στο γενικο θεμα λιπαντικων... Confused
mechanic - Τετ 14 Ιούλ 2010, 11:25:50
Θέμα δημοσίευσης:
paides sosta ayta pou lete...
alla i ousia sto "poio" einai to kalytero ladi gia to moter tou kathenos
ksekinaei apo ta diakena pou exei arxika to moter
i pou exei apoktisei stin poreia...
PX: (kai tha to po me oso poio apla logia ginetai)
ena moter pou einai sxediasmeno me diakena pou apaitoun 5-40
den yparxei logos peiramatismou, an to "skizeis" frontise
eite na valeis kapoias morfis enalakti
i vale "standar" sae 40
an tora exei "vrakiasei" (opos leei kai o filos mou o Stelaras Very happy )
tote pas se ena 10-40 i max 20-50
(peraitero an prokeitai na xrieazesai valvolines Very happy kalytera kane mia episkevi )
Genika einai komati dyskolo na peis poio einai to kalytero ladi
apo ti stimgi pou ola arxizoun kai telionoun me to "ti" diakena leitourgias exei kai to kathe moter.

x'ou kai ta moter "midenikon" (tropo tina fysika aytos o oros) anoxon
ta opoia exoun anagki gia oso poio leptoreysto ladi ginetai

kati markes pou diafimizoun ta legomena 0-60 ktl ....
pigainete ta gia mia ximiki analysi
kai an pliroun aytes tis prodiagrafes pou diafimizoun
kai kataferoun na vgoun kalytera apo... px to elf 0-30 pou forane ta THP mas...
ego sas xarizo to amaksi mou... Very happy
Pugobios - Τετ 14 Ιούλ 2010, 13:27:30
Θέμα δημοσίευσης:
10ευρο τολίτρο σου φένονται πολλά Στέλιο?δηλαδή τα 16 ευρο το λίτρο που δίνει ο χαμπής τσ 300v τι είναι?
Pughell - Τετ 14 Ιούλ 2010, 13:38:20
Θέμα δημοσίευσης:
Α,δεν καταλαβες... Laughing Laughing Laughing
Εγω μια φορα πηρα δυο 4λιτρα 300V για το παλιο 1300αρι που ειχα,εβαλα το ενα και μολις ειδα ποσο μαπα ειναι,εκλαψα το 100αρικο που ειχα δωσει τοτε(2004) και χαρισα το δευτερο 4λιτρο στα παιδια στο συνεργειο.
Απο τοτε ποτεεεεεε ξανα Motul. Exclamation

Οχι τιποτα αλλο αλλα αργοτερα μεσω καποιων γνωριμιων,με τεστ που εγιναν σε λαδια μεσα στο ΑΠΘ ειδα οτι οι λαγοι με πετραχειλια που ταζουν οι διαφορες εταιριες ειναι αφορμες για σχολια σαν αυτο του Θαναση...Να χαριζεις το αυτοκινητο σου δηλαδη. Laughing Laughing Laughing
jimakos205 - Τετ 14 Ιούλ 2010, 14:29:40
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Το 10W50 της Total το εχω βαλει και ειναι κυριολεκτικα αλλου,απλα με σχεδον 10Ε/λιτρο,δεν ειναι και ιδιαιτερο προσιτο απο τιμη.... Sad
Γιατι δεν δοκιμαζεις τα 15W50 Competition ST της Elf; Question

το elf ειναι ομως ημισυνθετικο ισως γιαυτο να ειναι κ λιγο φτηνοτερο.το total 10-50 ο γνωστος Γκαγκα****** το εχει 8.55 το λιτρο
Pughell - Τετ 14 Ιούλ 2010, 17:34:34
Θέμα δημοσίευσης:
Ο Ντινος δεν εχει πια 10W50.Του ζητησα και εγω και δεν ξερει ποτε θα παραλαβει(μαλλον ποτε)...
Τα Competition ST οντως ειναι ημισυνθετικα αλλα δεν υστερουν καπου εντονα για την χρηση που το θες μιας και αν θυμαμαι καλα εσυ εισαι με μηχανικα ωστηρια. Wink
Pugobios - Τετ 14 Ιούλ 2010, 22:02:43
Θέμα δημοσίευσης:
πάντως τα motul έχουν και γα** τα αρώματα δε μπορεις να πεις Laughing Τι δεν σου άρεσε δηλαδή όταν τα έβαλες?
Pughell - Τετ 14 Ιούλ 2010, 22:28:16
Θέμα δημοσίευσης:
Ναι,οντως,απο μυρωδια,σαν την κοπρια ειναι,τα καταλαβαινεις απο χιλιομετρα μακρια. Laughing Laughing Laughing

Δεν μου αρεσαν οι μηδενικες τους απορρυπαντικες ιδιοτητες,το οτι καιγονταν για πλακα και απο θερμοκρασιες,τιποτα το ιδιαιτερο για να δικαιολογει τα ντεμεκ racing χαρακτηριστικα τους...
Pugobios - Τετ 14 Ιούλ 2010, 22:46:25
Θέμα δημοσίευσης:
και για πες ρε Στελάν τι διάολο να βάλω γιατι πολλά ακούω...με τα μοτουλ μέχρι τώρα δεν είχα κανέ΄να πρόβλημα πάντως εκτός του χρώματος και φαινομενικά δούλευαν μέχρι τέλους...τώρα για θερμοκρασίες που λές μέχρι 130 βαθμούς έχω δεί σε πίστα παραπάνω ποτέ...
Pughell - Τετ 14 Ιούλ 2010, 22:54:12
Θέμα δημοσίευσης:
Γνωμη μου,αν ειναι να πληρωνεις τοσο ακριβο λαδι,1000 φορες Castrol... Confused
106PYRGOS - Τετ 21 Ιούλ 2010, 15:39:50
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Α,δεν καταλαβες... Laughing Laughing Laughing
Εγω μια φορα πηρα δυο 4λιτρα 300V για το παλιο 1300αρι που ειχα,εβαλα το ενα και μολις ειδα ποσο μαπα ειναι,εκλαψα το 100αρικο που ειχα δωσει τοτε(2004) και χαρισα το δευτερο 4λιτρο στα παιδια στο συνεργειο.
Απο τοτε ποτεεεεεε ξανα Motul. Exclamation

Οχι τιποτα αλλο αλλα αργοτερα μεσω καποιων γνωριμιων,με τεστ που εγιναν σε λαδια μεσα στο ΑΠΘ ειδα οτι οι λαγοι με πετραχειλια που ταζουν οι διαφορες εταιριες ειναι αφορμες για σχολια σαν αυτο του Θαναση...Να χαριζεις το αυτοκινητο σου δηλαδη. Laughing Laughing Laughing
οπο οτι βλεπω δεν γουσταρεις καθολου τα motul,εγω που τα βαζω εδω κ πολλα χλμ πανω απο 100.000 στο rallye μου κ που κανω πολλα χλμ με ολες τις καιρικες συνθηκες δεν εχω αντιμετωπιση ποτε προβλημα απο θερμοκρασιες η καψιματος λαδιου.600χλμ κανω συνεχομενα σβηνοντας μονο μια φορα το αμαξι κ ποτε δεν ειχα προβλημα.λες να μου εχει βγει καλο εμενα το μοτερ Very happy
SERSEGI - Τετ 21 Ιούλ 2010, 15:55:34
Θέμα δημοσίευσης:
προσωπικα απο τα 300ν της motul ειμαι πολυ ευχαριστημενος...
τα θεωρω λαδι κορυφη και εχω δει να τα φορανε αυτοκινητα με
300-400+ ιππους με κλειστα τα ματια απο ιδιοκτητες γνωστες...!
για τα δικα μας μοτερακια ολα τα full synthetic στο σωστο ιξωδες ειναι
μια χαρα,χαλαρωστε...
Pugobios - Πεμ 22 Ιούλ 2010, 13:11:42
Θέμα δημοσίευσης:
και μένα μου άρεσαν τα motul απλά είναι ασύμφορα...το να πληρώνεις 66 ευρο στον χαμπή για 4 λίτρα λάδια κάθε 5000 ε δεν είναι και ότι καλύτερο...
SERSEGI - Πεμ 22 Ιούλ 2010, 13:46:02
Θέμα δημοσίευσης:
κωστα μπορεις να τα βρεις και φθηνοτερα τα 300ν,γυρω στα 28 ευρω το διλιτρο.
αλλιως πηγαινε στα motul 8100 που ειναι εξισου πολυ καλο λαδι
με 7-8 ευρω το λιτρο τα 5-40
και μην ξεχναμε σε καθε αλλαγη και φιλτρακι...
Pughell - Πεμ 22 Ιούλ 2010, 14:15:20
Θέμα δημοσίευσης:
Τα Motul τα αντιπαθω και για οσες εμπειριες ειχα(προσωπικες παντα) αλλα και για οσα ειχαν ακουστει καποτε για την ιστορια του Ασπροπυργου...
Εκτος απο ολα τα παραπανω,με το κοστολογιο που εχουν,ειναι εντελως ασυμφορα οποτε προτιμω να επιλεγω τα Elf/Total που προτεινει και η PS.
Στα αγωνιστικα δεν τιθεται θεμα κοστολογιου οποτε οι αναγκες μας καλυπτονται και με το παραπανω. Wink
Pugobios - Πεμ 22 Ιούλ 2010, 14:20:53
Θέμα δημοσίευσης:
5/40 δεν μου κάνουν με τίποτα...εδώ τα 10/50 που φοράω τώρα κροταλίζουν τα ωστήρια...οσο για τα τοταλ για πιο μιλάς Στέλιο?
Pughell - Πεμ 22 Ιούλ 2010, 14:49:36
Θέμα δημοσίευσης:
http://www.lubadmin.com/upload/produit/FichePDF/lang_24/8318.pdf
gtouliaris - Παρ 05 Νοέ 2010, 09:19:19
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδια εχω 106 gti 13 ετων εσιως, χρησιμοποιώ τα shell (γκρι) δεν καιει καθολου λαδι το αυτοκινητο και είμαι απολυτα ικανοποιημένος.Αρχίζει να τα καίει αν τα αφήσεις πανω απο 10000χλμ κατι που δεν κανει κανείς μας ετσι και αλλιως. Το πεζάκι μου έχει εσίως 240.000χλμ και παει αέρα.Συμφωνω οτι αν βρέις ενα προιόν που σε καλύπτει καλυτερα να μένεις σε αυτό.Αυτές τις μέρες θα αρχίσω να χρησιμοποιώ motorkote.Θα επανέλθω με εντυπώσεις.
8emos - Παρ 05 Νοέ 2010, 15:00:49
Θέμα δημοσίευσης:
Στο τελευταιο σερβις χρησιμοποίησα repsol 10-40 ημισυνθετικό δεν εχω κάνει αρκετά χιλίομετρα για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.Δεν είναι και τοσο διαδεδομένο λάδι και είπα να το δοκιμάσω.εχει κανείς εμπειρία πάνω σε αυτό το λάδι?Τα ΕΝΕΟΣ τα εχει δοκιμάσει κανείς?Πέφτει πολυ διαφημηση..
PANOSBR - Παρ 05 Νοέ 2010, 20:54:09
Θέμα δημοσίευσης:
Valvoline 10-40 (MAX LIFE) εχω χρησιμοποιησει,καταλληλο συμφωνα με την εταιρια για μοτερ με πανω απο 100000km,θετικες εντυπωσεις εχω μεχρι τωρα. αλλαγη καθε 5000 τα κανω,

καλο ειναι παντως αμα δεν μαζευει χιλιομετρα το αυτοκινητο να αλλαζονται τα λαδια καθε 5000km η στο εξαμηνο.
z@ck! - Σαβ 06 Νοέ 2010, 09:38:29
Θέμα δημοσίευσης:
Ξερει κανεις αν ο Ντινος εφερε λαδια?.....
Θα ηθελα να δοκιμασω τα τοταλ σε 15-50 αλλα τελευταια φορα δεν ειχε ...
Εχει φερει?...
Pughell - Κυρ 07 Νοέ 2010, 21:03:14
Θέμα δημοσίευσης:
NodNo
toure7 - Πεμ 11 Νοέ 2010, 02:06:50
Θέμα δημοσίευσης:
Eχω βαλει πολλα λαδακια στο ραλακι 16v ,αλλα τα καλυτερα ειναι τα amsoil amo 10-40w μακραν. Kαι καιει ελαχιστα λαδακι και ο κινητηρας δουλευει σωστοτερα. Δοκιμαστε τα και αμα βαλετε αλλο λαδι ποτε να με χ@σετε. Wink
plaketokofths - Πεμ 11 Νοέ 2010, 03:00:17
Θέμα δημοσίευσης:
8emos έγραψε:
Στο τελευταιο σερβις χρησιμοποίησα repsol 10-40 ημισυνθετικό δεν εχω κάνει αρκετά χιλίομετρα για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.Δεν είναι και τοσο διαδεδομένο λάδι και είπα να το δοκιμάσω.εχει κανείς εμπειρία πάνω σε αυτό το λάδι?Τα ΕΝΕΟΣ τα εχει δοκιμάσει κανείς?Πέφτει πολυ διαφημηση..

Tα χω δοκιμάσει εγώ στον TU5J4 σε 5w40:

1. στροφάρει πολύ καλύτερα σε σχέση με τα total 10w40 που χρησιμοποιώ
2. έχουν μεγάλη κατανάλωση
3. σε θερμοκρασίες δεν είδα καμία διαφορά παρά μόνο στ' οτι η θερμ τους πέφτει πιο ευκολα

toure7 έγραψε:
Eχω βαλει πολλα λαδακια στο ραλακι 16v ,αλλα τα καλυτερα ειναι τα amsoil amo 10-40w μακραν. Kαι καιει ελαχιστα λαδακι και ο κινητηρας δουλευει σωστοτερα. Δοκιμαστε τα και αμα βαλετε αλλο λαδι ποτε να με χ@σετε. Wink

πόσο σου καίει? Τι εννοεις δουλεύει σωστότερα και με ποια αλλα τα συγκρίνεις?
toure7 - Πεμ 11 Νοέ 2010, 03:13:34
Θέμα δημοσίευσης:
plaketokofths έγραψε:
8emos έγραψε:

Tα χω δοκιμάσει εγώ στον TU5J4 σε 5w40:

1. στροφάρει πολύ καλύτερα σε σχέση με τα total 10w40 που χρησιμοποιώ
2. έχουν μεγάλη κατανάλωση
3. σε θερμοκρασίες δεν είδα καμία διαφορά παρά μόνο στ' οτι η θερμ τους πέφτει πιο ευκολα

toure7 έγραψε:

πόσο σου καίει? Τι εννοεις δουλεύει σωστότερα και με ποια αλλα τα συγκρίνεις?

Τα αλλαζω περιπου καθε 7-8.000χμ και το ταμπλο μου δειχνει -3 σταγονες! Με τα απλα λαδια(δεν θυμαμαι μαρκα) που εβαζε ο πρωτος ιδιοκτητης στα 7000χμ εκαιγε το διπλασιο.

Εχω βαλει και τα motul ,τα οποια τα εκαιγε παραπανω το ραλακι σε σχεση με τα Amsoil amo. Eπισης ζεσταινοταν παραπανω σε σχεση με τα amsoil και γενικα δεν το ''σπαω'' για αρκετη ωρα το αμαξι.
γιωργος xsara - Σαβ 18 Δεκ 2010, 21:38:02
Θέμα δημοσίευσης:
Εγω βαζω eko megatron 5-40 για 6000χλμ τα κραταω και δεν καιει σταγονα.
ειναι τιμια και οικονομικα!
nsne - Κυρ 19 Δεκ 2010, 00:40:59
Θέμα δημοσίευσης:
toure7 έγραψε:

τα ιδια λαδακια χρησιμοποιω και εγω.μεχρι στιγμης δεν μου εχουν παρουσιασει κανενα προβλημα απο αποψη θερμοκρασιας.
Scrooge - Τρι 21 Δεκ 2010, 18:38:18
Θέμα δημοσίευσης:
Shell Helix Ultra 15W-50 στην αρχή, 5W-40 εδώ και πολλά χρόνια.
Αν και δεν έχω παράπονο, στην επόμενη αλαγή θα βάλω TOTAL 10W-40 που είναι πολύ φτηνότερο και αξιοπρεπέστατο όπως ακούω (άλλωστε τα προτείνει και η μαμά).
Ίσως με το μεγαλύτερο ιξώδες μειωθεί και η κατανάλωση λαδιού, που στα 100.000 km έχει φτάσει τα 200 ml/1.000km.
Αν όχι, μάλλον πάω για αλλαγή τσιμουχών.
Randy - Κυρ 17 Απρ 2011, 12:03:11
Θέμα δημοσίευσης:

RedLine 10w-40. Πολυ ευχαριστημενος.
nsne - Κυρ 17 Απρ 2011, 12:33:20
Θέμα δημοσίευσης:
εγω παιδια χρησιμοποιω το amsoil 10w-40 το amo και δεν εχω κανενα παραπονο

http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx
στο σκισιμο,η θερμοκρασια του λαδιου ειναι λιγο πιο πανω απο την τελευταια ασπρη γραμμη,
αλλα βλεπω οτι δεν καει και λαδι,σε εσας η θερμοκρασια μεχρι που φτανει?
Randy - Κυρ 17 Απρ 2011, 13:15:24
Θέμα δημοσίευσης:
με το redline δεν ανεβαζει πανω απο 100 οτι και αν γινει...
Sinanai - Κυρ 17 Απρ 2011, 13:17:45
Θέμα δημοσίευσης:
Έχεις μπει, δλδ, πίστα, ή έχεις στρίψει κάνα μισάωρο στο βουνό και δεν ανεβαίνει πάνω από 100; Rolling eyes
Randy - Κυρ 17 Απρ 2011, 13:27:58
Θέμα δημοσίευσης:
Εθνικη πλακωμα συνεχως και σε Πεντελη κλπ.. Σε πιστα μπορει και να ανεβασει..
Pughell - Τετ 21 Μάρ 2012, 18:24:32
Θέμα δημοσίευσης:
Scrooge έγραψε:
Καλησπέρα.

Έχω ένα 106 Rallye 16V του 2001.
Ηρθε η ώρα του ετήσιου service και αναρωτιέμαι ποιο λάδι να προτιμήσω.
Όλα τα χρόνια έβαζα SHELL HELIX ULTRA 5W-40 αλλά ήταν πανάκριβο: το 2010 που το έβαλα τελευταία φορά κόστιζε 20€ το λίτρο!
Πέρυσι, κατόπιν προτροπής του μηχανικού, έβαλα TOTAL QUARTZ 7000 10W-40 με το σκεπτικό ότι είναι φθηνότερο, έχει μεγαλύτερο ιξώδες (άρα θα τσιμπάει λιγότερο) ενώ το προτείνει και η Peugeot. Όμως είναι ημισυνθετικό και δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για το Rallye.
Ένας άλλος μηχανικός μου πρότεινε το SHELL HELIX PLUS 15W-40 που είναι ένα σκαλί κάτω από το HELIX ULTRA, όμως έχω μια αμφιβολία αν ένα τόσο μεγάλο ιξώδες είναι κατάλληλο για αυτό το μοτέρ.

Εσείς ποιο λάδι θα προτείνατε με καλή σχέση αξίας/τιμή;

Να πω ότι το αμάξι κινείται σχεδόν αποκλειστικά πόλη, χωρίς καθόλου σκισίματα και κάνει περίπου 6.000 km το χρόνο. Συμπληρώνω δε περίπου 200 ml λάδι κάθε 1.000 km.

Για να μην τρεφεις αυταπατες,τα Shell δεν ειναι και ο ορισμος του καλου λαδιου...

Τα συγκεκριμενα Elf/Total που προανεφερες τα προτεινει το ιδιο το εργοστασιο οποτε ασχετα με το αν ειναι ημισυνθετικα,τουλαχιστον βαση εργοστασιου την κανουν την δουλεια τους.
Τωρα αν θες να πας σε full συνθετικο,αλλαζεις μαρκα αν και δεν βλεπω τον λογο,καλυτερα ημισυνθετικα και αλλαγη καθε 5000 χλμ μαζι με το φιλτρο.

Το 5αρι ιξωδες παντως ειναι λεπτο σχετικα...
Scrooge - Τετ 21 Μάρ 2012, 18:37:41
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
Τα συγκεκριμενα Elf/Total που προανεφερες τα προτεινει το ιδιο το εργοστασιο οποτε ασχετα με το αν ειναι ημισυνθετικα,τουλαχιστον βαση εργοστασιου την κανουν την δουλεια τους.
Τωρα αν θες να πας σε full συνθετικο,αλλαζεις μαρκα αν και δεν βλεπω τον λογο,καλυτερα ημισυνθετικα και αλλαγη καθε 5000 χλμ μαζι με το φιλτρο.
Το 5αρι ιξωδες παντως ειναι λεπτο σχετικα...

Η Peugeot προτείνει δύο τύπους της TOTAL: QUARTZ 7000 (ημισυνθετικό) και QUARTZ 9000 (συνθετικό). Μήπως το 9000 είναι πιο κατάλληλο για το Rallye;
Pughell - Τετ 21 Μάρ 2012, 18:42:30
Θέμα δημοσίευσης:
Quartz 7000 δεν παραγεται πια,μονον 9000 και αυτο ειναι σε 5W40,κοινως δεεεν...
Δες σε 10αρι ιξωδες τις επιλογες που εχεις.
http://www.lubadmin.com/Restitution.aspx?Marque=2&Famille=4&Type=2&Language=1&Site=4&Parametre1=2
RoadRunner122 - Τετ 21 Μάρ 2012, 18:55:31
Θέμα δημοσίευσης:
Στέλιο ισχύει ότι Quartz=Activa?
Pughell - Τετ 21 Μάρ 2012, 19:02:18
Θέμα δημοσίευσης:
Ε,οχι ακριβως...
Τα Quartz ειναι πιο motorsport(σε ιδιοτητες καθαρισμου),τα Activa πιο "καθημερινα"... Confused
SERSEGI - Τετ 21 Μάρ 2012, 22:29:21
Θέμα δημοσίευσης:
σε 5-40 τιμιο και φτηνο ειναι το motul 8100
Randy - Παρ 23 Μάρ 2012, 15:18:38
Θέμα δημοσίευσης:
και το Amsoil European Car Formula 5-40 επίσης..
Pughell - Παρ 23 Μάρ 2012, 18:16:47
Θέμα δημοσίευσης:
Αμα ειναι να ξαναβαλει 5W40(και φυσικα με την πιθανοτητα να το καιει),τοτε παει σε Elf/Total και εχει το κεφαλι του ησυχο...
8emos - Τρι 27 Μάρ 2012, 21:53:13
Θέμα δημοσίευσης:
Καλησπέρα παιδία.Εχω δοκιμάσει αρκετά λάδια και κατέληξα στο εξης συμπέρασμα.Το καλήτερο πράγμα ειναι να πέρνεις ένα λάδι καλης ποιότητας ημισυνθετικό αλλα και τίμιο και να το αλλάζεις κάθε 5000 μαζι με φίλτρο.Ποιο συγκεκριμένα.Εγω παίρνω τα total quartz 7000(Στελιο τα βρισκω ακομα.πριν 10 μέρες τα πήρα)27 ευρο τα 4λιτρα και 5 ευρο το φιλτρο λαδιου.Εχω φυσιολογικη κατανάλωση λαδιου.Απο 400 εως 700 μλ ανα 5000 χιλιομετρα(εντος πολης ολα που σημένει περισοτερες ωρες λειτουργιας).Επισεις ευχαριστημένος έμεινα απο τα repsol 10w-40 ημισυνθετικα και αυτα.
Pughell - Τετ 28 Μάρ 2012, 09:03:22
Θέμα δημοσίευσης:
8emos έγραψε:
Το καλήτερο πράγμα ειναι να πέρνεις ένα λάδι καλης ποιότητας ημισυνθετικό αλλα και τίμιο και να το αλλάζεις κάθε 5000 μαζι με φίλτρο.

+10000000000000000
groupN - Τετ 28 Μάρ 2012, 19:26:21
Θέμα δημοσίευσης:
Pughell έγραψε:
8emos έγραψε:
Το καλήτερο πράγμα ειναι να πέρνεις ένα λάδι καλης ποιότητας ημισυνθετικό αλλα και τίμιο και να το αλλάζεις κάθε 5000 μαζι με φίλτρο.

+10000000000000000

και εγω μια απο τα ιδια
RoadRunner122 - Τετ 28 Μάρ 2012, 20:58:41
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ δηλαδή που αλλάζω κάθε 5kkm + φίλτρο τα Quartz9000-5w40 είμαι και πολύ άπλας να'ούμε ε? Laughing Laughing
106PYRGOS - Τετ 28 Μάρ 2012, 21:50:21
Θέμα δημοσίευσης:
γνωμη μου ενα λαδι,οποιο κ να ειναι αυτο.οι πολλες αλλαγες σε ιξωδες μαρκες ημι η συνθετικο δε νομιζω οτι κανει καλο.εγω βαζω 300V crhono Motul εδω κ πολλες χιλιαδες χιλιομετρα,θερμοκρασιες φυσιολογικες κ καταναλωση λαδιου πολυ μικρη.μοτερ με 230.000χλμ+. φιλτρο λαδιου παντα κ βενζινης μαζι.
GEMI - Τετ 28 Μάρ 2012, 22:52:32
Θέμα δημοσίευσης:
Κάποτε πίστευα κ εγώ στις συχνές αλλαγές, αλλά πλέον τα λάδια είναι τόσο εξελιγμένα που είναι περιττό. Νομίζω ανα 12.000 χιλ. ένα καλό ημισυνθετικό κ ανα 20.000 ένα συνθετικό αντέχει άνετα. Φυσικά εννοείται ότι ελέγχουμε τη στάθμη κ συμπληρώνουμε αν κατέβει.
Pughell - Τετ 28 Μάρ 2012, 22:55:47
Θέμα δημοσίευσης:
Γιαννη,τις μλκιες που σας λεει ο γνωστος-αγνωστος μην τις πιστευετε...
Βαλε οτι λαδι θες και τραβα το 15.000 χλμ χωρις να το εχεις και συνεχεια στο σκισιμο και δες μετα πως θα ειναι...
Ακομα και το καλυτερο λαδι να παρεις,ουτε τις μισες του λιπαντικες ιδιοτητες δεν εχει μετα απο τοσες ωρες λειτουργιας.

Ιδιαιτερα στα ατμοσφαιρικα πολυστροφα μοτερ,ουτε 10 δεν αντεχουν και με ολα τα χλμ σε ανοιχτο δρομο. Confused
plaketokofths - Τετ 28 Μάρ 2012, 22:56:25
Θέμα δημοσίευσης:
που βασίζεσαι ότι ειναι εξελιγμένα και μπορούν να ανταποκριθούν πλέον σε περισσότερα km?
drdino - Τετ 28 Μάρ 2012, 23:07:03
Θέμα δημοσίευσης:
Για το 106 μιλάτε συγκεκριμένα, έτσι;
GEMI - Τετ 28 Μάρ 2012, 23:26:39
Θέμα δημοσίευσης:
Έχω διαβάσει κάποιες μελέτες κ το έιδα στην πράξη να κρατάν λάδια (ο γνωστός άγνωστος) 30.000 χιλ, να φανταστείτε ο ίδιος είναι έμπορος λαδιών κ τα έχει με τον τόνο. Λέω να πειραματιστώ στο ΑΧ αφήνοντας λάδια που μου έδωσε 12.000 χιλ. κ μετά να τα βγάλω κ να τα δω πως θα ναι.
Επίσης τα συνθετικά έχουν την ιδιότητα να σε προειδοποιούν ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής τους όταν αρχίσουν να καίγονται. Αυτό το διάβασα σε αναλύσεις, είναι έτσι κατασκευασμένα που ενώ έχουν χάσει τις λιπαντικές τους ιδιότητες αρχίζουν να καίγονται συνεχίζοντας έτσι να λιπαίνουν.

Επίσης Στέλιο σε ανοιχτό δρόμο τα λάδια καταπονούνται 2-3 φορές περισσότερο από την πόλη, αυτό είναι αποδεδειγμένο, επειδή οι σύγχρονοι κινητήρες σε ταξίδι δουλεύουν συνέχεια στα όριο των θερμοκρασιών τους κ σε υψηλές στροφές.

Μιλάμε για κινητήρες που δεν έχουν φθαρμένα ελατήρια ή βλάβες κ είναι ρυθμισμενοι σωστά κ για επώνυμα συνθετικά λάδια.
8emos - Τετ 28 Μάρ 2012, 23:31:42
Θέμα δημοσίευσης:
Το καλό λάδι είναι σχετικό..το μοτυλ 300v που είναι απο τα καλήτερα λάδια δεν πρέπει να το κρατάς πανω απο 5000 γιατι είναι σχεδόν αγωνιστικο λάδι και δέν έχει τοσα καθαρηστικά οσο ένα συμβατικό ηψηλών επιδόσεων.Εχω δεί κινητήρες με κακή συντήρηση που το λάδι εχει γίνει σαν γράσο και πολύ ποιο κολόδες.Τα λάδια μην τα λύπαστε να τα αλλάζετε.Βέβαια ενας κινητήρας με κακή συντήρηση θα βγαλει ακομα και 200.000 χιλιόμετρα απλα μετά θα ειναι για πέταμα ενω ενας καλοσυντηρημένος(ασχετα με το αν τρωει σκισιμο ή οχι)θα βγάλει 300.000 σιγουρα και με μια απλη ανακατασκεύη σε ελατήρια και μεταλα μπορει να βγάλει αλλα τόσα.Βλέπω στα καινούργια αμάξια(ειδικα στα γερμανικά)οι αλλαγες λαδίων είναι ανα 25.000 με 30.000,,κάτι το οποίο εγω θεωρώ τουλάχιστον τραγικό.Οσο τέλεια και να είναι μία ΜΕΚ και όσο εξελιγμένο να είναι ένα λάδι δέν μπορεί να αντέξει μακροχρόνια με τέτοια συντήρηση.Επίσης στα 106 αν είστε σε εργοστασιακη μορφη(δηλαδή χωρις προγραμμα με πλουσια μιγματα κτλ) η άποψη μου είναι να αγοραζετε φθηνα μπουζι(εγω παιρνω τις equyem 10 ευρο τα 4)και να τα αλλάζετε ανα 10.000.
GEMI - Τετ 28 Μάρ 2012, 23:39:53
Θέμα δημοσίευσης:
Τα motul δεν είναι τόσο καλά λιπαντικά όσο πιστεύεις.

Πάρε έναν πίνακα με αναλύσεις κ κατάταξη να βγάλεις τα συμπεράσματά σου :

Μετά από 25.000 μίλια στο τεστ πρώτα ήταν τα amsoil, motorcraft και mobil 1. Τα υπόλοιπα ηταν κάτω από το με΄σο όρο.
Η διαδορά μεταξύ των 3 πρώτων είναι ότι τα amsoil τα εβγαλαν μετά από 25.000 μιλια τα motocraft μετά από 5 κ τα mobil μετά από 15.
Έχει κ pdf file κατέβασέτο να το διαβάσεις με την ησυχία σου.

http://buysynthetic.auto.officelive.com/Amsoil_VS_Mobile_1_Extended_Performance.aspx
8emos - Πεμ 29 Μάρ 2012, 00:01:15
Θέμα δημοσίευσης:
Φίλε Γίαννη άμα πίστευα οτι ήταν καλά θα τα χρησιμοποίουσα,μιλάω κατα γενική ομολογία Wink (Για εμένα είναι αδικαιολόγητα ακριβά).Πολύ ενδιαφέρον το αρχείο που έστειλες,βέβαια κρατάω κάποια επιφύλαξη για την αντικειμενικότητα.Απο τι στιγμή που αλλάζω λάδια κάθε 5000 πιστεύω οτι τα τοταλ που χρησίμοποιώ λιπαίνουν και προστατεύουν τον κινήτηρα σε πάρα πολύ ικανοποιητικό σημείο.Για τα amsoil τώρα δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλα μόνο καλά ακούω αλλά απο τι στιγμή που τα τόταλ εχουν 27 ευρό γιατί να δωσω 40 ποσο μάλλον 50-60 που έχουν τα μοτυλ?
mechanic - Πεμ 29 Μάρ 2012, 00:43:50
Θέμα δημοσίευσης:
Πολυ ενδιαφεροντα αυτα που αναφερετε,
απλα να προσθεσω κατι...

Για καθε κινητηρα υπαρχει και το αναλογο λιπαντικο.
(μαλιστα υπαρχουν ολοκληρες σειρες λιπαντικων που φτιαχτηκαν η τροποποιηθηκαν προκειμενω να ταιριαζουνε αποκλειστικα για συγκεκριμενα μοτερ)

πχ το μομπιλ 0-40 για το αμαξι του πατερα μου ειναι μια χαρα
ενω για το δικο μου ειναι μια απο τις χειροτερες επιλογες που μπορω να κανω...

Οπως και το αν τροποποιησετε εντονα το μοτερ σας
τοτε το ενδεδειγμενο λιπαντικο του κατασκευαστη ισως και να ειναι απο μη επαρκες εως και ακαταληλο.

Μην κρινετε ενα λιπαντικο με το αναγραφομενο ιξωδες του
η τα οποια απανταχου τεστ...
Τα λεφτα ειναι παρα πολλα και ακομα και κατασκευαστες κανουν πισω και αφηνουν παραθυριακια για ατασθαλιες.
Και θα μου πειτε, οκ εγω βαζω φθηνα λαδια και δεν με νοιαζει γιατι με 300 ευρω παιρνω (μεταχειρο) μοτερ
(το οποιο λες και θα μπει μονο του μεσα στο engine bay χωρις αλλα εξοδα αλλα τεσπα...)

Ναι υπαρχουνε περιπτωσεις κινητηρων ειδηκα τελιωμενων καταστασεων
που οταν περιμενεις απλα να κολησει/σπασει. Εκει δεν αξιζει να ασχοληθεις, ειτε ανοιξε το και φτιαχτο η πετα και βαλε αλλο.
Αλλα.......
κατα μεσο ορο ενας κινητηρας οσο μεγαλυτερη αποδοση εχει τοσο ποιο ευαλωτος γινεται στη λαθος συντηρηση, συμπεριλαμβανωμενης και της λιπανσης φυσικα.

Και ακομα και ενα καλομεταχειρησμενο μοτερ να εχεις
ειναι κριμα να το καταστρεψεις βαζωντας ακαταληλα λαδια...
Αφου με το σωστο λιπαντικο και αλλαγες μπορεις να εξασφαλισεις τουλαχιστο 100.000χλμ επιπλεον σωστης διαρκειας ζωης.
(Υπο ΚΣ φυσικα)

Και οσο για το κοστος των καλων λαδιων?
παιδια ψαχτειτε λιγακι... Wink

πχ το τοταλ κουαρτζ 9000 ενερτζι 0-30 το εχω δει στην αθηνα στα 18 ευρω το λιτρο "φηλικη" τιμη Evil
ενω απο εμπαυ τα εχεις σπιτι σου με 6κατι (δεν θυμαμαι τωρα ακριβως) ευρω το λιτρο.
Η απο επισημη αντιπροσωπια της πεζω με κατι λιγοτερο απο 10 ευρω το λιτρο Exclamation
Και μιλαμε για πανακριβο λαδι, ειδηκων αποδοσεων και αντοχων...

Και για να επιστρεψω παλι στην κουβεντα μας.
θελει προσοχη και γνωση οταν αλλαζεις τυπο λαδιου,
καποιες φορες χρειαζεται και καποιες αλλες απαγορευεται.
Ειναι τοσο δυσκολο και πολυπλοκο που δεν μπορουμε να γενικευσουμε...

Αλλα επειδη μου αρεσει να μιλαω με στοιχεια και γεγονοτα.
Ενας απο τους λογους που εσπασαν 2 ΤΗΡ που φοραγανε μονο προγραμμα ενω ηταν σε ολα τα αλλα μαμα ξερετε ποιος ηταν?
Το οτι ειχαν λαθος λιπαντικο,
το οποιο "μολυνθηκε" απο τα πλουσια μιγματα που δουλευανε τα μοτερ
σε συνδιασμο με τις υψηλες θερμοκρασιες καυσης (οχι καυσαεριων)
το λαδι απλα διαλυσε και εγινε στην κυριολεξια νερο με αποτελεσμα να σπασουν οι κινητηρες...
Και θα μου πειτε τωρα, αν δεν ειχε προγραμμα δεν θα εσπαγε?
οχι δεν θα εσπαγε,
αλλα θα ειχε παρει οδηγους βαλβιδων στο χερι το πολυ μεχρι τις 50000χλμ και μεχρι τοτε θα ειχε συνεχομενα προβληματα χρονισμου και εντονης φθορας στο μοτερ...
Η εντονα λερωμενη εισαγωγη και θα τους φταιγανε οι αναθυμιασεις, ο αναδρομος ερμης που τα εφτιαξε με τον γκεη δια και παει λεγοντας... Laughing

Και για να μην μου πειτε οτι εσεις σε αυτο το τοπικ δεν ασχολειστε με ΤΗΡ που σας εφερα παραδειγμα (και καλα κανετε Laughing )

Οπως και να εχει ομως ρε παδια. Οσο φθηνα η ευκολα τελος παντων μπορει εσεις να αλλαζετε μοτερ, δεν αποτελει δηκαιολογια για να μη βαζετε το σωστο λιπαντικο που χρειαζεται.

Και για να κανουμε και λιγο πλακα...

Το λαδι για τους κινητηρες ειναι οτι το αιμα για τον ανθρωπο.
Οτι η πρεζα για το πρεζονι.
Οτι το αλκοολ για τον αλκολικο.
Οτι το φαγητο για τον πεινασμενο
Οτι το σεξ για τον αγαμητο
και παει λεγοντας Laughing
(αν θελετε βρισκω και αλλα παραδειγματα Very happy )
Αν δεν τα εχει δεν επιβιωνει,
αν δεν τα εχει στη σωστη ποιοτητα παλι δεν θα τη βγαλει για πολυ...
Pughell - Πεμ 29 Μάρ 2012, 08:28:43
Θέμα δημοσίευσης:
Γιαννη,για να μην τρεφεις αυταπατες,το ΑΠΘ ξερεις που ειναι...
Πηγαινε ενα δειγμα απο καινουργιο λιπαντικο,πηγαινε και το ιδιο λιπαντικο μετα απο 10.000 χλμ και θα δεις...

Εγω ξερω ανθρωπο που πληρωσε και του εκαναν αναλυση,ασχετα αν επισημα δεν το κανουν.
Αν προτιθεσαι να δοκιμασεις,να δω αν μπορει να ξαναγινει τετοια μελετη.

Εναλλακτικα,Blackstone Labs...
Στελνεις τα δειγματα σου και σου απαντανε.
Οχι τιποτα αλλο,για να μην υπαρχουν λογια του αερα και παπατζιλικια...
Ηδη στο forum των 4Τ τον γνωστο-αγνωστο λιγο ακομα και θα τον λιθοβολουσαν...
Μην κοιτας που στο αδελφο club που δεν ασχολουνται και πολυ.
GEMI - Πεμ 29 Μάρ 2012, 10:58:25
Θέμα δημοσίευσης:
Δεν είμαι απόλυτος, θα το ψάξω το θέμα κ θα σου πω. Όπως είπα πρώτη φορά θα αφήσω λάδια πάνω από 10.000 χιλ. Επίσης λόγω εμπειρίας καταλαβαίνω κ την συμπεριφορά του κινητήρα πότε ένα λιπαντικό είναι στα τελευταια του.
reselie-206 - Πεμ 29 Μάρ 2012, 11:21:42
Θέμα δημοσίευσης:
Εγώ πάντως ακολουθώ τα βήματα και του προηγούμενου ιδιοκτήτη και βάζω αποκλειστικά total quartz 9000 5-40 με αλλαγές κάθε 7000-8000 χλμ
και ,χτυπήστε ξύλο, εώς και τώρα στα 112.000 χλμ
ούτε φτύνει λάδια στις αναθυμιάσεις (το παλιό μου τα έκανε όλα πτάνα)
ούτε χάνει συμπίεση σε κάποιο κύλινδρο (διαφορά 2 psi έβγαλε στο 4ο...όλοι οι άλλοι το ίδιο)
όπως επίσης ούτε 'σπασμένα' βγαίνουν αλλα ούτε μυρίζουν....

προτιμώ να το σέβομαι σε αυτά τα πράγματα δεδομένου οτι το τρώει το σκίσιμο του παρά να 'τα λυπάμαι' και να τα κλαίω στο μέλλον...καλύτερα λίγα λίγα παρά μαζεμένα Wink

Υ.Γ.Surprisedk ίσως είναι λεπτό αλλα το προτιμώ γιατί κάνω αρκετές μικρές διαδρομές που καλά καλά δε φτάνει τους 90 εώς τη δουλειά μου..Επίσης βγαίνω εθνική για να πάω στη σχολή μου πριν καν καλά καλά αρχίσει να ζεστένεται το νερό/λάδι....Απλά φροντίζω να μη το σκίζω παρατεταμένα ειδικά τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες...Συνηθίζω να λαμβάνω υπόψην τη θερμ. λαδιού δεδομένου οτι σε χ θερμοκρασία ένα 10-40 θα ήταν πιο χονδρό ενώ το δικό μου θα είναι νερό φροντίζω να το κρατάω χαμηλά όσο γίνεται.....
GEMI - Πεμ 29 Μάρ 2012, 12:05:41
Θέμα δημοσίευσης:
Άσχετο παιδιά, αλλά όταν αλλάζετε τα λάδια που τα πετάτε ?
Προσωπικά τα μαζεύω σε δοχεία κ τα δίνω σε βενζινάδικα.. Μιλάμε για τρομερή ρύπανση όταν πετιούνται στο περιβάλλον..
mechanic - Πεμ 29 Μάρ 2012, 12:48:51
Θέμα δημοσίευσης:
reselie-206 έγραψε:
Εγώ πάντως ακολουθώ τα βήματα και του προηγούμενου ιδιοκτήτη και βάζω αποκλειστικά total quartz 9000 5-40 με αλλαγές κάθε 7000-8000 χλμ
και ,χτυπήστε ξύλο, εώς και τώρα στα 112.000 χλμ
ούτε φτύνει λάδια στις αναθυμιάσεις (το παλιό μου τα έκανε όλα πτάνα)
ούτε χάνει συμπίεση σε κάποιο κύλινδρο (διαφορά 2 psi έβγαλε στο 4ο...όλοι οι άλλοι το ίδιο)
όπως επίσης ούτε 'σπασμένα' βγαίνουν αλλα ούτε μυρίζουν....

προτιμώ να το σέβομαι σε αυτά τα πράγματα δεδομένου οτι το τρώει το σκίσιμο του παρά να 'τα λυπάμαι' και να τα κλαίω στο μέλλον...καλύτερα λίγα λίγα παρά μαζεμένα Wink

Υ.Γ.Surprisedk ίσως είναι λεπτό αλλα το προτιμώ γιατί κάνω αρκετές μικρές διαδρομές που καλά καλά δε φτάνει τους 90 εώς τη δουλειά μου..Επίσης βγαίνω εθνική για να πάω στη σχολή μου πριν καν καλά καλά αρχίσει να ζεστένεται το νερό/λάδι....Απλά φροντίζω να μη το σκίζω παρατεταμένα ειδικά τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες...Συνηθίζω να λαμβάνω υπόψην τη θερμ. λαδιού δεδομένου οτι σε χ θερμοκρασία ένα 10-40 θα ήταν πιο χονδρό ενώ το δικό μου θα είναι νερό φροντίζω να το κρατάω χαμηλά όσο γίνεται.....

Taso ayto tο λιπαντικο αντεχει στην θερμικη καταπονιση πολυυυυυυυυυυ μα πολυ παραπανω απο ενα 10-40 ορυκτελαιο (που για λογους μαρκετιν τα ονομαζουν "ημι-συνθετικα")
Αλλα επειδη το λιπαντικο χρησιμοποιειται και σαν επιπελον ψυκτικο μεσο απο τον κινητηρα (αλλα αναλογα το σεταπ που δινει ο κατασκευαστης μεταβαλεται αυτο) η ενδειξη στο θερμομετρο λαδιου ναι μεν εχει σημασια και θελει προσοχη, αλλα για τη συγκριση ενος λιπαντικου με το αλλο μην το εχεις σαν μοναδικο μετρο συγκρισης...
8emos - Πεμ 29 Μάρ 2012, 14:28:46
Θέμα δημοσίευσης:
Δηλαδή Θανάση ποίο λιπαντικό μας προτείνεις για τα ραλάκια μας?Οσο αναφορα το ιξώδες εχω ακούσει απόψεις του τύπου 5-40 χειμώνα 10-40 καλοκαίρι.Κατα πόσο στέκει κάτι τέτοιο?Για τα ημισυνθετικά που ανέφερες οτι είναι ορυκτέλαια,δηλαδή το λάδι που χρησιμοποιώ εγώ(total quartz 7000 10-40 )δεν μου προσφέρει επαρκή προστασία?
Pughell - Πεμ 29 Μάρ 2012, 14:49:17
Θέμα δημοσίευσης:
Καθολου...
Αυτος που προτεινει αλλαγη ιξωδους αναλογα την εποχη ειναι τουλαχιστον μλκας(εκτος απο ασχετος)...

Επισης επαναλαμβανω...
Σε TU5J4 τα 5αρια ειναι πολυ λεπτα.
Μην συγκρινετε με τα JP4 μιας και στροφαρουν 1000 στροφες κατω.
Για αυτο και τα J4 εχουν την ρημαδιασμενη την ψυκτρα λαδιου οπως και τις επιπροσθετες αναθυμιασεις στο μπλοκ και τα διαφοροποιημενα καπακια των εκκεντροφορων.

reselie-206 έγραψε:
...
ούτε χάνει συμπίεση σε κάποιο κύλινδρο (διαφορά 2 psi έβγαλε στο 4ο...όλοι οι άλλοι το ίδιο)...

Τασο στο ειχα πει ξανα...Η συμπιεση σου ειναι χαμηλη(αν μετρησατε σωστα).
Στο τελος θα με αναγκασετε να ανεβαζω βιντεο με μετρησεις για να σας πειθω... Confused
reselie-206 - Πεμ 29 Μάρ 2012, 15:15:07
Θέμα δημοσίευσης:
reselie-206 έγραψε:
...
ούτε χάνει συμπίεση σε κάποιο κύλινδρο (διαφορά 2 psi έβγαλε στο 4ο...όλοι οι άλλοι το ίδιο)...

Τασο στο ειχα πει ξανα...Η συμπιεση σου ειναι χαμηλη(αν μετρησατε σωστα).
Στο τελος θα με αναγκασετε να ανεβαζω βιντεο με μετρησεις για να σας πειθω... Confused[/quote]

Eγώ το είπα απο άποψη διαφοράς ανα κύλινδρο...

χαμηλή μπορεί να βγήκε (φαντάζομαι) λόγω 1002 παραμέτρων (αρκετά ζεστό μοτέρ , λάθος τρόπος μέτρησης ...) όπως και κάποιος άλλος εδώ ειχε μετρήσει κάτι 170άρια
AlienHack - Δευ 23 Απρ 2012, 00:54:35
Θέμα δημοσίευσης:
Μεκανικ , σε ενα jp4 μοτερ με 170.000 χλμ και φτιαγμενο (ραλοεκεντρα εξαμισεις εισαγωγες μπεκ κτλ, κοφτη στις 7200 κπλ)

Τι λαδια θα προτεινες και αλλαγές καθε ποτε?

Επισης ποσο ειναι λογικο να καιει ενα τετοιο μοτερ (λαδι 10 - 40) στα 5000 χλμ? 300ml ? 500ml? οι αναθυμιασεις ειναι οφφ, βγαινουν σε κουτι δεν ξαναγυρνανε μεσα (λογικα καποια ml χανονται και απο εκει.)

Πες μου την γνωμη σου περι των παραπανω?
AlienHack - Τρι 24 Απρ 2012, 10:49:27
Θέμα δημοσίευσης:
???? anyone?
AlienHack - Τετ 09 Μάϊ 2012, 08:48:27
Θέμα δημοσίευσης:
θα απαντησει κανενα ρεμαλι ρε? Laughing

μεκανικ αλλου και αλλου κελαιδαει και εδω που τον ρωτησα κατι κανει τον κινεζο.. Very happy

εχουμε κινητηρα TU5JP4 , με 172.000χλμ!!!

τι λαδι να του βαλω? 10-50 ειναι οκ? μεχρι τωρα του φορουσα 10-40 αλλα το τσιμπαει λιγο...

επισης ποσο ειναι οκ να καιει στα 5.000χλμ? με σκισημο καλο, δηλαδη πολυ συχνα στους κοφτες (7200) και ταξιδια ακομα και με 190 πατημενα συνεχομενα... γενικα οχι χαλαρη οδηγηση...

ΥΓ.εχει ραλοεκεντρα και οι αναθυμιασεις εχουν καταργηθει
maverick - Κυρ 13 Μάϊ 2012, 17:11:30
Θέμα δημοσίευσης:
AlienHack έγραψε:

τι λαδι να του βαλω? 10-50 ειναι οκ?

total 9000 5W40 αλλά και τα 10W50 είναι ΟΚ .

AlienHack έγραψε:
επισης ποσο ειναι οκ να καιει στα 5.000χλμ?

μισό λίτρο περίπου.
AlienHack - Κυρ 13 Μάϊ 2012, 18:15:19
Θέμα δημοσίευσης:
Με 10-40. Καιω περι τα 600ml στα 5000χλμ
Θα παω σε 10-50 μπας και μειωθει λιγο... Confused

Ευχαριστω για την απαντηση
AlienHack - Τετ 16 Μάϊ 2012, 10:38:55
Θέμα δημοσίευσης:
μπηκε το λαδακι τοταλ 10-50
και επισης μπηκε και gauge για θερμοκρασια λαδιου και gauge πυρομετρο

οποτε ρωταω , το μαξιμουμ των λαδιων (το αλαρμ στο gauge ) ποσο λετε να το βαλω? 150? στο ποσα ειμαστε εκει που κυνδυνευει η φλαντζα και ο κινητηρας?

επισης το πυρομετρο? μαξιμουμ θερμοκρασια? 900? 1000?
plaketokofths - Τετ 16 Μάϊ 2012, 10:44:13
Θέμα δημοσίευσης:
θερμομετρο λαδιου δεν εχει το ταμπλώ σου?
Τον αισθητήρα που τον εβαλες (και του λαδιου και τις εξατμισης).

150 κελσιου για λάδι είναι αρκετό.

Οσον αφορά την ρυθμιση, είσαι σίγουρος οτι τα οργανα σου γράφουν σωστά ?
AlienHack - Τετ 16 Μάϊ 2012, 11:09:21
Θέμα δημοσίευσης:
plaketokofths έγραψε:
θερμομετρο λαδιου δεν εχει το ταμπλώ σου?
Τον αισθητήρα που τον εβαλες (και του λαδιου και τις εξατμισης).

Οσον αφορά την ρυθμιση, είσαι σίγουρος οτι τα οργανα σου γράφουν σωστά ?

ο λαδιου του ταμπλο εχει παραδωσει πνευμα εδω και 2 χρονια.... στην αρχη ειχε κολησει ο δεικτης στο ταμπλο, μετα απο καιρο χαλασε και το βυσμα (απο πλεξουδα μερια) που κουμπωνει στον σενσορα που ειναι στο καρτερ κοντα.. για να τα αλλαξω αυτα τα δυο θελω 100 για καντραν (μεταχειρα διφυσο) και αλλα 50 για το βυσμα (αν βρω να κοψω πλεξουδα που δεν βρισκω)

οποτε λεω δεν μαμιεται , με 90 ευρω πηρα 2 μαματα gauge swoosh στο χρωμα του καντραν μας με τους αισθητηρεςτους και ολα τα παρελκομενα...

τωρα για το αν δειχνουν σωστα... Rolling eyes τι να σου πω, εχουν δικους τους σενσορες , δεν παιρνουν ψηφιακα απο τον εγκεφαλο οποτε δεν υπαρχει λογος να μην δειχνουν σωστα...

του λαδιου τον εβαλα στην θεση του εργοστασιακου.

στο πυρομετρο ακομα δεν τον εβαλά, θα παω σε εναν καλο εξατμησα να τον βαλει. ξερω οτι θελει οσο ποιο πανω γινεται , και αν θυμαμαι καλα εκει που το διχαλο γινεται ενα? ή ειναι πολυ κατω?

ΥΓ. εχω την απορια το να μην παιρνει ο εγκεφαλος θερμοκρασια λαδιου δημιουργει καποιο προβλημα στην χρηση του αμαξιου? 2 χρονια ειμαι χωρις και δεν ειδα κατι περιεργο. θελω να πω δεν ρυθμιζει κατι ο εγκεφαλος βαση των ενδειξεων oil temp ετσι? ειναι ενημερωτικος σενσορας απλα ε?
AlienHack - Τετ 16 Μάϊ 2012, 11:11:39
Θέμα δημοσίευσης:
plaketokofths έγραψε:

ειναι οκ δηλαδη να βαλω το μαξ εκει? ή ειναι πολυ? εχει τοσα χρονια να δω και το καντραν να δουλευει που ουτε θυμαμαι σε τι range επαιζε... Rolling eyes
nsne - Σαβ 18 Αύγ 2012, 14:20:43
Θέμα δημοσίευσης:
να κανω μια ερωτηση...τα λαδια 4Τ απο τις μηχανες,δεν εχουν καλυτερες προδιαγραφες απ οτι των αυτοκινητων?αν δηλ χρησιμοποιησουμε λαδι 4Τ στο αμαξι μας δεν θα ειναι καλυτερα?γιατι σε ενα supersport μηχανακι και μεγαλη συμπιεση εχει,και στροφαρει περισσοτερο.
bagosgt - Σαβ 18 Αύγ 2012, 14:53:02
Θέμα δημοσίευσης:
εγω στη θεση σου δε θα μπερδευα τα λαδια μηχανης-αυτοκινητου.μπορει να ειναι ιδια(σα συσκευασια κ ονομα)αλλα των μηχανων εχουν κ καποια συαστατικα παραπανω,για να λυπαινει κ το σασμαν,μιας κ μπαινουν στη μερια της καμπανας Wink αν εχεις αυτοκινητο,θα βαλεις,για παραδειγμα,τα μοτουλ κρονο 10-40,ενω τ αντιστοιχα μοτουλ 10-40 για μηχανη,λεγονται 5100 Wink
AlienHack - Κυρ 30 Σεπ 2012, 20:47:30
Θέμα δημοσίευσης:
Δυο ποστ παραπανω ελεγα οτι εβαλα τα τοταλ 10-40 τα οποια τα προτεινε φιλος μηχανικος για να μειωσω το προβλημα καμενων λαδιων που ειχα (καθε 5000χλμ εκαιγα 500-600ml Rolling eyes )

Απο τοτε εκανα 10.000χλμ ... Και εκαψα... ΜΟΝΟ 400ml! Shocked Laughing

Δεν περιμενα τετοια βελτ΄ιωση ! Και μην ξεχναμε οτι επειδη εχω για αναθυμιασεις σε μπουκαλι χανω και απο κει καμια 50-100 ml τουλαχιστον αλλα και οτι το αμαξι δουλευει πολυ συχνα μεχρι κοφτες και οτι εχει και στην πλατη του 185.000χλμ...

Τελικα τα 10-40 που επαιρνα απο τον γκαγκα δεν μου καθονταν καθολου καλα στο μοτρ μου...
Confused

Θα σας πω αυριο τι ακριβος εβαλα καθοτι δεν θυμαμαι τι μου ειχε προτεινει. Παντος δεν περιμενα τοσο καλο αποτελεσμα ! Για το μοτερ μου την χρηση του και τα χλμ του ειναι απιστευτο...
groupN - Πεμ 04 Οκτ 2012, 01:39:25
Θέμα δημοσίευσης:
AlienHack έγραψε:
μπηκε το λαδακι τοταλ 10-50

εσυ λες οτι εβαλες 10-40 μαλλον μπερδευτηκες εε...
σε τιμη τι λεει ειναι πιο ακριβο;
Aggelos-306 - Σαβ 24 Νοέ 2012, 17:47:08
Θέμα δημοσίευσης:
Παιδιά ξέρει κανένας να μου πει τις προδιαγραφές λαδιού που ζητάει η peugeot για τον tu5j4?? Δηλαδή να μου πει τι ακριβώς γράφει στο manual του 106 gti για τα λάδια. Smile
Sotiris S. - Τρι 27 Νοέ 2012, 23:20:35
Θέμα δημοσίευσης:
Μετα απο 5.500χλμ εβγαλα τα Motul 8100 5-40 και εβαλα Total 9000 5-40. Αυτο που παρατηρω ειναι οτι το λαδι φτανει πολυ πιο ευκολα στην επιθυμητη θερμοκρασια, και παραμενει εκει. Θεωρητικα τα μοτουλ ειναι ελαχιστα καλυτερα, οσο το εψαξα στα τεχνικα τους χαρακτηριστικα.
Για την ιστορια, το μοτερ εχει 176.000χλμ(100% stock) και με τα μοτουλ εκαψε 500ml στα 5.500χλμ.
tzortzis106 - Κυρ 31 Αύγ 2014, 16:33:13
Θέμα δημοσίευσης:
Καλησπερα παιδες! Εχω 106 1.4 mk2 και θελω να του αλλαξω λαδι φιλτρο.. Το φιλτρο τι χρειαζεται για να αλλαχτει? Ευχαριστω!
geo106xs - Κυρ 31 Αύγ 2014, 16:55:56
Θέμα δημοσίευσης:
Αναλογως πιο φιλτρο εχεις! Τα 1.4 πριν το 2000 ειχαν μεταλλικο(συμβατικο) φιλτρο,ενω τα μετεπειτα ειχαν το χαρτινο.
Αν το αυτοκινητο σου εχει ενα μαυρο πλαστικο καπακι διπλα απο το χταποδι,τοτε εχεις το χαρτινο! Ξεβιδωνεις το καπακι με ενα καρυδακι 26 ή 27(δε θυμαμαι ακριβως) και το βγαζεις. Εκει που μπαινει το φιλτρο,απο κατω εχει μια αλλενοβιδα,την οποια την ξεβιδωνεις για να στραγγιξεις τα λαδια που εχουν μεινει μεσα Wink
tzortzis106 - Κυρ 31 Αύγ 2014, 18:00:57
Θέμα δημοσίευσης:
Το μεταλλικο εχω.. Αυτο θελει αλυσιδα?
geo106xs - Κυρ 31 Αύγ 2014, 21:19:35
Θέμα δημοσίευσης:
tzortzis106 έγραψε:
Το μεταλλικο εχω.. Αυτο θελει αλυσιδα?

Ακριβως Wink
tzortzis106 - Κυρ 31 Αύγ 2014, 22:39:49
Θέμα δημοσίευσης:
Ευχαριστω πολυ! Smile Αν και θα δοκιμασω με το χερι! :p
giannis deep blue - Δευ 28 Δεκ 2015, 02:23:08
Θέμα δημοσίευσης:
Καλησπέρα το λάδι που προτείνει ο κατασκευαστής για 106 16v rallye ποιο νούμερο είναι ακριβώς?10w40 η 5w40??
geo106xs - Δευ 28 Δεκ 2015, 10:23:25
Θέμα δημοσίευσης:
10w40 Wink
giannis deep blue - Δευ 28 Δεκ 2015, 11:19:54
Θέμα δημοσίευσης:
Καλημέρα σ ευχαριστώ ....
eliase30 - Τετ 31 Αύγ 2016, 13:22:05
Θέμα δημοσίευσης:
Ξεθαβω άλλο ενα τοπικ...
Επειδη δε βρισκω καποιο αλλο τοπικ για 1,6 8ν, τι λαδια βαζω σ αυτο?
επισης, υπάρχει κάποιος κωδικός ανταλλακτικού για φιλτρο λαδιού?
Δεν εχω κανει παραπανω απο 1000χλμ απο την στιγμη που αγορασα το αμαξι, αλλα μέχρι στιγμης δεν βλεπω να τσιμπαει...
mellodos - Τρι 18 Απρ 2017, 20:21:47
Θέμα δημοσίευσης:
Εχετε τσεκάρει τώρα τελευταία ποια λάδια προτείνουν οι total/elf για 1.6 gti tu5j4? Το παχύτερο είναι...5w30. Shocked Laughing

http://total-dnk.lubricantadvisor.com/advice.aspx?lang=eng&br=total&type=bdf42ab46f541635aaba5992bf92e62f
vassat - Τρι 06 Ιούν 2017, 21:54:31
Θέμα δημοσίευσης:
mellodos έγραψε:
Εχετε τσεκάρει τώρα τελευταία ποια λάδια προτείνουν οι total/elf για 1.6 gti tu5j4? Το παχύτερο είναι...5w30. Shocked Laughing

http://total-dnk.lubricantadvisor.com/advice.aspx?lang=eng&br=total&type=bdf42ab46f541635aaba5992bf92e62f

Είναι περίεργο...
δηλαδή για ένα μοτέρ που θα έχει "γράψει" τουλάχιστον 100Κ χλμ, πρώτη επιλογή είναι το 0w30;;;
Οι ανοχές που θα έχει αποκτήσει, δεν σημαίνουν ότι θα το "καίει"; εκτός και αν κυκλοφορεί σε πολικές θερμοκρασίες.

Επίσης να κάνω μια ερώτηση:
Από ποια θερμοκρασία λιπαντικού και άνω απαιτείται "ψυγείο"/εναλλάκτης θερμότητας;
Ρωτάω γιατί τώρα που η θερμοκρασία περιβάλλοντος έχει πάρει την ανιούσα, σε κίνηση ή/και σε σκίσιμο βλέπω θερμοκρασίες λιπαντικού(5w40) άνω των 100 βαθμών μάλλον εύκολα θα έλεγα.
Επίσης κάτι ακόμα, το πιο λεπτόρευστο ή το πιο παχύρευστο λιπαντικό αποβάλλει πιο εύκολα την θερμότητα; Δηλαδή επί του πρακτέου και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή τι ιξώδες είναι κατάλληλο;
/ Β
christos_99 - Τετ 07 Ιούν 2017, 00:56:20
Θέμα δημοσίευσης:
0W30 και 5W30 το δινει προφανως (χωρις να το ξεκαθαριζει) για χωρες της Β Ευρωπης, για εμας μια χαρα ειναι το 5W40 σε TU5J(P)4.

Σε ενα μοτερ που ΔΕΝ του ριχνεις ξυλο δεν χρειαζετε εναλλακτης θερμοτητας, επαρκει το εργοστασιακο συστημα για να καλυψει τις αναγκες ενος μεσου οδηγου, ακομη και σε συνθηκες κινησης και σε μερικης πιεσης. Αλλωστε το λεπτορευστο λαδι ειναι αυτο που αποβαλει απο μονο του την θερμοτητα, με την τεχνικη οτι ρεει ευκολοτερα μεσα στη μηχανη και πεφτει γρηγοροτερα στο καρτερ, κι ετσι δεν χρειαζετε ψυκτρα.

Γι αυτο και ο κατασκευαστης δινει 5W40, τωρα αν καποιος εχει σκοπο τα χαστουκια στις αναβασεις και πιωματα στην εθνικη τοτε μονοδρομος το 5W50, 10W50, 10W60 με ψυγειο λαδιου (κι οχι απλως μια ψυκτρα) για να χει το κεφαλι του ησυχο.

Παράθεση:
βλέπω θερμοκρασίες λιπαντικού(5w40) άνω των 100 βαθμών μάλλον εύκολα θα έλεγα

με τι μαρκα λαδι βλεπεις τετοιες θερμοκρασιες.??
vassat - Τετ 07 Ιούν 2017, 07:09:15
Θέμα δημοσίευσης:
christos_99 έγραψε:

με τι μαρκα λαδι βλεπεις τετοιες θερμοκρασιες.??

Liqui Moly 4100,
αυτά που προτείνει στη σχετική ιστοσελίδα.
/ Β

ΥΓ από Μαραθώνος μέχρι τη διασταύρωση της Πεντέλης (με τις σαλ να "παίζουν" από 3/4Κ ως 7Κ) φτάνει 100+.
christos_99 - Τετ 07 Ιούν 2017, 11:44:02
Θέμα δημοσίευσης:
vassat έγραψε:

ΥΓ από Μαραθώνος μέχρι τη διασταύρωση της Πεντέλης (με τις σαλ να "παίζουν" από 3/4Κ ως 7Κ) φτάνει 100+.

100+ φυσιολογικο μου φαινετε, θερμοκρασιες 140->κοκκινα ειναι επικυνδυνο...

Παντως πολλοι εντος forum στο σχετικο τοπικ για τα λαδια ανεφεραν παλιοτερα πως με motul 8100 x-cess 5W40 ειδαν δυσκολια στην ανοδο θερμοκρασιας.!!

Προσωπικα οταν ειχα βαλει στην προηγουμενη αλλαγη castrol edge titanium fst 5W40 εβλεπα καλες θερμοκρασιες, τωρα απο χαζομαρα μου το γυρισα παλι σε total quartz 9000 και το σκυλομετανιωσα
Hellas4x4 - Τετ 07 Ιούν 2017, 21:54:55
Θέμα δημοσίευσης:
Πάντως στο 1,6 16ν που έχω (μονόφισο) 10-40 βάζω...
Ίσως στις βελτιωμένες εκδόσεις του κινητήρα βάζουν πιο "λεπτό";;;
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες